Faceți căutări pe acest blog

marți, 1 februarie 2011

Click! îţi dă 23 sfaturi ca să scapi de cele mai nesuferite pete


 

Foloseşte praf de copt pentru a salva tigăile foarte arse. Pune în interior două linguri de praf, adaugă apă, lasă să se înmoaie câteva ore, apoi pune-o pe aragaz şi las-o până fierbe apa. Clăteşte-o şi repetă procedeul, dacă e cazul.

Ai ars tigaia şi ai petrecut o jumătate de zi frecând la ea? Cel mic ţi-a „pictat" canapeaua de pix cu generozitate? Până acum ai pierdut timp, nervi şi ai aruncat bani pe produse de curăţat. Am găsit pentru tine cele mai simple soluţii pentru cele mai „nesuferite" pete, care nu se dau duse.
Citeşte şi:


Îndepărtează resturile etichetelor de pe sticle, borcane etc. cu un material curat sau un disc de curăţat din bumbac pe care ai pus puţin lapte demachiant.

Spală cuptorul sau grătarul cât încă nu s-a răcit, fiindcă astfel e mai uşor să îndepărtezi murdăria. Presară un pic de sare peste urmele de grăsime care nu se curăţă, ca să nu se transforme în arsuri.

Ca să cureţi resturile de alimente care s-au lipit pe răzătoare, freacă ambele părţi ale acesteia cu un cartof tăiat, lămâie sau pâine cu coaja tare.

Pentru a curăţa eficient vasele de gătit din cupru, presară pe ele sare grunjoasă, pune puţin suc de lămâie sau oţet, apoi freacă-le bine. Clăteşte-le cu apă rece şi lasă-le la uscat.

Curăţarea ibricului. Fierbe câţiva ml de apă în ibric, apoi adaugă tot atâta oţet şi lasă-l aşa câteva ore sau chiar o noapte întreagă; a doua zi vei observa că murdăria şi petele au dispărut. Clăteşte ibricul, apoi umple-l cu apă şi fierbe-o din nou. Repetă de câteva ori înainte de folosire.

 Rugina de pe chiuvete. Ca să îndepărtezi petele de rugină de pe chiuvetele din oţel inoxidabil, freacă locul cu puţin lichid din brichetă. Dacă ai chiuveta din ceramică, umple-o cu apă rece, adaugă o ceaşcă de înălbitor (clor) şi las-o să se înmoaie. Clăteşte apoi foarte bine.

Camere mai curate cu ulei şi lapte

 Petelor de pe talpa fierului de călcat, greu de îndepărtat trebuie să le acorzi mai multă atenţie. Acestea se îndepărtează cu pastă de dinţi sau bicarbonat de sodiu. Pune puţină pastă de dinţi sau bicarbonat de sodiu înmuiat cu apă pe talpă, lasă câteva secunde şi apoi şterge.

 Petele de apă de pe mobilă. Freacă pata cu vaselină, las-o aşa timp de 24 de ore, apoi şterge locul respectiv. De asemenea, poţi să freci zona cu pastă de dinţi normală, până când pata dispare.

Ca să poţi curăţa între elemenţii caloriferului, îndreaptă cârligul unui umeraş şi introdu în el un burete. Mai poţi să foloseşti sau să-ţi confecţionezi o perie cu un mâner foarte lung.

Urme de pix pe canapea sau perdele? Înmoaie un burete în lapte şi freacă bine pata. Va trebui să încerci de câteva ori, dar sigur vei reuşi. Puful de pe tapiţerie se curăţă foarte uşor şi eficient cu o cârpă curată, umezită.

Şerveţelele umede pentru bebeluşi sunt „multifuncţionale". Le poţi folosi mai ales ca să ştergi diversele pete de pe covoare, canapele, fotolii sau tapet. Nu lasă urme şi au un miros plăcut.

 Covoraşele de la intrare. Rulează covoraşul, pe faţă, leagă-l la capete, apoi bate-l cu un băţ. Rularea separă fibrele şi ajută la îndepărtarea prafului din covoraş.

Salteaua de pe pat. Se împrospătează dacă presari pe ea bicarbonat de sodiu, o laşi câteva ore, apoi o aspiri.

Coca- Cola pentru curăţarea băii

Curăţă pereţii cabinei de duş. Ţine la îndemână, când faci duş, un produs special pentru curăţarea băii. După ce ai făcut duş, pune puţină soluţie pe pereţii uzi, apoi clăteşte. Dacă uşa este din sticlă, şterge-o cu o cârpă curată, umedă şi cu ulei de bebeluşi sau săpun lichid; astfel nu vor mai rămâne pe ea picături de apă.

 O toaletă ca nouă. Toarnă pe pereţii vasului de toaletă o cană de cola şi lasă să acţioneze timp de o oră.

Oglinda din baie - nu va mai trebui să o cureţi atât de des dacă previi aburirea acesteia printr-o metodă simplă: după ce ai spălat-o, şterge-o cu o cârpă uscată şi un pic de săpun sau detergent lichid.

 Capul de la duş. Scoate capul de la duş şi înmoaie-l într-o soluţie formată din o parte apă şi o parte oţet. Freacă bine cu ajutorul unei periuţe de dinţi vechi, ca să îndepărtezi mizeria.

4 situaţii în care te ajută uleiul pentru bebeluşi

Nu e nevoie să foloseşti cantităţi mari, o picătură e de ajuns pentru a..

Curăţa o canapea, un fotoliu sau un taburet din piele

Reda strălucirea obiectelor din oţel inoxidabil

 Da strălucire plăcilor de gresie sau faianţă

Preveni formarea calcarului în săpunieră; freacă baza săpunierei cu puţin ulei de bebeluş

duminică, 30 ianuarie 2011

De ce ne îmbolnăvim grav din cauza sucurilor carbogazoase


Profesorul doctor Mencinicopschi ne spune astăzi ce substanţe otrăvitoare 'savurăm' frecvent.
Lbertatea a publicat săptămâna trecută un articol despre efectele extrem de nocive ale mezelurilorToate nenorocirile pe care le mancăm zilnic, cum sunt, de pildă, mezelurile, despre care Libertatea a scris săptămana trecută, le stropim cu alte otrăvuri care nu fac decât să ne ofere bilete gratuite către spitalele mizerabile din România. Este vorba de sucurile carbogazoase, la care, spun doctorii, trebuie să renunţăm urgent!
Ne fac viaţa mai dulce, mai efervescentă şi mai colorată. Cel mai mult ne place să le consumăm în combinaţie cu mâncăruri gustoase din categoria fast-food. Indiferent de perioada anului, din frigiderele noastre nu lipsesc băuturile carbogazoase, cu toate soiurile de arome şi care au diferite culori. Ce refuzăm noi însă să acceptăm este faptul că aceste produse ne otrăvesc de-a binelea!

Despre efectele dezastruoase ale sucurilor acidulate s-au scris tone de pagini şi, probabil, se vor mai scrie. Aceasta pentru că doctorii ne atrag în permanenţă atenţia că sunt extrem de nocive. Din păcate, foarte mulţi dintre noi ignorăm sfaturile medicilor.
«Şi mai periculoase sunt cele light»
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi este directorul Institutului de Cercetări AlimentareProfesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne dezvăluie, azi, ingredientele aflate în băuturile carbogazoase care ne îmbolnăvesc. De aceea, ar trebui să renunţăm la ele sau măcar să le consumăm cât mai puţin. “Pe lângă coloranţii foarte periculoşi, cum este tartrazina (E 102 - care «îngălbeneşte » alimentele, dându-ne impresia că sunt aşa de la portocale), sucurile carbogazoase conţin aditivi cu o concentraţie glicemică foarte mare. Cu alte cuvinte, multe, multe zaharuri. De exemplu, un litru de băutură de tip cola sau cu aromă de portocală este echivalent cu 100-110 grame de zahăr alb, cantitate foarte mare pentru organismul nostru (n.r. - 100 g de zahăr înseamnă aproximativ jumătate de cană obişnuită, în condiţiile în care, pentru un bărbat, se admit 60 g de zahăr pe zi, iar pentru o femeie, 50 g). Mai ales că, într-o zi normală, bem o cafea cu zahăr şi consumăm dulciuri şi produse de patiserie, care, pe lângă zahărul alb, conţin şi aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată”, explică Mencinicopschi.
La toate acestea se adaugă, după cum prezenta cotidianul Libertatea zilele trecute, şi preparatele din carne cu aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată, cum este dextroza, care se află în multe mezeluri. Aceasta determină apariţia obezităţii şi a multor boli: cerebrale, cardiace, hepatice, diabet. “Şi mai periculoase sunt sucurile pe eticheta cărora scrie că nu conţin zahăr sau băuturile light. Acestea au îndulcitori chimici, cancerigeni”, ne-a mai explicat prof. Mencinicopschi.
Care sunt cei mai nenorociţi coloranţi - Tartrazina poate provoca agitaţie permanentă
Tartrazina este colorantul galben care imită, la sucuri, “aportul” de portocale. În realitate, culoarea naturală oferită de citrice pe care o găsim la cele mai multe băuturi răcoritoare este de maximum 2%. Restul este tartrazină, sau E 102. Cea mai gravă afecţiune care poate fi provocată de acest colorant este ADHD sau sindromul agitaţiei permanente. Spre exemplu, un copil nu se mai poate concentra la ceea ce face, de pildă la lecţii, şi este în permanenţă agitat, atât fizic, cât şi psihic. Totodată, tartra- zina mai poate provoca multe forme de cancer.
Galben de chinolină, interzis micuţilor Coloranţii galbeni din sucuri, periculoşi
E 104, sau galben de chinolină, se află pe lista celor mai periculoşi coloranţi. Bineînţeles, imită culoarea portocalelor sau a lămâilor. Potrivit specialistului în alimentaţie doctor Gheorghe Mencinicopschi, sucurile care conţin această substanţă ar trebui interzise urgent copiilor. Substanţa este cancerigenă, poate provoca obezitate şi boli neurovegetative.
Galbenul portocaliu poate provoca alergii
E 110 e un alt colorant care imită culoarea galbenă a fructelor. Se găseşte în foarte multe sucuri, dar şi în guma de mestecat. Poate provoca alergii, congestie nazală, astm şi disfuncţii ale percepţiei gustului. Încercaţi să excludeţi din alimentaţia voastră, dar mai ales a copiilor, produsele care conţin galben sau portocaliu.
Aspartamul (E 951), extrem de nociv - Una dintre cele mai nocive substanţe pe care o găsim în sucuri. Este un îndulcitor chimic extrem de dăunător organismului, folosit la aşa-zisele băuturi care nu conţin zahăr sau la cele light. Pentru a i se ascunde gustul chimic, aspartamul este folosit în combinaţie cu alţi aditivi, care, la rândul lor, sunt extrem de nocivi. Poate provoca boli grave, precum cancer, scleroză, eplilepsie, maladiile Parkinson şi Alzheimer.
Zaharina E 954, periculoasă - Adesea, multe dintre femeile care ţin cură de slăbire, pentru a evita zahărul, consumă zaharină - E 954. Şi în băuturile răcoritoare găsim acest aditiv. Studiile au arătat că prezenţa acestei substanţe în stomac, pe o perioadă lungă de timp, duce la apariţia cancerului.
Acidul ciclamic care ne face obezi - Acidul ciclamic, sau E 952, e un alt îndulcitor şi potenţator de gust care se găseşte în băuturile răcoritoare. Potrivit lui Mencinicopschi, acest aditiv este nociv şi poate crea obezitate, având un indice glicemic ridicat. Cu alte cuvinte, fugim de băuturile cu zahăr ca să nu ne îngrăşăm, dar ne îmbolnăvim de la îndulcitori. La rândul ei, obezitatea aduce alte boli - de ficat, cardio-vasculare şi chiar cerebrale.
Cancerul şi sucraloza (E 955) - Unul dintre cei mai periculoşi aditivi, care îndulceşte de 600 de ori mai mult decât zahărul şi de două ori mai mult decât zaharina, e sucraloza, sau E 955. Studiile arată că aceasta afectează timusul (un organ mic, aflat în cavitatea toracică, care luptă contra cancerului). Timusul e dirijorul sistemului imunitar, iar sucraloza îi poate afecta activitatea şi riscăm să ajungem la boli grave, precum cancerul.
De ce trebuie să evite femeile însărcinate aceste băuturi
“Femeile însărcinate care consumă sucuri carbogazoase ar trebui să renunţe urgent la ele! Substanţele nocive ale acestora pot intra şi în lichidul amniotic (n.r. - lichidul în care se dezvoltă fătul) şi pot afecta copilul, care se poate naşte cu o predispoziţie la obezitate”, explică profesorul Mencinicopschi.
Fructele, mai bune decât «fresh»-ul
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi subliniază faptul că fructele, precum merele sau portocalele, sunt mai bune dacă le mâncăm şi nu le stoarcem cu un robot de bucătărie. Aşadar, o parte din proprietăţile fructelor se pierd atunci când le transformăm în “fresh”. Totuşi, asta nu înseamnă că sucurile naturale pe care le facem în casă nu sunt bune, ba din contră, e bine să înlocuim cu ele sucurile carbogazoase.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare