Acris rosu
(draghina, lemn galben, macrii spinos, macrii iepuresc)
Frunzele, radacina sau fructele fierte pana ce scade de tot si anestecate cu rachiu se bea cate o ceasca contra frigurlor. Dulceata de fructe este buna contra durerii de piept.
Agris
Fructele coapte sunt racoritoare si scoate afara toate durerile.
Alun
Batul de alun verde, incalzit in foc, se ard cu el paduceii.
Angelica
Se pune im rachiu pentru a-i da gust. Se bea contra vatamaturii si pentru intarirea stomacului.
Ardei
Pisat si facut cataplasma este bun pentru junghiuri.
Bostan (dovleac, luba)
Laptele de seminte amestecat cu rachiu este bun contra panglicei. Coaja prajita cu untura de porc sau untdelemn pus in iume, le intoarce. O pasta facuta din 130 grame de samanta curatita de coaja, amestecata cu tot atata zahar si cu putina coaja de lamaie sau portocala da afara panglica.
Brad
Mugurii de brad (10 grame) fierti in 1 litru de apa clocotita se beau pentru a da usor flegma afara. Fiertura de muguri tineri se bea primavara contra scrofulelor. Plasturele facut din rasina sau ceara, casa de paianjen si faina de grau se pune la copturi.
Cucuta
Oblojeala cu frunze proaspete potoleste durerea la umflaturi Samanta prajita cu seu si intinsa pe o carpa se pune pe gat contra galcilor. Cu zeama de cucuta fiarta si amestecata cu ulei se spala la muscatura de iarpe.
Dafin
Din frunzele si boabele pisate si apoi fierte cu untdelemn se prepara alifie pentru ranile greu de vindecat.
Deditei
Din frunzele fierte se face un ceai cu care se spala ochii cand sunt rosii.
Castravetele
Castravetele murat si gaurit, se vara in el cu degetul cu sugiu si se tine o noapte. Zeama de castraveti murati este buna pentru stomac, luand-o pe stomacul gol. Durerea de cap se linisteste daca se pune pe fiecare tampla cate o jumatate de castravete. Spalatul pe fata cu zeama de castraveti face pielea moale si alba.
Ceapa
Ceapa rasa si cu petrol se pune intinsa pe o carpa la gat pentru a da inapoi galcile.
Capsuni
Foile capsunilor, minciunele si coada soricelului fierte bine la un loc, se spala cu ele ranile la pelagrosi.
Cartofi
Feliile de cartofi cruzi, puse pe frunte si legate cu tulpan, alina durerea de cap. Cartofii rasi is buni la arsuri. La reumatism sunt buni cartofii fierti si terciuti subtire, pusi pe locurile dureroase.
(Dupa Albumul literar gastronomic editat de revista Viata romaneasca, Bucuresti 1983)
(draghina, lemn galben, macrii spinos, macrii iepuresc)
Frunzele, radacina sau fructele fierte pana ce scade de tot si anestecate cu rachiu se bea cate o ceasca contra frigurlor. Dulceata de fructe este buna contra durerii de piept.
Agris
Fructele coapte sunt racoritoare si scoate afara toate durerile.
Alun
Batul de alun verde, incalzit in foc, se ard cu el paduceii.
Angelica
Se pune im rachiu pentru a-i da gust. Se bea contra vatamaturii si pentru intarirea stomacului.
Ardei
Pisat si facut cataplasma este bun pentru junghiuri.
Bostan (dovleac, luba)
Laptele de seminte amestecat cu rachiu este bun contra panglicei. Coaja prajita cu untura de porc sau untdelemn pus in iume, le intoarce. O pasta facuta din 130 grame de samanta curatita de coaja, amestecata cu tot atata zahar si cu putina coaja de lamaie sau portocala da afara panglica.
Brad
Mugurii de brad (10 grame) fierti in 1 litru de apa clocotita se beau pentru a da usor flegma afara. Fiertura de muguri tineri se bea primavara contra scrofulelor. Plasturele facut din rasina sau ceara, casa de paianjen si faina de grau se pune la copturi.
Cucuta
Oblojeala cu frunze proaspete potoleste durerea la umflaturi Samanta prajita cu seu si intinsa pe o carpa se pune pe gat contra galcilor. Cu zeama de cucuta fiarta si amestecata cu ulei se spala la muscatura de iarpe.
Dafin
Din frunzele si boabele pisate si apoi fierte cu untdelemn se prepara alifie pentru ranile greu de vindecat.
Deditei
Din frunzele fierte se face un ceai cu care se spala ochii cand sunt rosii.
Castravetele
Castravetele murat si gaurit, se vara in el cu degetul cu sugiu si se tine o noapte. Zeama de castraveti murati este buna pentru stomac, luand-o pe stomacul gol. Durerea de cap se linisteste daca se pune pe fiecare tampla cate o jumatate de castravete. Spalatul pe fata cu zeama de castraveti face pielea moale si alba.
Ceapa
Ceapa rasa si cu petrol se pune intinsa pe o carpa la gat pentru a da inapoi galcile.
Capsuni
Foile capsunilor, minciunele si coada soricelului fierte bine la un loc, se spala cu ele ranile la pelagrosi.
Cartofi
Feliile de cartofi cruzi, puse pe frunte si legate cu tulpan, alina durerea de cap. Cartofii rasi is buni la arsuri. La reumatism sunt buni cartofii fierti si terciuti subtire, pusi pe locurile dureroase.
(Dupa Albumul literar gastronomic editat de revista Viata romaneasca, Bucuresti 1983)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu