Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Top 10 alimente care lupta cu oboseala


Oboseala este una dintre marile probleme cu care se confrunta oamenii din ziua de azi. Stresul, serviciul, indatoririle familiale te solicita la maximum, de aceea ajungi sa te simti vlaguit de puteri. Oboseala este semnul unui consum foarte mare de energie si este cauzata de factori multipli. Solutia la o astfel de problema poate consta intr-o alimentatie sanatoasa, corect aleasa, care sa-ti reincarce bateriile.

Iata 10 alimente care te pot ajuta sa te pui pe picioare in scurt timp, fara sa apelezi la medicamente:

1. Fructele uscate

Veritabila sursa de energie, usor asimilabila, fructele uscate sunt extraordinare pentru a-ti reveni dupa un efort fizic si psihic intens. Spre deosebire de energizante sau de dulciuri, acestea contin elemente nutritive necesare pentru a avea un organism sanatos. La primul semn de oboseala, cateva curmale insotite de un pahar cu lapte aduc un aport substantial organismului.

2. Citricele

Portocalele, mandarinele si clementinele au un continut ridicat in vitamina C. In lipsa acestui element important, organismul resimte o oboseala generala. Gratie vitaminei C, absorbtia fierului se produce mult mai usor. De asemenea, citricele contin polifenoli, molcule implicate in prevenirea bolilor cardiace si a cancerului.

3. Carnea rosie

In general, foarte multe persoane aleg produse din carne de pasare. Dezinteresul pentru carnea rosie risca sa afecteze rezervele de fier si implicit sa antreneze mult mai usor instalarea oboselii. Pentru a reface plinul cu acest aliment „anti-anemie”, este indicat sa mananci o data pe saptamana carne rosie (vita, oaie) sau ficat.

4. Iaurtul

Pentru ca organismul sa poata lupta impotriva factorilor externi daunatori precum virusii sau bacteriile, trebuie sa aiba un sistem imunitar puternic. Solutia: intareste apararea imunitara cu ajutorul bacteriilor lactice. Acestea se gasesc in produsele lactate si ajuta organismul sa lupte impotriva „intrusilor” rau intentionati.

5. Leguminoasele

Soia, mazarea, fasolea rosie si lintea sunt surse bogate de glucide complexe. De asemenea, contin minerale importante pentru a lupta impotriva surmenajului precum fierul, magneziul si zincul. Adauga in meniul zilnic una dintre aceste leguminoase, timp de cateva saptamani, si iti vei spori vitalitatea.

6. Legumele verzi

Spanacul, laptucile, salata verde, brocoli sunt legume verzi bogate in acid folic, o vitamina care participa la formarea globulelor rosii, deci la un transport mai bun al oxigenului. La fel ca si fierul, acidul folic este o vitamina excelenta pentru a trata anemia.

7. Nucile

Cu un continut bogat in proteine, in acizi grasi esentiali, in vitamina E, fibre si antioxidanti, nucile sunt considerate alimente super tonice. Insa, magneziul este elementul care le recomanda ca fiind ideale in lupta contra surmenajului. Este important sa consumi zilnic magneziu, pentru ca stresul antreneaza eliminarea acestui mineral prin urina.

8. Cerealele integrale

Multe persoane neglijeaza cerealele de teama sa nu acumuleze in greutate. Insa, acestea reprezinta o sursa pretioasa de energie. Datorita continutului bogat in glucide, cerealele furnizeaza „carburant” pentru muschi si creier. Acestea sunt bogate in tiamina, o vitamina (B1) care favorizeaza transformarea glucidelor in energie. Prin urmare, mizeaza pe produse din cereale integrale care elibereaza progresiv in corp substantele energizante.

9. Apa

Hidratarea necorespunzatoare a corpului poate provoca dureri de cap si senzatia de oboseala. Pentru ca este bogata in minerale si saraca in caloriii, apa este considerata cea mai sanatoasa bautura. Zilnic este indicat sa consumi in jur de 1l si jumatate.

10. Ceaiul verde

Datorita teinei (stimulent pentru nervos central), ceaiul „trezeste” creierul si il stimuleaza sa arda kilogramele in exces. Aceasta bautura traditional chinezeasca detine numeroase proprietati pozitive asupra organismului. Sursa importanta de antioxidanti puternici, ceaiul verde mareste capacitatea intelectuala si concentrarea.

http://sanatate.acasa.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare