Faceți căutări pe acest blog

luni, 4 iunie 2012

CIRESELE



Oamenii de stiinta studiaza beneficiile sucului de cirese, deoarece pe langa faptul ca este bogat in antioxidanti, acesta ar putea avea efecte pozitive pentru scaderea in greutate si este posibil sa contribuie la scaderea nivelului de colesterol.

Pe langa beneficiile pentru diminuarea durerii musculare si efectele sale inflamatorii, consumul sucului de cirese prespune si o serie de riscuri precum cresterea in greutate si cresterea nivelului trigliceridelor, daca nu este consumat corespunzator.

- Cresterea in greutate - Nici un studiu cu subiecti umani nu a demonstrat legatura dintre consumul de suc de cirese si pierderea in greutate, dimpotriva, se pare ca sucul de cirese determina cresterea in greutate. Consumul a 30 de grame de suc concentrat de cirese amestecat cu o ceasca de apa contine 110 calorii.

Daca ati baut doua pahare pe zi fara sa renuntati la nimic altceva din dieta dvs. normala ati putea castiga aproximativ jumatate de kilogram la fiecare 16 zile. Daca alegeti un suc indulcit de cirese, riscati sa castigati si mai multe kilograme.

Pentru a reduce riscul cresterii in greutate incercati sa excludeti din dieta un aliment cu acelasi numar de calorii ca si sucul de cirese.

- Trigliceride - Orice aliment care contine zahar, poate ridica nivelul de trigliceride, un tip de grasime care se acumuleaza in artere si creste riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare.

Daca ati baut mai mult de 1.5 cesti de suc de cirese zi de zi, nivelul de trigliceride ar putea creste. O ceasca de suc de cirese contine aproximativ 19 grame de zahar.

Specialistii recomanda limitarea consumului de alimente cu adaos de zahar dintr-o zi astfel incat sa nu se depaseasca 100-200 calorii pe zi dintr-un total de 2000 de calorii pe zi.

Recomandari
Daca o persoana va bea suc de cirese cu moderatie, nu vor exista implicatii negative pentru sanatate. Ciresele proaspete ofera, totusi, beneficii mai mari si mai putine riscuri pentru sanatate. Acestea contin aproximativ acelasi numar de calorii ca si sucul de cirese, doar ca au mai putin zahar.

O ceasca de cirese contine aproximativ 2.5 grame de fibre per portie (cana) pe cand sucul de cirese nu are in compozitie aceasta cantitate. Fibrele pot fi utile pentru scaderea colesterolului, a tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange dar si pentru pierderea in greutate.

Beneficiile cireselor pentru sanatateSus
- Diminuarea durerilor musculare - ciresele contin niveluri ridicate de antocianine care contin antioxidanti si au proprietati antiinflamatorii.

Acestea au un efect similar cu antiinflamatoarele nesteroidiene pe care sportivii le folosesc de obicei in timpul unui concurs pentru a preveni si reduce durerea musculara. Atletii care au consumat suc de cirese au raportat reduceri seminificative ale durerii post-cursa.

- Efecte antiinflamatorii - sucul de cirese are rol antiinflamator. Acesta reduce inflamatia si stresul oxidativ. Studiile au apreciat ca sucul de cirese este un antiinflamator natural care s-a demonstrat ca reduce circulatia in organism a concentratiei de makeri inflamatori.

Sucul din cirese este un tratament homeopat traditional in comunitatile laice. Mai multe cercetari au concluzionat ca sucul de cirese si-a dovedit proprietatile antiinflamatorii si in cazul tratatamentului artritei.

- Ajutor pentru somn - Ca sa dormiti mai bine, beti seara, inainte de culcare, un pahar de suc de cirese. Specialistii au constatat ca sucul de cirese ajuta la indepartarea insomniilor si contribuie la obtinerea unui somn de calitate.

In urma studiilor s-a constatat ca ciresele ajuta la reducerea seminificativa a severitatii insomniei dar nu influenteaza timpul total de somn.



Ciresele sunt fructe gustoase si hranitoare, cu un puternic efect detoxifiant si actiune depurativa; de aceea, consumul acestora este recomandat in mod special persoanelor care sufera de reumatism, guta, constipatie, litiaza biliara si renala.

Ciresele sunt compuse intr-o proportie de peste 70% apa, iar restul de 30 la suta este reprezentat de vitamine din complexul B (B1, B2, B6) - necesare pentru alimentarea cu energie a organismului, magneziu - valorile scazute ale acestuia duc la starea de oboseala si chiar depresie. Aceste fructe contin si bioflavonoide, acid elagic, antocianine si melatonina.

Dieta cu cirese
Continutul mare de apa din cirese, permite oricui sa consume orice cantitate doreste din aceste fructe cu un continut redus de calorii si grasimi, fara sa se ingrase. Cercetarile au demonstrat ca prezenta unui volum ridicat de apa in organism amplifica nivelul de energie si ajuta la stimularea activitatii metabolismului.
Pe de alta parte, daca ciresele sunt incluse intr-o dieta de slabire, rezultatele se vor vedea in scurt timp, dar va fi necesar consumul in cantitati relativ mari pentru eliminarea toxinelor din organism.
In afara efectului de scadere al numarului de kilograme, consumul de cirese induce si o stare de relaxare pe parcursul intregii zile; in plus, prin continutul lor, ciresele confera suplete si fermitate pielii.

Cura cu cireste are efecte remarcabile.
Exista doua modaliati prin care o persoana se poate bucura de beneficiile cireselor: o dieta restransa si exclusiva.

Dieta restransa cu cirese:
- Dimineata, pe stomacul gol se consuma o cantitate de minim 100g de cirese. Cantitatea se creste treptat, astfel incat la sfarsitul celei de-a treia saptamani se ajunge la 500g de cirese.
- 300 de g de cirese se vor imparti in mod egal in trei parti si se vor consuma pana la pranz. Alaturi de acestea, nu se vor manca alte produse alimentare. In timpul curei cu cirese este recomandat sa nu fie incluse in mesele zilnice grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. Pranzul si cina vor fi usoare, pentru ca efectele sa fie pozitive.

Dieta exclusiva cu cirese:
- Timp de trei sau patru zile se vor consuma doar cirese. Aceasta dieta poate fi reluata in fiecare luna, daca nu exista deficit de minerale sau alte vitamine in organism. Intre mesele alcatuite din cirese se recomanda consumul de apa minerala. Cantitatea de cirese consumata zilnic se va incadra intre doua si trei kilograme. Unii specialisti considera ca aceasta poate ajunge chiar si pana la cinci kilograme pe zi. Fructele se vor consuma in mai multe portii, pe parcursul unei zile.

Indiferent de fructele care sunt incluse intr-o dieta, volumul acestora trebuie crescut progresiv pentru a nu se declansa tulburari digestive, pentru ca organismul sa nu reactioneze intr-un mod extrem la un nou regim, fata de cel anterior.

Dieta pe baza de cirese este recomandata nu doar pentru slabire ci si in scop medical:
- persoanelor care sufera de boli hepatice - ciresele echilibreaza functia hepatica,
- persoanelor care prezinta un nivel scazut de minerale,
- persoanelor care se confrunta cu o starea avansata de oboseala,
- persoanele diagnosticate cu afectiuni biliare,
- persoanelor anemice;
- adultilor si copiilor care prezinta deficit de dezvoltare sau crestere.
De asemenea, medicina moderna recunoaste efectul sedativ al acestui fruct.

Recomandari privind consumul de cirese
- Ciresele stimuleaza si sustin imunitatea naturala a organismului si regleaza functia sistemului digestiv (au rol in reglarea procesului de fermentatie intestinala), prin continutul ridicat de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi. S-a dovedit ca deteriorarea celulelor, in urma actiunii radicalilor liberi, accelereaza procesul de imbatranire.
- Gratie continutului ridicat de potasiu, aceste fructe au un efect diuretic excelent.
- Pentru ca sunt bogate in provitamina A, ciresele contribuie la cresterea acuitatii vizuale si mentin sanatatea tesuturilor (piele, mucoase, epiteliu).
- Dupa varsta de 40 de ani, unele persoane pot suferi de acidoza si alcaloza, responsabile de imbatranirea prematura. Prin actiunea de reechilibrare a pH-ului din sange, ciresele diminueaza efectele acestor tulburari.
- Gustul dulce al cireselor este oferit de fructoza care este pefect asimilata de diabetici.
- Sucul de cirese ajuta la eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism, curata tractul urinar si intestinele. De aceea ar trebui introdus in mod special in dieta persoanelor care sufera de reumatism, de guta si artrita.
- De asemena, ciresele incurajeaza si sustin producerea melatoninei, de catre organism.
- Ciresele sunt utile pentru remedierea pielii uscate: un pumn de cirese fara samburi se mixeaza iar pasta obtinuta se aplica pe fata. Dupa 20 de minute, tenul se va clati cu apa minerala sau cu apa fara calcar.
Cozile de cirese au efecte pozitive mai ales in tratarea bolilor tractului urinar. In afara de calitatilor lor antiinflamatorii si acestea sunt renumite pentru actiunea lor diuretica. Ceaiul se prepara prin fierberea a 30g de cozi de cirese intr-un litru de apa, se strecoara si se beau trei cani pe zi.
Un remediu care poate fi folosit pentru tratarea gripei este macerarea a 50g de cozi de cirese intr-un litru de apa timp de 12 ore. Amestecul se va fierbe timp de zece minute si se va lasa la infuzat alte zece minute. Se va scurge, iar lichidul rezultat se va bea in patru parti egale, pe parcursul unei zile.

Indicatii
Ciresele au numeroase calitati:
- depurative
- remineralizante
- au efect energizant fizic si mental
- antiinfectioase (amplifica reactiile de aparare ale organismului)
- diuretice
- contribuie la regenerarea tesuturilor.

Pentru uz intern sunt indicate in urmatoarele situatii si afectiuni:
- obezitate
- intarzieri ale cresterii
- fermentatie intestinala
- constipatie
- prevenirea imbatranirii
- lupta impotriva cancerului
- prevenirea bolilor cardiovasculare
- ameliorarea durerilor provocate de artrita, guta, dureri de cap
- diminuarea simptomelor asociate cu fibromialgia
- imbunatatirea functiilor fiziologice si mentale.

Pentru uz extern extern se recomanda:
- uleiul extras din miezul samburelui de cirese este util pentru tratarea verucilor si petelor pielii
- cataplasmele din cirese strivite pot fi aplicate pentru ingrijirea pielii dar si pentru ameliorarea migrenelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare