Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 septembrie 2010

De ce slăbeşte bolnavul de diabet?




În cazul diabeticului, o banală zgârietură la picior poate duce la amputare, din cauza deteriorării vaselor sanguine.
Explică această boală vicleană, care dă semne târziu, când deja au apărut gravele complicaţii la ochi, la circulaţia pe vasele mari şi mici, la rinichi, doctor Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr N.N. Paulescu".

De ce slăbeşte bolnavul de diabet? Insulina este insuficientă pentru neutralizarea glucozei. Apare un dezechilibru în hrănirea organismului, care nu mai poate folosi cantitatea prea mare de glucoză din sânge. Diabeticul are o foame de energie, de aceea e mereu obosit. Organismul diabeticului nu poate folosi glucoza pentru fabricarea de energie şi
atunci bolnavul de diabet recurge la grăsimi pentru producerea de energie. Diabeticul slăbeşte, nemotivat, câteva kilograme. Pentru fabricarea de energie sunt folosite şi proteinele, de aceea i se topesc muşchii bolnavului de diabet. Diabeticul nu se simte bine, îi e foame, mănâncă mult, dar fără folos, şi el slăbeşte. Bolnavul de diabet bea multă apă. Glucoza în exces trebuie eliminată prin urină, dar glucoza trage după ea şi apa. De aceea, diabeticul se deshidratează prin prea multă urină. Diabeticul bea multă apă şi urinează mult.

Apar hemoragii în retină, la ochi, şi se deteriorează vederea. Diabetul modifică specific în rău vasele retinei, situaţie care se observă în analiza fundului de ochi. Grave complicaţii apar şi la picioarele diabeticului, fiindcă s-a deteriorat reţeaua de vase mari şi mici, dar se strică şi reţeaua de nervi. Bolnavul de diabet trebuie să-şi inspecteze picioarele de două ori pe săptămână. Pielea picioarelor trebuie să fie întreagă, să nu aibă răni sau rosături. Unghiile trebuie să nu fie tăiate adânc, din carne. Să nu sângereze. Afectarea nervilor de la picioare nu lasă durerea unei "zgaibe" să tragă alarma. De la o banală zgârietură, care nu se mai vindecă, se ajunge la amputarea piciorului. De aceea, bolnavul de diabet trebuie să consulte medicul imediat ce apare o mică rană la picior.

DESPRE PAINE

Painea face parte dintre primele alimente eliminate dintr-o dieta. Dar acest pas este o greseala, pentru ca in lipsa painii organismul este privat de multi carbohidrati importanti. In orice dieta, trebuie adoptata doar regula "cu masura!".

Painea ingrasa - FALS
NU painea ingrasa, ci produsele asociate cu ea! Sigur ca o paine intreaga mancata odata ingrasa, dar 1-2 felii la o masa nu. Painea nu trebuie combinata cu anumite alimente, pe lista neagra aflandu-se grasimile, dulciurile, pastele, cartofii, orezul si carnea. Nu este insa interzis sa mananci un sandvis cu legume si carne, nici paine cu lactate.

Painea e goala din punct de vedere nutritional - FALS
Valoarea nutritionala a painii nu se limiteaza la continutul in proteine, glucide si lipide. Painea contine si vitamine din grupele B, PP, E (cu rol important in prevenirea imbatranirii), minerale precum fosfor, magneziu, potasiu si oligoelemente de care organismul are nevoie - fier si zinc.

Painea proaspata baloneaza - ADEVARAT
Painea proaspata este mai greu de digerat decat painea prajita sau "veche" de o zi. Si asta din cauza ca painea calda contine mai mult amidon, element care favorizeaza balonarea si fermentatiile la nivelul colonului.

Painea prajita are mai putine calorii - FALS
Prin prajire, nu se pierde continutul caloric al painii, ci doar o parte din cantitatea de apa. Totodata insa, prin prajire, amidonul se digera mai usor.

O felie de paine pe zi e suficienta - FALS
Pentru a-ti asigura o buna parte din necesarul de glucide, poti manca 150-250 grame de paine pe zi. Poti consuma in plus, orez, cartofi fierti, paste (dar nu impreuna cu painea).

3 tipuri de paine buna pentru silueta:
- PAINEA NEAGRA. Realizata din faina completa, aduce un procent sporit de nutrienti (vitaminele B1, B2, acid folic, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fibre) si previne balonarea si constipatia.
- PAINEA DE SECARA. Potoleste rapid foamea si este indicata persoanelor care vor sa slabeasca. Faina de secara este superioara celei de grau, pastrand mai multe substante nutritive dupa macinare.
- PAINEA INTEGRALA (graham). Este produsa din combinatii de faina semialba, neagra si tarate, in diferite proportii. Contine mai multe fibre, vitamine (B si E in special), magneziu, fosfor si fier (cu 40% mai mult decat painea alba).

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare