Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 26 martie 2011

Bitterul suedez, promisiunea unei sănătăţi de fier

Folosit de peste 500 de ani ca remediu universal, s-a dovedit în timp că, într-adevăr, bitterul suedez este de ajutor într‑un număr impresionant de afecţiuni, de la o simplă balonare, până la tulburări de memorie sau chiar la cancer.

La origini, bitterul suedez era bazat pe o formulă în componenţa căreia intrau 32 de plante şi răşini exotice. Însă, în timp, au apărut mai multe versiuni ale reţetei originale, la prepararea lui fiind folosite de la 12 până la peste 100 de plante.

De fapt, bitterul suedez este o tinctură din mai multe plante medicinale amare şi aromate, acest lucru făcându-l să fie un ajutor de nădejde în probleme digestive, hepatice şi biliare, dar şi pentru detoxifierea întregului organism.

În general, se administrează câte o linguriţă de bitter suedez, diluat în apă sau în ceai, dimineaţa şi seara. Dar iată în ce afecţiuni este cel mai indicat acest remediu şi cum trebuie să-l foloseşti.

De ajutor de la primul semn de indigestie

Ai probleme precum balonare, greţuri, vărsături şi arsuri gastrice? Ei bine, poţi scăpa de neplăcerile cauzate de indigestie dacă iei imediat două linguriţe de bitter suedez, diluat într‑un pahar cu apă.

Dacă suferi de dischinezie biliară, iar durerile abdominale şi tulburările digestive apar periodic, ia o linguriţă de bitter suedez în 150 ml de apă, de patru ori pe zi, înainte de mese.

Cure de trei săptămâni, în afecţiuni hepatice

Plantele amare conţinute de bitterul suedez au rol de drenor hepatic, ajutând şi la regenerarea ficatului.

Aşadar, dacă suferi de o afecţiune cronică de ficat, este indicat să faci cure de trei săptămâni cu bitter suedez, urmate de o săptămână de pauză. Remediul se administrează de trei ori pe zi, diluat în 250 ml de apă, înainte de mese.

Atenuează alergiile şi te scapă de răceli

Datorită efectului tonifiant şi detoxifiant, bitterul suedez stimulează apărarea naturală a organismului, reduce inflamaţiile, scade febra şi uşurează respiraţia. De aceea, remediul este indicat persoanelor cu predispoziţie alergică.

În acest caz, tratamentul se face timp de două luni, câte o linguriţă de bitter într-un pahar cu apă, administrat de câte patru ori pe zi.

De asemenea, dacă ai răcit sau dacă ai făcut gripă, poţi lua din trei în trei ore o jumătate de linguriţă de bitter suedez la un pahar cu apă. Tot datorită efectului de stimulare a imunităţii, bitterul suedez este recomandat ca adjuvant şi în tratamentul persoanelor care suferă de cancer.

Calmează simptomele infecţiilor urinare

Dacă te confrunţi cu usturimi la urinare, ia o linguriţă de bitter suedez amestecat cu 250 ml de apă, de câte patru ori pe zi. Atunci când simptomele sunt acute, poţi aplica pe abdomen o compresă caldă cu bitter. Acest leac este util şi în menstruaţii dureroase şi/sau abundente.

Cu cinci zile înainte de menstruaţie, se ia o linguriţă de bitter cu apă, de câte trei ori pe zi, şi câte o jumătate de linguriţă de bitter la un pahar cu apă, de câte cinci ori pe zi, în primele două zile de sângerare.

Îmbunătăţeşte memoria

De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că bitterul suedez ajută la îmbunătăţirea capacităţii de memorare şi de concentrare, fiind util şi persoanelor care suferă de anxietate, datorită efectului benefic asupra tonusului psihic.

Pentru aceasta, este indicat să se ia o linguriţă de bitter suedez la o cană cu apă, cu 20 de minute înaintea meselor principale.

De ajutor în boli de inimă

Pentru a reduce nivelul colesterolului, dar şi pentru a menţine flexibilitatea vaselor sanguine şi pentru a stimula funcţia cardiacă, sunt recomandate cure de cel puţin două luni cu bitter suedez. Astfel, se iau zilnic câte trei linguriţe de bitter suedez diluate într-o cană cu apă, înaintea meselor principale ale zilei.

Acelaşi remediu, în aceeaşi cantitate, mai este indicat şi în cazul copiilor fără poftă de mâncare, anemici. Bitterul mai este bun şi persoanelor cu probleme circulatorii. În acest caz, sunt indicate compresele pe locurile cu probleme.

Comprese cu bitter, în caz de dureri de cap

Acneea, eczemele sau ciupercile pielii pot fi combătute dacă faci cure de o lună cu bitter suedez, timp în care trebuie să iei câte o linguriţă din acest preparat la un pahar cu apă, de câte trei ori pe zi.

Pe de altă parte, poţi grăbi vindecarea rănilor sau a arsurilor aplicând pe locul afectat un tampon de vată îmbibat cu bitter. De asemenea, compresele cu bitter sunt benefice şi în caz de tromboflebită, luxaţii sau entorse, înţepături de insecte sau dureri de cap.

Compresele se aplică local şi se ţin în general câte 30 de minute. Înainte de a aplica o compresă, ai grijă să ungi zona tratată cu o cremă de gălbenele, iar după îndepărtarea compresei să laşi pielea să respire cel puţin un sfert de oră.


joi, 24 martie 2011

Busuiocul, Maghiranul si Rozmarinul

Trei plante contra vlaguielii de primavara ori toamna

Busuiocul, Maghiranul si Rozmarinul combat excelent caderile de energie vitala, intelectuala si sufleteasca.Vlaguiala de primavara ori toamna este o boala pentru care nu exista medicamente....

Ce sa prescrii pentru moleseala, pentru somnolenta si pentru cascat ? Pentru indispozitia sufleteasca, indiferenta la soarele de pe cer ? Si totusi, batranii nostri aveau leac si pentru "lingoarea" de primavara,pe care izbuteau s-o puna pe fuga cu o ramurica de... busuioc.

Busuiocul (Ocimum basilicum)
Pretuit de mai toate popoarele europene, la romani busuiocul e rege, o planta "de suflet", care, pe langa faptul ca aduce noroc, aduce si sanatate. Busuiocul este un tonic si un energizant cat se poate de potrivit pentru perioada schimbarii de anotimpuri, cand foarte multi dintre noi ne confruntam cu caderi de energie vitala, intelectuala sau sufleteasca. Iata, in continuare, cateva retete simple, care pun foarte bine in valoare efectul tonic al busuiocului.
- Maceratul la rece de busuioc - este considerat pe drept cuvant un adevarat elixir al tineretii, recomandat in cazurile de imbatranire prematura, in tulburari de menopauza, andropauza, sterilitate masculina si feminina, frigiditate etc. Inca nu este cunoscut efectul busuiocului asupra glandelor endocrine, dar este cert ca atat la femei, cat si la barbati, el este un regenerator rapid, oprind in acelasi timp procesele de uzura, care cunosc o accelerare in aceasta perioada de trecere. Cel mai eficient este maceratul obtinut prin tinerea a 4-8 lingurite de busuioc in apa, vreme de 8 ore, urmata de filtrare. Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferinta dimineata. Mai ales pe perioada primaverii, este recomandat ca, in paralel cu aceasta cura, sa se treaca si la o alimentatie in care sa predomine cruditatile.
- Pulberea de busuioc - are o capacitate miraculoasa de imbunatatire a starii psihice, fiind din acest motiv cat se poate de binevenita in anotimpul asteniei de primavara. Efectul busuiocului asupra sufletului este deocamdata destul de greu de explicat pe cale stiintifica. Se cunoaste faptul ca este un tonic si un stimulent nervos, dar aceste atribute sunt vagi, in comparatie cu complexa lui actiune invioratoare, usor euforizanta si echilibranta asupra starii psihice. Mai mult, busuiocul induce si o... traire mistica, facilitandu-ne, pur si simplu, apropierea de spiritual (motiv pentru care este folosit si in ritualul crestin). Conex cu aceasta deschidere sufleteasca pe care o creeaza, busuiocul mareste si capacitatea de control asupra emotiilor si reduce sensibilitatea la stres. Faceti in aceasta perioada o cura de minimum 14 zile, timp in care luati de patru ori pe zi cate o lingurita rasa de pulbere de busuioc cu apa. Preferabil ar fi ca pulberea sa fie cernuta (pentru a nu rani fina mucoasa bucala) si sa fie tinuta sub limba 10 minute, inainte de a fi inghitita. Rezultatele acestei cure simple este foarte posibil sa va uimeasca.

Povestea apei de busuioc si a tineretii fara batranete
Povestea adevarata care urmeaza, pe care am auzit-o de curand de la d-l Ioan Groza - cunoscutul terapeut naturist din Arad, mi s-a parut mai convingatoare decat orice alta pledoarie pentru folosirea busuiocului. "Acum ceva vreme, am cunoscut un cuplu cu adevarat neobisnuit. Ea era foarte tanara si luminoasa, iar el era foarte batran. Am crezut ca erau tata si fiica, iar cand ea mi l-a prezentat drept <>, nu mi-am putut retine un zambet. Dupa ce am discutat si s-a mai destins atmosfera, la un moment dat acea femeie a zis: <>. Zic: <>. <>. <>. <>. Eu am inlemnit. <>. <> Si mi-au adus si buletinele, pentru ca mie nu-mi venea sa cred. <>, mi-a explicat doamna."

Maghiranul (Majorana hortensis)
Daca ar fi sa alcatuim o trusa de prim-ajutor, care sa fie compusa numai cu leacuri naturiste, cu siguranta ca aceasta planta - vanduta in mai toate alimentarele pe post de condiment - nu ar lipsi. Un simplu ceai fierbinte de maghiran face minuni. De la prima cana, ne va invada o caldura placuta, dupa care ni se va destinde, ca prin farmec, intreg corpul si, apoi, aproape fara sa ne dam seama, stresul si (eventual) suferinta fizica ori psihica vor deveni, cel putin pe moment, un vis indepartat. Repetat de mai multe ori intr-un interval scurt de cateva zeci de minute, tratamentul va face sa apara niste mici (si deloc neplacute) accese de temperatura, in care sistemul imunitar va distruge cu spor germenii unui potential guturai sau gripe, care in timpul primaverii lovesc mai perfid ca oricand. Daca aveti dureri de rinichi sau o cistita (lucru frecvent intalnit atunci cand se raceste brusc vremea), veti vedea cum ele trec ca prin farmec, iar eliminarea isi va relua fluxul firesc de la primele 4-5 cani de ceai fierbinte. Daca mai adaugam ca tratamentul intensiv cu ceai de maghiran amplifica exponential procesele de eliminare a toxinelor si a apei in exces din tesuturi, facandu-ne sa ne simtim usori ca o... zi de primavara, obtinem un tablou complet al actiunii acestui condiment miraculos. In cazul in care nu va vine sa credeti toate aceste minuni, atunci cel mai bine ar fi sa le experimentati si va garantam ca nu veti fi dezamagiti. Si, pentru a veni si in ajutorul celor care au sistemul nervos mai zdruncinat in aceasta perioada, va punem la dispozitie cateva informatii cu adevarat extraordinare, in ceea ce priveste dozajul maghiranului.
- Pentru o relaxare rapida si pentru a chema somnul, puneti o lingurita de maghiran la o cana de apa (indiferent de producator, el se gaseste bine maruntit, asa incat masuratoarea va fi usoara).
- Pentru a risipi astenia si pentru a va mari capacitatea de efort si concentrare, mariti doza la 2-3 lingurite de planta la o cana de apa.
- Pentru a alunga depresia si pentru a va induce o stare de buna dispozitie (la mentinerea careia trebuie dupa aceea sa contribuiti prin efortul propriu de a gandi pozitiv), luati o super-doza, unica, de 6 lingurite la o cana de apa.
Toate dozele recomandate sunt valabile atat pentru ceai, cat si pentru maceratul la rece. Maceratul la rece se obtine prin tinerea plantei in apa, la temperatura camerei, vreme de 8 ore, urmata de filtrare. Ceaiul (infuzia) se obtine prin tinerea plantei in apa clocotita vreme de 15-20 de minute, urmata de filtrare.

Important
Este preferabil ca toate plantele aromatice sa nu fie fierte, ci sa fie folosite ca macerat la rece. Totusi, atunci cand corpul are nevoie rapid de caldura, cand se urmareste decongestionarea cailor respiratorii, producerea transpiratiei, intensificarea rapida a proceselor de eliminare etc., se recomanda ceaiurile fierbinti.

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)
Legenda spune ca, intr-o primavara, o printesa imbatranita inainte de vreme a primit in dar cateva fire dintr-o planta parfumata. Cu aceasta planta, ea si-a facut o potiune cu care s-a uns cateva saptamani la rand si - minune! - a inceput sa intinereasca din zi in zi. Chipul ei si-a recapatat prospetimea si luminozitatea, zambetul i-a revenit si, asa cum se petrece de obicei in povesti, a venit un rege sa o ceara de sotie. Aceasta legenda nu precizeaza daca cei doi au trait sau nu fericiti pana la adanci batraneti, dar ne spune numele plantei - rozmarinul, originea printesei - Ungaria si denumirea potiunii magice - "apa ungureasca". Foarte raspandita in zona de sud a Ardealului, istorioara este adevarata, iar rozmarinul are, intr-adevar, efecte magice.
Atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern, aceasta planta, condimentara si medicinala deopotriva, pare facuta special pentru primavara, iar pentru a va convinge de acest lucru, va dam in continuare cateva retete special alese pentru acest sezon.
- Pentru inlaturarea anemiei - condimentati mancarurile (atunci cand sunt caldute, nu fierbinti) cu mult rozmarin: el are un efect tonic si ajuta la o mai buna asimilare a fierului. Acum, in perioada urzicii si a spanacului, este momentul sa fie imbunatatita capacitatea de asimilare cu ajutorul rozmarinului, asa incat curele antianemice sa aiba efectul scontat.
- In cazurile de instabilitate emotionala (care este strans legata de instabilitatea meteorologica) - se recomanda sa luati, pe nemancate, cate o lingurita de rozmarin maruntit (care se tine sub limba 15 minute inainte de a fi inghitit). El are efecte psihostabilizante puternice, fara insa a induce acea stare usor euforica (specifica maghiranului sau busuiocului). Inhalarea uleiului volatil de rozmarin are acelasi efect salutar de calmare a emotiilor.
- Contra hipotensiunii si pentru stabilizarea tensiunii arteriale - se recomanda administrarea a 2-3 lingurite de pulbere de rozmarin pe zi, pe stomacul gol. O cura tine minimum 14 zile, rozmarinul luandu-se in trei reprize: dimineata, la pranz si seara.
- Contra asteniei si a starii de slabiciune - se prepara o tinctura din 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat si un pahar de apa. Componentele se amesteca bine si se lasa la macerat vreme de 10 zile, dupa care se strecoara, preparatul obtinut punandu-se in sticlute bine infundate, care se tin la loc intunecos. Se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, pe nemancate.
- Pentru intarirea memoriei - se ia tinctura de rozmarin, preparata in acelasi mod descris mai sus. Se ia dimineata si seara o lingurita diluata intr-un pahar de apa, pe stomacul gol. Cura dureaza patru luni, fiind cat se poate de salutara inceperea ei in acest sezon, cand anumite procese de degradare a memoriei sunt accelerate.
- Contra paraliziei faciale - se tin comprese cu apa calduta, in care au fost diluate cateva linguri (4-5 linguri la un pahar de apa) de tinctura de rozmarin, obtinuta dupa reteta de mai sus. De fapt, aceasta tinctura diluata este celebra apa ungureasca (initial, se facea cu rozmarin verde). Dupa unii terapeuti, eficienta creste foarte mult daca adaugam in apa ungureasca si zece picaturi de ulei de cedru (a aparut de curand in magazinele naturiste de la noi).
- Contra ridurilor si a ofilirii tenului - se pun cataplasme din doua linguri de rozmarin maruntit, amestecat cu apa calduta si invelit apoi in tifon. Chipul dvs. va capata vigoare si stralucire si va deveni invulnerabil la capriciile vremii prin acest tratament.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare