Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 7 august 2010

MASLINELE

ULEIUL DE MASLINE
Zilnic, o lingura cu ulei de masline! Aceasta recomandare a nutritionistilor poate fi micul nostru secret in prevenirea imbatranirii, afectiunilor cardiovasculare si, mai ales, a cancerului.
Maslinele si uleiul de masline au fost apreciate din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile lor. Egiptenii spuneau ca Isis i-a invatat sa foloseasca maslinele. Iar grecii credeau ca zeita Atena le-a daruit oamenilor maslinul.
Astazi, uleiul de masline este considerat un aliment-medicament. S-a demonstrat ca uleiul de masline previne afectiunile cardiovasculare datorita continutului de acizi grasi omega 9. Acizii grasi esentiali impiedica depunerile de grasimi pe peretii vaselor sangvine. Nu numai inima este protejata de acizii grasi esentiali, ci si creierul. Daca consumam mai multi acizi grasi esentiali, ne putem concentra mai bine, putem invata mai usor. Aceleasi efecte are si acidul oleic, care se gaseste din abundenta in uleiul de masline. Datorita acidului oleic, uleiul de masline este bine tolerat si de persoanele cu tulburari digestive, cu afectiuni hepatice sau ale vezicii biliare.
Studiile au aratat de asemenea ca uleiul de masline are proprietati antiinflamatorii. Desi are compozitie chimica diferita, uleiul are actiune similara ibuprofenului. Proprietatile calmante se datoreaza unei substante antiinflamatoare – oleocantalul, care a fost descoperita de cercetatorii de la Monell Chemical Senses Center ( Philadelphia ). O doza zilnica de 50 grame de ulei de masline este echivalenta cu 10% din doza de ibuprofen recomandata pentru calmarea durerii la adulti. Atentie! Numai uleiul de masline obtinut prin presarea la rece are proprietati antiinflamatoare.
Cititi eticheta!
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia ca uleiul de masline este cea mai falsificata grasime din lume. De aceea, si in cazul uleiului de masline trebuie sa citim obligatoriu eticheta. Ne putem pacali foarte usor si putem cumpara un ulei din samburi de masline, un ulei rafinat, care nu mai are aceleasi proprietati nutritive. Acestea contin numai intre 10% si 20% ulei de masline, restul fiind ulei de floarea-soarelui, ulei din samburi de masline etc. Iata o comparatie care va va convinge sa cititi eticheta: 100 g ulei extravirgin contin 22 mg vitamina E, pe cand aceeasi cantitate de ulei rafinat de masline – numai 5 mg, 100 g de ulei extravirgin ne furnizeaza 3 micrograme de vitamina A si 19 micrograme de betacaroten. In uleiul rafinat insa nu se mai pastreaza nici macar urme de vitamina A si betacaroten.
Cel mai bun este uleiul extravirgin de masline, obtinut prin presare la rece.( Un astfel de ulei de cea mai buna calitate, produs dupa o tehnologie din 1778 in Italia, zona Calabria poate fi gasit la firma Falvo&Rotary Group S.A din Bucuresti. Aceasta firma comercializeaza cel mai bun ulei de masline nu numai din Romania dar si din Italia. Uleiul este certificat prin analize de laborator din Europa si detine certificat de calitate cu sigla Bio. Un astfel de ulei este extrem de sanatos si ar trebui sa se vanda in farmacie, dar la aceasta firma poate fi comercialiat la un pret chiat foarte bun)
“Trebuie sa urmarim eticheta uleiului pentru a vedea aciditatea. Uleiul presat la rece trebuie sa aiba aciditate sub 1 grad, acesta este tulbure in mod natural. Daca gradul de aciditate nu corespunde, vorbim despre un ulei falsificat si tulburat cu alte substante. Recomandarea mea este sa nu se cumpere uleiuri care nu au mentionata aciditatea pe eticheta”, continua specialistul nostru.
Uleiul de masline este o grasime rezistenta la temperaturi ridicate, spre deosebire de celelalte uleiuri (de floarea-soarelui, de sofranel, de germeni de porum, care sunt instabile la prajit si sunt recomandate numai in salate. “La un ulei vegetal este foarte important punctul de fum. Mai bine folosim untura de porc sau unt pentru prajirea cartofilor sau a carnii decat ulei de floarea-soarelui. In timpul prajirii, in uleiul de floarea-soarelui sunt generati compusi toxici cu proprietati cancerigene, de tipul acroleinei. Uleiul de masline rezista la temperaturi de pana la 180 grade Celsius. Totusi, pentru prajit, cel mai bun este uleiul de palmier, care are punctul de fum la 220-230 grade”, ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Vitamine si minerale
Ca si uleiul, maslinele sunt bogate in vitamine (A si E) si minerale (potasiu, calciu, fosfor, fier). Fie ca sunt verzi, fie ca sunt negre, maslinele contin grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului in sange. Spre deosebire de maslinele verzi, cele negre au un continut mai ridicat de grasimi si potasiu. De asemenea, maslinele negre au mai multe calorii (230 calorii/100 g), fata de 140 calorii/100 g, in cazul celor verzi. Maslinele verzi sau negre conservate in saramura sunt indicate in hipotensiune, dar si pentru stimularea poftei de mancare. Din cauza continutului ridicat de sodiu, maslinele in saramura trebuie consumate cu precautie de persoanele care sufera de hipertensiune, de obezitate, diabet, gastroenterocolita, ateroscleroza.
Sfatul medicului
Pe piata romaneasca exista amestecuri pentru prajit. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia ca acestea pot contine E-uri: “Un motiv in plus sa citim eticheta! In aceste amestecuri se adauga vitamina E de sinteza, notata pe eticheta prin E 307, E 308, E 309. Uleiurile de calitate, cele presate la rece, contin un antioxidant natural (vitamina E naturala sau E 306)”.
FIER. Pe langa vitamina E, grasimi mononesaturate, maslinele contin si fier. Sase masline negre mari ne asigura aproximativ 40% din necesarul zilnic de fier. Maslinele verzi sau negre contin si alte saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, mangan), fiind un bun adjuvant in anemii.
CONTINUT. Uleiul de masline contine aproximativ 14% acizi grasi saturati, 77% acizi mononesaturati si 9% acizi polinesaturati. O lingura cu ulei ne furnizeaza aproximativ 10% din necesarul zilnic de vitamina E si polifenoli, substante antioxidante.
DIETA. Locuitorii din zona Mediteranei mananca multe legume, fructe si peste.
Principala sursa de grasimi in regimul acestora, alaturi de peste, este uleiul de masline. Asa se explica de ce aici bolile cardiovasculare si cancerul au incidenta scazuta. Datorita antioxidantilor, uleiul are si proprietatea de a incetini imbatranirea.

STIATI CA
• Ca orice grasime, uleiul de masline contine 900 de calorii/100 g.
• Femeile care consuma frecvent ulei de masline prezinta un risc mai scazut de a suferi de cancer mamar decat cele care nu se bucura de acest aliment-medicament.
• Uleiul de masline se gaseste in componenta unor creme sau lotiuni cosmetice. Prin continutul de acizi grasi omega 3 si omega 9, uleiul asigura o hidratare profunda.
• Cei care castigau un concurs in Grecia Antica erau incununati cu ramuri de maslin, iar sceptrele regale erau facute din lemn de maslin.
• Maslinul a inceput sa fie cultivat cu aproximativ 6.000 de ani in urma, in zona Mediteranei. Iar in urma cu 2.500 de ani, oamenii au inceput sa foloseasca uleiul de masline

RETENTIA DE APA

Blog 192


Cum scăpaţi de retenţia de apa



Principalele motive pentru care organismul reține apă sunt proasta circulație a sângelui și stagnarea acestuia la nivelul ...
Circulaţia proastă a sângelui, sedentarismul, bolile hormonale sau cele renale vă pot da senzaţia de picioare grele.
Afecţiunile renale reprezintă unul din motivele pentru care organismul reţine apă. În acest caz, umflăturile (edemele) sunt permanente şi apar şi în alte zone ale corpului, precum pleoapele, mâinile, peretele toracic şi abdominal. „La unii pacienţi, boala se asociază cu pierderea de proteine în urină. Se face un examen al ureei, al creatininei şi al acidului uric. În plus, se analizează şi proteinuria", explică Loredana Pop, medic nefrolog la Spitalul CFR 2. În funcţie de cauze, tratamentul
poate consta în diuretice, fiind necesară monitorizarea diurezei, a sodiului şi potasiului din organism.
Umflăturile pot fi însoţite de somnolenţă
Senzaţia de picioare umflate poate să apară şi din cauze hormonale, precum hipotiroidismul, hipercortizolism sau dintr-un exces de estrogen sau progesteron. „La cei cu hipotiroidie, edemele sunt însoţite de somnolenţă sau guşă. Bolnavii au vocea îngroşată, se mişcă încet, iar pielea are culoare gălbuie", spune Victor Lepădatu, medic endocrinolog la Spitalul Judeţean Brăila. Excesul de estrogen este însoţit de creşterea în greutate, dureri de sâni şi depunere de grăsimi pe şolduri.
Probleme
cu ficatul ori cu plămânii
Edemele pot apărea şi la persoanele care au probleme cu ficatul, când acesta nu mai produce anumite tipuri de proteine, dar şi când există afecţiuni pulmonare, precum emfizemul. Proasta circulaţie a sângelui şi stagnarea acestuia la nivelul picioarelor reprezintă un alt motiv pentru care organismul reţine apă. „Sângele nu se mai întoarce cum trebuie prin nişte vene deficitare. Tratamentul poate fi chirurgical sau poate consta în purtarea unor ciorapi elastici", spune medicul de familie Călin Ciubotaru. Retenţia de apă poate să apară şi la femeile gravide, spre sfârşitul sarcinii, din cauza dezechilibrelor hormonale. „Placenta produce o cantitate fabuloasă de hormoni. Fiind o cauză temporară, pot fi de folos reducerea drastică a aportului de sare din dietă, gimnastica, ţinerea picioarelor la orizontală şi controlul riguros al tensiunii", adaugă Ciubotaru. Edemele pot apărea şi la cei care au probleme cardiace. Când inima nu mai funcţionează cum trebuie, organismul reţine lichide şi creşte volumul sângelui. Astfel, venele se congestionează, ficatul se măreşte, iar apa se acumulează fie în abdomen, fie în ţesuturi. În acest caz, edemele sunt însoţite de senzaţia de sufocare şi de albăstrirea buzelor. Anumite medicamente
(antihipertensive, corticosteroidiene şi antiinflamatoriile) pot şi ele să favorizeze retenţia de lichide.
Scoateţi sarea din dietă!
Sprijiniţi-vă picioarele pe o pernă când vă odihniţi, pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui. Evitaţi să staţi în aceeaşi poziţie mult timp şi faceţi câţiva paşi după ce aţi stat pe scaun o oră.
Reduceţi semnificativ cantitatea de sare din mâncare şi creşteţi consumul de fructe şi legume, deoarece nutrienţii esenţiali îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi previn retenţia de apă. „Organismul reţine apă şi sare, dar sarea e cea care trage apa după ea. Când aveţi astfel de probleme, trebuie să reduceţi aportul de sare", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Exerciţiile regulate fac ca muşchii şi vasele de sânge să funcţioneze normal.
Bananele şi varza pot ajuta la eliminarea apei din organism. 


Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare