Faceți căutări pe acest blog

marți, 24 august 2010

acarienii



Cand a fost ultima data cand ati cumparat o perna noua? Poti sa-ti amintesti cand ai spalat ultima data o perna? Daca esti ca majoritatea oamenilor, probabil nu stai sa tii minte asemenea lucruri.

Totusi, pana si cea mai elementara forma de ingrijire a pernelor poate avea un impact serios asupra sanatatii tale si asupra calitatii somnului. Multe dintre perne sunt pline de acarieni, fapt pentru care exista riscul mult mai ridicat de a declansa anumite alergii si astm. Cu cat perna este mai veche, cu atat mai multi acarieni se formeaza si simptomele se agraveaza pe masura.

Spalati perna regulat

Robin Wilson, experta in eco-friendly lifestyle, recomanda spalarea pernelor cel putin o data la trei luni. Si are motive bune: “Ai purta pijamaua mai mult de trei luni fara sa o speli?”.

Multe dintre perne se pot spala si in masina, insa verificati eticheta inainte sa le aruncati in cuva. Pernele vechi ar putea avea nevoie de curatare fara apa. Folositi un ciclu delicat. Aveti grija ca perna sa nu fie rupta, deoarece penele sau vata din ea se vor imprastia in toata masina de spalat. Spalati cate doua perne in acelasi timp.

Adaugati un extra strat de protectie

Imbracati fiecare perna in material antialergic, dupa care puneti o fata de perne. Fetele de perne si materialul anialergic trebuie spalate o data pe saptamana, in apa calda, la o temperatura de 55 de grade celsius. Apa rece nu va ucide acarienii.

Inlocuiti pernele vechi

Wilson sugereaza inlocuirea pernelor la fiecare trei ani. O perna isi poate dubla greutatea in trei ani. Aceasta crestere in greutate este cauzata de acarieni si ramasitele acestora. Daca suferiti de alergi sau astm, achizitionati perne hipoalergice.

Pernele vechi pot servi foarte bine drept paturi pentru animalele de casa. Daca nu aveti un animal, donati pernele vechi cabinetelor veterinare sau adaposturilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare