Faceți căutări pe acest blog

joi, 19 mai 2011

Cum să tai ceapă fără să plângi...



Când trebuie tăiată ceapa pentru o mâncare, toată lumea fuge de sarcina asta, iar cel sau cea care, până la urmă, o primeşte, se pregăteşte sufleteşte pentru un mic plâns. Dacă bunica nu făcea mare lucru în privinţa asta, cel mult îşi ţinea capul într-o parte sau tăia ceapa sub apă, acum sunt mai multe soluţii care să nu te mai facă să dai apă la şoricei de fiecare dată când vrei să pregăteşti o salată.
Ceapa te face să plângi pentru că:
- are o enzimă în miez care reacţionează, folosindu-se de straturile de înveliş, eliberând un gaz;
- acest gaz, în combinaţie cu apa, produce un acid;
- ochiul uman are apă, aşadar acidul format prin interacţiunea cu gazul eliberat de ceapă îţi provoacă lacrimile pe care nu le poţi controla.

Ce poţi face pentru a evita repriza de plâns şi ochii roşii care îi urmează? În primul rând, când tai ceapă, foloseşte un cuţit foarte bine ascuţit. Dacă tăişul tău este tocit, va rupe ceapa mai degrabă decât o va tăia şi atunci enzimele buclucaşe se eliberează mai rapid. În schimb, dacă ai un cuţit care taie brici, ceapa nici nu îşi va da seama ce a lovit-o până tu deja ai tăiat-o felii!
Un alt truc este să ţii ceapa puţin la rece înainte să o tai. Pune-o în frigider şi scoate-o numai când eşti gata să o feliezi. Altă metodă este să tai ceapa sub o hotă pornită, care să absoarbă gazul eliberat înainte să ajungă la ochii tăi.Lentilele de contact crează o barieră excelentă pentru cei care le poartă în cazul în care au de-a face cu ceapa în bucătărie. Unii au încercat cu ochelarii de schi pe ochi şi funcţionează. Şi da, merge şi tăiatul sub apă, aşa cum ştia bunica!

Alte metode sunt să respiri pe gură pe toată durata procesului tăierii, ca să inhalezi gazul respectiv ori să stai cu limba scoasă (ok, asta este şi pentru amuzamentul familiei). Ori, dacă nu vrei să arăţi cel puţin hazliu, poate îţi convine următoarea metodă: pune nişte stropi de oţet pe placa pe care tai ceapa. Sau scufundă ceapa în apă cu sare şi abia apoi taie-o. Mai poţi încerca să aprinzi o lumânare lângă tine (gazul eliberat de plantă va fi atras de flacăra lumânării) ori să mesteci gumă în timpul “operaţiunii”.

miercuri, 18 mai 2011

Anemia - cum o tratam cu remedii naturiste?



Anemia este o boala produsa de scaderea numarului de globule rosii din sange sau modificarea lor (forma, marime, incarcare cu hemoglobina etc.).
Anemiile cauzate de hemoragii sau deficit alimentar pot beneficia, pe langa tratamentul medicului, si de unele remedii naturale.

Dietoterapie

Alimente indicate: ficat de vitel, carne, maduva de oase, galbenus de ou, paine integrala, cereale, grau incoltit, spanac, macris, patrunjel, varza, hrean, patlagele vinete, sfecla rosie, morcovi, praz, mere, pere, cirese, struguri, pepene, masline, ciuperci, nuci.
Alimente medicament (de consumat unul sau doua zilnic): sparanghel (50 de grame), sfecla (intre 50 si 100 de grame), morcovi (100 – 150 de grame) varza cruda (200 de grame) cu zeama de lamaie, spanac crud (100 de grame) inainte de masa, urzici crude (50 de grame), patrunjel (20 de grame).

Fitoterapie

Uz intern:
- infuzie de frnze de nuc (20 de grame la un litru de apa, infuzat 15 minute), cate o cana inainte de mesele principale; coada soricelului (30 de grame varful florilor la un litru de apa), 3 cani pe zi; cimbrisor (o ramura la o cana de apa, infuzat 10 minute), cate o cana dupa fiecare masa, niciodata inainte (acest preparat nu se recomanda copiilor!)
- pentru adulti: vin de flori de salcam (20 de grame infuzate intr-un litru de vin rosu foarte fierbinte); vin de melisa si roinita (20 de grame de frunze si flori la un litru de vin alb, fierbere cateva minute, apoi lasat sa se raceasca), se consuma filtrat, cate un pahar mic inainte de masa

Crenoterapie

Pentru anemiile provocate de menoragii, rezectii de stomac si alimentatie saraca in fier: Tusnad, Buzias, Covasna, Lipova
Pentru anemiile cauzate de lipsa vitaminei B12: Olanesti, Borsec, Calimanesti-Caiciulata, Sangiorz, Slanic-Moldova

Climatoterapie

Poiana Brasov, Busteni, Buzias, Covasna, Campulung Muscel, Lacu Rosu, Lipova, Sinaia, Stana de Vale, Rucar, Tismana, Tusnad

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare