Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa.
Fructe
1. CaiseInformatii nutritonale:
- beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor;
- vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele;
- fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie;
- vitamina C, magneziu, fier, calciu;
- 1 caisa contine 17 calorii, 0 g grasime si 1 g fibre alimentare.
2. Avocado
Informatii nutritionale:
- acid oleic: o grasime nesaturata care contribuie la scaderea colesterolului total din sange si cresterea nivelului de colesterol bun / HDL;
- asigura o cantitate semnificativa de fibre alimentare;
- 1 felie contine 81 calorii, 8 g grasime si 3 g fibre alimentare.
3. Zmeura
Informatii nutritonale:
- acid elagic: previne distrugerea membranei celulare si dezvoltarea celulelor cancerose;
- vitamina C si fibre alimentare: previn hipercolesterolemia si aparitia bolilor cardiovasculare;
- 1 pahar cu zmeura contine 60 calorii, 1 g grasime si 8 g fibre alimentare.
4. Pepene galben
Informatii nutritionale:
- vitamina C si beta-caroten: antioxidanti puternici care protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi;
- vitamina A: 100 g pepene galben asigura 50% din necesarul zilnic de vitamina A;
- potasiu: contribuie la scaderea tensiunii arteriale;
- 100 g pepene galben contine in medie 54 calorii, 1 g grasime si 2 g fibre alimentare.
5. Afine
Informatii nutritionale:
- combate infectiile vezicii urinare si prevenirea dezvoltarii bacteriilor daunatoare;
- contin: aprox. 90% apa, vitamina A, complexul de vitamine B;
- datorita continutului ridicat in substante bactericide (acid citric, acid benzoic) si in taninuri, afinele sunt un puternic antiseptic intestinal, au efect astringent si antidiareic;
- 1 pahar cu afine contine 144 calorii, 0 g grasimi si 0 g fibre.
6. Stafide
Informatii nutritionale:
- fier: contribuie la oxigenarea sangelui;
- vitaminele din complexul B: imbunatatesc sanatatea mentala si previn caderea parului;
- 1 jumatate de pahar cu stafide contine 218 calorii, 0 grasimi si 3 g fibre alimentare;
7. Smochine
Informatii nutritionale:
- potasiu, fier, vitamina B6: favorizeaza producerea serotoninei, scade colesterolul si previne retentia apei in organism;
- 1 smochina contine 37-48 calorii, 0 g grasime si 2 g fibre alimentare.
8. Lamaie si lime
Informatii nutritionale:
- limonen si vitamina C fortifica sistemul imunitar si previn aparitia cancerului;
- 1 felie contine 2 calorii, 0 g grasime si 0 g fibre alimentare.
LegumeSus
9. CeapaInformatii nutritionale:
- quercetina este unul dintre cei mai puternici flavonoizi (antioxidant naturale) care protejeaza impotriva cancerului;
- contine vitaminele A, B, C, E, sodiu, potasiu, calciu, iod, fosfor, zinc etc.
- 1 pahar cu ceapa tocata contine 61 calorii, 0 g grasime si 3 g fibre alimentare.
10. Rosii
Informatii nutritonale:
- licopen: unul dintre cei mai puternici carotenoizi, care actioneaza ca un antioxidant;
- consumul zilnic reduce cu 50% riscul de aparitie al cancerului de colon si de vezica urinara;
- 1 rosie are 26 calorii, 0 g grasimi si 1 g fibre alimentare.
11. Aghinare
Informatii nutritionale:
- silimarina: un puternic antioxidant care previne aparitia cancerului de piele;
- fibre alimentare care controleaza nivelul de colesterol din sange;
- 100 g anghinare contine 40 calorii, 0 g grasime si 5 g fibre alimentare.
12. Ghimbir
Informatii nutritionale:
- gingerol: compuse care amelioreaza starile de greata;
- alti compusi contribuie la ameliorarea migrenelor si durerilor provocate de artrita prin blocarea inflamatiei prostaglandinelor;
- 1 lingurita de ghimbir proaspat care 1 calorie, 0 g grasime si 0 g fibre.
13. Broccoli
Informatii nutritionale:
- indol-3-carbinol si sulforafan: protejeaza impotriva cancerului mamar;
- vitamina C si beta-caroten;
- 1 pahar cu broccoli tocat contine 25 calorii, 0 g grasime si 3 g fibre alimentare.
14. Spanac
Informatii nutritionale:
- luteina si zeaxantina: carotenoizi care previn aparitia degenerescentei maculare, o cauza majora a orbirii;
- 1 pahar cu spanac are 7 calorii, 0 g grasime si 1 g fibre alimentare,
15. Dovleac
Informatii nutritionale:
- vitamina C si beta-caroten: protejeaza impotriva cancerului endometrial;
- 1 pahar cu dolveac contine 80 calorii, 1 g grasime si 6 g fibre alimentare.
16. Usturoi
Informatii nutritionale:
- componente cu sulf: scad colesterolul LDL / "rau" din organism, hipertensiunea arteriala si reduce riscul de aparitie pentru cancer de stomac si cancer de colon;
- 1 catel de usturoi are 4 calorii, 0 g grasime si 0 g fibre alimentare.
Cereale si produse lactate
17. QuinoaInformatii nutritionale:
- 1 jumatate de pahar cu quinoa contine 5 g proteine, o cantitate mai mare decat in alte cereale;
- fier, riboflavon si magneziu;
- 1 jumatate de pahar contine 318 calorii, 5 g grasime si 5 g fibre alimentare.
18. Germeni de grau
Informatii nutritionale:
- 1 lingura cu germeni de grau asigura 7% din necesarul zilnic de magneziu, care prevenine aparitia crampelor musculare;
- vitamina E;
- 1 lingura cu germeni de grau contine 27 calorii, 1 g grasime si 1 g fribre alimentare.
19. Linte
Informatii nutritionale:
- izoflavone: contribuie la prevenirea cancerului mamar;
- fibre alimentare: previne apariatia bolile cardiovasculare;
- o cantitate impresionanta de proteine, 9 g la o jumatate de ceasca;
- 1 jumatate de ceasca cu linte contine 115 calorii, 0 g grasimi si 8 g fribre alimentare.
20. Arahide
Informatii nutritionale:
- grasimi nesaturate: reduc riscul aparitiei bolilor de inima cu pana la 20%;
- 30 g arahide contine 166 calorii, 14 g grasime si 2 g fibre alimentare.
21. Fasole PintoInformatii nutritionale:
- acid folic: o jumatate de pahar asigura 25% din necesarul zilnic de acid folic: previne aparitia bolilor de inima si malformatiilor congenitale;
- 1 jumatate de pahar cu fasole pinto din conversa contine 103 calorii, 1 g grasime si 6 g fibre alimentare.
22. Iaurt
Informatii nutritonale:
- calciu: intareste oasele;
- bacteriile active din iaurt previn infectiile fungice;
- 1 pahar cu iaurt contine 155 calorii, 4 g grasime, 0 g fibre alimentare.
23. Lapte degresat
Informatii nutritionale:
- riboflavona (vitamina B2): imbunatateste acuitatea vizuala;
- vitamina A: amelioreaza eczemele si alergiile;
- calciu si vitamina D;
- 1 pahar cu lapte degresat are 86 calorii, 0 g grasime si 0 g fibre alimentare.
Fructe de mare
24. Crustacee (scoici, midii)Informatii nutritonale:- vitamina B12: favorizeaza buna functionare a creierului;
- fier, magneziu si potasiu;
- 100 g crustaceea contin 126 - 146 calorii, 2-4 g grasime si 0 g fibre alimentare.
25. Somon
Informatii nutritionale:
- pestii de apa rece, precum somonul, macroul sau tonul, sunt cele mai bune surse de acizi grasi omega-3, care ajuta la prevenirea bolilor de inima;
- 100 g de somon contine 127 calorii, 4 g grasime si 0 g fibre alimentare.
26. Crab
Informatii nutritionale:
- o bogata sursa de vitamina B12 si zinc;
- 100 g contine 84 calorii, 1 g grasime, 0 g fibre alimentare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu