ULEIUL DE MASLINE
Zilnic, o lingura cu ulei de masline! Aceasta recomandare a nutritionistilor poate fi micul nostru secret in prevenirea imbatranirii, afectiunilor cardiovasculare si, mai ales, a cancerului.
Maslinele si uleiul de masline au fost apreciate din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile lor. Egiptenii spuneau ca Isis i-a invatat sa foloseasca maslinele. Iar grecii credeau ca zeita Atena le-a daruit oamenilor maslinul.
Astazi, uleiul de masline este considerat un aliment-medicament. S-a demonstrat ca uleiul de masline previne afectiunile cardiovasculare datorita continutului de acizi grasi omega 9. Acizii grasi esentiali impiedica depunerile de grasimi pe peretii vaselor sangvine. Nu numai inima este protejata de acizii grasi esentiali, ci si creierul. Daca consumam mai multi acizi grasi esentiali, ne putem concentra mai bine, putem invata mai usor. Aceleasi efecte are si acidul oleic, care se gaseste din abundenta in uleiul de masline. Datorita acidului oleic, uleiul de masline este bine tolerat si de persoanele cu tulburari digestive, cu afectiuni hepatice sau ale vezicii biliare.
Studiile au aratat de asemenea ca uleiul de masline are proprietati antiinflamatorii. Desi are compozitie chimica diferita, uleiul are actiune similara ibuprofenului. Proprietatile calmante se datoreaza unei substante antiinflamatoare – oleocantalul, care a fost descoperita de cercetatorii de la Monell Chemical Senses Center ( Philadelphia ). O doza zilnica de 50 grame de ulei de masline este echivalenta cu 10% din doza de ibuprofen recomandata pentru calmarea durerii la adulti. Atentie! Numai uleiul de masline obtinut prin presarea la rece are proprietati antiinflamatoare.
Cititi eticheta!
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia ca uleiul de masline este cea mai falsificata grasime din lume. De aceea, si in cazul uleiului de masline trebuie sa citim obligatoriu eticheta. Ne putem pacali foarte usor si putem cumpara un ulei din samburi de masline, un ulei rafinat, care nu mai are aceleasi proprietati nutritive. Acestea contin numai intre 10% si 20% ulei de masline, restul fiind ulei de floarea-soarelui, ulei din samburi de masline etc. Iata o comparatie care va va convinge sa cititi eticheta: 100 g ulei extravirgin contin 22 mg vitamina E, pe cand aceeasi cantitate de ulei rafinat de masline – numai 5 mg, 100 g de ulei extravirgin ne furnizeaza 3 micrograme de vitamina A si 19 micrograme de betacaroten. In uleiul rafinat insa nu se mai pastreaza nici macar urme de vitamina A si betacaroten.
Cel mai bun este uleiul extravirgin de masline, obtinut prin presare la rece.( Un astfel de ulei de cea mai buna calitate, produs dupa o tehnologie din 1778 in Italia, zona Calabria poate fi gasit la firma Falvo&Rotary Group S.A din Bucuresti. Aceasta firma comercializeaza cel mai bun ulei de masline nu numai din Romania dar si din Italia. Uleiul este certificat prin analize de laborator din Europa si detine certificat de calitate cu sigla Bio. Un astfel de ulei este extrem de sanatos si ar trebui sa se vanda in farmacie, dar la aceasta firma poate fi comercialiat la un pret chiat foarte bun)
“Trebuie sa urmarim eticheta uleiului pentru a vedea aciditatea. Uleiul presat la rece trebuie sa aiba aciditate sub 1 grad, acesta este tulbure in mod natural. Daca gradul de aciditate nu corespunde, vorbim despre un ulei falsificat si tulburat cu alte substante. Recomandarea mea este sa nu se cumpere uleiuri care nu au mentionata aciditatea pe eticheta”, continua specialistul nostru.
Uleiul de masline este o grasime rezistenta la temperaturi ridicate, spre deosebire de celelalte uleiuri (de floarea-soarelui, de sofranel, de germeni de porum, care sunt instabile la prajit si sunt recomandate numai in salate. “La un ulei vegetal este foarte important punctul de fum. Mai bine folosim untura de porc sau unt pentru prajirea cartofilor sau a carnii decat ulei de floarea-soarelui. In timpul prajirii, in uleiul de floarea-soarelui sunt generati compusi toxici cu proprietati cancerigene, de tipul acroleinei. Uleiul de masline rezista la temperaturi de pana la 180 grade Celsius. Totusi, pentru prajit, cel mai bun este uleiul de palmier, care are punctul de fum la 220-230 grade”, ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Vitamine si minerale
Ca si uleiul, maslinele sunt bogate in vitamine (A si E) si minerale (potasiu, calciu, fosfor, fier). Fie ca sunt verzi, fie ca sunt negre, maslinele contin grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului in sange. Spre deosebire de maslinele verzi, cele negre au un continut mai ridicat de grasimi si potasiu. De asemenea, maslinele negre au mai multe calorii (230 calorii/100 g), fata de 140 calorii/100 g, in cazul celor verzi. Maslinele verzi sau negre conservate in saramura sunt indicate in hipotensiune, dar si pentru stimularea poftei de mancare. Din cauza continutului ridicat de sodiu, maslinele in saramura trebuie consumate cu precautie de persoanele care sufera de hipertensiune, de obezitate, diabet, gastroenterocolita, ateroscleroza.
Sfatul medicului
Pe piata romaneasca exista amestecuri pentru prajit. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia ca acestea pot contine E-uri: “Un motiv in plus sa citim eticheta! In aceste amestecuri se adauga vitamina E de sinteza, notata pe eticheta prin E 307, E 308, E 309. Uleiurile de calitate, cele presate la rece, contin un antioxidant natural (vitamina E naturala sau E 306)”.
FIER. Pe langa vitamina E, grasimi mononesaturate, maslinele contin si fier. Sase masline negre mari ne asigura aproximativ 40% din necesarul zilnic de fier. Maslinele verzi sau negre contin si alte saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, mangan), fiind un bun adjuvant in anemii.
CONTINUT. Uleiul de masline contine aproximativ 14% acizi grasi saturati, 77% acizi mononesaturati si 9% acizi polinesaturati. O lingura cu ulei ne furnizeaza aproximativ 10% din necesarul zilnic de vitamina E si polifenoli, substante antioxidante.
DIETA. Locuitorii din zona Mediteranei mananca multe legume, fructe si peste.
Principala sursa de grasimi in regimul acestora, alaturi de peste, este uleiul de masline. Asa se explica de ce aici bolile cardiovasculare si cancerul au incidenta scazuta. Datorita antioxidantilor, uleiul are si proprietatea de a incetini imbatranirea.
STIATI CA
• Ca orice grasime, uleiul de masline contine 900 de calorii/100 g.
• Femeile care consuma frecvent ulei de masline prezinta un risc mai scazut de a suferi de cancer mamar decat cele care nu se bucura de acest aliment-medicament.
• Uleiul de masline se gaseste in componenta unor creme sau lotiuni cosmetice. Prin continutul de acizi grasi omega 3 si omega 9, uleiul asigura o hidratare profunda.
• Cei care castigau un concurs in Grecia Antica erau incununati cu ramuri de maslin, iar sceptrele regale erau facute din lemn de maslin.
• Maslinul a inceput sa fie cultivat cu aproximativ 6.000 de ani in urma, in zona Mediteranei. Iar in urma cu 2.500 de ani, oamenii au inceput sa foloseasca uleiul de masline
Faceți căutări pe acest blog
sâmbătă, 7 august 2010
MASLINELE

Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2015
(21)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(36)
- ► septembrie (2)
-
►
2013
(172)
- ► septembrie (3)
-
►
2012
(281)
- ► septembrie (21)
-
►
2011
(287)
- ► septembrie (14)
-
▼
2010
(388)
- ► septembrie (64)
-
▼
august
(102)
- Femeile cum sa previna infectiile renale
- CUM SA PREVII BOLILE DE FICAT
- Reteta impotriva CANCERULUI :
- 5 probleme ale pielii care NU trebuie neglijate
- <!-- --> Paducelul - leac pentru ...
- 5 semne care te anunta ca ai candidoza
- CURATATI-VA RINICHII CU MAI PUTIN DE 1 Leu
- Otetul, ingredientul minune in curatenie
- LAPTELE DE CAPRA
- COAJA CITRICELOR TREBUIE ARUNCATA
- acarienii
- 4 plante care te intineresc
- LEACURI SI RETETE NATURISTE - PARTEA I
- retete naturiste 2
- SFATURILE LUI VALERIU POPA
- DESHIDRATEREA
- Condimentele te ajută să-ţi menţii sănătatea ...
- MINTEA POATE VINDECA
- INGRIJIREA UNGHIILOR
- PEPSI SI COCA COLA
- VITAMINA B
- CEL MAI PUTERNIC ANTIBIOTIC NATURAL Usturoiul est...
- Nevoia de carburant pentru buna functionare a org...
- Gateste sanatos, fara colesterol!
- Acidul linoleic si afectiunile stomacului
- Preveniti astma prin alimentatie
- Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume
- SANATATEA OCHILOR
- MASAJUL CARE ELIMINA STRESUL
- Solutii benefice oferite de pasta de dinti
- APA SI BINEFACERILE EI
- Ceaiul negru si ceaiul de plante
- Ce este drojdia de bere?
- Cum scăpaţi de nisipul la rinichi
- Ciupercile si ceaiul verde
- Trei cauze ale bolilor
- Un român a descoperit medicamentul miraculos
- Alimentaţia greşită, principalul „vinovat“ al boli...
- APA SI ASPIRINA
- BEREA
- LEACURI SI RETETE NATURISTE
- CONTRAINDICATII
- PICIOARE GRELE
- VINDECAREA PRIN GANDIRE
- Sanatate pentru ochi Peste jumatate din populati...
- <!-- /* Font Definitions */ @font-face {fo...
- Sucul de caise şi de pepene îţi detoxifică organismul
- Ţelina, aliment şi medicament indicat în dieta zil...
- PAPADIA PENTRU SANATATE
- Alimentaţia greşită, principalul „vinovat“ al boli...
- Vitamine si minerale
- Lista alimentelor ce îţi protejează principalele o...
- CUM SA AJUNGI LA ........100 DE ANI !
- SOCUL
- INTEPATURILE DE INSECTE
- CURATA RINICHII
- TRATAMENT NATURIST IMPOTRIVA CANCERULUI
- STIATI CA...
- MACRISUL
- PENTRU PICIOARE UMFLATE
- ALIMENTE CU RISC DE TOXIIMFECTIE ALIMENTARA
- cartoful
- Cum scăpaţi de nisipul la rinichi
- *O minune vindecatoare - Agaricus Blazei Murill *
- IMPORTANT..CANCERUL SE TRATEAZA
- LAMAIA
- APA
- PIATRA LA RINICHI
- VITAMINELE
- DIETA ALCALINA
- ASPIRINA
- MIEREA
- LEACURI NATURISTE
- CANCERUL
- CUM SCAPI DE BURTA
- ORELE DE REFACERE A ORGANISMULUI, PRIN SOMN
- TOTUL DESPRE ALUNITE
- ,, Zatul de cafea - intrebuintari practice "
- MASLINELE
- RETENTIA DE APA
- Fără titlu
- VARZA
- USTUROIUL
- ULEIUL DE MASLINE
- INVINGE DIABETUL
- TRANSPIRATIA
- ZATUL DE CAFEA
- 20 de intrebuintari ale bicarbonatului de sodiu in...
- 8 SOLUTII MAGICE PENTRU CURATENIE
- Otetul distilat sau alb este foarte eficient in ...
- 123Tagged.com - More Flowers Comments
- Regim alimentar pentru hepatita cronica si alte bo...
- Sucul de sfeclă roşie, benefic împotriva hipertens...
- NU VORBITI NICIODATA LA TEL MOBIL IN TIMP CE este ...
- DULCEATA DE PEPENE VERDE
- Interesant..
- Aromele necesare unui somn de calitate
- TOTUL DESPRE CANCER
- BICARBONATUL DE SODIU
- 100 de alimente fara calorii
Lista mea de bloguri
-
-
Mulțumesc - Doamne vreau să-Ți mulțumesc Că-mi trimiți mereu lumină, Eu sunt un om păcătos Și adesea cad în tină! Nu-ndrăznesc a privi cerul Cu sfioasa-mi bucurie......Acum 3 zile
-
...DE CE ARE ICOANA MAICII DOMNULUI "PORTARIȚA" O TĂIETURĂ SUB BĂRBIE ??? - DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE... ...Una dintre minunile pe care Maica Domn...Acum 4 zile
-
Moneda de aur - "Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am scu...Acum 5 zile
-
Colaje Ianuarie 2025 (23) - ----- DOAMNE IARTĂ PĂCATELE MELE, SI ALE NEAMULUI MEU !----Acum 5 săptămâni
-
cara obati penyakit hiv atau aids dengan mudah - cara obati penyakit hiv atau aids dengan mudah, dengan cara minum air tape 3x sehari, lakukan rutin dan sholat 5 waktu harus dijalan kan jika mau sembuh. c...Acum 9 ani
-
-
Recomandare de carte: Viata Parintelui Arsenie Papacioc - Intre timp si vesnicie. Viata Parintelui Arsenie Papacioc [image: http://bit.ly/1E7mKUH] Autorul, Sorin Alpetri, ucenic apropiat al Parintelui de ...Acum 10 ani
-
-
DUMNEZEU A AVUT NEVOIE DE EL SI L-A CHEMAT. SFANTUL PARINTE IUSTIN PARVU S-A MUTAT LA DOMNUL. SA NE RUGAM SA NE MAI DARUIASCA BUNUL DUMNEZEU UN DUHOVNIC PRECUM PARINTELE PARVU! - [image: Parintele-Justin-in-Ianuarie-2007] *Părintele Arhimandrit Justin Pârvu a trecut la Domnul şi Mîntuitorul nostru*: La ora 22:40, ora României, dup...Acum 11 ani
-
Blândetea si lasitatea, economia si zgârcenia - Trebuie multã bãgare de seamã sã putem lãmuri ceea ce este una si ceea ce este alta, aceasta pentru cã alãturi de virtuti se aflã viciile, alãturi de usur...Acum 12 ani
-
-
-
-
Postări populare
-
DURERI DE RINICHI - in caz de pielonefrita cronica, rinichii se curata cu fasole. Un pahar de fasole inmuiata se fierbe intr-un litru ...
-
Cunoscută în termeni de specialitate sub denumirea de ascită, ciroza umedă constă în acumularea de lichid ascitic în cavitatea peritoneală...
-
Indice glicemic – de ce este atat de important? Fructele si legumele sunt, in general, alimente cu un indice glicemic mic, insa si in a...
-
Una dintre cele mai circulate meme din online-ul romanesc este povestea unui tanar care si-a vindecat ficatul printr-o metod...
-
Copile, toate azi mă dor Și simt o apăsare-n piept, Dar nu aș vrea acum să mor, Mai trag o vreme și te-aștept! Data...
-
Despre argila terapeutica ALGO am scris de mai multe ori in paginile revistei ”Formula As”. Tot mai multi dintre cititorii care au ap...
-
Reumatism si artrita Unguent cu mustar contra reumatismului Este un leac vechi din Urali. Unguentul a fost folosit timp de secole ...
-
Aceste fructe de pădure de culoare roşiatică sunt originare din China şi sunt folosite de mult timp în medicina tradiţională pentru îmbună...
-
PREVIN ATEROSCLEROZA SI SCAD COLESTEROLUL Avand un continut ridicat in antioxidanti, prunele lupta impotriva stresului oxidativ, inhiba...
-
Catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de zece ori mai mult decat citricele. Dintre toate fruct...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu