Dieta alcalină îţi menţine sănătatea!
Cele mai multe dintre alimentele pe care le consumăm sunt dăunătoare. Alimentele „rele” fac parte din grupa alimentelor acide, care duc la un dezechilibru al celulelor şi metabolismului, afectând sănătatea organismului
Pentru că efectul nociv al alimentelor acide nu este unul care apare pe moment, ci pe termen lung, este bine să ne axăm pe o dietă alcalină.
Mediul în care trăim, poluarea, stresul şi o alimentaţie preponderent acidă ne conduc spre acidoză. Acidoza este unul dintre factorii care ne predispune la apariţia mai multor boli: dureri musculare, arsuri stomacale, osteoporoză, gastrită, obezitate, boli de piele, hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare, calculi renali sau cancer. Mai mult, un organism aflat într-o stare acidă se îmbolnăveşte şi îmbătrâneşte mai repede. Iată câteva simptome ale creşterii acidităţii în organism: lipsa de energie, probleme digestive (indigestie şi balonări), constipaţie, migrenă, alergii, dureri ale încheieturilor, nervozitate, irascibilitate, insomnie sau dimpotrivă, somnolenţă excesivă şi scăderea imunităţii. Ca o reacţie naturală, când suntem supuşi stresului, organismul produce acizi. Glandele suprarenale cresc secreţia de hormoni de stres (cortizon şi adrenalină), ceea ce duce la accelerarea metabolismului şi la creşterea nivelului de acid în organism. Totodată, şi sedentarismul duce la acumularea de acizi în corp. Atunci când practicăm exerciţii fizice, fie ele chiar şi moderate, organismul este stimulat să ardă acizii graşi, creşte circulaţia sangvină, eliminând astfel reziduurile acide.
Consumă mai multe legume
Pentru a ne menţine într-o stare bună de sănătate, dieta zilnică trebuie să conţină cel puţin 70% alimente alcaline şi 30% alimente acide. Dar proporţia ideală ar trebui să fie de 80% alimente de origine alcalină şi 20% acidă. Dintre produsele alimentare, fructele şi legumele conţin elemente alcaline într-un procent mult mai mare decât restul alimentelor. Deşi roşiile şi lămâile au un PH acid, odată ajunse în organism ele au un efect puternic alcalinizant, de aceea este foarte bine să ne bucurăm toată vara de gustul delicios al roşiilor. Aşadar, pentru a pune în practică dieta alcalină nu trebuie decât să alegi din lista de alimente alcaline un procent mai mare care să se regăsească în meniul zilnic şi doar să completezi cu ceea ce-ţi place din lista alimentelor alcaline un procent mai mare care sa se regaseasca in meniul zilnic si doar sa completezi cu cea ce-ti place din lista alimentelor acide.
Alimente alcaline
Astfel, castravetele, ţelina, pătrunjelul, sfecla, ardeiul gras, varza, conopida, broccolli, andivele, usturoiul, ceapa, fasolea verde, morcovul, prazul, gulia, ghimbirul, dovlecelul, vinetele, lintea, mazărea, spanacul şi roşiile sunt legumele alcaline, iar dintre fructe, caisele, merele, avocado, ananas, strugurii, cireşele, bananele, citricele, perele, piersicile şi nectarinele conţin elemente alcaline. Tot în categoria alimentelor alcaline sunt incluse fructele de mare, seminţele de dovleac, migdalele, uleiul de peşte, uleiul de cocos, uleiul de măsline, de trandafir, de susan, ceaiul verde, secara, grâul, orzul, condimentele şi laptele de capră.
Alimente acide
De cealaltă parte, din grupa alimentelor acide fac parte: laptele de vacă, laptele de soia, carnea de vită, de porc şi de pui, peştele, carnea de curcan, calamarul, carnea de vânat, ouăle, brânza, orezul, ovăzul secara, ciupercile, porumbul şi cartofii, iar dintre fructe, căpşunele, fragii, pepenele, mandarinele, smochinele, curmalele, zmeura, mango, fructele uscate, nucile, alunele, seminţele de floarea-soarelui, margarina, untul, untul de arahide, oţetul, maioneza, muştarul, ketchup-ul, drojdia, malţul, mierea, zahărul, îndulcitorii, castanele şi îngheţata.
Exemplu de meniu alcalin
Dieta alcalină nu este o dietă în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un mod de alimentaţie sănătos. Nu trebuie decât să-ţi formezi un meniu zilnic din alimentele din cele două grupe, având grijă ca el să conţină mai multe produse din grupa celor alcaline. Dacă îţi este greu să alegi, îţi propunem un exemplu de meniu zilnic: la micul dejun poţi bea un suc proaspăt de legume, la prânz poţi prepara o supă delicioasă sau o mâncare de legume şi ca desert două sau trei fructe alcaline, iar la cină este bine-venită o salată. Şi nu uita că trebuie să bei cel puţin doi litri de apă pe zi!
NOROCOS PRINTRE VII SI MORȚI
-
Adrian PĂUNESCU
Aşa ar fi, până la urmă, drept,
Aşa s-ar împlini destinul meu,
Să mor strângându-mi patria la piept,
Cu ochii atârnați de D...
Acum 17 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu