Faceți căutări pe acest blog

vineri, 30 septembrie 2011

Topul vegetalelor cu pesticide: mărul, cel mai contaminat, ceapa, cea mai sigură


Merele, frunzele de ţelină sau strugurii sunt printre cele mai contaminate cu pesticide, în timp ce ceapa sau vinetele sunt cele mai sigure. Spălarea elimină doar 20% din aceste substanţe toxice.

Legume cu pesticide
Un raport recent al Environmental Working Group (EWG) prezintă care sunt produsele cele mai contaminate cu pesticide, în încercarea de a ajuta oamenii să consume cât mai multe vegetale sigure.

"Beneficiile fructelor şi legumelor depăşesc riscurile expunerii la pesticide. Ghidul nostru lămureşte care sunt fructele şi legumele cu cele mai multe reziduri de la pesticide, care ar trebui înlocuite cu produse organice. Astfel, se poate diminua substanţial riscul de a introduce în corp pesticide, prin evitarea celor mai contaminate vegetale", spun autorii.

Raportul amintit analizează date puse la dispoziţie de autorităţile americane, însă şi pe piaţa europeană nivelul contaminării e apropiat. Medicii atrag atenţia că pesticidele pot cauza grave probleme hormonale, dar şi sterilitate, cancer sau malformaţii la copii.

Jumătate dintre fructele produse în UE, contaminate


Mai exact, potrivit EWG, în topul alimentelor contaminate cu pesticide se află mărul, urmat de ţelină, căpşuni, piersici, spanac, nectarine, struguri. Din acelaşi top negativ mai fac parte ardeiul gras, cartofii, afinele şi salata verde. Pe lista alimentelor cu mai puţine reziduri de pesticide se numără ceapa, porumbul, ananasul, avocado, mazărea, mango, vinetele, pepenele galben, kiwi, varza şi pepenele roşu.

Potrivit unui raport din 2008, 49,5% dintre fructele şi legumele produse în ţările din Uniunea Europeană sunt contaminate cu pesticide, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Printre cele mai contaminate sunt strugurii, bananele, ardeii şi merele. Specialiştii români spun însă că produsele autohtone sunt tratate mai puţin şi mai sănătoase. Pentru eliminarea parţială a pesticidelor de pe legume şi fructe o soluţie este spălarea lor.

"Nu recomand spălarea cu detergent, cum am mai auzit, pentru că ceea ce se depune pe fruct de la detergenţi nu se mai spală bine, ci doar cu apă. Apoi, fructe precum citricele nu se pot spăla, în pori sunt grăsimi şi acolo se acumulează pesticidele", comentează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul în alimentaţie este de părere că "mai bine am mânca mai puţin şi mai sănătos, fiindcă am ajuns să fim mulţi şi taraţi. Ar trebui revizuită complet paradigma actuală în ceea ce priveşte hrana: să se treacă de la profit la sănătate", propune specialistul.

Soluţia bio


Alternativa mai sigură la vegetalele cu pesticide sunt cele bio (termenul echivalează cu ecologic sau organic). Acestea sunt produse care au fost obţinute fără a se utiliza fertilizatori chimici, pesticide, medicamente sau organisme modificate genetic. Pentru ca un aliment să fie etichetat eco trebuie să fie produs sub o strictă monitorizare a unui organism independent de certificare. Un produs ecologic trebuie să poarte pe ambalaj două sigle: AE - Agricultură Ecologică, şi cea a organismului de certificare (exemplu XCERT 024).

TEHNOLOGIE

Aparatul care elimină pesticidele cu apă activă


O inovaţie care promite eliminarea majorităţii pesticidelor de pe legume şi fructe va fi lansată la începutul anului viitor de compania Philips. E vorba despre un dispozitiv (foto) care funcţionează cu aşa numită apă activă. "Aceasta sparge chimicalele, apoi le neutralizează. Dispozitivul funcţionează asemeni unei maşini de spălat, are un furtun pe care apa se scurge", a explicat David Zhuang cu ocazia prezentării în premieră a aparatului la Eindhoven. Tehnică nu prespune folosirea de aditivi sau chimicale. "Elemenul cheie e apa activă, care accelerează degradarea naturală a pesticidelor şi le transformă în substanţe care nu mai sunt toxice. Lansarea de anul viitor va fi făcută iniţial în China", au mai anunţat reprezentanţii companiei.

EVZ.ro

Gimnastica tibetana



Gimnastica tibetana poate fi practicata de toti, chiar si de catre virstnici, chiar si de catre cei slabiti, aflati in convalescenta. Se executa dimineata si se poate repeta de doua-trei ori in cursul zilei.
Exercitiile se fac cu ochii inchisi si intr-o deplina concentrare.


1. Culcati in pat executati urmatorul masaj al urechilor: cu degetele mari trecute dupa urechi si cu celelalte degete strinse in palma, miscati palmele in sus si in jos astfel incit aratatoarele sa alunece de-a lungul pilniilor urechilor (de 30 ori).
Imbunatateste vederea, intareste dantura, amplifica circulatia singelui in zona timpanelor, asigura o protectie impotriva ridurilor.

2. Puneti palma dreapta pe frunte, deasupra palma stinga si miscati-le dreapta-stinga, astfel ca degetele mici sa alunece pe deasupra sprincenelor (de 20 ori).
Mareste circulatia singelui, calmeaza durerile de cap si potoleste ametelile.

3. Cu exteriorul degetelor mari indoite masati globii oculari (de 15 ori).
Imbunatateste vederea, linisteste sistemul nervos, protejeaza ochii.

4. Cu palmele indoite ale ambelor miini se maseaza gitul in regiunea tiroidei sub marul lui Adam: miscari de sus in jos, ca de mingiiere (de 20 ori).
Exercitiul nu se recomanda celor cu afectiuni ale tiroidei.
Regleaza metabolismul si functionarea organelor interne.

5. Se maseaza abdomenul dezgolit cu palmele (stinga pusa peste dreapta) in miscari de rotatie in sensul acelor ceasornicului, astfel incit abdomenul sa se miste de sus in jos (de 30 ori).

6. Culcati pe spate sugeti abdomenul dupa care umflati-l (de 20 ori).

Se accelereaza miscarea limfei, se lichideaza stagnarea de fiere si de singe. Ajuta la pierderea surplusului de grasime.
Amelioreaza boli hepatice si gastro-intestinale.

7. Culcati pe spate, indoiti brusc piciorul din genunchi tragindu-l energic spre piept straduindu-va sa loviti cu calciiul in fesa. Tot brusc, indreptati piciorul si coboriti-l (de 15 ori cu fiecare picior).
Este un exercitiu foarte pretios, pentru ca se efectueaza un masaj interior al organelor si al glandelor endocrine. Micsoreaza depunerile de grasime si intareste muschii abdomenului.

8. Sezind pe pat stati picior peste picior (intii stingul peste dreptul, apoi schimbati) si masati cu mina opusa (intii dreapta, apoi stinga) adincitura talpii (de 20 de ori pentru fiecare picior).
Regleaza activitatea inimii si a rinichilor. Ajuta in cazuri de inflamare a incheieturilor.

9. Sezind pe pat duceti palmele cu degetele incrucisate la ceafa si miscati-le sus-jos, vreme in care lasati capul pe spate si reveniti (de 10 ori).
Ajuta circulatia sangvina in zona capului.

10. Sezind puneti palmele pe urechi si bateti cu virfurile degetelor ceafa (de 30 ori).
Activeaza scoarta cerebrala si ajuta cind ai zgomote in urechi, te scapa de surzenie si amelioreaza durerile de cap.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare