Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 octombrie 2010

Pielea uscată, o problemă de sezon


  • Andrada Floria
Dacă nu o îngrijim corespunzător, pielea va deveni aspră

Dacă nu o îngrijim corespunzător, pielea va deveni aspră

Frigul şi vântul sunt factori care agresează pielea neacoperită şi, în plus, agravează problemele dermatologice existente. Dacă nu folosim produse potrivite pentru necesităţile pielii în anotimpul rece, riscăm deshidratarea tenului şi îmbătrânirea cutanată prematură, ne atrag atenţia specialiştii.
Din cauza vântului, ploii şi temperaturilor scăzute, pielea neîngrijită corespunzător devine aspră, scuamoasă, căpătând aspectul solzilor de peşte, mai ales pe mâini. În plus, există riscul să se crape şi să devină dureroasă sau să apară mâncărimi. Dacă aceste simptome s-au instalat deja înseamnă că produsele de îngrijire folosite nu răspund necesităţilor pielii în acest sezon.

taguri

„În cele mai multe cazuri, mai ales în acest sezon, ne confruntăm cu problema pielii uşor uscate, lipsită de lipidele de la suprafaţă care, de regulă, îi conferă o barieră de protecţie în faţa condiţiilor nefavorabile de mediu", explică profesorul doctor Anca Zbranca, medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Roderma din Iaşi. Trecerea de la temperaturile scăzute de afară la aerul uscat şi cald din locuinţă este, de asemenea, un factor care agravează uscăciunea pielii, „evaporând" apa şi „topind" bariera lipidică a pielii.
Frigul îmbătrâneşte prematur tenul
Pielea feţei este cea mai expusă riscului de deshidratare şi de uscare în anotimpul rece, deoarece nu poate fi acoperită. În timp ce mâinile pot fi protejate cu mănuşi, tenul este permanent în bătaia vântului atunci când suntem afară. În plus, pielea feţei este şi foarte sensibilă, astfel încât, atunci când nu este protejată corespunzător, se cutează, îşi pierde elasticitatea, iar riscul apariţiei ridurilor creşte.
Pentru a preveni toate aceste probleme, specialiştii ne sfătuiesc să folosim creme cu o consistenţă mai grasă, de tipul apă în ulei, nu ulei în apă. Pentru persoanele cu vârste peste 30 de ani, această recomandare este şi mai binevenită, deoarece după această vârstă, pielea începe să secrete din ce în ce mai puţin sebum care formează o barieră împotriva agresorilor externi şi care împiedică pierderea apei. În sezonul rece putem renunţa la toner, care usucă suplimentar tenul.
Şi pielea buzelor trebuie hidratată corespunzător, saliva fiind un factor agresor suplimentar atunci când vremea de afară este rece şi uscată. Astfel, sunt recomandate stick-urile speciale dermatocosmetice cu rol hidratant şi de regenerare a pielii crăpate de pe buze.
Mâinile se ung cu cremă dimineaţa şi seara
Chiar dacă folosim mănuşi, pielea mâinilor se usucă şi, în cazurile cele mai grave, se crapă, provocând mâncărimi şi chiar dureri. De aceea, în acest sezon se recomandă ungerea mâinilor cu loţiuni de tipul cold cream, adică de consistenţă grasă, dimineaţa, înainte de a ieşi din casă şi seara, înainte de culcare. Şi calitatea săpunurilor folosite în anotimpul rece este foarte importantă. „Acum trebuie folosite săpunurile cu adaos de grăsimi, eventual grăsimi asociate cu glicerină. De o eficienţă sporită pentru prevenirea uscării pielii sunt produsele de îngrijire din farmacii, de tipul sindeturilor", recomandă prof. dr. Anca Zbranca.
Exfolierea, importantă
Pentru ca loţiunile hidratante şi nutritive să pătrundă mai bine în piele, medicii dermatologi recomandă, o dată pe săptămână, o exfoliere uşoară a tenului, dar şi a pielii de pe restul corpului. „Mai ales pe călcâie, pe coate şi pe gambe, cele mai aspre zone ale corpului, trebuie folosit un săpun exfoliant sau chiar o cremă exfoliantă cu rol de îndepărtare a celulelor moarte. Pielea va fi astfel mai catifelată, iar substanţele hrănitoare din creme vor fi mai eficiente în menţinerea elasticităţii şi hidratării pielii", precizează prof. dr. Anca Zbranca.
Se agravează eczemele şi acneea
În sezonul rece, factorii de mediu specifici pot acutiza unele probleme ale tenului, cum sunt eczemele, unele forme de psoriazis, afecţiunile inflamatorii, vascularitele, unele tipuri de acnee şi urticariile a frigore. Persoanele care au astfel de probleme trebuie să se adreseze medicului dermatolog pentru ajustarea tratamentului în funcţie de necesităţile pielii în acest sezon.


marți, 26 octombrie 2010

Cum îţi cureţi ficatul de toxine


În fiecare zi, corpul uman este expus unor toxine dăunătoare, precum unele medicamente, poluarea şi chimicalele din mâncare.
De detoxifierea organismului este responsabil ficatul, cel mai mare organ intern, care metabolizează bila, grăsimile şi elimină substanţele dăunătoare în colon. Pentru ca detoxifierea să fie cât mai eficientă trebuie să faci mici schimbări în dieta ta, cum ar fi hidratarea corespunzătoare sau conumul mare de fibre, potrivit siteului livestrong.com.
Consumă cât mai multe fibre
Ia o capsulă de 500 de miligrame de vitamina C (acid ascorbic) în fiecare zi, pentru că ajută la detoxifiere. Această substanţă ajută ficatul să producă glutation, un antioxidant care accelerează eliminarea toxinelor. În plus, mănâncă măcar trei alimente sănătoase şi bogate în vitamina C, precum citricele, ardeii roşii şi verzi, roşiile, fructele de pădure sau brocolli.
Alege mâncărurile bogate în fibre, pentru că ficatul conduce toxinele care intră în corp direct în sistemul digestiv. Atunci când acesta are suficiente fibre, toxinele se amestecă în alimentele pe care le consumi şi sunt eliminate la următoarea mişcare a intestinului. În momentul în care sistemului digestiv îi lipsesc fibrele, toxinele sunt conduse înapoi în sânge, iar ficatul devine suprasolicitat, pentru că trebuie să le proceseze din nou.
Alimentele ar trebui să fie eliminate din corp în cel mult 18 ore după ce le-ai consumat. Majoritatea adulţilor însă menţin reziduurile alimentare în colon între două şi şapte zile. Fibrele sunt esenţiale pentru curăţarea colonului, pentru că pur şi simplu mătură materiile fecale din colon şi de pe pereţii intestinali. Mâncărurile bogate în fibre sunt pâinea, cerealele integrale, seminţele de in, porumbul, prunele, merele, fasolea şi ananasul.
Hidratează-te şi fă mult sport
Bea între zece şi 12 pahare de apă zilnic. Dacă te hidratezi corespunzător, toxinele vor fi eliminate mai uşor. Consumă doar apă filtrată sau îmbuteliată, pentru a evita substanţele periculoase conţinute de apă de la robinet sau de la fântânile publice.
Apa joacă un rol vital în aproape toate funcţiile corpului, inclusiv în circulaţia sanguină, transportul nutrienţilor şi eliminarea reziduurilor din celule. În plus, ajută la prevenirea acumulării toxinelor în ficat, dar şi în colon, unde facilitează mişcările intestinului. Dacă adaugi lămâie în apa băută, măreşti capacitatea ficatului de a descompune bila şi de a metaboliza grăsimile.
Fă sport, cel puţin o oră pe zi. Aerobicul, alergarea şi exerciţiile de forţă vor stimula ficatul să elimine toxinele, vor îmbunătăţi circulaţia sanguină şi sănătatea cardiovasculară. Înainte să începi însă o perioadă de antrenament intens, mergi la doctor şi fă un consult.
Elimină metalele grele din corp
Plumbul, cadmiul şi mercurul, metale grele de care corpul tău nu are nevoie, privin din diverse surse, cum ar fi aerul, apa, mâncarea, cosmeticele şi produsele casnice. Odată intrate în organism, sunt dificil de eliminat din celule şi ţesuturi. Una dintre modalităţi este consumul unui agent de chelare, o substanţă care strânge şi colectează metalele, apoi le elimină din organism.
Unul dintre agenţii naturali de chelare pe care îi poţi consuma regulat este laptele de ciulini, care vindecă ficatul şi îi măreşte capacitatea de a elimina toxinele. Agenţii de chelare colectează însă şi metalele de care corpul tău are nevoie, precum zincul, cuprul şi fierul, de aceea este important să mănânci alimente bogate in aceste substanţe atunci când urmezi o cură de detoxifiere.
Regimul unei zile de detoxifiere
Atunci când vrei să ţii o cură de detoxifiere a ficatului, trebuie să ştii că alimentele trebuie consumate în starea lor naturală, iar cele care trebuie pregătite, se gătesc acasă, fără chimicale şi fără ulei. Nu ai voie să mănânci prăjeli, dulciuri sau produse de patiserie. Cel puţin o zi pe săptămână încearcă un regim vegetarian. Lactatele trebuie să fie degresate, iar pâine integrală. În plus, sunt interzise alcoolul, cofeina şi fumatul.Imediat după ce te trezeşti, bea un pahar de apă călduţă în care ai stors jumătate de lămâie, apoi pune în alt pahar cu apă o lingură de seminţe de in şi bea conţinutul.
Micul dejun
* băutură din piure de pere, lapte de orez şi pudră de proteine din orez
* o tabletă de vitamina C
Gustări
* suc de mere diluat cu apă
* apă plată
* supă de zarzavat
* bucăţi de ţelină şi humus
Prânz
* supă de legume
* brocolli gătit la aburi cu seminţe de susan şi sfeclă stropite cu suc de lămâie, cu garnitură de orez brun
* sos de mere
* o tabletă de multivitamine
Gustări
* morcovi şi humus
* apă
* supliment alimentar: lapte de ciulini
Cină
* linte şi curry
* salată cu legume asortate, ardei iuţi roşii, anghinare şi varză, cu dressing de usturoi, suc de lămâie şi ulei de măsline
* supă de zarzavat
Înainte de culcare, bea un pahar mare cu apă, în care ai pus o lingură de seminţe de in.
sursa: romanialibera.ro

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare