Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 noiembrie 2012

Abecedarul medicamentelor



* Este voie sa rupi in bucatele pastilele? Influenteaza cerealele consumate la micul dejun actiunea calmantelor? Raspunsul la asemenea intrebari il cautam zadarnic in prospectele produselor farmaceutice. Si-atunci, fara sa ne dam seama, folosim medicamentele in mod gresit. Dar pentru a va da o mana de ajutor, am incercat sa aflam de la medici si farmacisti, cum se poate scoate din fiecare substanta activa, tot ce este mai bun pentru sanatatea noastra *

1. Tehnici de manipulare

Folosirea corecta a picaturilor, pastilelor si alifiilor

Felul cum actioneaza un medicament depinde de modul in care il folosim si de cateva "trucuri", pe care trebuie sa le cunoasteti neaparat.

Picaturile - fara contact cu ochiul

Preparatele care actioneaza in ochi sau in canalul auditiv, exista, de obicei, sub forma de picaturi.
Administrarea picaturilor de ochi: Lasati capul pe spate si picurati cantitatea prescrisa in pleoapa inferioara, fara sa atingeti ochiul cu pipeta sau cu sticla. Altfel, agentii patogeni din ochi pot ajunge in medicament. Tineti inchis ochiul "tratat" vreme de 30 de secunde, miscand tot timpul globul ocular, pentru a imprastia in mod uniform substanta activa.
Administrarea picaturilor de urechi: Inainte de a picura substanta, incalziti sticla, cateva minute, in mana. Timpanul este foarte sensibil la rece.

Nu segmentati pastilele

Tabletele filmate se inghit intotdeauna intregi, cu un pahar de apa. Pentru ca au o pelicula care protejeaza substanta activa de sucurile gastrice sau ii incetinesc absorbtia. Rupand tabletele bucatele, pelicula aceasta s-ar rupe, iar substantele lor componente ar fi expuse direct sucurilor gastrice, efectul fiind cumulat.
Nu segmentati capsulele si drajeurile. Sfaramarea medicamentelor cu pulbere sau gel duce la risipirea continutului lor, si dozarea n-ar mai fi posibila. Cei ce trebuie sa ia de doua ori pe zi "cate-o jumatate" de medicament primesc, de obicei, de la medic sau de la farmacist, tablete cu o dunga speciala pentru rupere si le pot taia usor, inclusiv cu cutitul.

Spray nazal si faringian

Spray-urile nazale antiinflamatorii sau calmante ajung mai repede acolo unde trebuie, daca in timp ce le pulverizati va uitati in jos. Dupa care, stergeti cu un servetel curat capul tubului, ca sa nu se "aseze" pe el virusii racelii si sa faca cale-ntoarsa data viitoare.
Un sfat pentru spray-urile faringiene: pulverizati intotdeauna in directia omusorului si nu inspirati. Unele substante pot irita plamanii.

Cum se aplica alifiile

Medicii constata adeseori ca pacientii apreciaza gresit suprafetele bolnave ale pielii si supradozeaza alifiile, cremele sau gelurile. In cazul acestor remedii, unitatea este egala cu "dimensiunea unui varf de deget". In general, orificiul tuburilor are un diametru de 0,5 cm. Luati, deci, o portiune de crema care sa ajunga de la buricul degetului pana la prima indoitura. In concluzie: o unitate inseamna 0,5 g. Pentru o mana, de pilda, aveti nevoie de o singura unitate, pentru spate, de 7 unitati etc. Gelurile cu hormoni trebuie aplicate in zonele cu par si transpiratie mai reduse (de ex. pe fese, coapse si brate). Nu folositi mereu acelasi loc, daca vreti ca efectul sa fie "optim". Si nu aplicati medicamentele in acelasi timp cu produsele cosmetice! Efectul poate fi prejudiciat.

Aplicarea plasturilor

Exista numeroase simptome - dureri de spate, probleme specifice menopauzei, dureri in general - impotriva carora medicul va poate prescrie aplicarea de plasturi cu substante active, care nu trebuie schimbati decat o data sau de doua ori pe saptamana. La doar 30 de minute dupa ce i-ati lipit, puteti face dus, baie si chiar sauna. Important: lipiti fiecare plasture mereu intr-un alt loc, altfel, contactul permanent poate irita pielea. In zona unde sunt aplicati, imbracamintea ar trebui sa fie mai larga, altfel plasturele ar putea sa se dezlipeasca. Si inca ceva: nu taiati plasturii cu substante active lichide.

Nu "respingeti" supozitoarele

Este adevarat ca nu reprezinta cel mai placut dintre tratamente, dar sunt, in schimb, foarte eficiente. In ceea ce priveste introducerea lor, procedati exact pe dos: cu capatul bont inainte! Aluneca mult mai usor in intestin, unde se dizolva.

2. Cine se iubeste si cine nu

Atentie la cuplare

Laptele si antibioticele nu se suporta deloc. Si nici muesli-ul nu e un bun partener pentru unele medicamente, iar anumite preparate din plante, nici atat.

* Muesli-ul, bogat in fibre, este sanatos si reduce riscul cancerului intestinal. Dezavantajul: se umfla in intestin, leaga si blocheaza substantele active din calmante, antibiotice si antidepresive.
* Legumele verzi si salatele contin o cantitate mare de vitamina K, care, insa, poate reduce eficienta anticoagulantelor.
* Cofeina din cafea, ceai sau sucuri duce, uneori, impreuna cu antibioticele si preparatele antiastmatice, la palpitatii si la tulburari de somn, iar lemnul-dulce, in combinatie cu medicamentele drenante, provoaca, in mod frecvent, un deficit de potasiu. Urmarile: miopatie (slabire a muschilor), somnolenta, hipertensiune.
* Si apa minerala bogata in potasiu si calciu se leaga, uneori, cu anumite substante, impiedicand astfel absorbtia acestora in circulatia sanguina.

Combinatii periculoase

Aspirina pentru dureri de cap, calciu pentru oase, omeprazol pentru arsurile la stomac - persoanele in varsta - dar nu numai - sufera de mai multe afectiuni deodata. Asa se face ca in organism se afla, concomitent, multe substante active. In cazul unor astfel de combinatii, este nevoie de precautie. Aspirina poate slabi efectul unor medicamente obligatorii impotriva diabetului sau a hipertensiunii arteriale. Tabletele efervescente cu fier, zinc, magneziu sau calciu "deranjeaza" antibioticele, medicamentele pentru tiroida si pe cele impotriva osteoporozei. Cele care combat arsurile la stomac stopeaza actiunea catorva medicamente pentru inima (de exemplu digoxina). Purgativele pot dauna efectului diureticelor. Deosebit de "delicata" este cuplarea aspirinei cu ibuprofenul. Persoanele cu risc ridicat de infarct iau zilnic aspirina, pentru a stopa coagularea sangelui, dar ibuprofenul anuleaza acest efect. Concluzia: spuneti-i neaparat medicului sau farmacistului ce medicamente luati deja.

Vegetal, adica inofensiv?

Multi pacienti prefera sa apeleze la substantele active din natura si evita "maciuca chimica". Dar si in acest caz, exista combinatii problematice. Sunatoarea, de pilda, anuleaza efectul unor antibiotice, al unor anticonceptionale si al unor preparate impotriva astmului. Dar si "succesul" unor medicamente pentru inima poate sa dispara sub influenta ei. Iar preparatele cu usturoi, ginkgo sau ginseng pot, in schimb, sa intareasca efectul unor anticoagulante, facand sa sporeasca, astfel, riscul de hemoragie.

Atentie la hotii de substante vitale

Impotriva inflamatiilor din esofag sau a ulcerelor stomacale, medicii prescriu frecvent niste inhibitori protonici (PPI). Acestia reactioneaza rapid, dar pot declansa o carenta de vitamina B12, care se manifesta prin oboseala, lipsa de concentrare si predispozitie la infectii. Aceasta carenta poate fi compensata consumand - mai ales - produse animale (carne, branzeturi sau oua). Medicamentele pentru reducerea colesterolului pot produce o asimilare mai redusa a vitaminelor A, K si B12. Antibioticele, in schimb, sporesc necesarul de vitamina C, K si de calciu. Cei ce iau calmante ar trebui sa-si controleze valorile fierului, atunci cand se instaleaza o stare de oboseala inexplicabila.

3. Cand administram medicamentele

Adaptati momentul zilei la ceasul interior, pentru un efect optim al pilulelor

Este foarte important daca un medicament este luat inainte de masa, in timpul mesei sau dupa masa. Problema este: cand, mai exact?

Orar ascuns

Datele despre timpul administrarii nu sunt totdeauna explicate in prospectele produselor farmaceutice. Deci, pentru a le clarifica:

* "O data pe zi" inseamna ca un preparat trebuie luat o data intr-un interval de 24 de ore si mereu la aceeasi ora.
* "De doua ori pe zi" presupune ca intre doua administrari trebuie sa existe o distanta de 12 ore. In caz de "De trei ori pe zi", distantele trebuie sa fie de cate 8 ore.
* "Inainte de masa" inseamna ca medicamentul trebuie luat inaintea mesei urmatoare.
* "Dupa masa" inseamna: la doua ore dupa ultima imbucatura.
* "In timpul mesei" vrea sa sugereze ca preparatul trebuie inghitit in timp ce mancam.

Nu renuntati prea devreme

Lipsa de "fidelitate" fata de tratament le creeaza probleme aproape tuturor medicilor. Fiindca multi pacienti se intreaba la ce bun sa mai ia medicamentul, daca simptomele au disparut. Dar intrerupand, de pilda, prea devreme un tratament cu antibiotice, exista riscul ca in organism sa mai ramana ascunse niste bacterii - si boala recidiveaza. Sau, si mai grav, bacteriile devin imune la substanta activa, care data viitoare nu mai are nici un efect. Pacientii hipertensivi care renunta - de la ei putere - la medicamente, pot face chiar un infarct sau un atac cerebral. Deci, si in acest caz, "infidelitatea" este riscanta.

Efect pe timpul noptii

In timp ce dormim, organismul nostru ramane activ. La bolnavii de reumatism, producerea anumitor substante transmitatoare este, insa, modificata. De aceea, la ei, durerile articulare sunt mult mai puternice dimineata.
O recomandare: inghititi tabletele anti-reumatism inainte de culcare. Este valabil si pentru medicamentele pentru astm, care astfel, pe timpul noptii, pot mentine deschise bronhiile afectate. Iar pacientii cu arsuri stomacale sau cu boala de reflux pot stopa, luand medicamentul seara, productia de suc gastric, care creste pe timpul noptii.

4. Reguli de buna purtare

Si medicamentele au un termen de valabilitate

Ambalajul nu e doar un simplu "invelis". El protejeaza substantele componente de lumina si de socuri, dar nu pentru eternitate.

La nevoie, un dulapior

Nu tineti medicamentele, plasturii si pansamentele imprastiate prin toata casa. Dulapiorul de medicamente poate adaposti toate preparatele si, incuindu-l, sunteti siguri ca cei mici nu au acces la ele. Adeseori, dulapul este amplasat in baie sau in bucatarie. O mare greseala! Acolo este prea cald, ceea ce poate modifica substantele active. Iar pansamentele devin rapid inutilizabile, din cauza aerului prea umed.

Prospectele nu sunt deseuri

Cei care arunca ambalajul si prospectele nu vor mai dispune de informatii foarte utile, in cazul unor reactii negative. In plus, numeroase substante active trebuie protejate de lumina (a soarelui), pentru a nu-si modifica structura chimica si pentru a-si mentine efectul.
Important: pe ambalaj este inscrisa data expirarii. Un studiu american de durata lunga arata, ce-i drept, ca numeroase preparate - mai putin insulina, unele antibiotice si nitroglicerina - isi mentinusera intact efectul si puteau fi folosite si dupa 15 ani. Cu toate acestea, n-ar fi indicat sa luati medicamente expirate. In primul rand, pentru ca producatorii nu mai pot fi trasi la raspundere si, in al doilea rand, pentru ca actiunea lor se diminueaza sau se formeaza produse de descompunere daunatoare.

Fiti prudenti

Nu toate medicamentele se simt bine in dulapior, la temperatura camerei. De exemplu, vaccinurile, al caror loc este in frigider. Sfatul este valabil si pentru preparatele lichide incepute, deci pentru siropurile de tuse, picaturile pentru ochi, urechi si nas, creme, geluri si alifii. Notati data la care ati desfacut produsul, si daca nu exista alte indicatii in prospect, nu-l folositi mai mult de patru saptamani.

http://www.formula-as.ro/2012/1008/sanatate-35...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare