Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Ceaiul verde te scapa de boala



„Mai bine trei zile fara sare, decat o zi fara ceai”, spune o veche expresie de origine chineza. In manuscrisele vechi chinezesti se specifica faptul ca aceasta licoare era folosita de sute de ani ca remediu natural pentru sanatate. Ceaiul verde este un ceai tonic, energizant si racoritor care inlatura oboseala si stresul. O cana de ceai verde preparata corect are acelasi efect ca si o ceasca de cafea tare.
Ce inseamna: a bea un ceai?

„Afirmatia ceaiul reprezinta orice infuzie din plante este falsa. Ceaiul propriu-zis este facut dintr-o singura planta – Camellia Sinensis – iar diversele denumiri cum ar fi ceai verde, negru, alb, rosu sau galben sunt date de diversele moduri de prelucrare a frunzelor sau de conditiile de cultivare. De exemplu, spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde nu este supus fermentarii, ci doar uscarii”, ne-a precizat lectorul universitar Angela Elena Beju, terapeut naturist.

Se folosesc frunzele mature ale plantei, nefermentate care se trec prin aer cald si apoi prin abur sau se usuca pe plite speciale. Ceaiul este preparat sub forma de infuzie slaba, infuzarea efectuandu-se intre 30 secunde si 5 minute in functie de specie.

Ce contine ceaiul verde?

Ceaiul verde contine vitamine (A, B, C, E, K), minerale (mangan, fosfor, zinc, cupru, potasiu, fluor), numerosi aminoacizi si catechina. In plus, pe langa polifenoli, elemente antioxidante active impotriva radicalilor liberi, ceaiul verde mai contine si teina (alcaloid asemanator cu cel care se gaseste in cafea, mate si nucile de cola), un stimulator al sistemului nervos, cerebral si sanguin care face sa dispara senzatia de oboseala.

„Cantitatea de teina este legata de cat timp este tinuta planta la infuzat. Potrivit unor studii de specialitate, infuzia de 3 minute permite extragerea din planta a 50 la suta din cantitatea de cafeina, iar prin infuzia de 5 minute se obtin aproximativ 80 la suta. Datorita continutului de teina, ceaiul verde poate inlocui cu succes cafeaua, avand aceleasi efecte, dar cu eficienta pe o durata mai mare de timp. El poate fi baut pe cu regularitate pe tot parcursul anului sub forma de infuzie slaba (lasat intre 1 si 3 minute), fara sa afecteze organismul” a mai mentionat Angela Beju.

De ce este bine sa bei ceai verde?

Un studiu efectuat in SUA arata ca un consum regulat de ceai verde (trei cesti pe zi) poate preveni si combate cancerul de piele. Bogat in antioxidanti, acesta este un excelent echilibrator al sistemului imunitar, avand efect antiviral, antibacterian, antiinflamator, antialergic, antimicotic, dezinfectant si cicatrizant. Dupa cum ne-a precizat terapeutul naturist Angela Beju, „ceaiul verde se dovedeste a fi de un real ajutor in cazul dereglarilor imunitare, al alergiilor (astm bronsic, rinite alergice etc), diverselor infectii, racelilor, gripei, micozelor. In cazul gripei nu este recomandata o infuzie prea fierbinte ci calduta, cu putina zeama de lamaie si indulcita cu miere. Daca este fierbinte usuca mucoasele favorizand patrunderea bacteriilor in corp”.

10 motive pentru a bea ceai verde

Terapeutul naturist Angela Beju ne ofera 10 sfaturi care recomanda ceaiul verde ca aliment- medicament:

1. Este diuretic si detoxifiant. Ceaiul verde te ajuta sa elimini toxinele din organism. 2. Protejeaza inima si vasele de sange. Considerat a fi stimulator al inimii, ceaiul verde intervine benefic in multe afectiuni cardio-vasculare cum ar fi: hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie (reduce colesterolul rau - LDL si mareste colesterolul bun - HDL), cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca etc. Favorizeaza irigarea sanguina, purifica sangele, intareste vasele sanguine si reduce riscul de accident vascular cerebral. Acest ceai este recomandat persoanelor care prezinta un risc crescut la imbolnavire din cauza unor factori precum: stresul, tutunul, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul etc.

3. Lupta cu diabetul zaharat. Ceaiul verde contribuie la scaderea aciditatii din organism, influenteaza favorabil bolile metabolice cum ar fi diabetul zaharat sau artrita.

4. Este de un real ajutor in timpul menopauzei, deoarece previne tulburarile si disconfortul din aceasta perioada.

5. Regleaza tranzitul intestinal. Diminueaza aciditatea stomacului, este protector al ficatului, stimulator al reactiilor si al miscarilor peristaltice ale intestinului subtire si ale intestinului gros.

6. Curata rinichii si inhiba formarea calculilor biliari si renali. Pentru curatirea rinichilor este indicat sa se bea zilnic 1,5- litri de infuzie slaba de ceai verde. Catechina, theanina si saponina din ceai ajuta la scaderea in greutate si la tratarea unor afectiuni ale prostatei.

7. Creste acuitatea vizuala. Substantele active din ceaiul verde protejaza capilarele din ochi si ajuta in cazul opacifierii corneei si al uscarii conjunctivei. Reprezinta un real ajutor pentru persoanele care stau mult timp in fata calculatorului.

8. Stimuleaza sistemul nervos. Aceasta licoare este benefica pentru ca imbunatateste memoria, inlatura oboseala anihiland substantele toxice din organism cauzate de stres.

9. Prin continutul ridicat de fluor intareste smaltul dintilor si il face rezistent la acizii existenti in cavitatea bucala. Cu cat ceaiul este mentinut mai mult in gura cu atat efectul anticarie este mai pronuntat.

10. Bogat in polifenoli care actioneaza contra radicalilor liberi, ceaiul verde determina incetinirea procesului de imbatranire. Datorita acestor proprietati, este recomandat tuturor celor care vor sa-si pastreze tineretea. Poate fi baut in orice perioada a anului dar este indicat in mod deosebit vara, deoarece are capacitatea de a elimina excesul de caldura si de a reduce senzatia de sete.

Contraindicatii

In exces, ceaiul verde ar putea diminua absorbtia fierului la nivelul intestinului, ceea ce ar putea dauna persoanelor anemice si femeilor insarcinate. „Datorita existentei cofeinei, este contraindicat copiilor de varsta mica, deoarece are influenta asupra sistemului nervos” a completat doamna Angela Beju.

Ceai verde, pentru o piele tanara

Se remarca utilitatea ceaiului verde si in cosmetica, unde se foloseste ca ingredient de baza in multe creme regeneratoare, masti sau sampoane. „Ceaiul verde este bun pentru tratarea petelor care apara la batranete si pentru imbatranirea prematura a tenului. La nivel extern, ceaiul verde ajuta la tratarea micozelor, cearcanelor, varicelor, ranilor, dermatitelor, a zonei zoster etc. Pe zona afectata se pun comprese cu cataplasme cu infuzie de ceai verde”, a mai adaugat terapeutul naturist Angela Beju.

Tipsuri:

- Infuzia de ceai verde poate fi folosita pentru demachiere sau pentru a va spala fata. Dupa aceea se unge fata cu crema obisnuita.

- In cazul micozelor de la picioare (picior de atlet etc) se fac bai de 20 minute cu o infuzie concentrata de ceai verde.

- Pentru un ten bine hidratat, luminos, dar si pentru estomparea ridurilor, stimuleaza circulatia sangvina in zona fetei prin masarea zilnica cu un cub de gheata din ceai verde (cuburile se prepara saptamanal).

http://sanatate.acasa.ro



Top 10 alimente care lupta cu oboseala


Oboseala este una dintre marile probleme cu care se confrunta oamenii din ziua de azi. Stresul, serviciul, indatoririle familiale te solicita la maximum, de aceea ajungi sa te simti vlaguit de puteri. Oboseala este semnul unui consum foarte mare de energie si este cauzata de factori multipli. Solutia la o astfel de problema poate consta intr-o alimentatie sanatoasa, corect aleasa, care sa-ti reincarce bateriile.

Iata 10 alimente care te pot ajuta sa te pui pe picioare in scurt timp, fara sa apelezi la medicamente:

1. Fructele uscate

Veritabila sursa de energie, usor asimilabila, fructele uscate sunt extraordinare pentru a-ti reveni dupa un efort fizic si psihic intens. Spre deosebire de energizante sau de dulciuri, acestea contin elemente nutritive necesare pentru a avea un organism sanatos. La primul semn de oboseala, cateva curmale insotite de un pahar cu lapte aduc un aport substantial organismului.

2. Citricele

Portocalele, mandarinele si clementinele au un continut ridicat in vitamina C. In lipsa acestui element important, organismul resimte o oboseala generala. Gratie vitaminei C, absorbtia fierului se produce mult mai usor. De asemenea, citricele contin polifenoli, molcule implicate in prevenirea bolilor cardiace si a cancerului.

3. Carnea rosie

In general, foarte multe persoane aleg produse din carne de pasare. Dezinteresul pentru carnea rosie risca sa afecteze rezervele de fier si implicit sa antreneze mult mai usor instalarea oboselii. Pentru a reface plinul cu acest aliment „anti-anemie”, este indicat sa mananci o data pe saptamana carne rosie (vita, oaie) sau ficat.

4. Iaurtul

Pentru ca organismul sa poata lupta impotriva factorilor externi daunatori precum virusii sau bacteriile, trebuie sa aiba un sistem imunitar puternic. Solutia: intareste apararea imunitara cu ajutorul bacteriilor lactice. Acestea se gasesc in produsele lactate si ajuta organismul sa lupte impotriva „intrusilor” rau intentionati.

5. Leguminoasele

Soia, mazarea, fasolea rosie si lintea sunt surse bogate de glucide complexe. De asemenea, contin minerale importante pentru a lupta impotriva surmenajului precum fierul, magneziul si zincul. Adauga in meniul zilnic una dintre aceste leguminoase, timp de cateva saptamani, si iti vei spori vitalitatea.

6. Legumele verzi

Spanacul, laptucile, salata verde, brocoli sunt legume verzi bogate in acid folic, o vitamina care participa la formarea globulelor rosii, deci la un transport mai bun al oxigenului. La fel ca si fierul, acidul folic este o vitamina excelenta pentru a trata anemia.

7. Nucile

Cu un continut bogat in proteine, in acizi grasi esentiali, in vitamina E, fibre si antioxidanti, nucile sunt considerate alimente super tonice. Insa, magneziul este elementul care le recomanda ca fiind ideale in lupta contra surmenajului. Este important sa consumi zilnic magneziu, pentru ca stresul antreneaza eliminarea acestui mineral prin urina.

8. Cerealele integrale

Multe persoane neglijeaza cerealele de teama sa nu acumuleze in greutate. Insa, acestea reprezinta o sursa pretioasa de energie. Datorita continutului bogat in glucide, cerealele furnizeaza „carburant” pentru muschi si creier. Acestea sunt bogate in tiamina, o vitamina (B1) care favorizeaza transformarea glucidelor in energie. Prin urmare, mizeaza pe produse din cereale integrale care elibereaza progresiv in corp substantele energizante.

9. Apa

Hidratarea necorespunzatoare a corpului poate provoca dureri de cap si senzatia de oboseala. Pentru ca este bogata in minerale si saraca in caloriii, apa este considerata cea mai sanatoasa bautura. Zilnic este indicat sa consumi in jur de 1l si jumatate.

10. Ceaiul verde

Datorita teinei (stimulent pentru nervos central), ceaiul „trezeste” creierul si il stimuleaza sa arda kilogramele in exces. Aceasta bautura traditional chinezeasca detine numeroase proprietati pozitive asupra organismului. Sursa importanta de antioxidanti puternici, ceaiul verde mareste capacitatea intelectuala si concentrarea.

http://sanatate.acasa.ro



Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare