Faceți căutări pe acest blog

joi, 25 noiembrie 2010

Modul de folosire a aspirinei



Autor: MAGDA COLGIU 23 noiembrie 2010 Jurnalul National

Unul dintre cele mai utilizate medicamente, acidul acetilsalicilic produce nu numai efecte benefice, ci şi reacţii alergice şi efecte secundare, avertizează specialiştii clinicii Mayo din Statele Unite. Utilizat mai ales ca analgezic minor sau ca antiinflamator, medicamentul cunoscut frecvent sub denumirea de aspirină poate cauza atât reacţii minore, cât şi severe. Printre reacţiile înregistrate se numără urticaria, mâncărimile pielii, secreţiile nazale, înroşirea ochilor, inflamarea buzelor, a limbii şi a feţei şi, în cazuri mai rare, şocul anafilactic. De aceea, dacă aţi avut vreodată o astfel de reacţie, sunteţi sfătuiţi să evitaţi aspirina.

Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul persoanelor cu astm, polipi nazali, sinuzite cronice sau urticarie cronică, riscul de a avea o reacţie la aspirină sau la alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) fiind mult mai mare, avertizează medicii.

Nu este obligatoriu ca toate persoanele bolnave de astm şi sinuzite sau care suferă de urticarie ori de polipi nazali să aibă alergie la aspirină, mai precizează medicii de la clinica americană. Cu toate acestea, dacă aţi avut o reacţie la un AINS, cel mai bine este să renunţaţi la aceste medicamente şi să reveniţi doar la indicaţia medicului.

Risc de accident vascular cerebral, de hemoragie…

Multă vreme medicii au prescris aspirina ca tratament zilnic. Iată însă că studii recente au demonstrat că tratamentul cu acid salicilic este asociat cu multe efecte secundare:

n) În timp ce o aspirină pe zi poate preveni accidentul vascular cerebral, tot ea poate creşte riscul de accident vascular cerebral hemoragic.

n) Utilizarea zilnică a aspirinei creşte riscul de ulcer la stomac. Situaţia e şi mai gravă dacă persoana căreia i se administrează aspirină suferă deja de ulcer hemoragic, situaţie în care aspirina poate pune viaţa în pericol.

n) Abuzul de aspirină (supradozare) poate provoca la unele persoane tinitus (zgomote în urechi) şi chiar pierderea auzului.

n) Dacă urmaţi un tratament cu aspirină şi totuşi sunteţi programat pentru o intervenţie chirurgicale sau stomatologică, aduceţi la cunoştinţa medicului acest detaliu. În caz contrar, există riscul să sângeraţi excesiv în timpul intervenţiei.

Interacţiuni cu alte medicamente

Dacă urmaţi deja un tratament cu un alt anticoagulant pentru o altă afecţiune, combinaţia cu aspirină poate accentua riscul de complicaţii hemoragice majore. De aceea, este indicat să precizaţi medicilor care vă tratează pentru diverse afecţiuni toate medicamentele luate. Alte medicamente şi suplimente chiar şi pe bază de plante pot creşte riscul de sângerare. Printre medicamentele care pot interacţiona cu aspirina sunt: warfarin (coumadin), heparina, ibuprofen (atunci când sunt administrate frecvent), corticosteroizii şi unele antidepresive.

Asocierea suplimentelor alimentare cu aspirină poate creşte riscul de sângerare. Este vorba despre suplimentele pe bază de danshen, dong quai (Angelica ­sinensis), ginkgo, omega-3 acizi graşi (ulei de peşte).

ALCOOL. Autorităţile americane citate de specialiştii Mayo Clinic avertizează că persoanele care iau frecvent aspirină ar trebui să bea mai puţin alcool. Astfel, femeile au voie să bea un singur pahar cu alcool pe zi, iar bărbaţii două pahare, din cauza efectelor anticoagulante. Moti­vulĂ Aspirina încetineşte metabolizarea alcoolului. ­Administrarea a una-două tablete de aspirină, înainte ca o ­per­soană să bea chiar o cantitate mică de alcool, poate vicia semnificativ ­rezultatele alcooltestului. ­Valorile alcoolemiei vor fi mult mai mari!

GRAVIDE. În perioada sarcinii, este interzisă administrarea de paracetamol şi ibuprofen, ­pentru a nu afecta sănătatea bebeluşului. ­Conform unui studiu recent, aceste medicamente pot avea grave repercusiuni asupra fătului, mai ales dacă este de sex masculin, deoarece îi pun în pericol fertilitatea. Cercetarea precizează că efectele secundare se înregistrează dacă fătul a fost expus substanţelor din aceste medicamente minimum două săptămâni. Totuşi, un recent raport arată că aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate apelează la aceste ­medicamente, în general, contra durerilor de cap. Aceasta ar putea fi o explicaţie a creşterii numărului tinerilor care au ­probleme de ­fertilitate.

De ştiut

n) Substanţa activă din aspirină şi din alte antiinflamatoare ­nesteroidiene se află în compoziţia multor medicamente, care pot fi procurate fără reţetă medicală: deci, verificaţi cu atenţie etichetele!

n) Când aveţi îndoieli cu privire la un medicament, adresaţi-vă medicului de familie sau consultaţi farmacistul!

n) În cazul unei reacţii alergice grave, consultaţi de urgenţă un alergolog!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare