Faceți căutări pe acest blog
joi, 12 august 2010
Alimentaţia greşită, principalul „vinovat“ al bolilor de ficat
prof. univ. dr. Constantin I. MILICĂ
În numărul de astăzi vom prezenta pe larg regimul alimentar şi remediile naturiste recomandate în caz de insuficienţă hepatică, colică hepatică şi în cancerul hepatic.
Insuficienţa hepatică şi colica hepatică sunt afecţiuni cu crize dureroase, violente, de tipul crampelor, datorate unei dilatări bruşte a canalelor intrahepatice şi a căilor biliare, mai ales după servirea mesei. Bolnavul acuză dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, cu iradieri în spate şi în umărul drept. Deseori apar vărsături biliare. Durerea poate dura câteva ore şi se poate repeta în zilele următoare, mai ales în cazul când, după formarea calculilor, are loc migrarea unei pietre din vezicula biliară pe canalul coledoc.
La colică hepatică, cu dureri violente în zona ficatului, se impune un regim alimentar controlat, care durează toată viaţa, deoarece ficatul a devenit foarte sensibil la consumul anumitor preparate culinare. Sunt excluse grăsimile fierte, sosurile cu rântaşi, prăjelile, produsele de patiserie şi alcoolurile tari. De asemenea, se recomandă excluderea din alimentaţie a unor legume (varză, conopidă, napi, ţelină, castraveţi) şi a unor fructe (prune, pepeni galbeni, banane).
Sunt indicate ciorbele de legume (cu salată, morcov, tomate), precum şi fructele mai acide, cu acţiune stimulatoare în insuficienţa hepatică (lămâi, portocale, mandarine, grepfruturi, struguri, mere, măsline). Deosebit de eficient este consumul de dimineaţă, pe stomacul gol, a unei linguriţe de ulei de măsline, cu o felie de lămâie.
Întrucât sunt suprimate din consum alcoolul, cafeaua şi băuturile prea acidulate, se vor consuma cantităţi mai mari de ape minerale şi ceaiuri medicinale pentru eliminarea toxinelor acumulate în ficat. În loc de cafea este bine să se consume un surogat din rădăcini de cicoare.
După atenuarea crizelor dureroase se vor putea introduce în alimentaţie carnea de vită şi de pasăre, peştele alb şi produsele lactate degresate.
z Regimul de viaţă. În timpul crizelor dureroase de ficat este obligatoriu repausul la pat. Se vor aplica, în zona dureroasă, perne electrice şi comprese calde, alcoolizate, sau cataplasme cu frunze de varză, bine mărunţite şi încorporate într-un albuş de ou, bătut spumă, în care se adaugă un păhărel cu infuzie de păpădie.
Cancerul hepatic este mai frecvent la bărbaţi
Frecvenţa bolii este mai mare în ţările dezvoltate din punct de vedere economic, întrucât pârghiile civilizaţiei moderne, respectiv industrializarea, agricultura chimizată şi densitatea mijloacelor de transport, au poluat natura cu compuşi chimici cancerigeni, regăsiţi în apă, aer, sol şi vegetaţie. La aceştia se adaugă unii factori fizici (cum ar fi radiaţiile ionizante), factori virali şi factori comportamentali (fumatul, băuturile alcoolice în exces, alimentaţia dezechilibrată, cu carenţe vitaminice şi folosirea abuzivă a medicamentelor de sinteză chimică).
Cancerul hepatic, ca tumoră malignă, poate fi o fază evolutivă a cirozei hepatice. Datele statistice arată că circa 85% din bolnavii de cancer hepatic au suferit de ciroză, de diferite etiologii. Prin necropsii s-a stabilit că la 40% din bolnavii decedaţi datorită cirozei hepatice exista, concomitent, un cancer hepatic, care nu fusese diagnosticat anterior. Tumorile maligne ale ficatului pot rezulta şi ca metastaze ale unui cancer gastric, intestinal, pancreatic, renal sau uterin.
Cancerul hepatic primitiv este o boală cu frecvenţă în creştere rapidă, mai ales la bărbaţii în vârstă de 45-55 de ani. Este declanşat de diferiţi factori favorizanţi: ciroză hepatică, litiază biliară, intoxicaţii chimice, paraziţi, carenţe nutriţionale şi tulburări endocrine. Se manifestă prin 3 forme: cancer masiv (în parenchimul hepatic), cancer nodular şi adenocarcinom cu ciroză.
Cancerul hepatic secundar este urmarea unor metastaze provenite de la diferite neoplasme din stomac, intestine, pancreas, veziculă biliară, sân, rinichi, uter, ovare sau prostată. Se manifestă prin creşterea în volum a ficatului care ocupă aproape tot abdomenul, apariţia unor noduli pe suprafaţa ficatului şi degenerarea în icter mecanic la circa 70% din cazuri. Frecvent se însoţeşte cu ascită hemoragică şi cu dureri permanente.
O altă afecţiune cu evoluţie spre malignizare este chistul hidatic, cauzat de localizarea în ficat a embrionului de Taenia echinococcus, parazit preluat de la câine, pisică, vulpe sau lup. Parazitul ajunge în intestinul uman, traversează peretele intestinal şi pătrunde în ficat prin vena portă. Se formează un chist cu lichid incolor care măreşte volumul ficatului, cu o evoluţie lentă spre cancer, într-un interval de circa 2-4 ani.
Simptomele de manifestare a cancerului hepatic sunt: creşterea în volum a ficatului, senzaţia de apăsare în zonă, paloare icterică şi slăbire rapidă a organismului.
Dietele greşite, vinovate de cancerul hepatic
Regimul alimentar are un rol deosebit de important atât în prevenirea apariţiei cancerului cât şi în terapia diferitelor forme canceroase. Există o legătură incontestabilă între alimentaţie şi cancer. O dietă greşită poate declanşa carcinogeneza, acţionând pe mai multe căi:
- consum exagerat de alimente, la un plafon caloric care poate induce mortalitatea prin cancer, mai frecvent la persoanele supraponderale;
- raport anormal între principiile alimentare, cu exces de grăsimi animale şi carne de porc şi vită;
- conţinut redus de fibre vegetale în alimentaţie, absolut necesare în protecţia mucoasei intestinale şi în prevenirea cancerului de colon, rect şi intestine;
- preluarea, concomitent cu alimentele, a unor substanţe cancerigene cum ar fi nitraţii şi nitriţii proveniţi din îngrăşămintele chimice. La nivelul stomacului, duodenului şi intestinului subţire, nitriţii se combină cu amine alimentare formând nitrozamine, compuşi foarte puternic cancerigeni. Aceleaşi efecte negative prezintă şi unele pesticide folosite în agricultură (erbicide, fungicide, insecticide), care sunt preluate din exterior o dată cu alimentele şi transformate, enzimatic, la nivelul stomacului, în substanţe cancerigene.
Datele statistice demonstrează că frecvenţa cancerului este mai ridicată în ţările civilizate, unde se consumă o hrană mai rafinată, supusă unui proces lung de prelucrare termică, ceea ce creează lezarea integrităţii organismului, creşterea acidităţii din aparatul digestiv şi uzura rapidă a corpului.
Sunt cunoscute alimentele care nu trebuie să fie consumate întrucât pot declanşa boala sau pot grăbi evoluţia ei. În această categorie intră, în primul rând, carnea şi grăsimile animale saturate, slănina, mezelurile, afumăturile, conservele, prăjelile de orice fel.
Toxinele din carnea friptă, un pericol pentru sănătate
Carnea de porc, friptă pe cărbuni, este foarte apetisantă la miros, dar poate mări riscul de cancer hepatic, deoarece la temperaturi ridicate, pe cărbunii încinşi, grăsimea se scurge pe cărbuni, generând un fum care conţine hidrocarburi aromatice policiclice (exemplu benzopiren). Aceştia sunt agenţi puternic cancerigeni care pun în pericol atât viaţa celor care consumă carnea friptă, cât şi a persoanelor din apropierea grătarului, care inhalează fumul aromatizat. De asemenea, toxinele din carne declanşează dezechilibre grave de metabolism, provocând cancere hepatice, iar prin depuneri la încheieturi dau artrite.
După declanşarea cancerului de ficat trebuie să fie interzise şi alte alimente ca: alcool, cafea, cacao, tutun, zahăr şi produse fine de cofetărie, praf de copt, condimente iuţi, ciuperci, brânzeturi fermentate.
Ce se recomandă?
Cât mai multe legume, fructe proaspete, sucuri naturale şi, la anumite intervale, cure de cruţare digestivă cu adaus vitaminic.
În locul proteinelor din carne se recomandă proteinele din soia, orez, lapte acru, brânzeturi nefermentate, ouă, drojdie de bere (30-50 g/zi), legume şi fructe proaspete, tărâţe, grâu încolţit, pâine integrală. Dintre legume să nu lipsească pătrunjel, sfeclă roşie, ţelină, varză, ridichi, ceapă, usturoi, cartofi copţi, iar dintre fructe sunt recomandate grepfruturi, lămâi, mere şi fructe de pădure.
Lunar se va ţine o cură de cruţare în timpul căreia se vor consuma numai sucuri de legume (sfeclă roşie, morcov, ţelină, varză albă, creson, tomate, pătrunjel, salată verde, orz verde), precum şi sucuri de fructe (mere rase, struguri, afine, agrişe, zmeură, coacăze). Inainte de intrare în iarnă este necesară o bună aprovizionare cu legume şi fructe, bogate în complexul vitaminic (A, C, E.,
Să nu se neglijeze faptul că vitaminele au un rol important în creşterea rezistenţei la boală a organismului şi în stimularea sistemului imunitar, cu contribuţii directe în lupta anticanceroasă. Astfel, vitamina C intră în compoziţia unor enzime ce inactivează o serie de compuşi cancerigeni, limitează transformarea nitraţilor şi nitriţilor în nitrozamine şi protejează organismul de efectul cancerigen al radiaţiilor.
În cadrul măsurilor de profilaxia cancerului, un rol hotărâtor îl are educaţia sanitară a populaţiei care trebuie să înţeleagă necesitatea controalelor periodice, cel puţin o dată pe an. Fiind o boală cu evoluţie lungă, cancerul poate să apară în orice organ sau ţesut, deseori fără simptome clinice caracteristice.

Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2015
(21)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(36)
- ► septembrie (2)
-
►
2013
(172)
- ► septembrie (3)
-
►
2012
(281)
- ► septembrie (21)
-
►
2011
(287)
- ► septembrie (14)
-
▼
2010
(388)
- ► septembrie (64)
-
▼
august
(102)
- Femeile cum sa previna infectiile renale
- CUM SA PREVII BOLILE DE FICAT
- Reteta impotriva CANCERULUI :
- 5 probleme ale pielii care NU trebuie neglijate
- <!-- --> Paducelul - leac pentru ...
- 5 semne care te anunta ca ai candidoza
- CURATATI-VA RINICHII CU MAI PUTIN DE 1 Leu
- Otetul, ingredientul minune in curatenie
- LAPTELE DE CAPRA
- COAJA CITRICELOR TREBUIE ARUNCATA
- acarienii
- 4 plante care te intineresc
- LEACURI SI RETETE NATURISTE - PARTEA I
- retete naturiste 2
- SFATURILE LUI VALERIU POPA
- DESHIDRATEREA
- Condimentele te ajută să-ţi menţii sănătatea ...
- MINTEA POATE VINDECA
- INGRIJIREA UNGHIILOR
- PEPSI SI COCA COLA
- VITAMINA B
- CEL MAI PUTERNIC ANTIBIOTIC NATURAL Usturoiul est...
- Nevoia de carburant pentru buna functionare a org...
- Gateste sanatos, fara colesterol!
- Acidul linoleic si afectiunile stomacului
- Preveniti astma prin alimentatie
- Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume
- SANATATEA OCHILOR
- MASAJUL CARE ELIMINA STRESUL
- Solutii benefice oferite de pasta de dinti
- APA SI BINEFACERILE EI
- Ceaiul negru si ceaiul de plante
- Ce este drojdia de bere?
- Cum scăpaţi de nisipul la rinichi
- Ciupercile si ceaiul verde
- Trei cauze ale bolilor
- Un român a descoperit medicamentul miraculos
- Alimentaţia greşită, principalul „vinovat“ al boli...
- APA SI ASPIRINA
- BEREA
- LEACURI SI RETETE NATURISTE
- CONTRAINDICATII
- PICIOARE GRELE
- VINDECAREA PRIN GANDIRE
- Sanatate pentru ochi Peste jumatate din populati...
- <!-- /* Font Definitions */ @font-face {fo...
- Sucul de caise şi de pepene îţi detoxifică organismul
- Ţelina, aliment şi medicament indicat în dieta zil...
- PAPADIA PENTRU SANATATE
- Alimentaţia greşită, principalul „vinovat“ al boli...
- Vitamine si minerale
- Lista alimentelor ce îţi protejează principalele o...
- CUM SA AJUNGI LA ........100 DE ANI !
- SOCUL
- INTEPATURILE DE INSECTE
- CURATA RINICHII
- TRATAMENT NATURIST IMPOTRIVA CANCERULUI
- STIATI CA...
- MACRISUL
- PENTRU PICIOARE UMFLATE
- ALIMENTE CU RISC DE TOXIIMFECTIE ALIMENTARA
- cartoful
- Cum scăpaţi de nisipul la rinichi
- *O minune vindecatoare - Agaricus Blazei Murill *
- IMPORTANT..CANCERUL SE TRATEAZA
- LAMAIA
- APA
- PIATRA LA RINICHI
- VITAMINELE
- DIETA ALCALINA
- ASPIRINA
- MIEREA
- LEACURI NATURISTE
- CANCERUL
- CUM SCAPI DE BURTA
- ORELE DE REFACERE A ORGANISMULUI, PRIN SOMN
- TOTUL DESPRE ALUNITE
- ,, Zatul de cafea - intrebuintari practice "
- MASLINELE
- RETENTIA DE APA
- Fără titlu
- VARZA
- USTUROIUL
- ULEIUL DE MASLINE
- INVINGE DIABETUL
- TRANSPIRATIA
- ZATUL DE CAFEA
- 20 de intrebuintari ale bicarbonatului de sodiu in...
- 8 SOLUTII MAGICE PENTRU CURATENIE
- Otetul distilat sau alb este foarte eficient in ...
- 123Tagged.com - More Flowers Comments
- Regim alimentar pentru hepatita cronica si alte bo...
- Sucul de sfeclă roşie, benefic împotriva hipertens...
- NU VORBITI NICIODATA LA TEL MOBIL IN TIMP CE este ...
- DULCEATA DE PEPENE VERDE
- Interesant..
- Aromele necesare unui somn de calitate
- TOTUL DESPRE CANCER
- BICARBONATUL DE SODIU
- 100 de alimente fara calorii
Lista mea de bloguri
-
-
Mulțumesc - Doamne vreau să-Ți mulțumesc Că-mi trimiți mereu lumină, Eu sunt un om păcătos Și adesea cad în tină! Nu-ndrăznesc a privi cerul Cu sfioasa-mi bucurie......Acum 3 zile
-
...DE CE ARE ICOANA MAICII DOMNULUI "PORTARIȚA" O TĂIETURĂ SUB BĂRBIE ??? - DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE... ...Una dintre minunile pe care Maica Domn...Acum 4 zile
-
Moneda de aur - "Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am scu...Acum 5 zile
-
Colaje Ianuarie 2025 (23) - ----- DOAMNE IARTĂ PĂCATELE MELE, SI ALE NEAMULUI MEU !----Acum 5 săptămâni
-
cara obati penyakit hiv atau aids dengan mudah - cara obati penyakit hiv atau aids dengan mudah, dengan cara minum air tape 3x sehari, lakukan rutin dan sholat 5 waktu harus dijalan kan jika mau sembuh. c...Acum 9 ani
-
-
Recomandare de carte: Viata Parintelui Arsenie Papacioc - Intre timp si vesnicie. Viata Parintelui Arsenie Papacioc [image: http://bit.ly/1E7mKUH] Autorul, Sorin Alpetri, ucenic apropiat al Parintelui de ...Acum 10 ani
-
-
DUMNEZEU A AVUT NEVOIE DE EL SI L-A CHEMAT. SFANTUL PARINTE IUSTIN PARVU S-A MUTAT LA DOMNUL. SA NE RUGAM SA NE MAI DARUIASCA BUNUL DUMNEZEU UN DUHOVNIC PRECUM PARINTELE PARVU! - [image: Parintele-Justin-in-Ianuarie-2007] *Părintele Arhimandrit Justin Pârvu a trecut la Domnul şi Mîntuitorul nostru*: La ora 22:40, ora României, dup...Acum 11 ani
-
Blândetea si lasitatea, economia si zgârcenia - Trebuie multã bãgare de seamã sã putem lãmuri ceea ce este una si ceea ce este alta, aceasta pentru cã alãturi de virtuti se aflã viciile, alãturi de usur...Acum 12 ani
-
-
-
-
Postări populare
-
DURERI DE RINICHI - in caz de pielonefrita cronica, rinichii se curata cu fasole. Un pahar de fasole inmuiata se fierbe intr-un litru ...
-
Cunoscută în termeni de specialitate sub denumirea de ascită, ciroza umedă constă în acumularea de lichid ascitic în cavitatea peritoneală...
-
Indice glicemic – de ce este atat de important? Fructele si legumele sunt, in general, alimente cu un indice glicemic mic, insa si in a...
-
Una dintre cele mai circulate meme din online-ul romanesc este povestea unui tanar care si-a vindecat ficatul printr-o metod...
-
Copile, toate azi mă dor Și simt o apăsare-n piept, Dar nu aș vrea acum să mor, Mai trag o vreme și te-aștept! Data...
-
Despre argila terapeutica ALGO am scris de mai multe ori in paginile revistei ”Formula As”. Tot mai multi dintre cititorii care au ap...
-
Reumatism si artrita Unguent cu mustar contra reumatismului Este un leac vechi din Urali. Unguentul a fost folosit timp de secole ...
-
Aceste fructe de pădure de culoare roşiatică sunt originare din China şi sunt folosite de mult timp în medicina tradiţională pentru îmbună...
-
PREVIN ATEROSCLEROZA SI SCAD COLESTEROLUL Avand un continut ridicat in antioxidanti, prunele lupta impotriva stresului oxidativ, inhiba...
-
Catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de zece ori mai mult decat citricele. Dintre toate fruct...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu