Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 14 noiembrie 2012

Lista de fructe si legume cu indice glicemic mic si mare



Indice glicemic – de ce este atat de important?

Fructele si legumele sunt, in general, alimente cu un indice glicemic mic, insa si in aceste categorii putem face o distinctie intre cele cu un indice glicemic foarte mic, mic sau maricel (in comparatie cu celelalte).

Pe scurt, indicele glicemic masoara efectul carbohidratilor din alimente acestora asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu indice glicemic mare se digera si sunt absorbite usor in sange, avand un efect puternic asupra nivelului de zahar din sange, in timp ce cele cu indice glicemic mic se digera mai greu si cresc treptat nivelul de glicemie si de insulina, controland apetitul si protejand silueta.
Fructe cu indice glicemic mic

Citricele: dintre citrice, grepfrutul are cel mai mic indice glicemic – 25, in timp ce portocalele au indidele glicemic 40, iar acesta creste cu cat fructul este mai dulce.

De asemenea, trebuie sa stii ca fructele proaspete si sucul de fructe nu prezinta acelasi indice glicemic, acesta fiind mai mare in cazul sucului natural (chiar si dublu, pentru sucul de grepfrut), din cauza lipsei de fibre.

La categoria fructelor cu indice glicemic mic mai putem incadra si ciresele, cu indicele glicemic 22 si continand o cantitate semnificativa de fibre si proteine care incetineste absorbtia glucozei, merele – 39 (iar sucul de mere – 44), perele – 38, prunele – 39, piersicile – 42, strugurii – 46, capsunile – 40. Bananele au indicele glicemic 54, iar kiwi – 53.
Fructe cu indice glicemic mare

Dintre fructele cu indice glicemic mare, cele mai frecvent consumate de noi toti sunt ananasul – 66,pepenele galben – 65, pepenele rosu – 72 si stafidele – 64.
Legume cu indice glicemic mic

Legumele, se stie, ar trebui sa reprezinte 80% din alimentele consumate la o masa, insa conteaza foarte mult si ce legume alegi. Cel mai mic indice glicemic il au anghinarele – 15, sparanghelul – 14, ardeii grasi – 10, broccoli – 10, varza – 10, varza de Bruzelles – 16, conopida – 15, telina – 15, ciupercile – 10 sau ceapa – 10. Cu alte cuvine, poti consuma cate vrei fara griji!
Legume cu indice glicemic mare


Pe de alta parte, ar trebui sa acorzi o atentie mai mare legumelor cu indice glicemic crescut; acest lucru nu inseamna ca trebuie sa le elimini din dieta ta (din contra!), insa este bine sa iti controlezi portiile atunci cand mananci cartofi fierti – 82, pastarnac – indice glicemic 98, fasole verde – 51 sausfecla – 64.

Asadar, pentru a-ti pastra silueta, dar si pentru a preveni diabetul si bolile cardiovasculare, este bine sa consumi cat mai des alimente cu indice glicemic mic.

Tu tii cont de indicele glicemic al fructelor si al legumelor?

http://www.topfitness.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare