Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

TERAPII ALTERNATIVE...TUICA DE PRUNE !



Primele băuturi distilate au fost fabricate de eschimoşi în urmă cu 3000 de ani,prin fermentaţia unor alge. Licoarea avea multiple utilizări terapeutice.
La noi, tradiţionala ţuicǎ de prună, de o tarie între 22-25 grade ( numa...) era odinioara folosită în vindecările miraculoase ale unor boli de inimă, de stomac şi biliare.

Combate bolile de inima

Biochimistii americani au dovedit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae, este regasita in tuica de pruna, in cantitati de 8 ori mai mari.
Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arteridele capilare coronariene, vasele care aduc sangele la inima.
Este prezenta in alte 120 de medicamente naturiste diferite, cu rol in prevenirea arterosclerozei si implicit a infarctului miocardic, medicamente care sunt foarte scumpe in SUA, Canada si Marea Britanie (depasesc in medie 140 de dolari pentru o cura de 45 de zile).
Consumarea zilnica a 50 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce probabilitatea de aparitie a unor boli de inima datorate arterosclerozei.
Acest tip de profilaxie are un pret de 14.000 de ori mai mic decat in cazul unei medicatii naturiste cu extract de cactus, ambalat in SUA.

Antianemic

Cercetatorii germani au descoperit ca in extractele distilate de pruna exista 6 tipuri de substante cerute de celulele rosii sanguine, rapid absorbabile in stomac, o data cu vaporii de alcool.
Aceste substanţe, prezente din abundentǎ in tuica, pot creste cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei si chiar a producerii de hematii (celule rosii ale sangelui, care transporta oxigen).
In plus, ţuica de pruna are un bogat conţinut in fier,nucleul metalic al hemoglobnei din globulele rosii.
Dar acest lucru nu inseamna nici pe departe ca anemia se previne cu tuica, in lipsa unei alimentatii corespunzatoare recomandate de medic.
Dimpotriva, un consum zilnic de tarie de pruna fara o alimentatie adecvata, poate avea efecte nefaste chiar si pentru un organism sanatos.

Reglarea funcţiilor hepatice

Ţuica de prună slaba contine o anumita cantitate de vitamine A,B,C,D1 si D2, nedegradate termic si absorbabile intestinal,cu o eficienta crescuta, atunci cand temperatura bauturii este apropiata de cea a sangelui (37,5 C°).
Acesta este un motiv pentru care tuica de pruna fiarta, nu foarte fierbinte, este, in ciuda celor crezute, benefica functiilor hepatice, avide in anotimpul rece de vitamine si saruri (sunt exclusi cei care sufera de afectiuni hepatice cauzate de alcoolism).
Se recomanda tuica de pruna slaba in dischinezii biliare, probleme de decongestionare hepatica (disfunctii ale ficatului cauzate de slaba irigare cu sange a acestuia), constipatii cauzate de factori alimentari.

Precautii:

1. Tuica de pruna poate avea efecte magice pentru sanatate numai in conditiile in care este preparata curat.
2. Nu se recomanda ca „terapia cu tuica” sa devina un obicei. Aceasta „traditie" se poate usor transforma intr-un viciu extrem de periculos.
3. A mari doza terapeutica de tuica poate conduce la alcoolism. Priviti tuica drept un medicament si aveti fata de ea atitudinea care se impune.

Terapia cu ţuică

Mic dejun
Este total exclus a se consuma orice fel de tarie inainte sau dupa micul dejun ! Exceptie fac cei care sufera de forme nespecifice de tahicardie (cresterea frecventei batailor inimii)
si hipertensiune netratabila, datorita unui stres psihic puternic.
Acestora li se indica sa consume 30-40g slanina, urmata de un paharel de maximum 40 ml de tuica fiarta de pruna, „data peste cap”. Persoanele care lucreaza in conditii de temperaturi scazute li se recomanda 50-60 ml „pruna” dupa un mic dejun bogat in grasimi.

Dejun

Tuica de pruna slaba (nu alte tarii) este indicata ca aperitiv inainte de servirea mesei.
Alcoolul si, mai ales, sarurile minerale, favorizeaza absorbtia unor elemente benefice, prezente numai in fructul de pruna, inainte de inceperea dejunului. Din acest motiv, este absolut necesar ca tuica sa fie servita cu 10-15 minute inainte de masa de pranz (care poate contine elemente ce pot bloca absorbtia unor principii active proprii, regasite numai in tuica de pruna.).
Cantitatea ideala de tuica (de 22-24°) servita ca aperitiv nu trebuie sa depaseasca 50-60 ml pentru barbati si 25-35 ml pentru femei.
Nu se recomanda servirea de vinuri tari in timpul dejunului si nici dupa dejun.

Cina

Inainte de cina, se poate servi un paharel de tuica de pruna ceva mai tare (30-35), maximum 50 ml pentru barbati si 40 ml pentru femei, bautǎ incet, inainte cu 20-25 minute de masa. Nu este recomandat a se consuma nici un fel de bauturi distilate dupa servirea mesei de seara.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Română.http://www.tonica.ro/sanatate/terapii-alternat...
P.S.......multa sanatate cu suc de prune !




ALEGE O CURĂ DE DEZINTOXICARE

Pe timpul iernii suntem obligati sa ne modificam stilul de viata: mancam mai multe garasimi si dulciuri si mai putine fructe si legume, nu facem aproape deloc miscare, nu ne putem bucura prea mult de lumina zilei si de caldura soarelui...iar organismul resmite toate acestea.
Racelile si afectiunile respiratorii repetate, lipsa poftei de mancare, tulburarile intestinale, probleme cu pielea, parul sau unghiile, oboseala, insomnia, iritabilitatea, proasta dispozitie sunt simptome care iti arata ca organismul a consumat mare parte din rezervele sale de vitamine si minerale si se lupta acum sa elimine toxinele acumulate in exces.

Desi organismul nostru dispune de filtre naturale, care sunt ficatul si rinischii, daca deseurile metabolice sunt in cantitati prea mari, aceste organe nu isi pot face treaba eficient.
Consecinta? Ficatul si rinichii se "imbacsesc", iar rezistenta noastra impotriva bolilor scade alarmant.

Iata de ce este indispensabil sa ii oferim organismului nostru o "curatenie generala". Iti propunem cateva cure simple de dezintoxicare. Urmeaza una dintre ele si iti vei recastiga vitalitatea si pofta de viata.

Cura cu suc de lamaie

In procesul de dezintoxicare, ficatul este organul caruia trebuie sa-i acordam cea mai mare atentie. Printre functiile sale se numara si cea de eliminare a deseurilor de neutralizare a toxinelor. Sucul de lamaie, bogat in vitamina C si saruri minerale, are virtuti stimulative si antiseptice, dar si un remarcabil efect de dinamizare a ficatului.

Cura cu suc de lamaie este eficienta si in litiaza renala, obezitate, guta, angina, migrena, afectiuni hepatice, boli respiratorii.

Cum procedezi?
In prima zi bea sucul de la o lamaie adaugat intr-o jumatate de pahar cu apa calduta. A doua zi, sucul de la doua lamai, a treia zi sucul de la trei lamai si tot asa pana ajungi la sapte lamai pe zi. Din ziua a opta incepi sa scazi cantitatea cu cate lamaie pe zi, astfel ca in ziua a 14-a de cura ajungi din nou la sucul unei lamai.

Cura cu otet de mere
Iti poate parea ciudata o asemenea recomandare: bea otet. Dar, da, aceasta este un remediu naturla eficient, cu conditia sa nu depasesti doza.
Otetul de mere, bogat in fosfor, potasiu, calciu, magneziu este recunoscut pentru virtutile sale antiseptice, remineralizante si detoxifiante.

El ajuta la eliminarea rezidurilor si stimuleaza sistemul imunitar. Totusi, efectele pot sa nu fie cele dorite daca se face abuz. De aceea, ai grija ce cantitate te decizi sa bei. Cura cu otet de mere este indicata nu doar in scop depurativ, ci si pentru tratarea unor boli ca strelitate primara, intoxicatii alimentare, artirite, obezitate, nevroza, insomnie, migrene, oboseala cronica, hipertensiune.

Cum procedezi?
Dimineata, la sculare, se pun doua lingurite cu otet de mere intr-un pahar cu apa, cantitate care se bea incet, in decursul a 30 de minute. Pentru dezintoxicarea organismului este suficienta o cura de o luna de zile.

Pentru tratarea afectiunilor acute, cura se continua pana la disparitia bolii, iar in cazul maladiilor cronice pana la ameliorarea simptomelor.

Dieta minune
Unele alimente au capacitatea de a "reeduca" metabolismul, caci ajuta la curatarea sangelui si organelor de toxine si, in acelasi timp, aduc cantitati importante de elemente nutritive esentiale. Dieta se urmeaza timp de 3 zile, timp in care ar trebui sa mananci:

1. legume si fructe
Sparanghel, anghinare (stimuleaza drenarea ficatului), ridiche alba si neagra (stimuleaza functia biliara). Rosiile si telina au proprietati depurative excelente: se consuma sub forma de suc, un pahar pe zi. Poti manca orice fel de legume proaspete.

2. orezul, foarte bogat in potasiu, protejeaza ficatul si rinichii de "atacul" toxinelor.
Se consuma fiert, asezonat cu legume crude sau fierte, inabusit si cu condimente.

3. usturoiul purifica rinichii. Este recomandat sa se consume crud in timpul unei mese adaugat, de exemplu, la o salata.

4. lichide. Fara un aport suficient de lichide (cel putin 1,5 litri pe zi), organismul nu poate functiona la parametri normali.
Bea ceai verde ( o cana pe zi), ceai de papadie, apa minerala plata, sucuri de fructe si de legume.

Cura cu mere
Marul este un excelent stimulent al functiei hepatice si protector gastric, fiind unul dintre fructele cele mai bogate in vitamine (B1, PP, C) si minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu). Tonic muscular si al sistemului nervos, diuretic, depurativ, energizant si revigorant, marul este de ajutor intr-o sumedenie de afectiuni.

Curativ, el se foloseste sub orice forma, poate fi facut infuzie, compot sau chiar compresa, dar cele mai eficiente cure sunt cele in care marul se consuma crud, cu coaja cu tot. o cura cu mere va da rezultate daca vrei sa scapi de kilogramele in plus: mananca timp de 2 zile numai mere (1-2 kilograme pe zi) si bea numai apa fiarta si racita.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare