Exista doua tipuri de vitamine, cele care sunt solubile in substante grase – vitamine liposolubile- si vitaminele care sunt solubile in apa – vitaminele hidrosolubile, cum ar fi vitamina C si vitamina B.
Vitamina B1
Este necesara pentru o buna transmisie a influxului nervos. Se gaseste mai ales in cereale, in legumele seci si in cele verzi, in ficat, in oua, in carnea de porc si in toate celelalte tipuri de carne. Un deficit de vitamina B1 determina slabiciune musculara si batai rapide ale inimii. Daca mancati paine, lapte si legume verzi zilnic nu veti avea nici o problema.
Vitamina B2
Transporta hidrogenul in organism. Se gaseste in lapte, branza, ficat, legume verzi, fructe, carne, peste si germeni de cereale. Un deficit de vitamina B2 poate provoca tulburari ale pielii si ale mucoaselor, oboseala, arsuri la talpile picioarelor si crampe musculare.
Vitamina PP
Exista in doua forme: acid nicotinic si nicotinamida. Aceasta vitamina serveste in principal la folosirea glucidelor de catre organism. Se gasesc in ficat, legume, produse lactate, carne, organe, peste, fructe, legume si cafea prajita. Insuficienta de vitamine PP in dieta poate cauza eruptii cutanate dureroase, diaree, depresie si iritabilitate.
Vitamina B6
Este utila in metabolismul glucidelor si lipidelor si in protectia celulelor nervoase. Se regaseste mai ales in cereale, ficat, carne, galbenusul de ou, lapte si unele legume. In mod normal, poate fi vorba de o deficienta daca aveti leziuni pe piele. De asemenea, daca luati contraceptive orale si daca aveti o carenta de vitamina B6, va veti simti obosit si pot aparea semne de depresie.
Vitamina B12
Vitamina B12 este implicata in metabolismul glucidelor, lipidelor si a fosforului. Favorizeaza integrarea proteinelor in tesut la nivelul celulelor maduvei osoase, ale sistemului nervos si ajuta la formarea celulor rosii din sange. Gasim aceasta vitamina in carne, branza, peste si stridii. Un deficit de vitamina B12 poate provoca anemie. Vegetarienii ar trebui sa fie foarte atenti pentru a nu pierde prea mult din aceasta vitamina.
Vitamina B9 sau acidul folic
Este implicata in metabolizarea anumitor amino-acizi, ajuta la reinnoirea celulelor si la formarea celulelor rosii din sange. Se gaseste in legume cu frunze, in carne, ficat, oua si branza. Un deficit poate provoca anemie, probleme digestive, diaree si pierderi in greutate relativ importante.
Vitamina B5
Ajuta la eliberarea energiei in metabolismul acizilor grasi si al glucidelor. Ajuta la detoxifierea organismului si permite mucoaselor sa ramana in stare buna. Pastreaza pieliea si parul in stare buna. Aceasta vitamina re regaseste in multe alimente, astfel incat se intampla rar sa apara un deficit de vitamina B5, cu exceptia cazului in care aveti deja un deficit de alta vitamina.
Vitamina B8 sau H
Este utila metabolismului glucidelor si acizilor grasi. Se gaseste in organe, carne, peste, galbenusul de ou si in multe fructe si legume.
Vitamina B15
Se gaseste in miezul samburelui de caise, in ficat, orez si cereale. Unii cercetatori cred ca vitamina B15 creste folosirea oxigenului de catre celule si neutralizeaza substantele toxice, deoarece accelereaza eliminarea alcoolului.
Vitamina B1
Este necesara pentru o buna transmisie a influxului nervos. Se gaseste mai ales in cereale, in legumele seci si in cele verzi, in ficat, in oua, in carnea de porc si in toate celelalte tipuri de carne. Un deficit de vitamina B1 determina slabiciune musculara si batai rapide ale inimii. Daca mancati paine, lapte si legume verzi zilnic nu veti avea nici o problema.
Vitamina B2
Transporta hidrogenul in organism. Se gaseste in lapte, branza, ficat, legume verzi, fructe, carne, peste si germeni de cereale. Un deficit de vitamina B2 poate provoca tulburari ale pielii si ale mucoaselor, oboseala, arsuri la talpile picioarelor si crampe musculare.
Vitamina PP
Exista in doua forme: acid nicotinic si nicotinamida. Aceasta vitamina serveste in principal la folosirea glucidelor de catre organism. Se gasesc in ficat, legume, produse lactate, carne, organe, peste, fructe, legume si cafea prajita. Insuficienta de vitamine PP in dieta poate cauza eruptii cutanate dureroase, diaree, depresie si iritabilitate.
Vitamina B6
Este utila in metabolismul glucidelor si lipidelor si in protectia celulelor nervoase. Se regaseste mai ales in cereale, ficat, carne, galbenusul de ou, lapte si unele legume. In mod normal, poate fi vorba de o deficienta daca aveti leziuni pe piele. De asemenea, daca luati contraceptive orale si daca aveti o carenta de vitamina B6, va veti simti obosit si pot aparea semne de depresie.
Vitamina B12
Vitamina B12 este implicata in metabolismul glucidelor, lipidelor si a fosforului. Favorizeaza integrarea proteinelor in tesut la nivelul celulelor maduvei osoase, ale sistemului nervos si ajuta la formarea celulor rosii din sange. Gasim aceasta vitamina in carne, branza, peste si stridii. Un deficit de vitamina B12 poate provoca anemie. Vegetarienii ar trebui sa fie foarte atenti pentru a nu pierde prea mult din aceasta vitamina.
Vitamina B9 sau acidul folic
Este implicata in metabolizarea anumitor amino-acizi, ajuta la reinnoirea celulelor si la formarea celulelor rosii din sange. Se gaseste in legume cu frunze, in carne, ficat, oua si branza. Un deficit poate provoca anemie, probleme digestive, diaree si pierderi in greutate relativ importante.
Vitamina B5
Ajuta la eliberarea energiei in metabolismul acizilor grasi si al glucidelor. Ajuta la detoxifierea organismului si permite mucoaselor sa ramana in stare buna. Pastreaza pieliea si parul in stare buna. Aceasta vitamina re regaseste in multe alimente, astfel incat se intampla rar sa apara un deficit de vitamina B5, cu exceptia cazului in care aveti deja un deficit de alta vitamina.
Vitamina B8 sau H
Este utila metabolismului glucidelor si acizilor grasi. Se gaseste in organe, carne, peste, galbenusul de ou si in multe fructe si legume.
Vitamina B15
Se gaseste in miezul samburelui de caise, in ficat, orez si cereale. Unii cercetatori cred ca vitamina B15 creste folosirea oxigenului de catre celule si neutralizeaza substantele toxice, deoarece accelereaza eliminarea alcoolului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu