Faceți căutări pe acest blog

joi, 25 noiembrie 2010

Cum scăpaţi de otrava albă din dietă!


Nutriţioniştii spun că organismul poate funcţiona bine şi în lipsa zahărului

"Obișnuința de a consuma zahăr ține mai mult de gust. Rețineți însă că zahărul aduce multe probleme de sănătate: dislipidemie, hipertensiune, creștere în greutate."
Eduard Adamescu - Nutriționist

Dacă sunteţi în pragul unui diabet, aveţi tensiunea mare sau probleme cu greutatea, medicii vă sfătuiesc să tăiaţi, rând pe rând, din glucide.

Cei care au probleme cu greutatea ori sunt în pragul unui diabet pot începe să re-nunţe la zahăr. Este un aliment de care organismul nu are nevoie, în condiţiile în care poate asimila suficienţi carbohidraţi din fructe, legume şi chiar din carne. Nutriţioniştii îl numesc „otrava albă" şi spun că este unul dintre alimentele de care adulţii devin din ce în ce mai dependenţi pe măsură ce înaintează în vârstă. Există totuşi soluţii pentru a scăpa de zahărul din dietă.

Mai puţine vizite la dentist

Familia Ionescu, din judeţul Ilfov, a renunţat de aproape patru ani la zahăr şi spune că nu a fost deloc greu. „Soţia mea a fost suspectă de cancer la colon şi a urmat un tratament naturist care îi interzicea consumul de zahăr. De atunci am renunţat toţi la zahăr: şi eu, şi cei doi copii. Acum folosim miere şi câteodată zahăr brun", povesteşte Marian (53 de ani), care se laudă cu un organism rezistent şi cu mai puţine vizite la dentist. După eliminarea zahărului din casă, a urmat sarea. „Folosim doar în cantităţi foarte mici. Mâncăm destul de sănătos acum: mai mult peşte, fără carne grasă, fără mezeluri, chipsuri sau brânză topită", zice Marian.

Nutriţioniştii spun că un exerciţiu bun pentru a renunţa la zahărul din dietă este să începeţi să îl scoateţi din cafea şi ceai. Apoi renunţaţi la sucuri şi, pe cât posibil, la prăjituri. „Nu este un aliment indispensabil în dietă. Obişnuinţa de a consuma zahăr ţine mai mult de gust. Reţineţi însă că zahărul aduce calorii multe şi, totodată, probleme de sănătate: dislipidemie, hipertensiune, creştere în greutate", explică medicul nutriţionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti.

Poate fi întârziat diabetul de tip 2

Statisticile arată că peste 10% din oamenii trecuţi de 40 de ani sunt diagnosticaţi cu prediabet (valori crescute ale glicemiei, între 100 şi 126 mg/dl), iar renunţarea la zahăr nu le-ar aduce decât beneficii. Cu o dietă săracă în zaharuri şi o viaţă activă, apariţia diabetului de tip 2 poate fi întârziată cu trei ani sau chiar pentru totdeauna.

Dulcele din fructe, cel mai bun

Cei care au ajuns deja la diabet spun că nu este atât de greu să renunţi la zahăr şi că pofta de dulce poate fi potolită şi cu fructe. „La început, când treci pe zaharină şi îndulcitori lichizi, se simte diferenţa de gust. Dar te obişnuieşti foarte repede cu dulcele pe care îl iei dintr-o pară, din roşii, din castraveţi, din varză, din fasole, din ficăţeii de pui. Mai este şi mierea pentru diabetici. Aşadar, se poate trăi şi fără zahăr", spune Constantin Busuioc (48 de ani), diabetic.

Medicul diabetolog Cristian Serafinceanu recomandă oamenilor să renunţe la zahăr doar dacă au probleme reale de sănătate. „Nu este în regulă să consumaţi zahăr cu linguriţa, deoarece creşte brusc glicemia şi sistemul metabolic este supus unui şoc. Altfel, nu sunt pentru decizii radicale", spune medicul Cristian Serafinceanu. Pe cei care au probleme cu greutatea îi sfătuieşte să consume rar „combinaţii de zahăr cu grăsime". „Adică ciocolată şi îngheţată", adaugă el.

10% din cei trecuţi de 40 de ani au glicemia peste 100 de mg/dl

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare