Faceți căutări pe acest blog

vineri, 5 noiembrie 2010

7 factori care iti cresc colesterolul


Hipercolesterolemia este o problema importanta a omului modern, peste 50% din populatia care vine la analize prezentand colesterolul marit. Hipercolesterolemia (concentratia mare a colesterolului in sange) este cauza principala a aterosclerozei, boala care reprezinta substratul infarctelor miocardice si al accidentelor vasculare cerebrale.

7 factori care iti cresc colesterolulLa adult se considera colestreol crescut acunci cand colesterolemia depaseste 200 mg/dl, iar la copil hipercolesterolemia este caracterizata prin cresterea colesterolului total din sange peste 170 mg/dl.

7 factori care iti cresc colesterolul

Cresterea colesterolului si inceputul bolii aterosclerotice poate sa inceapa chiar din copilarie, descoperire dramatica facuta de americani de curand, fiind caracteristica micutilor cu obezitate infantila. Asadar expresia “gras si sanatos” care se atribuie copiilor nu este tocmai o tinta buna a parintilor privind silueta si sanatatea copiilor lor.

Surplusul de kilograme

Suprlusul de kilograme este strans legat de nivelul de colesterol din sange, pentru ca o crestere in greutate pe fondul tesutului adipos (ci nu musculara cum se intampla in cazul sportivilor aflati la inceputul perfomrantei) presupune depozitarea grasimilor in tesutul gras, cu scaderea “colesterolului bun” din sange, ceea ce duce inevitabil la cresterea “colesterolului rau” si inceperea bolii aterosclerotice. Scaderea in greutate chiar cu numai 10% pentru cei supraponderali poate duce la imbunatatiri considerabile ale nivelului de colesterol in sange.

Varsta

Varsta influenteaza cresterea colesterolului in sange, acesta crescand in mod natural incepand cu varsta de 20 de ani. Insa cresterile sunt foarte mici si raman apoi constante pana in jurul varstei de 50 de ani pentru barbati si pana la menopauza pentru femei, urmand apoi sa creasca treptat dupa aceste perioade de varsta.

Sedentarismul

Stilul sedentar de viata, munca la birou si lipsa activitatii fizice duc la cresterea colesterolului. Sportul duce la eliminarea hormonilor de stres si arde grasinile din depozite, scazand colesterolul.

Un comentariu:

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare