Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Ceaiul verde te scapa de boala



„Mai bine trei zile fara sare, decat o zi fara ceai”, spune o veche expresie de origine chineza. In manuscrisele vechi chinezesti se specifica faptul ca aceasta licoare era folosita de sute de ani ca remediu natural pentru sanatate. Ceaiul verde este un ceai tonic, energizant si racoritor care inlatura oboseala si stresul. O cana de ceai verde preparata corect are acelasi efect ca si o ceasca de cafea tare.
Ce inseamna: a bea un ceai?

„Afirmatia ceaiul reprezinta orice infuzie din plante este falsa. Ceaiul propriu-zis este facut dintr-o singura planta – Camellia Sinensis – iar diversele denumiri cum ar fi ceai verde, negru, alb, rosu sau galben sunt date de diversele moduri de prelucrare a frunzelor sau de conditiile de cultivare. De exemplu, spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde nu este supus fermentarii, ci doar uscarii”, ne-a precizat lectorul universitar Angela Elena Beju, terapeut naturist.

Se folosesc frunzele mature ale plantei, nefermentate care se trec prin aer cald si apoi prin abur sau se usuca pe plite speciale. Ceaiul este preparat sub forma de infuzie slaba, infuzarea efectuandu-se intre 30 secunde si 5 minute in functie de specie.

Ce contine ceaiul verde?

Ceaiul verde contine vitamine (A, B, C, E, K), minerale (mangan, fosfor, zinc, cupru, potasiu, fluor), numerosi aminoacizi si catechina. In plus, pe langa polifenoli, elemente antioxidante active impotriva radicalilor liberi, ceaiul verde mai contine si teina (alcaloid asemanator cu cel care se gaseste in cafea, mate si nucile de cola), un stimulator al sistemului nervos, cerebral si sanguin care face sa dispara senzatia de oboseala.

„Cantitatea de teina este legata de cat timp este tinuta planta la infuzat. Potrivit unor studii de specialitate, infuzia de 3 minute permite extragerea din planta a 50 la suta din cantitatea de cafeina, iar prin infuzia de 5 minute se obtin aproximativ 80 la suta. Datorita continutului de teina, ceaiul verde poate inlocui cu succes cafeaua, avand aceleasi efecte, dar cu eficienta pe o durata mai mare de timp. El poate fi baut pe cu regularitate pe tot parcursul anului sub forma de infuzie slaba (lasat intre 1 si 3 minute), fara sa afecteze organismul” a mai mentionat Angela Beju.

De ce este bine sa bei ceai verde?

Un studiu efectuat in SUA arata ca un consum regulat de ceai verde (trei cesti pe zi) poate preveni si combate cancerul de piele. Bogat in antioxidanti, acesta este un excelent echilibrator al sistemului imunitar, avand efect antiviral, antibacterian, antiinflamator, antialergic, antimicotic, dezinfectant si cicatrizant. Dupa cum ne-a precizat terapeutul naturist Angela Beju, „ceaiul verde se dovedeste a fi de un real ajutor in cazul dereglarilor imunitare, al alergiilor (astm bronsic, rinite alergice etc), diverselor infectii, racelilor, gripei, micozelor. In cazul gripei nu este recomandata o infuzie prea fierbinte ci calduta, cu putina zeama de lamaie si indulcita cu miere. Daca este fierbinte usuca mucoasele favorizand patrunderea bacteriilor in corp”.

10 motive pentru a bea ceai verde

Terapeutul naturist Angela Beju ne ofera 10 sfaturi care recomanda ceaiul verde ca aliment- medicament:

1. Este diuretic si detoxifiant. Ceaiul verde te ajuta sa elimini toxinele din organism. 2. Protejeaza inima si vasele de sange. Considerat a fi stimulator al inimii, ceaiul verde intervine benefic in multe afectiuni cardio-vasculare cum ar fi: hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie (reduce colesterolul rau - LDL si mareste colesterolul bun - HDL), cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca etc. Favorizeaza irigarea sanguina, purifica sangele, intareste vasele sanguine si reduce riscul de accident vascular cerebral. Acest ceai este recomandat persoanelor care prezinta un risc crescut la imbolnavire din cauza unor factori precum: stresul, tutunul, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul etc.

3. Lupta cu diabetul zaharat. Ceaiul verde contribuie la scaderea aciditatii din organism, influenteaza favorabil bolile metabolice cum ar fi diabetul zaharat sau artrita.

4. Este de un real ajutor in timpul menopauzei, deoarece previne tulburarile si disconfortul din aceasta perioada.

5. Regleaza tranzitul intestinal. Diminueaza aciditatea stomacului, este protector al ficatului, stimulator al reactiilor si al miscarilor peristaltice ale intestinului subtire si ale intestinului gros.

6. Curata rinichii si inhiba formarea calculilor biliari si renali. Pentru curatirea rinichilor este indicat sa se bea zilnic 1,5- litri de infuzie slaba de ceai verde. Catechina, theanina si saponina din ceai ajuta la scaderea in greutate si la tratarea unor afectiuni ale prostatei.

7. Creste acuitatea vizuala. Substantele active din ceaiul verde protejaza capilarele din ochi si ajuta in cazul opacifierii corneei si al uscarii conjunctivei. Reprezinta un real ajutor pentru persoanele care stau mult timp in fata calculatorului.

8. Stimuleaza sistemul nervos. Aceasta licoare este benefica pentru ca imbunatateste memoria, inlatura oboseala anihiland substantele toxice din organism cauzate de stres.

9. Prin continutul ridicat de fluor intareste smaltul dintilor si il face rezistent la acizii existenti in cavitatea bucala. Cu cat ceaiul este mentinut mai mult in gura cu atat efectul anticarie este mai pronuntat.

10. Bogat in polifenoli care actioneaza contra radicalilor liberi, ceaiul verde determina incetinirea procesului de imbatranire. Datorita acestor proprietati, este recomandat tuturor celor care vor sa-si pastreze tineretea. Poate fi baut in orice perioada a anului dar este indicat in mod deosebit vara, deoarece are capacitatea de a elimina excesul de caldura si de a reduce senzatia de sete.

Contraindicatii

In exces, ceaiul verde ar putea diminua absorbtia fierului la nivelul intestinului, ceea ce ar putea dauna persoanelor anemice si femeilor insarcinate. „Datorita existentei cofeinei, este contraindicat copiilor de varsta mica, deoarece are influenta asupra sistemului nervos” a completat doamna Angela Beju.

Ceai verde, pentru o piele tanara

Se remarca utilitatea ceaiului verde si in cosmetica, unde se foloseste ca ingredient de baza in multe creme regeneratoare, masti sau sampoane. „Ceaiul verde este bun pentru tratarea petelor care apara la batranete si pentru imbatranirea prematura a tenului. La nivel extern, ceaiul verde ajuta la tratarea micozelor, cearcanelor, varicelor, ranilor, dermatitelor, a zonei zoster etc. Pe zona afectata se pun comprese cu cataplasme cu infuzie de ceai verde”, a mai adaugat terapeutul naturist Angela Beju.

Tipsuri:

- Infuzia de ceai verde poate fi folosita pentru demachiere sau pentru a va spala fata. Dupa aceea se unge fata cu crema obisnuita.

- In cazul micozelor de la picioare (picior de atlet etc) se fac bai de 20 minute cu o infuzie concentrata de ceai verde.

- Pentru un ten bine hidratat, luminos, dar si pentru estomparea ridurilor, stimuleaza circulatia sangvina in zona fetei prin masarea zilnica cu un cub de gheata din ceai verde (cuburile se prepara saptamanal).

http://sanatate.acasa.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare