Faceți căutări pe acest blog

vineri, 1 februarie 2013

POFTELE SI EXPLICATIA LOR


Unora le este pofta de ciocolata, altora de ceva sarat.
Oricare ar fi pofta ta, uneori este atat de puternica incat te face sa iesi din
casa in miez de noapte si sa te duci la magazin sa-ti cumperi mancarea dupa care salivezi. Pofta de un anumit aliment este modul corpului prin care iti spune ca duce lipsa de vreo substanta din acea mancare. Si de multe ori ca sa-ti
satisfaci intr-adevar pofta, trebuie sa mananci altceva decat crezi ca ai nevoie.
Daca ti-e pofta de ciocolata.
Ai nevoie de magneziu.Pe care il gasesti in nuci, seminte, legume, fructe.
Daca ti-e pofta de ceva dulce..
Ai nevoie de:
- crom pe care il gasesti in brocoli, struguri, branza, fasole boabe, pui,
ficat de vitel
- carbon pe care il gasesti in fructe proaspete
- fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat, peste, oua, lactate, nuci,
legume, fulgi
- tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de miel, ficat, spanac,
cartofi, stafide
Daca ti-e pofta de paine, paine prajita
Ai nevoie de azot.
Pe care il gasesti in mancaruri proteice: peste, carne, fasole boabe, nuci
Daca ti-e pofta de grasimi (chipsuri), prajeli
Ai nevoie de calciu.
Pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza, nap
Daca ti-e pofta de cafea sau ceai
Ai nevoie de: - fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat, peste, oua,
lactate, nuci, legume, fulgi
- sulf pe care il gasesti in galbenusul de ou, ardei rosii, usturoi, ceapa
- sare fier pe care il gasesti in peste, carne de pasare, fructe de mare,
verdeata, cirese negre
Daca ti-e pofta de alcool, sau pastile care sa te relaxeze
Ai nevoie de:
- proteine pe care le gasesti in carne de pui, de porc, nuci, lactate, fructe
de mare
- calciu pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza,
napi
- potasiu pe care il gasesti in masline negre, cartofi, spanac, verdeturi amare
Daca ti-e pofta de gheata
Ai nevoie de fier.
Pe care il gasesti in peste, carne de pasare, fructe de mare, verdeata, cirese
negre
Daca ti-e pofta de mancare prajita
Ai nevoie de carbon.
Pe care il gasesti in fructe proaspete.

Daca ti-e pofta de bauturi acidulate
Ai nevoie de calciu.
Pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza, nap
Daca ti-e pofta de mancaruri sarate
Ai nevoie de cloruri.
Pe care le gasesti in peste, lapte de capra, sare de mare
Daca ti-e pofta de mancaruri acide
Ai nevoie de magneziu .
Pe care il gasesti in nuci, seminte, legume, fructe
Daca ti-e pofta de lichide
Ai nevoie de apa.
Trebuie sa bei circa 8-10 pahare de lichid pe zi
Daca ti-e pofta de solide, mai degraba decat lichide
Ai nevoie de apa.
Corpul tau a fost deshidratat pentru o perioada asa lunga de timp incat nu mai
simte nevoie de apa. Trebuie sa bei cat mai multa apaposibil pentru a reveni la
normal.
Daca ti-e pofta de bauturi reci
Ai nevoie de mangan
Pe care il gasesti in alune, nuci, arahide, ananas, coacaz negru
Daca ai anumite pofte in perioada premenstruala
Ai nevoie de zinc
Pe care il gasesti in carne rosie, fructe de mare, radacinoase, salata, legume
cu frunze
Daca iti este mai mereu foame
Ai nevoie de:
- siliciu pe care il gasesti in nuci, seminte
- tirozina pe care o gasesti in suplimentele de vitamina C, portocale,verdeturi
, legume si fructe rosii
- tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de miel, ficat, spanac,
cartofi, stafide
Daca nu ai pofta de mancare
Ai nevoie de:
- vitamina B1 pe care il gasesti in fasole, nuci, seminte, ficat
- vitamina B3 pe care o gasesti in ton, carne de vita, pui, curcan, porc,
legume, seminte
- cloruri pe care le gasesti in peste, lapte de capra, sare de mare
Daca ti-e pofta de tutun
Ai nevoie de:
- siliciu pe care il gasesti in nuci, seminte
- tirozina pe care o gasesti in suplimentele de vitamina C, portocale, verdeturi, legume si fructe rosii

APA
Nu esti bolnav, doar ti-e sete
Într-o conferinta exceptionala pe care Masaru Emoto insusi a sustinut-o in
Romania , ilustrind prin imagini rezultatele experimentelor sale, a spus: "Apa
are puterea magica de a da nastere tuturor lucrurilor si de a pastra informatia.
In stadiul de fata, suntem aproape in totalitate apa, dupa nastere suntem peste
80% apa, apoi sintem 70% apa, pentru ca, dupa virsta de 60 de ani, sa devenim apa tot mai putin.
Ce se intimpla cind sintem doar 50% apa? Ne ridicam la ceruri (murim)!
De ce nu putem trai fara apa?
Pentru ca ea transforma energia si informatia. Experimentele lui Emoto
demonstreaza faptul ca apa asculta rugaciunile noastre, modificindu- si
structura.
"Eu sunt budist, nu am crezut niciodata in rugaciune, pina cind am facut aceste
experimente care mi-au schimbat viata", a mai spus Masaru Emoto la conferinta sustinuta in Romania .
Dar, aceleasi experimente demonstr eaza ca apa asculta si muzica, asa cum
reproduce structura emotionala a cuvintelor, precum si forma si structura
emotionala a imaginilor.
Emoto a prezentat un esantion de apa care a ascultat simfonia a IX-a a lui
Beethoven, precum si Lacul Lebedelor al lui Ceaikovschi. "Cind apa din corpul
nostru asculta o muzica frumoasa, se schimba corpul nostru. Muzica este o forma de vindecare, este medicamentul cel mai bun pe care l-a inventat specia umana.
Va veni o vreme in care vom cumpara de la farmacie muzica vindecatoare" , a mai spus Emoto. Asadar, trebuie sa bem mai multa apa, trebuie sa vedem imagini cit mai placute in jurul nostru, sa ascultam muzica vindecatoare si sa auzim, atit de la propria noastra constiinta, cit si de la cei din jur, cit mai multe
cuvinte vindecatoare. Trebuie sa retinem ca aceleasi extraordinare experimente
au aratat ca apa reproduce formele emotionale ale alimentelor pe care le mincam.

Ce se intimpla in corp cind bem sau nu bem apa?
Independent de Masaru Emoto, un medic arestat in trecut intr-un context politic in India, F. Batmanghelidj, autorul cartii "Nu esti bolnav, ti-e doar sete", a observat in inchisoare ca, atunci cind arestatii beau apa, multe dintre durerile
corpului fizic dispareau.
Multi dintre ei aveau spasme ale stomacului despre care medicul credea ca sint
cauzate de stresul din inchisoare. A inceput sa-i trateze pe acestia cu diferite
feluri de apa: apa sarata, apa dulce, apa amara si surpriza colosala era ca, in
90 la suta din cazuri, spasmele stomacului dispareau. Medicul a constatat ca nu
toate simptomele erau cauzate de stresul din inchisoare, dimpotriva; 90% din ele erau cauzate de deshidratare. Observind faptul ca apa avea aceste efecte, el si-a spus ca nu putea fi la mijloc doar un efect Placebo. Cind a fost eliberat,
el a infiintat o clinica si a efectuat nenumarate studii, vindecind si multi
bolnavi.
Ce se intimpla in corp cind bem apa?
Ralph Vornehm a prezentat componenta de apa a fiecarui organ din corp, incepind cu celulele, sîngele, neurotransmitatorii si terminind cu organele mai mari.
Creierul are in componenta sa 90% apa, ceea ce explica intr-un fel
capacitatea acestuia de a transmite mesajele catre toate organele cu viteze
uluitoare (daca ne gindim si la teoria lui Emoto). De asemenea,
neurotransmitatorii - responsabili de transmiterea acestor mesaje - contin tot 90% apa. Este de inteles de ce, cind nu bem apa, nu mai simtim cu timpul senzatia de sete.
Neurotransmitatorii deshidratati nu mai transmit corect mesajul "mi-e sete", asa
incit setea incepe sa mistuie corpul, incep durerile (si ele semnale de
deshidratare) si patologia multor organe.
Ralph Vornehm a spus ca "celulele corpului nostru nu se ating intre ele, pentru
ca inoata in apa, la fel ca si nervii". Cind apa din corp este murdara, ce se
intimpla? Celulele comunica printr-un sistem de tip bio-laser. Exista un tip de
apa in interiorul celulei si alt tip de apa in afara ei. Schimbul intre acestea
purifica celula si o ajuta sa functioneze corect. Daca nu bem apa regulat,
celulele se intoxica. Cind membrana unei celule nu este bine hidratata, corpul
declanseaza un mecanism de urgenta, ca forma de aparare si de hidratare.
Corpul se protejeaza de deshidratare cu ajutorul colesterolului! !!! Membrana
se imbraca intr-o pelicula protectoare, ca o crema, care impiedica uscarea. Ce
este aceasta pelicula? Surpriza. Este colesterol. Corpul nostru se protejeaza de
deshidratare cu ajutorul colesterolului. Studiile efectuate au aratat ca, in 90%
din cazuri, colesterolul scade in 21 de zile de baut apa corect, ceea ce
inseamna ca in 90% din cazuri colesterolul este crescut din cauza deshidratarii.
Studiile facute pe celulele canceroase au aratat ca acestea nu mai comunica
intre ele. Imaginile prezentate de Ralph Vornehm arata ca celulele deshidratate
se afla intr-un fel de sfera intunecata, dupa care devin mutante si se ajunge la
cancer.
Sarea este foarte importanta pentru organism, pentru ca aceasta efectueaza
schimbul la nivel celular; apa merge in celula si in afara ei cu ajutorul sarii.
Aceasta inseamna ca a bea apa si a avea saruri naturale in organism este vital
pentru sanatatea celulara. Pentru a se hidrata, singele trage apa din organele
vitale.
Ce se intimpla la nivelul sistemului digestiv daca nu bem apa inainte de masa (o
cana, cu o jumatate de ora inainte de masa)?
Nu trebuie sa bem apa in timpul mesei!!
Corpul nostru are nevoie de singe pentru a efectua procesul digestiv, iar
singele este compus 80% din apa. Singele trebuie sa absoarba tot soiul de
componente vitale pentru sanatatea sa. Pentru a efectua corect procesul de
digestie, singele trebuie sa fie hidratat corect inainte de masa. Altfel,
singele se ingroasa si, de aceea, pentru a se hidrata trage apa din corp.
Remarcam, asadar, ca in organismul nostru fiecare celula, fiecare componenta
"lupta" pentru a-si intretine viata proprie, ceea ce face ca, in ultima
instanta, sa conduca spre viata intregului organism.
Singele nu face exceptie de la acest principiu, asa incit - iata - vedem de ce
este atit de important sa bem apa cu o jumatate de ora inainte de masa. Singele
nu va mai extrage apa din organele vitale pentru a realiza procesul de digestie,
iar corpul va ramine sanatos.
"Sint oameni care tusesc, ii apasa inima sau au colici dupa masa. Acele organe
care ne dor dupa ce mincam sesizeaza ca nu au destula apa", spune Ralph
Vornehm."
Cercetarile efectuate arata ca 90% din durerile de stomac sint cauzate de
deshidratare. Oamenii care au miscari greoaie sau cei "cu fata impietrita" au o
proasta functionare a nervilor cauzata de lipsa apei in corp. La nivelul
cartilagiilo r, componenta apei este de 90%. Daca cartilagiul este deshidratat,
incepe sa pocneasca. Oasele au nevoie de apa in aceeasi masura si multe dintre
durerile de oase, precum si sindromul de alunecare al discului lombar sint cau
de deshidratare.
Ce se intimpla cind luam un calmant pentru dureri sau cind avem un soc? Luam calmantul cu apa si ni se da apa cind sintem in stare de soc. De fapt, cind iei un calmant pentru durere, ceea ce calmeaza durerea este apa, nu calmantul. 90% din durerile din corpul nostru sint semnale prin care corpul spune: "Te rog, am nevoie de apa!". Studiile arata ca tensiunea arteriala mare, problemele legate de vasele de singe sint cauzate de lipsa apei din corp.
Presupunem, insa, ca durerile sint mai mult decit o rugaminte ce corpul ne-o
trimite. Durerea trebuie sa fie un mare strigat de ajutor, care s-ar putea
traduce: "Ajutor, mi-e sete de nu mai pot!".

POMELO
Pomelo (grapefruit) se cultiva in Taiwan , India , Malaesia , Indonesia , Noua
Guinee, dar si in zonele mai calde din America .
Pulpa fructului este galbena cu variatii de roz si rosu, are gustul ca un
grapefruit dulce. Este cel mai mare fruct dintre citrice, ajungand uneori pana
la dimensiunile unui pepene urias.
Coaja galben-verzuie este moale si groasa si poate fi folosita la prepararea
marmeladei. In China coaja este folosita si la prajituri.
In Vietnam florile sunt folosite pentru prepararea parfumurilor.
In general se consuma fructul pur si simplu.
Pomelo este bogat in vitamina C. Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier,
magneziu si calciu.
Sa nu uitam vitaminele B1, B2, B3, B5 si B9.
Coaja poate fi folosita pentru tratarea ranilor pielii.
Pomelo poate fi consumat pentru pentru prevenirea si tratarea racelilor si gripelor.
Stimuleaza sistemul imunitar. Ajuta in divere boli printre care cancerul, bolile
aparatului circulator, varicele, hemoroizii, durerile de articulatii.
Pomelo are proprietati diuretice ajutand la tratarea obezitatii. Are doar 42
calorii la 100g pulpa. Este un stimulator digestiv ideal.
Multi sustin efectele sale impotriva stresului.
Se inmulteste rapid prin seminte si are nevoie de 4 ani pentru a face fructe.
Planta obtinuta este deosebit de decorativa si in casa.

CONTRAINDICATII ALE UNOR PLANTE ,ALIMENTE SI TRATAMENTE NATURALE


Ca fiecare medicament, si plantele medicinale au contraindicatii si efecte secundare atunci cand nu se respecta doza (se supradozeaza).
Comparativ cu preparatele medicinale chimice, plantele actioneaza mai fin, provoaca mai putine reactii adverse si complicatii.
Din aceasta cauza unii oameni considera ca folosirea plantelor este complet inofensiva, indiferent de modul lor de administrare.
Nu asa stau lucrurile in realitate.
Ca si in cazul tratamentelor cu pastile, si administrarea plantelor necesita respectarea stricta a dozelor si termenilor.
Depasirea lor provoaca deseori diferite dereglari in functionarea echilibrata a organismului, si anume :

Aloea provoaca in unele cazuri inflamatia intestinului gros, afluxul de sange la organele bazinului mic, inhiba peristaltismul intestinal. Cei cu afectiuni ale ficatului, rinichilor si vezicii biliare vor folosi cu prudenta aceasta planta.
Armurariul nu se foloseste in cazurile de: tromboflebita, hipertensiune si coagulabilitatea sangelui crescuta.
Barba - ursului ( coada calului) in caz de supradozare apar dureri de rinichi, in zona de jos a spatelui. Trebuie folosita cu moderatie de catre bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inima si de rinichi.
Baile de namol (peloidoterapia, fangoterapia) imbunatatesc metabolismul organismului in general, stimuland functionarea glandelor endocrine.Nu se folosesc (chiar se interzic) in cazuri de: afectiuni oncologice, mioame, tuberculoza activa, tiroidoza, imediat dupa un infarct miocardic, in timpul sarcinii, in procesele inflamatorii acute.
Castanul, supradozat folosit sub forma de flori in ceai, in doze mari provoaca crampe ale degetelor de la maini.
Cimbrisorul in cantitati foarte mari duce la hiperfunctia glandei tiroide.
Este contraindicat femeilor insarcinate si in cazuri de ulcer stomacal si duodenal, pielonefrita, hepatita, aterioscleroza coronariana si cerebrala, fibrilatie auriculara (atriala).
Catina alba este contraindicata pentru bolnavii cu colecistita acuta, pancreatita, diaree cronica.
La barbati, catina alba poate provoaca prostatita adenomatoasa, iar la femei mastopatie datorita continutului de fitohormoni. In caz de astm bronsic si in alte cazuri rare, beta-carotenul, care se afla in cantitati mari in catina alba, poate provoca alergie.
Coada soricelului poate provoca, in caz de supradozare, ameteala, diaree, eruptii, tromboflebita.
Echinacea nu se recomanda in cazuri de imbolnaviri progresive (evolutive) sistematice ca: tuberculoza, scleroza multipla, colagenoza si in caz de sensibilitate ridicata fata de plante compozite.
Florile de tei supradozate, folosite in ceai dau complicatii la inima daca se bea mai mult de o luna, de doua ori pe an. Pauza intre doua cure trebuie sa fie nu mai mica de 6 luni.
Hameiul, folosit in cantitati mari, duce la dureri de cap, dureri de burta, greata, voma, dezvoltarea tumorilor, scaderea potentei, iritarea mucoasei tractului digestiv.
Iarba mare ridica tensiunea.
Imortela, folosita in doze mari, ridica tensiunea arteriala, provoaca fenomene de incetinire a functiilor ficatului.
Inul, sub forma de seminte, provoaca diaree. Folosirea indelungata (mai mult de trei saptamani) actioneaza negative in cazuri de colecistita si hepatita.
Ginsengul nu se recomanda bolnavilor cu hipertensiune, cu diferite infectii, hiperexcitabilitate. Uneori apare insomnie, dureri de cap, de inima, dezvoltare sexuala prematura (mai ales la fete). Supradozarea duce la scaderea potentei.
Laptisorul de matca nu se foloseste in caz de boala Addison (boala a glandei suprarenale).
Laminaria (alge marine) - supradozata, folosita timp indelungat, duce la osteoporoza.
Macesul, atat de cunoscut, provoaca distrugerea smaltului dentar, depunerea pietrelor la rinichi, diaree, daca e folosit excesiv.
Matasea de porumb in cantitati mari inhiba centrul nervos care coordoneaza activitatea inimii, dar in doze mici il stimuleaza. Supradozata provoaca de asemenea si tromboflebita.
Melisa nu se foloseste in caz de hipotensiune.
Mustarul este contraindicat in tratarea bolilor de rinichi si a tuberculozei.
Paducelul, in doze mari provoaca scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale si voma daca este baut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului sau tincturilor cu paducel se interzice a se bea apa rece deoarece apar colici intestinale.
Patlagina si semintele ei, in caz de supradozare, cand sunt folosite ca ceai sunt contraindicate bolnavilor de ulcer si gastrita hiperacida. Daca aciditatea este scazuta, patlagina se foloseste cu succes in tratarea acestor boli.
Patrunjelul agraveaza durerile de cap iar sucul este contraindicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza. Consumarea lui duce la eliminari in exces de potasiu, care trebuie recuperat consumand alimente bogate in acest element.
Pelinul, in cantitati foarte mari provoaca spasme, halucinatii, tulburari psihice.
Sunatoarea ridica tensiunea arteriala, provoaca stenozarea (ingustarea) vaselor sanguine, fotodermita, scaderea potentei daca o folositi un timp indelungat.
Folosind pojarnita nu aveti voie sa folositi inhalatori pentru astm bronsic, medicamente pentru raceala si febra de fan. Nu sunt compatibile produse ca: berea, cafeaua, bobul, ciocolata, castravetii in otet, iaurtul.
Menta nu se recomanda pentru bolnavii cu hipotensiune, aciditate scazuta a sucului gastric, hernie. Folosirea indelungata a mentei duce la decontractarea sfincterului vezicii urinare, si ca rezultat la incontinenta urinara. Uneori duce si la scaderea potentei. Menta proaspata are toxicitate redusa si este indicat a fi folosita in ceaiuri.
Podbalul este interzis categoric celor cu afectiuni ale ficatului si alcoolicilor. Provoaca dureri abdominale, greata, stari febrile, icter.
Pungulita de camp este contraindicata femeilor insarcinate.
Rostopasca este o planta minune care a salvat multi oameni bolnavi. Dar folosirea indelungata a plantei provoaca greata, voma, inhibarea centrului respirator, paralizie spinala, crampe musculare.
Salvia nu se administreaza mai mult de 2 luni la rand deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor insarcinate si bolnavilor de nefrita le este contraindicata folosirea interna.
Socul, boabele de soc, folosite in doze mari (peste 200 g pe zi), duc la intoxicarea organismului asociata cu stari de voma, arsuri la stomac, iritarea gatului, dificultati in respiratie, convulsii. Este contraindicat persoanelor cu diaree cronica si acuta, producand iritatii ale colonului.
Stejarul - coaja lui se foloseste in medicina populara pentru tratarea diareei, dizenteriei, stomatitei. Folosita timp indelungat pentru gargara duce la scaderea simtului olfactiv. Folosit pentru uzul intern in doze mari provoaca scaderea apetitului, voma, colica renala.
Stevia este contraindicata bolnavilor de tuberculoza. Uneori provoaca uremie.
Troscotul, in doze mari, intareste tonusul uterului, coagulabilitatea sangelui. Nu se recomanda pentru femeile insarcinate, pentru bolnavii cu inflamatii acute ale rinichilor sau vezicii urinare.
Urzica, in cantitati mari, duce la marirea coagulabilitatii sangelui.
Nu se recomanda pentru bolnavii cu hipertensiune arteriala, aterioscleroza, polipi, adenom testicular. Se interzice in caz de hemoragie uterina provocata de fibroame si mioame. La varstnici poate agrava tromboflebita.
Valeriana (odoleanul), folosita timp indelungat, duce la inhibarea functiilor organelor interne, provoaca dureri de cap, greata, schimbari in functionarea inimii, scaderea capacitatii de munca.

In caz de fibrom uterin este contraindicat medicamentul Raunatin.
Vetricea este contraindicata femeilor insarcinate si copiilor mici deoarece ridica tensiunea daca e folosita in cantitati mari.
Preparatele diuretice supradozate, consumate un timp indelungat, pot provoca dereglarea ritmului cardiac si edem cerebral.
Nu este indicat a se bea leacurile care scad tensiunea si cele pentru inima cu suc de grepfrut.
Aceasta duce la intoxicarea organismului si la alte urmari grave. Folosirea plantelor medicinale in vindecarea copiilor cere o atentie deosebita si cunostinte aprofundate de fitoterapie.
Trebuie consultat si medicul pediatru. De pilda, adultii usor excitabili folosesc cu rezultate foarte bune talpa gastei si valeriana (odolean).
Pentru copiii cu aceeasi problema in nici un caz nu se folosesc plantele mentionate mai sus. Folosirea sistematica a plantei talpa gastei la copii poate duce la oprirea cresterii si la caderea parului.
Ceaiul din flori de tei cu miere de albine, poate fi consumat de copii de la 14 - 15 ani, daca nu sufera cu inima si nu au afectiuni renale sau distonie vegetativa vasculara. La unii copii ceaiul provoaca ridicarea brusca a tensiunii.
Am incercat sa arat ca tratamentul cu plante medicinale nu este atat de inofensiv cum ar parea la prima vedere.
Asta nu inseamna ca trebuie sa disperati si sa renuntati la fitoterapie.
Natura este farmacia Domnului si nu putem sa nu apelam la ajutorul ei.
Pentru ca tratamentul cu plante sa va aduca numai sanatate si bucurie trebuie sa indepliniti cu strictete indicatiile medicului fitoterapeut, sa nu depasiti dozele si termenele propuse in retete si sa faceti pauzele necesare intre seriile de tratamente.
Uneori medicii spun: "este tarziu". Natura insa niciodata nu spune "este tarziu"; ea are leacuri pentru orice stadiu al maladiei si permanent ne intinde o mana de ajutor, propunandu-ne diferite solutii.

PRODUSE ALIMENTARE
Nu numai plantele medicinale, ci si produsele care se folosesc in alimentatia naturista - fructele si legumele - contin compusi care pot avea un efect puternic asupra unui organism bolnav.

Apa. Evitati prepararea ceaiurilor folosind apa de la robinet. Amestecata cu clor, un element foarte activ si agresiv, a carui folosire a fost interzisa in toate tarile civilizate - poate provoca niste combinatii chimice nedorite.
Apa fiarta nu se foloseste dupa mai mult de 24 de ore dupa ce a fost pregatita, pentru ca devine nociva.
Apa fiarta capata o structura nedorita, este saraca in oxigen si absoarbe din aer multi virusi, bacterii si microorganisme.
Folosirea permanenta poate provoca litiaza renala. Apa fiarta se consuma imediat dupa fierbere, sub forma de ceai, supa, etc.
Bauturile ambalate in cutii de aluminiu (bere, pepsi si altele) contin un conservant care provoaca producerea hormonilor feminini in organismul barbatesc.
Barbatii care beau mai mult de 5 cutii pe zi risca sa se aleaga nu numai cu o "burta mare" ci si cu impotenta si cu marirea sanilor.
Berea este o bautura foarte apreciata si foarte consumata, in special de barbati. Dar trebuie sa se stie ca, in timp ce ea se evapora, elimina anumite substante care ajung in mucoasa nazofaringiana si conduc la scaderea libidoului (apetitului sexual).
Bobul si fasolea consumate timp indelungat, conduc uneori la aparitia durerilor de picioare si uneori la periostita dentara. De asemenea, ceaiul din pastaile de fasole, recomandat mai ales celor bolnavi de diabet zaharat, reduce intr-adevar nivelul zaharului din sange cu 35%, dar daca se supradozeaza, tot cu 35% se inrautateste si vederea bolnavului.
Bostanul si dovleceii contin alcaloizi care provoaca inflamarea amigdalelor, iar folosirea indelungata a semintelor poate provoca uneori furunculoza. De asemenea, consumul de bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate scazuta, in ulcerul stomacal, in formele acute de boli stomacale, si in formele grave de diabet zaharat.
Branza de vaci se va consuma in cantitati cat mai reduse de catre cei cu afectiuni grave la rinichi.
Cartofii consumati in cantitati mari nu se recomanda barbatilor cu excitabilitate sexuala crescuta.
Ceapa, in cantitati mari, duce la tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului cardiovascular. Este contraindicata celor cu afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, cu ulcer stomacal si duodenal.
Ciocolata este contraindicata persoanelor cu afectiuni hepatice.
Compotul de caise uscate sau proaspete nu e bun in cazul celor cu afectiuni stomacale.
Curmalele nu se recomanda bolnavilor care au afectiuni ale sistemului digestiv.
Alimentele de orice fel care au mucegait trebuie aruncate.
Mucegaiul produce toxine, inclusiv de natura cancerigena, care nu se distrug prin nici un fel de fierbere.
Drojdiile sunt necesare organismului uman pentru reglarea metabolismului, pentru functionarea normala a sistemului nervos si ca izvor de vitamine. Dar trebuie folosite cu atentie. Ele trebuie inlaturate din meniul bolnavilor de hipertensiune, a celor cu afectiuni ale tractului digestiv.
Hreanul irita membrana mucoasa a tractului digestiv.
Laptele, consumat rece, deregleaza digestia. Pentru a-si face efectul benefic asupra organismului, el trebuie incalzit putin, trebuie consumat pe nemancate, cu inghitituri mici, tinandu-l cat mai mult timp in gura inainte de a-l inghiti.
Lactatele, inclusiv smantana, sunt contraindicate celor cu afectiuni hepatice.
Margarina contine multe transizomere - acizi alifatici nesaturati -care deregleaza functionarea fermentilor, schimband si structura membranelor celulare. Ca rezultat, creste nivelul colesterolului in sange, precum si
riscul imbolnavirii de diabet si infarct miocardic.
Mararul, folosit indelungat si in cantitati mari, ca si alte plante din familia lui, scade apetitul sexual la barbati.
Menta si mentolul consumate in exces, constituie un impediment pentru femeile care vor sa ramana insarcinate.
Morcovul poate fi o otrava pentru fumatori. Intrand in reactie cu elementele cancerigene din fumul de tigara, betacarotenul provoaca aparitia cancerului.
Nucile, consumate in cantitati mari, provoaca constipatie, spasme ale vaselor sanguine din creier si dureri de cap. Nu este indicat sa se manance mai mult de 10 nuci pe zi (4 nuci pe zi este doza optima). Folosirea interna a preparatelor din nuci mareste cantitatea de protrombina din sange (factorul II de coagulare a sangelui), motiv pentru care trebuie folosite
concomitent ceaiuri sau preparate din plante, care provoaca fluiditate sanguina (subtierea sangelui): flori de boz, de castan,
de tei, radacini de dud sau de zmeura. De asemenea, nucile nu se mananca pe stomacul gol daca aciditatea sucului gastric este ridicata, sau in cazuri de inflamatie intestinala, doar dupa masa fiind indicata consumarea lor.
Painea graham este foarte buna pentru slabire, prevenirea constipatiei si vitaminizarea organismului. Dar graul se stropeste de cateva ori pe an cu substante chimice. Aproape toate toxinele se regasesc in invelisul graului,
care este prezent in graham.
Pepenele galben nu se recomanda mamelor care alapteaza (uneori la copii apare alergia), de asemenea, nu se recomanda celor care sufera de diabet zaharat, duodenita, ulcer stomacal, dizenterie, diaree.
Produsele apicole, mai ales veninul de albina, nu se combina cu alcoolul. Din aceste motive, cu cateva zile inainte de folosirea veninului de la albina, se renunta la orice fel de alcool, inclusiv berea.
Rodiile - supradozate inrautatesc vederea, strica smaltul dentar, irita membrana mucoasa a stomacului, provoaca in unele cazuri vertij, crampe musculare, slabiciune.
Rosiile nu se consuma atunci cand bolnavul foloseste preparate (medicamente) sulfamidice. Se va reduce la minim consumarea rosiilor in cazurile de: astm bronsic, menstre dureroase, boli ginecologice, diateza urica, litiaza renala.
Sorbitolul (inlocuitor al zaharului) poate provoca balonare sau constipatie. Este contraindicat femeilor insarcinate.
Scortisoara nu este indicata femeilor insarcinate, celor afectati de epuizare nervoasa, precum si celor cu pielea foarte sensibila.
Semintele de floarea soarelui consumate in exces pot provoca leucoree.
Smantana are multiple calitati, dar supradozata este contraindicata in cazurile de ulcer stomacal sau intestinal, gastrita hiperacida, obezitate.
Strugurii si stafidele, consumate impreuna cu alte fructe si legume in cantitati mari, sau dupa care se bea lapte sau apa minerala, produc deranjamente ale functionarii stomacului.
Sucul de sfecla rosie, consumat proaspat, ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasme ale vaselor sanguine. Se recomanda ca sucul de sfecla sa fie consumat la doua ore dupa ce a fost stors.
Este de dorit sa fie amestecat si cu alte sucuri (morcovi, mere, varza).
Uleiurile volatile (eterice) sunt substante medicinale puternice si se folosesc in medicina naturista de mai bine de 5000 de ani.
Unele dintre ele, folosite in aromoterapie sunt contraindicate femeilor insarcinate, bolnavilor de alergie, spasm bronsic, epilepsie, hipertensiune grava si celor care au suferit de atacuri cardiace, infarcturi de miocard si accidente vasculare cerebrale.
Usturoiul irita mucoasa tractului digestiv; consumat in exces, inhiba centrul respirator si provoaca uneori diaree si voma.
Vinetele acumuleaza o substanta otravitoare (toxica), solanina. Pentru a le consuma fara grija, inainte de preparare, ele se tin cateva minute in apa clocotita.
Vitamina A, in doze mari, provoaca caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea lui.
Zaharul este contraindicat femeilor insarcinate, deoarece scade nivelul calciului.

Dupa aparitia cartii lui Paul Bragg, "Foamea terapeutica (Nestoterapie)", a capatat o raspandire tot mai mare moda "rabdarii de foame", ca metoda de tratament. Adevarul este ca, metoda poate fi folositoare, dar are si contraindicatii; nu se foloseste categoric pana la varsta de 18 ani.
Nu se foloseste, de asemenea, de catre cei care sufera de tuberculoza acuta, ulcer stomacal sau duodenal cu hemoragii, diabet zaharat, ciroza hepatica, scleroza renala, tiroidoza pronuntata, diferite boli psihice si ale sistemului nervos, precum si in cazul batranilor, a persoanelor slabe si a celor care sufera de epuizare.
-Pentru copii sunt contraindicate categoric bauturile de tip "Cola" si alte bauturi carbogazoase, mai ales cele care contin cofeina.
Daca un copil bea mai mult de 1,5 l din aceste bauturi, pe saptamana, in organism apare o lipsa de calciu considerabila, ce duce la dezvoltarea bolilor cardio-vasculare si scaderea capacitatilor mentale. De asemenea, apar dereglari ale somnului, si toata ziua copilul nu se simte bine. Creste, de asemenea, starea lui de nervozitate ca si starea de stres.
Mai mult decat atat, cofeina actioneaza negativ asupra organelor interne, ceea ce va conduce in viitor, la imbolnaviri mai serioase.
Ceaiul verde.
Vreau sa va povestesc cateva cuvinte despre ceaiul verde care, inca din antichitate, era folosit nu numai ca bautura ci si ca un medicament cu proprietati deosebit de puternice. Ceaiul verde previne cancerul, scade colesterolul in sange, intareste peretii vaselor sanguine, scade nivelul zaharului in sange, inlatura oboseala si stresul, incetineste procesele de imbatranire.
Ceaiul verde are foarte multe virtuti dar, totusi, nu poate fi de folos tuturor. Este contraindicat celor cu predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita. Produce dureri in zona stomacului.
Daca mamele care alapteaza copii consuma mult ceai concentrat (inclusiv cel negru) seara, o parte din cofeina trece in laptele matern provocand insomnii copiilor.
La persoanele hipotensive care consuma cantitati mari de ceai verde foarte concentrat, in prima faza tensiunea creste putin, se amelioreaza starea fizica, dar peste cateva ore tensiunea scade accentuat, apare senzatia de slabiciune, scade tonusul vaselor sanguine. In cazul lor este mai indicata folosirea ceaiului negru care creste tensiunea arteriala si mareste tonusul vaselor capilare.
Folosirea ceaiului verde este indicata, dar in cantitati mici si in concentratie slaba.
Fiecare consumator de ceai (verde sau negru) trebuie sa aiba simtul masurii si dozele proprii, care sa nu-i afecteze starea sanatatii.
Depasirea masurilor duce uneori la insomnie, palpitatii si alte simptome nedorite.
Aspirina. Cei care consuma zilnic aspirina trebuie sa stie ca ea uneori are efecte in organism ca si alcoolul, ducand la distrugerea ficatului.
Se poate ajunge in timp si la scaderea auzului.
Consumul indelungat de aspirina duce la scaderea imunitatii organismului, iar asociat cu antibiotice, favorizeaza transformarea proceselor acute in procese cronice.
Aspirina poate fi inlocuita cu 4 rosii ecologice consumate in fiecare zi sau ceai din coaja de salcie.
Preparatele pe baza de propolis facute in casa nu trebuie fierte sau incalzite la temperaturi peste 50 °C; propolisul folosit la prepararea lor nu trebuie pastrat in congelator, deoarece acesta isi pierde proprietatile terapeutice.

Inteleptii anticii spuneau: "Daca te-ai imbolnavit, schimba-ti modul de viata; daca nu ajuta, schimba-ti alimentatia.
Daca nici asta nu ajuta, incepe sa te tratezi."
Intr-adevar, multe tratamente cer neaparat schimbarea regimului alimentar, cand trebuie excluse, sau doar reduse la minimum, unele alimente din meniul zilnic.
Iata cateva exemple de alimente al caror consum trebuie exclus sau redus din alimentatia zilnica:

Afectiuni gastro-intestinale acute si inflamatorii: varza, ceapa, usturoi, ridiche de toamna, fragi, curmale.
Ardeiul gras se poate consuma numai in cantitati mici;
Ulcer stomacal - castraveti murati, ardei capia, ceapa, usturoi, pepenele galben, morcov;
Duodenita, gastrita - portocale, pepene verde, struguri, rodii, grepfrut, suc de varza, lamaie, coarne,usturoi, ridiche de toamna (neagra), pere, hrean, stevie;
Colita si diaree - nuci, struguri, varza, hrean, pepene verde;
Pancreatita, enterocolita - portocale, lamaie, ridichi timpurii si de toamna;
Afectiunile sistemului cardiovascular cu edem - sare, struguri, pepene verde, muraturi, stevie, ceapa si produse care provoaca balonarea: soia, fasole, mazare, paine alba;
Hipertonie vasculara - ginseng si alte plante energizante, sunatoare, struguri, sare;
Obezitate - piersici, nuci, struguri, banane, cartofi, usturoi, prune uscate, orez, paste fainoase;
Nefrita, afectiuni renale - zmeura sub orice forma, patrunjel, spanac, struguri, hrean, stevie, ceapa, usturoi, ardei iute, ridiche de toamna (neagra), muraturi, frunza de dafin, salvie si vetrice;
Litiaza biliara - rosii, vinete, fasole;
Boli ale aparatului locomotor - bob, fasole, spanac, stevie, piper negru, mirodenii;
Coagulabilitatea sangelui marita - porumb, coada soricelului si urzica.

Meniul omului bolnav depinde nu numai de maladia lui. Trebuie sa se ia in considerare si ce medicamente foloseste.
De exemplu, folosind preparate care sunt asemanatoare proteinelor (clofelina, teofilina, tetraciclina, digitoxina), trebuie sa renuntati la produse care contin proteine. Interactiunea moleculara dintre ele este atat de puternica, incat medicamentele nu dau efectul de vindecare scontat.
Si invers, folosirea preparatelor hormonale presupune consumarea a cat mai multor alimente care contin proteine: branza de vaci, ficat, peste, carne slaba, etc.
Mancarea grasa scade efectul medicamentelor pentru vindecarea stomacului si intestinelor: antihelmitincelor, sulfanilamidicilor, fenilsalitilatului.
Dar cand folositi vitaminele A, D, E, K, seduxen, metronidazol, anticoagulante, alimentele grase sunt indicate.
Combinatia nereusita de medicamente si alimente poate provoca si o criza de hipertensiune.
Asta se intampla cand bolnavul ia medicamente pentru scaderea tensiunii si mananca muraturi si carne sau peste afumat, sau consuma antidepresive impreuna cu vin tare, bere, cascaval afumat, cafea, fasole, banane.
Nu se recomanda combinarea medicamentelor cu invelisul acidorezistent cu laptele.
Calciul din lactate opreste absobtia preparatelor analoage tetraciclinei.
E bine sa mai stiti si ca, vesela din cristal de pe rafturi, reprezinta un real pericol radioactiv.
Cristalul focalizeaza emisia de unde electromagnetice si indreapta (reflecta) fascicolele daunatoare spre oamenii aflati in camera.
Dar nu va grabiti sa aruncati toate vasele de cristal.
Daca nu vreti sa le pastrati in cutii, puneti in fiecare pahar 2 - 3 alune, boabe de fasole sau o castana, pentru neutralizare.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare