A gati meniuri zilnice delicioase si sarace in colesterol nu e deloc atat de greu pe cate pare la prima vedere insa din comoditate se poate uita acest lucru, introducandu-se la dieta si preparate incarcate cu ingrediente pline de colesterol si alte substante care afecteaza serios sanatatea organismului.
Pe langa introducerea in alimentatie de produse alimentare cu un continut scazut de colesterol trebuie avuta in vedere si o reducere a aportului de sare din dieta tocmai pentru a atinge mai usor obiectivele de sanatate, respectiv o mai buna functionare a sistemului circulator si o favorizare a eliminarii pe cale naturala a colesterolului negativ din organism.
Ca masuri utile de preparare a unor mese sanatoase, fara colesterol, se impune in primul rand o reducere semnificativa a aportului de grasimi saturate din carne si produsele sale derivate prin indepartarea excesului de grasime animala si de pielita si consumarea doar a carnii macre, gatita pe cat posibil la cuptor sau la gratar.
In al doilea rand, untul si lactatele sau branzeturile nedegresate nu ar trebui sa faca parte din dieta regulata a unui adult, fiind recomandate in schimb produsele degresate, mai usoare si continand mai putine grasimi. Ouale, alte alimente cu continut mare de colesterol, pot fi consumate in cantitati reduse, nu mai mult de 2 pe zi, dar recomandat este doar un ou pe zi.
Sosurile, maioneza, marinatele si alte preparate fie pe baza de grasimi animale, fie pe baza de uleiuri vegetale (margarina) sunt si acestea incarcate cu colesterol negativ si se recomanda atat o reducere semnificativa la dieta de astfel de preparate cat si inlocuirea lor cu ulei de masline la prima presa, cu vin de calitate pentru gatit sau chiar si suc proaspat de fructe (citrice), care sa condimenteze placut mancarea, dar fara a incarca meniul cu grasimi de tot felul.
Mesele de peste si de fructe de mare sunt ceva mai sanatoase si recomandate calduros pentru consum, dar si in aceasta situatie se impune o atentie speciala la prepararea sosurilor si a marinatelor care pot acompania mesele de peste, fiind de preferat sa se apeleze la metode de gatit simple, care sa nu includa si un aport marit de ulei, unt sau alte tipuri de grasimi.
In ce priveste produsele de origine vegetala, acestea pot fi consumate in cantitatile dorite, dar de asemenea fara a se apela la prea mult ulei, unt, alte grasimi sau sare deoarece si astfel se va mari riscul aparitiei unor afectiuni ale sistemului circulator. Legumele si zarzavaturile trebuie gatite la cuptor sau fierte cu doar putin ulei si se pot obtine preparate delicioase daca se stie cum sa se dozeze condimentele la gatit.
Fructele si dulciurile pot fi consumate cu placere, dar si cu moderatie din cauza prezentei zaharului care poate cauza alte probleme daca se consuma in exces. Piureurile de fructe, dar si de legume sunt in prezent la mare trecere gratie ustensilelor moderne de gatit insa preparatele de patiserie, gogosile, tartele si alte mancaruri similare trebuie limitate la o dieta echilibrata si sanatoasa.
In sfarsit, aportul de apa simpla si fibre alimentare solubile si insolubile este esential pentru reducerea nivelului de colesterol din organism, aici putandu-se creste aportul de painea integrala, cereale integrale pentru micul dejun, seminte si nuci, care contin multe fibre alimentare. Suplimentar, se poate apela si la asa-zisele super-alimente, bogate in fibre, dar avand si rol in controlul colesterolui negativ, precum fisticul, semintele de dovleac si de in, ovazul si fulgii de ovaz, afinele, avocado, masline, migdale, produse din soia, ulei de peste, iaurturi probiotice si altele.
Nu e chiar o corvoada sa prepari in mod regulat mese sarace in colesterol, dar este nevoie de informatie de calitate si de o experienta buna ca bucatar pentru a se reusi cu succes acest lucru. Adultii nu au nimic de pierdut daca prefera sa consume regulat preparate cu un continut redus de colesterol, copiilor putand totusi sa li se permita sa manance si carne mai grasa, dar si lactate si branzeturi nedegresate.
InfoPortal 23 iulie 2010-Coolinaria.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu