Vara, bacteriile rele precum Salmonella se simt mai bine ca oricand. Toata lumea stie ca in acest sezon trebuie sa aiba grija la carne, peste si oua, dar toxiinfectiile alimentare stau la panda in spatele celor mai comune alimente.
Legumele verzi cu frunze (salata, varza, spanac)
Legumele verzi cu frunze - mai ales cele din gradina, adica ecologice - pot fi contaminate prin contactul cu animale, apa nepotabila si diverse insecte purtatoare de bacterii.
CUM EVITI: Ai foarte mare grija cum speli frunzele legumelor. Nu te grabi si spala bine fiecare frunza in parte.
TRUC pentru spalarea salatei fara a o zdrobi: speli frunza cu frunza sub jet de apa, le asezi apoi intr-un servet pe care-l faci saculet si-l invarti cateva minute. Astfel, salata se va zvanta fara sa fie nevoie sa o storci.
Rosiile
Rosiile sunt adesea cauza toxiinfectiilor alimentare, pentru ca sunt legume pe care le mananci mai mult crude, in special vara.
CUM EVITI: Spala-le foarte bine! In plus, este indicat sa folosesti pentru rosii ustensile de gatit separate, pentru a evita contaminarea celorlalte ingrediente.
Cartofii
Daca sunt spalati superficial, cartofii pot aduce "musafiri nepoftiti". Chiar daca nu se consuma cruzi, trebuie sa-i speli foarte bine inainte de a-i gati.
CUM EVITI: Ca sa fii sigura ca i-ai curatat cum trebuie, spala-i cu apa calduta inainte de a indeparte coaja, si inca o data, dupa ce-i cureti.
Varza noua
Varza noua este un mediu propice pentru Salmonella si E. coli, mai ales varza din gradina bunicii.
CUM EVITI: Daca o fierbi, nu e nicio problema. Dar data vrei neaparat sa mananci salata de varza alba, spal-o frunza cu frunza, chiar daca e un proces care iti va lua mai mult timp.
Lactatele
Au mari sanse de a fi contaminate cu Salmonella sau cu Listeria, o bacterie foarte periculoasa, mai ales pentru femeile insarcinate, deoarece provoaca avortul in majoritatea cazurilor.
Legumele verzi cu frunze (salata, varza, spanac)
Legumele verzi cu frunze - mai ales cele din gradina, adica ecologice - pot fi contaminate prin contactul cu animale, apa nepotabila si diverse insecte purtatoare de bacterii.
CUM EVITI: Ai foarte mare grija cum speli frunzele legumelor. Nu te grabi si spala bine fiecare frunza in parte.
TRUC pentru spalarea salatei fara a o zdrobi: speli frunza cu frunza sub jet de apa, le asezi apoi intr-un servet pe care-l faci saculet si-l invarti cateva minute. Astfel, salata se va zvanta fara sa fie nevoie sa o storci.
Rosiile
Rosiile sunt adesea cauza toxiinfectiilor alimentare, pentru ca sunt legume pe care le mananci mai mult crude, in special vara.
CUM EVITI: Spala-le foarte bine! In plus, este indicat sa folosesti pentru rosii ustensile de gatit separate, pentru a evita contaminarea celorlalte ingrediente.
Cartofii
Daca sunt spalati superficial, cartofii pot aduce "musafiri nepoftiti". Chiar daca nu se consuma cruzi, trebuie sa-i speli foarte bine inainte de a-i gati.
CUM EVITI: Ca sa fii sigura ca i-ai curatat cum trebuie, spala-i cu apa calduta inainte de a indeparte coaja, si inca o data, dupa ce-i cureti.
Varza noua
Varza noua este un mediu propice pentru Salmonella si E. coli, mai ales varza din gradina bunicii.
CUM EVITI: Daca o fierbi, nu e nicio problema. Dar data vrei neaparat sa mananci salata de varza alba, spal-o frunza cu frunza, chiar daca e un proces care iti va lua mai mult timp.
Lactatele
Au mari sanse de a fi contaminate cu Salmonella sau cu Listeria, o bacterie foarte periculoasa, mai ales pentru femeile insarcinate, deoarece provoaca avortul in majoritatea cazurilor.
CUM EVITI: E bine ca, macar in perioada verii, sa nu cumperi lactate direct de la producator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu