Faceți căutări pe acest blog

vineri, 26 noiembrie 2010

.Ştii cât timp să păstrezi alimentele în frigider?

 Dr. Mencinicopschi îţi spune

Gheorghe Mencinicopschi
Chiar dacă sunt păstrate în frigider, alimentele se pot altera. Cât poate fi păstrată mâncarea la rece în frigider (nu în congelator) fără să se strice? Profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că o putem păstra la rece de la câteva zile până la două luni, în funcţie de produs.
Carnea
√ Nu trebuie ţinută în frigider mai mult de două zile, dacă e crudă;
√ Gătită, rezistă mai mult timp, însă e bine să fie consumată în maximum 4-5 zile.
Semne că s-a stricat
√ Când se strică, fie că e crudă sau gătită, carnea are un miros urât;
√ Carnea roşie alterată îşi schimbă culoarea, căpătând o nuanţă gri;
√ Carnea de pui stricată miroase a acrişor şi are o culoare închisă.
Brânzeturile 
√ Bânzeturile moi sunt mai expuse alterării şi, de aceea, ar trebui consumate în maximum 4-5 zile;
√ Brânzeturile tari, cum ar fi parmezanul, pot rămâne proaspete şi bune de consum chiar şi două luni.
Când nu trebuie consumate 
√ Când vedeţi mucegai pe o bucată de brânză proaspătă aruncaţi-o, pentru că s-a alterat.
√ Brânzeturile tari pot fi consumate dacă au mucegăit, cu o singură condiţie: să fie înlăturat mucegaiul.
Mâncarea gătită 
√ Legumele gătite trebuie consumate în 2-3 zile.
√ Supa nu trebuie consumată dacă a stat mai mult de trei zile la frigider;
√ Pastele rezistă mai mult, dacă sunt acoperite bine, adică până la 4-5 zile;
√ Orezul fiert se păstrează bun pentru consum până la 2-3 zile;
√ Tocăniţa sau iahnia trebuie consumate tot în 2-3 zile.
Gătiţi o dată la două zile
Este recomandat să gătim cel puţin o dată la două zile, pentru a beneficia din plin de valoarea nutritivă a mâncării.

Beneficile uleiului din germeni de porumb.



Aici gasiti ulei din germeni de porumb, presat la rece, 100% natural:http://www.2e-prod.ro/page5.html

Obtinut prin metoda presarii la rece (ce permite pastrarea gustului, aromei si substantelor nutritive), fara rafinare si cu un continut foarte mare de vitamina E (de doua ori mai mult decat uleiul traditional de floarea-soarelui) si acizi grasi nesaturati, uleiul de porumb este ideal pentru prepararea salatelor din cruditati, dar si pentru prajirea in baie de ulei a preparatelor din peste si a cartofilor.

Caracteristici:

* Nu contine colesterol.
* Are un continut foarte mare de vitamina E. Un procent atat de ridicat de vitamina E (aproximativ 19%, spre deosebire de uleiul de masline care contine 3%) nu se mai gaseste decat într-un numar foarte restrans de alimente, cum ar fi: spanacul 23%, alunele uscate romanesti 21% si în alte cateva alimente cu continut rifdicat de grasimi nesaturate, precum untura de peste 26%, uleiul de arahide 13%, uleiul de floarea-soarelui 22% si uleiul de soia 18%.
* Uleiul de porumb mai contine vitaminele din grupa B, vitamina C si D, caroten, fosfati, microelemente (fier, mangan, cupru, crom, aluminiu).

Uleiul de germeni de porumb este bogat in acizi grasi esentiali de tip omega 6, proinflamatori, care au efecte negative daca sunt consumati in exces. Pentru a neutraliza aceste efecte, nutritionistii recomanda ca aceste uleiuri sa fie asociate cu grasimi bogate in acizi omega 3 – ulei de in sau grasimi animale (uleiul de peste).

Beneficiile consumului uleiului de porumb:

* lnsuficienta vitaminei E poate duce la aparitia unor tulburari precum: manifestari ale menopauzei; avort spontan; ulcer;
* paradontoze; psoriazis; distrofii musculare; angina pectorala (prin depunerea de grasimi saturate pe vasele de sange si blocarea fluxului sangvin la nivelul acestora).
* De asemenea, uleiul de porumb este un excelent drenor al cailor biliare si reglator al secretiei hormonilor tiroidieni; stimuleaza functionarea glandelor sexuale si participa la procesele de oxidare si metabolism din organismul uman.
* Vitamina E contribuie la fortificarea sistemului imunitar si muscular al omului.
* Este un ulei dietetic recomandat in dieta bolnavilor de stomac si a diabeticilor.
* Acizii grasi nesaturati continuti in uleiul de porumb maresc rezistenta organismului la bolile infectioase si favorizeaza eliminarea din organism a excesului de colesterina (colesterolul din bila, sange si alte organe, ce provine din alimente precum oua, unt, lapte, icre, creier).

Uleiul de germeni de porumb incetineste procesul imbatranirii!
Cu un continut atat de mare de vitamina E, cunoscuta si sub numele de “vitamina tineretii”, uleiul de porumb este un antioxidant care incetineste procesul de imbatranire a organismului.

Lucia Comanescu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare