A venit sezonul rece - cu ger, ceata, vant, cu frecvente schimbari de fronturi atmosferice, cu numeroase viroze respiratorii si gripa, cu o alimentatie monotona, slab vitaminizata - toate acestea facilitand boala astmatica. Astmul este urmarea incarcarii cu secretie abundenta a tuburilor bronsice (preponderent a celor mai mici), atunci cand excesul de toxine acumulate in organism nu mai pot fi eliminate si neutralizate, asa cum se intampla in mod curent, prin ficat, rinichi etc., functia de epurare fiind preluata de mucoasa bronhiala.
Extrem de iritante, aceste toxine provoaca insa inflamarea mucoasei, alterand structura ei extrem de delicata, astfel ca terminatiile nervoase neprotejate, venind in contact nemijlocit cu particulele ce polueaza aerul, declanseaza secretia abundenta, edemul si spasmul - elementele care ingusteaza bronhiile si impiedica eliminarea aerului din plamani, provocand criza de astm bronsic.
Pentru un tratament eficient, trebuie retinut ca in aceasta maladie factorul declansator il reprezinta inflamatia branhiala, in vreme ce numeroasele pulberi si alergeni sunt doar "picatura ce umple paharul". In prezent, medicina se afla in fata unei remanieri a conceptiilor (inclusiv terapeutice) privind aceasta boala, cu dovezi rezultate din analiza secretiilor bronsice si a biopsiei obtinute prin endoscopie, care atesta ca punctul de pornire al bolii este lezarea inflamatorie a micilor bronhii. Cert este ca aceasta dezordine inflamatorie trebuie combatuta cu tratamente aplicate cat mai din timp, inca din stadiul reversibil, prin terapii suficient de indelungate.
Care este cauza bolii?
Saturarea corpului cu toxine! Boala este rezultatul unui proces de lunga durata, care incepe devreme, chiar din copilarie, printr-o acumulare continua de toxine, generata de o proasta alimentatie si de un mod defectuos de a trai. O afirmatie competenta sustine ca acumularea toxinelor incepe cu prima lingurita de mancare gatita data sugarului.
Manifestarile bolii astmatice
Acestea difera dupa severitatea si formele de evolutie. Astfel, in forma usoara, simptomele sunt de scurta durata, manifestandu-se de 1-2 ori pe saptamana. Forma medie presupune si simptome nocturne, prezente de cateva ori pe luna; iar cea severa apare cu semne mai frecvente in special noaptea, activitatea fizica fiind astfel limitata si necesitand dese spitalizari. Senzatia de lipsa de aer, de greutate in respiratie (dispnee), mai ales dificila eliminare a aerului din plamani sunt semnele astmului bronsic, care nu trebuie confundat cu astmul cardiac, datorat unei boli de inima si care presupune un tratament total diferit. (Se manifesta prin respiratie zgomotoasa, suieratoare, insotita de o tuse chinuitoare, persistenta, productiva, cu multa expectoratie.) Febra, cand este si ea prezenta, indica asocierea unei infectii (bacteriene, micotice, virusale) - o situatie frecventa la un astmatic. Boala poate fi insotita si agravata si de o alergie care intensifica reflexul de tuse. Astmul se manifesta mai accentuat noaptea, pentru ca atunci creste secretia de mucus ce produce obstructia cailor respiratorii, in vreme ce crizele cardiace apar cu predilectie dimineata. Din aceste motive, medicamentele se dau seara celor cu astm bronsic, pentru a pregati noaptea, iar la cardiaci se administreaza dis-de-dimineata. Daca iau medicamente seara, cardiacii pot face noaptea hipertensiune, care este foarte periculoasa. De altfel, si bioritmul este diferit la cele doua categorii de bolnavi.
Diagnosticul bolii
Se stabileste in functie de simptomele prezentate, prin investigatii bronhoscopice si, nu in ultimul rand, prin luarea in considerare a antecedentelor alergice sau respiratorii personale sau prezente in familie.
Ce-i face rau bolnavului de astm bronsic?
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, reamintesc ca inflamatia duce la descuamarea bronhiolelor, lasand terminatiile nervoase complet descoperite, extrem de vulnerabile la contactul cu iritantii si alergenii potentiali, ajungandu-se astfel la criza de astm. Exista doua categorii de factori daunatori: agentii alergeni sau prezenta unei inflamatii persistente (in afara alergiei). Ambele imprejurari trebuie evitate sau neutralizate pe cat mai mult cu putinta. Fumul de tutun (pe care specialistii in boli respiratorii il considera drept un "criminal perfect", deoarece contine intr-un milimetru cub aproximativ 5 miliarde de particule), creeaza o atmosfera mai poluata decat cele mai mari concentratii de poluanti urbani, care ii agreseaza direct pe nefumatorii aflati in preajma. Aspirina produce deseori astm, rinita, urticarie si angioedeme prin mecanisme foarte complexe, rezultand substante ce au efecte de constrictie bronsica si, in consecinta, de astm. Aspirina si derivatii sai produc si o proasta functionare a rinosinusurilor. Intoleranta la sulfiti (substante care impreuna cu metabisulfitii sunt frecvent folosite in industria alimentara si farmaceutica) este si ea producatoare de astm. Aceste substante pot produce accidente grave, prin efectul bronhospastic sever si prelungit (o stare numita rau astmatic, in care criza dispneica continua cu tot tratamentul aplicat). Noxele chimice, prezente in aerul foarte poluat din centrele urbane, determina de asemenea stari de criza prin iritarea mucoasei bronsice.
Alte conditii implicate in astm: boala poate fi declansata ori agravata de medicamente (Timolol - picaturi, recomandate celor cu glaucom, antibiotice, care dupa un timp favorizeaza dezvoltarea micozelor, cortizonicele, atunci cand trebuie reduse dozele), unele substante ce se gasesc chiar in medicamentele antiastmatice, dezinfectante nazale, anumite componente din pastele de dinti si din apa de gura, preparatele ce contin polen ori miere, alimentele preparate din carnea animalelor hranite cu adaos de antibiotice. Un ceai de tei indulcit cu miere si o aspirina luata pentru un simplu guturai pot declansa un puseu grav de astm, care cedeaza abia la 24-48 de ore, in urma unui tratament sustinut. Astmul mai poate fi declansat de aerul poluat (incarcat cu ioni pozitivi), de frig si umiditate, de painea cu adaugiri chimice ori cu urme de mucegai, de intepaturile de insecte, de prezenta mucegaiului in locuinte, de cojile de portocala, de bradul de Craciun, de preparatele lactate fermentate, de particulele prezente in blanuri si pene, de unele componente din protezele dentare, de excesul de sare, de mucegaiul din capatul bananelor etc. La toate acestea, mai mentionam prezenta otitei, a sinuzitei si herpesului, deviatia de sept, operatia de scoatere a amigdalelor, hernia diafragmatica sau cea hiatala, refluxul de continut gastric in esofag si faringe, constipatia sau diareea infectioasa ori alergica, care pot favoriza astmul. O mentiune aparte merita astmul pre sau menstrual, urmare a scaderii bruste a hormonului progesteronic inaintea sangerarii menstruale. Multitudinea de factori agravanti, precum si tratamentele actuale care nu dau satisfactie in toate cazurile de astm explica explozia deceselor provocate de aceasta boala, din ultimele doua decenii.
Ce-l poate ajuta pe bolnav sa previna si (de ce nu) sa se vindece de astm?
Baza tuturor relelor in criza de astm este inflamatia bronsica. Tratamentul si prevenirea ei au caracter permanent, indiferent de stadiul evolutiv al bolii (in timpul si in afara crizelor). Tratamentul bolnavului de astm bronsic, aflat in criza dispneica (criza de sufocare), cere ca din primul moment sa fie administrata o medicatie specifica antiastmatica, cunoscuta de unii bolnavi din crizele precedente: Miofilin injectabil (medicamentul trebuie administrat numai in timpul crizei, si nu mai multe zile la rand, pentru ca provoaca o relaxare a sfincterului esofago-gastric ce produce refluxul acid din stomac - una din cauzele astmului), Nifedipin, Ketotifen, Formoterol (cate un puf de 2-3 ori pe zi, si niciodata mai mult de 6), Intal - capsule, Intal - nebulizator, Becotide intranazal - nu in caz de epistaxis, unele diuretice speciale administrate intranazal, Nazalcrom - solutie nazala, Cyproheptadine - un puternic antialergic si Adrenalina ori Efedrina injectabila. Important: daca medicatia bronho-dilatatoare nu da rezultate in cateva ore, inseamna ca e un astm grav, singura solutie fiind urgenta spitalizare. Dupa obtinerea efectului de repermeabilizare a arborelui bronsic, de inlaturare a edemului si de eliminare a dopurilor de mucus si de suprimare a spasmului, se continua doar tratamentul antiinflamator, cu doze foarte mici de medicamente cortizonice (numai preparate inhalatorii: spray, pufuri, nebulizatoare, instilatii nazale, aerosoli), tratamentele antialergice, cele practicate in camere sub presiune sau in galeriile din saline, in incaperi dotate cu aparate care filtreaza sau ionizeaza negativ aerul. Toate aceste masuri si medicamente au ca efect favorabil producerea sporita a surfactantului - o substanta "antifrecare" care face ca aerul ce circula in ambele sensuri, zi si noapte, toata viata, prin tuburile bronsice, sa fie mai bine suportat de bolnavul de astm. Ingrijorator este faptul ca jumatate din acesti bolnavi nu stiu sa foloseasca dispozitivele de inhalat sau de pufait, astfel ca substanta medicamentoasa activa, in loc sa ajunga adanc, la micile bronsiole, ramane pe limba, faringe ori trahee. Corect, inhalatia trebuie facuta pe durata unei inspiratii profunde, incepand de pe la mijlocul ei, cu gura larg deschisa, chiar tinandu-va de nas.
Recomandarile de fond (permanente), care trebuie aplicate dupa trecerea crizei sufocante, sunt cele mai importante, pentru ca de cunoasterea si mai ales de respectarea lor depind prevenirea si vindecarea astmului bronsiolic. Indeplinirea lor duce la diminuarea, la inlaturarea inflamatiei bronsice si la sporirea producerii unui mucus de calitate, care sa contina acea substanta antifrecare, la trecerea "vijelioasa" permanenta a aerului, substanta cu rol esential in pastrarea integritatii peretelui si a cililor bronsici.
Regimul alimentar - trebuie alcatuit in asa fel, mai ales in faza de criza sufocanta, incat sa se indeparteze alimentele cu potential alergizant. In crizele dispneice nu se dau nici sucuri din fructe si legume, cu exceptia celor din legume verzi (fasole verde, varza dulce, salata, broccoli) diluate, nesarate. Dupa ameliorarea respiratiei se introduc salatele, fructele, supele de legume si, treptat, carnea slaba si pestele. Alegerea si pregatirea corecta a hranei asigura cert redobandirea unei respiratii normale, caci nu se pot construi organe sanatoase din alimente conservate si modificate industrial, boala aparand numai atunci cand prea multe reguli biologice au fost si sunt nesocotite. Mesele usoare si dese sunt preferabile unei mese copioase sau unor alternante de excese alimentare si posturi, moderatia trebuind sa fie "regula de aur" a regimului celor bolnavi de astm. Mai trebuie reamintit ca dupa cateva eructatii (ragaieli) si golirea stomacului, criza poate ceda de la sine. Pentru periajul dintilor si clatirea gurii dupa mese, folositi numai apa simpla, foarte usor incalzita. In ce priveste painea, alegeti-o pe cea ramasa de ieri, mai ales daca este sfaramicioasa. Feriti-va de painea proaspata, buna, dar care contine 5-10 substante chimice, deloc inofensive, chiar pe termen scurt.
De asemenea, preferati hrana cat mai putin gatita, un veritabil medicament, pentru ca pastreaza enzimele, mineralele si vitaminele in stare naturala, singurele substante care confera rezistenta la poluanti, la streptococi, stafilococi, la sutele de alti microbi si virusuri, cat si la radiatiile ionizante, la efectele paturii subtiate de ozon ori la radonul din incaperile noastre. Masa de seara sa fie de volum redus, cu alimente usor asimilabile, servita devreme. (Un studiu efectuat pe 7000 de bolnavi arata ca 75% dintre ei au facut crize si au fost treziti noaptea, motiv temeinic pentru ca si medicamentele bronhodilatatoare sa fie luate la culcare.) Apa de baut, prin "memoria" sa de miliarde de ani, are proprietati tamaduitoare si in aceasta suferinta, cu conditia de a nu fi modificata si de a fi consumata in cantitate sporita. Yoga, cu treptele sale de initiere, este o stare ce poate fi insusita, fara a o banaliza, stare ce atesta o transformare benefica interioara, inlesnind un "dialog" cu organele noastre care nu ne mai "asculta", deasupra lor fiind creierul care constientizeaza tot ce se petrece, bine sau rau, in toate cele aproximativ 100 de miliarde de celule din care suntem alcatuiti.
Yoga reprezinta o sansa in plus si este bine sa invatam, la orice varsta, cum se respira, sa nu ne multumim cu faptul ca respiratia, fiind naturala, vine de la sine. Cinci-sase respiratii adanci, consecutive, executate de cateva ori pe zi, ajuta mult. In unele unghere din plamani exista aer neimprospatat, vechi de 5 ani. In plus, respiratiile Yoga duc la o benefica scadere a crizelor de astm si la cresterea fluxului de aer expirat. Gimnastica respiratorie pune accentul pe expiratie, care trebuie sa fie mai lunga de 2-4 ori decat inspiratia, manevre cu valoare mare in oricare forma clinica de astm si care trebuie practicate in perioadele dintre crize, rolul aproape exclusiv revenindu-i mobilizarii muschiului diafragmat, cat si corectarii unor deformatii ale toracelui, prezente la astmaticii din copilarie. Acupunctura, o terapie neagresiva, poate obtine in doua luni ameliorarea fluxului expirator atat ziua, cat si noaptea. Hipnoza - un studiu arata ca prin hipnoza s-a obtinut ameliorarea simptomelor bolii la jumatate din astmatici, iar la o treime dintre ei medicamentele bronhodilatatoare au putut fi reduse.
Astmul la copil. Manevrele chiropractice (cu ajutorul mainilor) - un tratament adiacent la copiii cu astm. Boala astmatica (la 3/4 dintre copii cauza ei este alergica) este o maladie in permanenta crestere in ultimele trei decenii (nu doar la noi), mai ales la baietii din grupa 5-15 ani (diferenta dispare la adulti). Parintii trebuie sa aiba in vedere supravegherea regimului alimentar al copilului, evitand alimentele alergizante, mentinerea in jurul sau a unei atmosfere lipsite de pulberi, parfumuri, par de animale, fum de tigara. Tratarea de la inceput si corect a infectiilor poate vindeca copilul astmatic. (La nou-nascut, multe dintre medicamentele luate de catre mama trec in lapte, producandu-i micutului insomnii, nervozitate, chiar convulsii, cresterea batailor inimii sau tipice crize de astm.) Uneori, prezenta unor subluxatii in sira spinarii, cu comprimari ale radacinilor nervilor, provoaca astmul. Masajele chiropractice pe coloana (unele dintre spitalele noastre au servicii specializate in acest sens) pot vindeca multe boli, printre care si astmul.
Tratament naturist
Bautura de usturoi - se taie o capatana de usturoi in lamele fine si se pun la macerat 15 zile, in trei litri de tuica de tara. Se scutura in fiecare zi. Se filtreaza printr-un tifon. In caz de criza de astm, se inmoaie o bucata de zahar in acest alcool si se suge incetisor.
Infuzie de turita-mare - se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa si se lasa la infuzat 10 minute. Se bea o cana pe zi. Rareste crizele si le potoleste. Atentie: turita e interzisa in caz de constipatie.
Infuzie de lumanarica - se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa. Se lasa sa se infuzeze 10 minute, se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi. Strecurati ceaiul printr-un tifon, fiindca planta are niste perisori mici care pot irita esofagul.
Respirati vapori de menta - pentru degajarea bronhiilor, inhalatiile cu frunze de menta dau rezultate excelente. Puneti un pumn de planta intr-un lighean, turnati deasupra apa clocotita si respirati vaporii fierbinti, cu grija sa nu va ardeti. Pe langa frunze, puteti adauga si 4-5 picaturi de ulei esential de menta.
Astmul bronsic se caracterizeaza prin crize de sufocare provocate de imposibilitatea evacuarii aerului din plamani, din cauza stramtorarii bronhiilor mici. Crizele pot fi declansate de: praf de casa, polen, mucegai, perii, pene, ceata, efort fizic, traume psihice puternice, consum de oua, peste (pestii nu sunt alergeni, ci hrana pe care o consuma), capsuni, etc.
Manifestarile bolii astmatice
Acestea difera dupa severitatea si formele de evolutie. Astfel, in forma usoara, simptomele sunt de scurta durata, manifestandu-se de 1-2 ori pe saptamana. Forma medie presupune si simptome nocturne, prezente de cateva ori pe luna; iar cea severa apare cu semne mai frecvente in special noaptea, activitatea fizica fiind astfel limitata si necesitand dese spitalizari.
Senzatia de lipsa de aer, de greutate in respiratie (dispnee), mai ales dificila eliminare a aerului din plamani sunt semnele astmului bronsic, care nu trebuie confundat cu astmul cardiac, datorat unei boli de inima si care presupune un tratament total diferit (se manifesta prin respiratie zgomotoasa, suieratoare, insotita de o tuse chinuitoare, persistenta, productiva, cu multa expectoratie.) Febra, cand este si ea prezenta, indica asocierea unei infectii (bacteriene, micotice, virusale) - o situatie frecventa la un astmatic.
Boala poate fi insotita si agravata si de o alergie care intensifica reflexul de tuse. Astmul se manifesta mai accentuat noaptea, pentru ca atunci creste secretia de mucus ce produce obstructia cailor respiratorii, in vreme ce crizele cardiace apar cu predilectie dimineata. Din aceste motive, medicamentele se dau seara celor cu astm bronsic, pentru a pregati noaptea, iar la cardiaci se administreaza dis-de-dimineata. Daca iau medicamente seara, cardiacii pot face noaptea hipertensiune, care este foarte periculoasa. De altfel, si bioritmul este diferit la cele doua categorii de bolnavi.
Masuri igienice
- evitarea factorilor care declanseaza criza;
- abandonarea fumatului si evitarea contactului cu fumul de tigara;
- tratamentul corect al afectiunilor (polipi, sinuzite, amigdalite) ce pot intretine sau agrava boala;
- calirea organismului;
- indepartarea din locuinta a covoarelor, pernelor de puf sau a altor obiecte a caror prezenta provoaca crizele;
- schimbarea locului de munca, a locuintei sau chiar a localitatii, daca este nevoie.
Alimente interzise: cele care provoaca respectivele crize de astm.
***
Va oferim mai jos o schema detaliata de tratament natural pentru ASTM BRONSIC, realizata si explicata punct cu punct de medicul nostru consultant pe probleme de terapii si tratamente naturiste - Dr. Doina Teodora. Doamna doctor este totodata medic specialist pe Medicina Fizica, Recuperare si Balneologie in Craiova si totodata medic cu specializari in Medicina Alternativa (remedii pe baza de produse naturiste, biorezonanta, psihologie si psihoterapie).
Astmul bronsic reprezinta o afectiune inflamatorie cronica ce vizeaza bronhiile, manifestandu-se episodic, prin crize (spasme ale bronhiilor ce produc ingustarea cailor respiratorii cu senzatia de sufocare a pacientului - acestuia ii este mai greu sa expire decat sa inspire) si de cele mai multe ori este o boala alergica, pentru care personal recomand urmatoarea schema dedicata de tratament:
Pentru adulti:
- Oxy Max (20-20-20 picaturi intr-un pahar mare cu apa plata, administrate inainte de fiecare masa, 2 luni continuu) imbunatateste oxigenarea celulara a intregului organism si implicit pe cea a cailor bronho-pulmonare afectate de astm.
- Oregano Oil (4-4-4 picaturi intr-o lingura cu ulei de floarea sorelui si cateva picaturi de lamaie, in timpul mesei, 3 luni continuu) fluidizeaza mucusul din plamani si elimina spasmele bronhiale.
- Noni - suc (1-1-1 linguri inainte de masa, 2 luni continuu) intareste imunitatea si rezistenta organismului prin normalizarea secretiei de imunoglobuline raspunzatoare de declansarea astmului alergic.
- Omega 3 (1-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu) poseda efect antiinflamator si protector al cailor respiratorii, reducand fenomenele de inflamatie ce afecteaza bronhiile.
- Garlic Caps (1-0-1 dupa masa, este un bun antibiotic si antiseptic natural, manifesta efecte depurative, combate infectiile).
Pentru copiii intre 5 si 12 ani:
- Oxy Max (10-10-10 picaturi intr-un pahar cu apa) actioneaza ca mai sus.
- Noni - suc (1-1-1 linguri inainte de masa, 2 luni continuu, este un bun imuno-stimulator, bun protector impotriva infectiilor, tonic si trofic general).
- Immunaid (1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu; regleaza secretia de imunoglobuline raspunzatoare de aparitia astmului alergic la copii)
- Oregano Oil (3-3-3 picaturi intr-o lingura impreuna cu cativa ml de ulei de floarea sorelui si cateva picaturi de suc de lamaie, in timpul mesei, 3 luni continuu) fluidizeaza mucusul din plamani si elimina spasmele bronhiale.
Observatie: Se fac 2-3 cure anual cu pauze intre ele si se pot administra impreuna cu alte tratamente prescrise de medicul specialist.
http://www.terapii-naturiste.com/calivita/afec...
Leacuri babesti pentru astm bronsic
Leacuri babesti pentru ast bronsic cu suc de ridiche cu miere, 1 – 2 linguriţe de 3 – 4 ori/zi.
Sau – 200g. hrean ras cu sucul a 2 lămâi, 1/2 lingură de 2 ori/zi, se ia stomacul gol sau cu 1/2 de oră după masa.
Sau – sucul de la 10 lămâi amestecat cu 1Kg. miere şi 10 căpăţâni usturoi pisate, se lasă o săptămână in vas închis. S4 linguriţe/zi.
Amestec de miere, cătină, arnică şi echinaceea, sub formă de tincturi, se iau 50 – 60 pic de 3 ori/zi, pe stomacul gol, timp de 1 lună.
Echinaceea este imuno-stimulator, elimină toxinele, în timp ce arnica reglează tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte circulaţia. Ienupărul folosit sub formă de tinctură, are proprietăţi balsamice în astmă.
Se poate controla uşor cu ajutorul siropului Carob, 3 linguriţe în 1 pahar de apă
Se iau 25 de nuci mici verzi ca pentru dulceaţă, 1 kg. miere. Nucile se dau într-un clocot, se scurg. Separat mierea se dă în clocot, apoi se pun nucile şi se clocotesc 8 min., la foc mic. Se răceşte se pune în borcan, se ia după fiecare masă, o lingură şi nu se mai mănâncă nimic. Cura se tine o dată pe an. Inainte de folosire, se amestecă bine.
Isop pulbere ½ linguriţă rasă de 2 – 3 ori/zi, pe stomacul gol. Tratamentul durează 2 săptămâni, cu efect de decongestionare a mucoasei, antiinfecţios şi amplifică imunitatea.
http://leacuri-babesti.info/leacuri-babesti-pe...
Extrem de iritante, aceste toxine provoaca insa inflamarea mucoasei, alterand structura ei extrem de delicata, astfel ca terminatiile nervoase neprotejate, venind in contact nemijlocit cu particulele ce polueaza aerul, declanseaza secretia abundenta, edemul si spasmul - elementele care ingusteaza bronhiile si impiedica eliminarea aerului din plamani, provocand criza de astm bronsic.
Pentru un tratament eficient, trebuie retinut ca in aceasta maladie factorul declansator il reprezinta inflamatia branhiala, in vreme ce numeroasele pulberi si alergeni sunt doar "picatura ce umple paharul". In prezent, medicina se afla in fata unei remanieri a conceptiilor (inclusiv terapeutice) privind aceasta boala, cu dovezi rezultate din analiza secretiilor bronsice si a biopsiei obtinute prin endoscopie, care atesta ca punctul de pornire al bolii este lezarea inflamatorie a micilor bronhii. Cert este ca aceasta dezordine inflamatorie trebuie combatuta cu tratamente aplicate cat mai din timp, inca din stadiul reversibil, prin terapii suficient de indelungate.
Care este cauza bolii?
Saturarea corpului cu toxine! Boala este rezultatul unui proces de lunga durata, care incepe devreme, chiar din copilarie, printr-o acumulare continua de toxine, generata de o proasta alimentatie si de un mod defectuos de a trai. O afirmatie competenta sustine ca acumularea toxinelor incepe cu prima lingurita de mancare gatita data sugarului.
Manifestarile bolii astmatice
Acestea difera dupa severitatea si formele de evolutie. Astfel, in forma usoara, simptomele sunt de scurta durata, manifestandu-se de 1-2 ori pe saptamana. Forma medie presupune si simptome nocturne, prezente de cateva ori pe luna; iar cea severa apare cu semne mai frecvente in special noaptea, activitatea fizica fiind astfel limitata si necesitand dese spitalizari. Senzatia de lipsa de aer, de greutate in respiratie (dispnee), mai ales dificila eliminare a aerului din plamani sunt semnele astmului bronsic, care nu trebuie confundat cu astmul cardiac, datorat unei boli de inima si care presupune un tratament total diferit. (Se manifesta prin respiratie zgomotoasa, suieratoare, insotita de o tuse chinuitoare, persistenta, productiva, cu multa expectoratie.) Febra, cand este si ea prezenta, indica asocierea unei infectii (bacteriene, micotice, virusale) - o situatie frecventa la un astmatic. Boala poate fi insotita si agravata si de o alergie care intensifica reflexul de tuse. Astmul se manifesta mai accentuat noaptea, pentru ca atunci creste secretia de mucus ce produce obstructia cailor respiratorii, in vreme ce crizele cardiace apar cu predilectie dimineata. Din aceste motive, medicamentele se dau seara celor cu astm bronsic, pentru a pregati noaptea, iar la cardiaci se administreaza dis-de-dimineata. Daca iau medicamente seara, cardiacii pot face noaptea hipertensiune, care este foarte periculoasa. De altfel, si bioritmul este diferit la cele doua categorii de bolnavi.
Diagnosticul bolii
Se stabileste in functie de simptomele prezentate, prin investigatii bronhoscopice si, nu in ultimul rand, prin luarea in considerare a antecedentelor alergice sau respiratorii personale sau prezente in familie.
Ce-i face rau bolnavului de astm bronsic?
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, reamintesc ca inflamatia duce la descuamarea bronhiolelor, lasand terminatiile nervoase complet descoperite, extrem de vulnerabile la contactul cu iritantii si alergenii potentiali, ajungandu-se astfel la criza de astm. Exista doua categorii de factori daunatori: agentii alergeni sau prezenta unei inflamatii persistente (in afara alergiei). Ambele imprejurari trebuie evitate sau neutralizate pe cat mai mult cu putinta. Fumul de tutun (pe care specialistii in boli respiratorii il considera drept un "criminal perfect", deoarece contine intr-un milimetru cub aproximativ 5 miliarde de particule), creeaza o atmosfera mai poluata decat cele mai mari concentratii de poluanti urbani, care ii agreseaza direct pe nefumatorii aflati in preajma. Aspirina produce deseori astm, rinita, urticarie si angioedeme prin mecanisme foarte complexe, rezultand substante ce au efecte de constrictie bronsica si, in consecinta, de astm. Aspirina si derivatii sai produc si o proasta functionare a rinosinusurilor. Intoleranta la sulfiti (substante care impreuna cu metabisulfitii sunt frecvent folosite in industria alimentara si farmaceutica) este si ea producatoare de astm. Aceste substante pot produce accidente grave, prin efectul bronhospastic sever si prelungit (o stare numita rau astmatic, in care criza dispneica continua cu tot tratamentul aplicat). Noxele chimice, prezente in aerul foarte poluat din centrele urbane, determina de asemenea stari de criza prin iritarea mucoasei bronsice.
Alte conditii implicate in astm: boala poate fi declansata ori agravata de medicamente (Timolol - picaturi, recomandate celor cu glaucom, antibiotice, care dupa un timp favorizeaza dezvoltarea micozelor, cortizonicele, atunci cand trebuie reduse dozele), unele substante ce se gasesc chiar in medicamentele antiastmatice, dezinfectante nazale, anumite componente din pastele de dinti si din apa de gura, preparatele ce contin polen ori miere, alimentele preparate din carnea animalelor hranite cu adaos de antibiotice. Un ceai de tei indulcit cu miere si o aspirina luata pentru un simplu guturai pot declansa un puseu grav de astm, care cedeaza abia la 24-48 de ore, in urma unui tratament sustinut. Astmul mai poate fi declansat de aerul poluat (incarcat cu ioni pozitivi), de frig si umiditate, de painea cu adaugiri chimice ori cu urme de mucegai, de intepaturile de insecte, de prezenta mucegaiului in locuinte, de cojile de portocala, de bradul de Craciun, de preparatele lactate fermentate, de particulele prezente in blanuri si pene, de unele componente din protezele dentare, de excesul de sare, de mucegaiul din capatul bananelor etc. La toate acestea, mai mentionam prezenta otitei, a sinuzitei si herpesului, deviatia de sept, operatia de scoatere a amigdalelor, hernia diafragmatica sau cea hiatala, refluxul de continut gastric in esofag si faringe, constipatia sau diareea infectioasa ori alergica, care pot favoriza astmul. O mentiune aparte merita astmul pre sau menstrual, urmare a scaderii bruste a hormonului progesteronic inaintea sangerarii menstruale. Multitudinea de factori agravanti, precum si tratamentele actuale care nu dau satisfactie in toate cazurile de astm explica explozia deceselor provocate de aceasta boala, din ultimele doua decenii.
Ce-l poate ajuta pe bolnav sa previna si (de ce nu) sa se vindece de astm?
Baza tuturor relelor in criza de astm este inflamatia bronsica. Tratamentul si prevenirea ei au caracter permanent, indiferent de stadiul evolutiv al bolii (in timpul si in afara crizelor). Tratamentul bolnavului de astm bronsic, aflat in criza dispneica (criza de sufocare), cere ca din primul moment sa fie administrata o medicatie specifica antiastmatica, cunoscuta de unii bolnavi din crizele precedente: Miofilin injectabil (medicamentul trebuie administrat numai in timpul crizei, si nu mai multe zile la rand, pentru ca provoaca o relaxare a sfincterului esofago-gastric ce produce refluxul acid din stomac - una din cauzele astmului), Nifedipin, Ketotifen, Formoterol (cate un puf de 2-3 ori pe zi, si niciodata mai mult de 6), Intal - capsule, Intal - nebulizator, Becotide intranazal - nu in caz de epistaxis, unele diuretice speciale administrate intranazal, Nazalcrom - solutie nazala, Cyproheptadine - un puternic antialergic si Adrenalina ori Efedrina injectabila. Important: daca medicatia bronho-dilatatoare nu da rezultate in cateva ore, inseamna ca e un astm grav, singura solutie fiind urgenta spitalizare. Dupa obtinerea efectului de repermeabilizare a arborelui bronsic, de inlaturare a edemului si de eliminare a dopurilor de mucus si de suprimare a spasmului, se continua doar tratamentul antiinflamator, cu doze foarte mici de medicamente cortizonice (numai preparate inhalatorii: spray, pufuri, nebulizatoare, instilatii nazale, aerosoli), tratamentele antialergice, cele practicate in camere sub presiune sau in galeriile din saline, in incaperi dotate cu aparate care filtreaza sau ionizeaza negativ aerul. Toate aceste masuri si medicamente au ca efect favorabil producerea sporita a surfactantului - o substanta "antifrecare" care face ca aerul ce circula in ambele sensuri, zi si noapte, toata viata, prin tuburile bronsice, sa fie mai bine suportat de bolnavul de astm. Ingrijorator este faptul ca jumatate din acesti bolnavi nu stiu sa foloseasca dispozitivele de inhalat sau de pufait, astfel ca substanta medicamentoasa activa, in loc sa ajunga adanc, la micile bronsiole, ramane pe limba, faringe ori trahee. Corect, inhalatia trebuie facuta pe durata unei inspiratii profunde, incepand de pe la mijlocul ei, cu gura larg deschisa, chiar tinandu-va de nas.
Recomandarile de fond (permanente), care trebuie aplicate dupa trecerea crizei sufocante, sunt cele mai importante, pentru ca de cunoasterea si mai ales de respectarea lor depind prevenirea si vindecarea astmului bronsiolic. Indeplinirea lor duce la diminuarea, la inlaturarea inflamatiei bronsice si la sporirea producerii unui mucus de calitate, care sa contina acea substanta antifrecare, la trecerea "vijelioasa" permanenta a aerului, substanta cu rol esential in pastrarea integritatii peretelui si a cililor bronsici.
Regimul alimentar - trebuie alcatuit in asa fel, mai ales in faza de criza sufocanta, incat sa se indeparteze alimentele cu potential alergizant. In crizele dispneice nu se dau nici sucuri din fructe si legume, cu exceptia celor din legume verzi (fasole verde, varza dulce, salata, broccoli) diluate, nesarate. Dupa ameliorarea respiratiei se introduc salatele, fructele, supele de legume si, treptat, carnea slaba si pestele. Alegerea si pregatirea corecta a hranei asigura cert redobandirea unei respiratii normale, caci nu se pot construi organe sanatoase din alimente conservate si modificate industrial, boala aparand numai atunci cand prea multe reguli biologice au fost si sunt nesocotite. Mesele usoare si dese sunt preferabile unei mese copioase sau unor alternante de excese alimentare si posturi, moderatia trebuind sa fie "regula de aur" a regimului celor bolnavi de astm. Mai trebuie reamintit ca dupa cateva eructatii (ragaieli) si golirea stomacului, criza poate ceda de la sine. Pentru periajul dintilor si clatirea gurii dupa mese, folositi numai apa simpla, foarte usor incalzita. In ce priveste painea, alegeti-o pe cea ramasa de ieri, mai ales daca este sfaramicioasa. Feriti-va de painea proaspata, buna, dar care contine 5-10 substante chimice, deloc inofensive, chiar pe termen scurt.
De asemenea, preferati hrana cat mai putin gatita, un veritabil medicament, pentru ca pastreaza enzimele, mineralele si vitaminele in stare naturala, singurele substante care confera rezistenta la poluanti, la streptococi, stafilococi, la sutele de alti microbi si virusuri, cat si la radiatiile ionizante, la efectele paturii subtiate de ozon ori la radonul din incaperile noastre. Masa de seara sa fie de volum redus, cu alimente usor asimilabile, servita devreme. (Un studiu efectuat pe 7000 de bolnavi arata ca 75% dintre ei au facut crize si au fost treziti noaptea, motiv temeinic pentru ca si medicamentele bronhodilatatoare sa fie luate la culcare.) Apa de baut, prin "memoria" sa de miliarde de ani, are proprietati tamaduitoare si in aceasta suferinta, cu conditia de a nu fi modificata si de a fi consumata in cantitate sporita. Yoga, cu treptele sale de initiere, este o stare ce poate fi insusita, fara a o banaliza, stare ce atesta o transformare benefica interioara, inlesnind un "dialog" cu organele noastre care nu ne mai "asculta", deasupra lor fiind creierul care constientizeaza tot ce se petrece, bine sau rau, in toate cele aproximativ 100 de miliarde de celule din care suntem alcatuiti.
Yoga reprezinta o sansa in plus si este bine sa invatam, la orice varsta, cum se respira, sa nu ne multumim cu faptul ca respiratia, fiind naturala, vine de la sine. Cinci-sase respiratii adanci, consecutive, executate de cateva ori pe zi, ajuta mult. In unele unghere din plamani exista aer neimprospatat, vechi de 5 ani. In plus, respiratiile Yoga duc la o benefica scadere a crizelor de astm si la cresterea fluxului de aer expirat. Gimnastica respiratorie pune accentul pe expiratie, care trebuie sa fie mai lunga de 2-4 ori decat inspiratia, manevre cu valoare mare in oricare forma clinica de astm si care trebuie practicate in perioadele dintre crize, rolul aproape exclusiv revenindu-i mobilizarii muschiului diafragmat, cat si corectarii unor deformatii ale toracelui, prezente la astmaticii din copilarie. Acupunctura, o terapie neagresiva, poate obtine in doua luni ameliorarea fluxului expirator atat ziua, cat si noaptea. Hipnoza - un studiu arata ca prin hipnoza s-a obtinut ameliorarea simptomelor bolii la jumatate din astmatici, iar la o treime dintre ei medicamentele bronhodilatatoare au putut fi reduse.
Astmul la copil. Manevrele chiropractice (cu ajutorul mainilor) - un tratament adiacent la copiii cu astm. Boala astmatica (la 3/4 dintre copii cauza ei este alergica) este o maladie in permanenta crestere in ultimele trei decenii (nu doar la noi), mai ales la baietii din grupa 5-15 ani (diferenta dispare la adulti). Parintii trebuie sa aiba in vedere supravegherea regimului alimentar al copilului, evitand alimentele alergizante, mentinerea in jurul sau a unei atmosfere lipsite de pulberi, parfumuri, par de animale, fum de tigara. Tratarea de la inceput si corect a infectiilor poate vindeca copilul astmatic. (La nou-nascut, multe dintre medicamentele luate de catre mama trec in lapte, producandu-i micutului insomnii, nervozitate, chiar convulsii, cresterea batailor inimii sau tipice crize de astm.) Uneori, prezenta unor subluxatii in sira spinarii, cu comprimari ale radacinilor nervilor, provoaca astmul. Masajele chiropractice pe coloana (unele dintre spitalele noastre au servicii specializate in acest sens) pot vindeca multe boli, printre care si astmul.
Tratament naturist
Bautura de usturoi - se taie o capatana de usturoi in lamele fine si se pun la macerat 15 zile, in trei litri de tuica de tara. Se scutura in fiecare zi. Se filtreaza printr-un tifon. In caz de criza de astm, se inmoaie o bucata de zahar in acest alcool si se suge incetisor.
Infuzie de turita-mare - se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa si se lasa la infuzat 10 minute. Se bea o cana pe zi. Rareste crizele si le potoleste. Atentie: turita e interzisa in caz de constipatie.
Infuzie de lumanarica - se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa. Se lasa sa se infuzeze 10 minute, se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi. Strecurati ceaiul printr-un tifon, fiindca planta are niste perisori mici care pot irita esofagul.
Respirati vapori de menta - pentru degajarea bronhiilor, inhalatiile cu frunze de menta dau rezultate excelente. Puneti un pumn de planta intr-un lighean, turnati deasupra apa clocotita si respirati vaporii fierbinti, cu grija sa nu va ardeti. Pe langa frunze, puteti adauga si 4-5 picaturi de ulei esential de menta.
Astmul bronsic se caracterizeaza prin crize de sufocare provocate de imposibilitatea evacuarii aerului din plamani, din cauza stramtorarii bronhiilor mici. Crizele pot fi declansate de: praf de casa, polen, mucegai, perii, pene, ceata, efort fizic, traume psihice puternice, consum de oua, peste (pestii nu sunt alergeni, ci hrana pe care o consuma), capsuni, etc.
Manifestarile bolii astmatice
Acestea difera dupa severitatea si formele de evolutie. Astfel, in forma usoara, simptomele sunt de scurta durata, manifestandu-se de 1-2 ori pe saptamana. Forma medie presupune si simptome nocturne, prezente de cateva ori pe luna; iar cea severa apare cu semne mai frecvente in special noaptea, activitatea fizica fiind astfel limitata si necesitand dese spitalizari.
Senzatia de lipsa de aer, de greutate in respiratie (dispnee), mai ales dificila eliminare a aerului din plamani sunt semnele astmului bronsic, care nu trebuie confundat cu astmul cardiac, datorat unei boli de inima si care presupune un tratament total diferit (se manifesta prin respiratie zgomotoasa, suieratoare, insotita de o tuse chinuitoare, persistenta, productiva, cu multa expectoratie.) Febra, cand este si ea prezenta, indica asocierea unei infectii (bacteriene, micotice, virusale) - o situatie frecventa la un astmatic.
Boala poate fi insotita si agravata si de o alergie care intensifica reflexul de tuse. Astmul se manifesta mai accentuat noaptea, pentru ca atunci creste secretia de mucus ce produce obstructia cailor respiratorii, in vreme ce crizele cardiace apar cu predilectie dimineata. Din aceste motive, medicamentele se dau seara celor cu astm bronsic, pentru a pregati noaptea, iar la cardiaci se administreaza dis-de-dimineata. Daca iau medicamente seara, cardiacii pot face noaptea hipertensiune, care este foarte periculoasa. De altfel, si bioritmul este diferit la cele doua categorii de bolnavi.
Masuri igienice
- evitarea factorilor care declanseaza criza;
- abandonarea fumatului si evitarea contactului cu fumul de tigara;
- tratamentul corect al afectiunilor (polipi, sinuzite, amigdalite) ce pot intretine sau agrava boala;
- calirea organismului;
- indepartarea din locuinta a covoarelor, pernelor de puf sau a altor obiecte a caror prezenta provoaca crizele;
- schimbarea locului de munca, a locuintei sau chiar a localitatii, daca este nevoie.
Alimente interzise: cele care provoaca respectivele crize de astm.
***
Va oferim mai jos o schema detaliata de tratament natural pentru ASTM BRONSIC, realizata si explicata punct cu punct de medicul nostru consultant pe probleme de terapii si tratamente naturiste - Dr. Doina Teodora. Doamna doctor este totodata medic specialist pe Medicina Fizica, Recuperare si Balneologie in Craiova si totodata medic cu specializari in Medicina Alternativa (remedii pe baza de produse naturiste, biorezonanta, psihologie si psihoterapie).
Astmul bronsic reprezinta o afectiune inflamatorie cronica ce vizeaza bronhiile, manifestandu-se episodic, prin crize (spasme ale bronhiilor ce produc ingustarea cailor respiratorii cu senzatia de sufocare a pacientului - acestuia ii este mai greu sa expire decat sa inspire) si de cele mai multe ori este o boala alergica, pentru care personal recomand urmatoarea schema dedicata de tratament:
Pentru adulti:
- Oxy Max (20-20-20 picaturi intr-un pahar mare cu apa plata, administrate inainte de fiecare masa, 2 luni continuu) imbunatateste oxigenarea celulara a intregului organism si implicit pe cea a cailor bronho-pulmonare afectate de astm.
- Oregano Oil (4-4-4 picaturi intr-o lingura cu ulei de floarea sorelui si cateva picaturi de lamaie, in timpul mesei, 3 luni continuu) fluidizeaza mucusul din plamani si elimina spasmele bronhiale.
- Noni - suc (1-1-1 linguri inainte de masa, 2 luni continuu) intareste imunitatea si rezistenta organismului prin normalizarea secretiei de imunoglobuline raspunzatoare de declansarea astmului alergic.
- Omega 3 (1-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu) poseda efect antiinflamator si protector al cailor respiratorii, reducand fenomenele de inflamatie ce afecteaza bronhiile.
- Garlic Caps (1-0-1 dupa masa, este un bun antibiotic si antiseptic natural, manifesta efecte depurative, combate infectiile).
Pentru copiii intre 5 si 12 ani:
- Oxy Max (10-10-10 picaturi intr-un pahar cu apa) actioneaza ca mai sus.
- Noni - suc (1-1-1 linguri inainte de masa, 2 luni continuu, este un bun imuno-stimulator, bun protector impotriva infectiilor, tonic si trofic general).
- Immunaid (1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu; regleaza secretia de imunoglobuline raspunzatoare de aparitia astmului alergic la copii)
- Oregano Oil (3-3-3 picaturi intr-o lingura impreuna cu cativa ml de ulei de floarea sorelui si cateva picaturi de suc de lamaie, in timpul mesei, 3 luni continuu) fluidizeaza mucusul din plamani si elimina spasmele bronhiale.
Observatie: Se fac 2-3 cure anual cu pauze intre ele si se pot administra impreuna cu alte tratamente prescrise de medicul specialist.
http://www.terapii-naturiste.com/calivita/afec...
Leacuri babesti pentru astm bronsic
Leacuri babesti pentru ast bronsic cu suc de ridiche cu miere, 1 – 2 linguriţe de 3 – 4 ori/zi.
Sau – 200g. hrean ras cu sucul a 2 lămâi, 1/2 lingură de 2 ori/zi, se ia stomacul gol sau cu 1/2 de oră după masa.
Sau – sucul de la 10 lămâi amestecat cu 1Kg. miere şi 10 căpăţâni usturoi pisate, se lasă o săptămână in vas închis. S4 linguriţe/zi.
Amestec de miere, cătină, arnică şi echinaceea, sub formă de tincturi, se iau 50 – 60 pic de 3 ori/zi, pe stomacul gol, timp de 1 lună.
Echinaceea este imuno-stimulator, elimină toxinele, în timp ce arnica reglează tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte circulaţia. Ienupărul folosit sub formă de tinctură, are proprietăţi balsamice în astmă.
Se poate controla uşor cu ajutorul siropului Carob, 3 linguriţe în 1 pahar de apă
Se iau 25 de nuci mici verzi ca pentru dulceaţă, 1 kg. miere. Nucile se dau într-un clocot, se scurg. Separat mierea se dă în clocot, apoi se pun nucile şi se clocotesc 8 min., la foc mic. Se răceşte se pune în borcan, se ia după fiecare masă, o lingură şi nu se mai mănâncă nimic. Cura se tine o dată pe an. Inainte de folosire, se amestecă bine.
Isop pulbere ½ linguriţă rasă de 2 – 3 ori/zi, pe stomacul gol. Tratamentul durează 2 săptămâni, cu efect de decongestionare a mucoasei, antiinfecţios şi amplifică imunitatea.
http://leacuri-babesti.info/leacuri-babesti-pe...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu