Faceți căutări pe acest blog

duminică, 26 iunie 2011

Ce pericole ascund ambalajele


Scandalul ambalajelor din polistiren expandat care favorizează apariţia leucemiiilor a isterizat pe multă lume. Specialiştii ne atrag atenţia că acestea nu sunt singurele produsele folosite în alimentaţie şi care pot cauza probleme grave de sănătate.
Sticlele de plastic sunt şi ele un pericol din cauza ftalaţilor conţinuţi, recunoscuţi ca fiind adevăraţi "distructori" şi perturbatori hormonali. Cea mai riscantă este folosirea PET-ului dur, mai ales la sticlele de biberon ale copiilor.
Un alt tip de substanţă ce poate crea probleme este cauzată de ardere şi se regăseşte în tigăi sau în cartofii prăjiţi, fiind recunoscută ca un factor cancerigen şi neurotoxic.
"Acum este moemntul să fim mai vigilenţi. Din cauza căldurii, în materialele plastice expuse se activează substanţe toxice. Nu recomand lăsarea sticlei cu apă în maşină, la soare, unde temperatura poate atinge 60 sau 70 de grade Celsius. Cele mai sigure sunt ambalajele din ceramică şi din sticlă, care şi poluează cel mai puţin", ne sfătuieşte prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Capitală.

vineri, 24 iunie 2011

Cardiopatia ischemica

Cardiopatia ischemica este ischemia (lipsa de sange) coronariana datorata aterosclerozei sau altor factori (stres, alergie, infectii virale, stenoze etc.). Ca simptome, se evidentiaza durerile precordiale (crizele de angor), dispneea, palpitatiile, infarctul (necroza miocardica).

In categoria cardiopatiilor intalnim:

Angina de piept, care are ca simptome durerile retrosternale de intensitate mare, crispante, iradiate in gat, mandibula si in spate (gheara anginoasa). Durerile apar dupa efort, expunere la frig, mese copioase, atmosfera poluata, iar in cazuri avansate - in repaus sau noaptea, in timpul somnului. Durerea cedeaza dupa un sfert de ora la administrarea de nitroglicerina sau la repaus, reaparand la efort prin blocarea respiratiei, sughit, varsaturi etc.

Sindromul intermediar este preludiul infarctului miocardic. Durerea poate sa apara in repaus, depasind ca intensitate si durata pe cea din angina pectorala. Este important de retinut faptul ca durerea nu cedeaza la nitroglicerina. Bolnavul se va imobiliza la pat pana la sosirea medicului!

Infarctul miocardic apare dupa astuparea brusca a unei ramuri a arterelor coronare aterosclerotice. Simptome: in perioada de debut apare de regula scaderea tensiunii, febra, puls accelerat, uneori neregulat (dispnee), tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, balonari). Debutul infarctului este semnalat de o durere foarte intensa, ce persista timp de cateva ore sau chiar o zi, care nu cedeaza la calmante si nitroglicerina, fiind insotita de stari de voma, diaree si tulburari neurovegetative. Bolnavul se va imobiliza la pat cat va persista durerea si se va apela de urgenta la medic.

Tratament pe baza de plante medicinale

Roinita (tinctura) - 10 picaturi de 3 ori/zi;

Maces (tinctura) - 15 picaturi de 3 ori/zi;

Rozmarin - infuzie din 2 g la 250 ml apa (400 ml/zi);

Valeriana (tinctura) - 10 picaturi de 3 ori/zi;

Menta - infuzie din 5 g la 250 ml apa (500 ml/zi);

Talpa-gastii - infuzie din 5 g la 250 ml apa;

Paducel - infuzie din 5 g la 250 ml apa (dimineata);

Mesteacan - infuzie prelungita (2 ore) din 10 g la 250 ml apa (se consuma pe parcursul zilei).

Dietoterapie

Se vor evita: grasimile animale, carnea de porc, dulciurile rafinate, cerealele rafinate.
Recomandari: primele zile (1-3 zile) se va tine dieta hidrica (1,5 l zilnic), compusa din sucuri de mere, morcov si spanac; decocturi de cereale (secara, ovaz, grau); limonade indulcite cu miere. Treptat, se introduc in alimentatie legumele pasate, fructele coapte, cerealele bine fierte si terciuite, laptele proaspat (circa 14-16 zile). Dupa 14-16 zile se trece treptat de la alimentele fierte la cele crude. Sucurile biologice (0,5-1 litru/zi) se mentin in alimentatie cel putin 42 de zile. Se interzice cu desavarsire consumul sarii in primele 14 zile.

Alimente-remedii in afectiunile cardiovasculare

Fructe: afine, coacaze negre, fragi, lamai, pere, mure, struguri, piersici, caise.
Legume: usturoi, ceapa, hrean, varza, spanac, tomate, linte, soia.
Cereale: secara, orz, grau, mei, hrisca (fierte sau mai bine incoltite).
Hiperensiunea arteriala (H.T.A.) reprezinta cresterea exagerata a presiunii sangelui in patul arterial.
Tensiuni normale: 140 mm Hg cu 80 mm Hg si 160 mm Hg cu 95 mm Hg pentru persoanele varstnice.
H.T.A. se caracterizeaza printr-o hiperactivitate cardiovasculara, avand urmatoarele simptome: transpiratii abundente, palpitatii, tahicardii, puseuri tensionale ridicate, dureri de cap, ameteli, oboseala, iritabilitate, insomnii, zgomot in urechi, intepaturi in dreptul inimii, tulburari de vedere, amorteli in maini. Pot aparea urmatoarele urmari: slabirea memoriei, tulburari de vorbire, surditate, senzatie de deget mort, dereglari ale digestiei, accidente vasculare cerebrale, hemoragii ale fundului de ochi.
Cauze: bolile renale si cardiace, afectiunile endocrine (datorate in special tiroidei, suprarenalelor si hipofizei), afectiunile cerebrale. O data cu vindecarea bolii cauzatoare, se normalizeaza si tensiunea.

Dietoterapie

Alimente interzise: zahar, dulciuri, paste fainoase, paine alba, prajituri, sare, carne, mezeluri, afumaturi, branzeturi (grase, sarate si fermentate), oua (maximum doua/saptamana).
Remedii alimentare: usturoi, ceapa, praz, salata, urzica, hrean, leustean, sfecla rosie, cirese, coacaze, lamai, visine, struguri. De asemenea, se va tine cont de urmatoarele recomandari: lichidele se vor ingera fractionat, fara masticatie; se va renunta total la tutun si bauturi alcoolice; sarea se va reduce din alimentatie, in raport cu gradul bolii.
Somn - minimum 8 ore noaptea si 1-2 ore dupa-amiaza. Multa miscare in aer liber. Se vor evita solicitarile nervoase (familia va crea bolnavului o ambianta placuta).

Tratament pe baza de plante medicinale

Talpa-gastii (tinctura) - 20 picaturi de 3 ori/zi;

Rozmarin (tinctura) - 30 picaturi de 3 ori/zi;

Tei (tinctura) - 20 picaturi, seara;

Coacaz negru (frunze) - infuzie din 5 g la 250 ml apa (se consuma cate o doza dimineata si una la pranz);

Paducel (tinctura) - 20 picaturi de 3 ori/zi (3 saptamani pe luna);

Traista-ciobanului - infuzie din 5 g la 250 ml apa, dimineata, sau decoct din 2 g la 250 ml apa, fiert 5 minute (cate 3 linguri/zi);

Usturoi (tinctura) - 20 picaturi de 2 ori/zi (10 zile pe luna).


 Remedii populare

Vindecarea ulcerului gastric, duodenal si a gastritelor - Compozitie: 60 ml apa (doua linguri de supa), o lingura de malai cernut foarte fin, o lingura de miere de albine nefalsificata. Se pune apa la fiert intr-un ibric, se pune faina de malai si se freaca la foc mic circa un minut. Se ia de pe foc, se adauga mierea de albine si se amesteca pana ce se obtine o pasta perfect omogena. Se consuma calduta, dimineata, pe stomacul gol. Efectul tratamentului se simte dupa consumarea a circa 400 g miere de albine. In timpul tratamentului, nu se consuma bauturi alcoolice.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare