Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 noiembrie 2011

SARMALE IN DOVLEAC


(Reteta dupa Pastorel Teodoreanu)

Ingrediente:
500 de grame de carne de porc grasă
500 de grame de carne de vită
200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii)
2 verze murate
2 linguri zdravene de untură de porc
1 cană de orez
3 cepe
2 ardei graşi
1 ou
1 lingură boia de ardei dulce (opţional, pentru gusturi ardeleneşti)
1 linguriţă de chimen măcinat
2 linguri cimbru uscat
3 roşii
5 linguri pastă de tomate
sare
piper
Preparare:
Dacă folosiţi o oală de lut, şi bine ar fi să o faceţi, pregătiţi oala corespunzător. Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.

umplutura
Tăiaţi carnea de porc şi cea de vită în bucăți mari şi tocaţi-o. Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l.
Curăţaţi cepele, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeiilor. Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.
Topiţi untura într-o cratiţă adâncă (să încapă toată umplutura).
Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi sotaţi-le până se înmoaie.
Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine până devine translucid.
Adăugaţi chimenul măcinat, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii.
Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper.
După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.
construcţia
Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiţi şi tocaţi roşiile.
Aşezaţi un pat de varză fin tocata pe fundul dovleacului.
Adăugaţi şi câteva feliuţe de slăninuţă.
Aşezaţi câte o foaie de varză în palma deschisă, puneţi câte o lingură de umplutură şi rulaţi: răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior.
“Clădiţi” sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine.
După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă).
fierberea
Porniţi cuptorul .
Introduceţi dovleacul la cuptor.
Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore.
Opriţi focul şi lăsaţi oala să se răcească câteva ore.
Scoateţi oala şi introduceţi-o la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pământ şi lăsaţi-o să se odihnească până a doua zi.
Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite.
Sarmalele servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.

ODA SARMALEI

(Pastorel Teodoreanu)

Cum s-ar defini sarmaua?

Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...

Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.

O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.

O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.

Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.

Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!

Alimente interzise in caz de diaree


Regim alimentar in caz de diaree



Diareea cronica este caracterizata prin scaunele moi care dureaza cel putin patru saptamani si implica prezenta a cel putin trei scaune pe zi. Exista mai multe cauze posibile ale diareei cronice.

Tratamentul are ca scop tratarea cauzelor diareei (ori de cate ori este posibil), regim alimentar sau medicatie pentru schimbarea consistentei scaunelor si evitarea oricaror factori care ar putea complica diareea.

Diareea cronica poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane si asupra starii sale generale de sanatate. Atunci cand se agraveaza, conditia poate pune viata unei persoane in pericol.



persoana sa stie ce trebuie sa manance atunci cand sufera de diaree. Dar este la fel de important sa stie ce alimente trebuie sa evite in caz de diaree. Ultimul lucru pe care si l-ar putea dori este sa inrautateasca starea de sanatate prin consumul inadecvat de alimente care ar putea influenta in mod negativ sistemul gastro-intestinal sau ar putea creste viteza contractiilor intestinale.

Prin urmare o persoana care manifesta diaree va exclude din almentatia sa:

- Alimentele grase - Produsele alimentare grase care au un continut ridicat de grasimi pot accelera viteza contractiilor intestinale si pot provoca reactii negative ale unui sistem gastro-intestinal deja sensibilizat. Prin urmare se vor evita mancarurile grase, prajite, cremoase sau acoperite de sos
- Produse lactate - Chiar daca bolnavul nu sufera de intoleranta la lactoza, se vor evita produsele lactate mai ales dupa un episod de diaree, deoarece diareea poate provoca diminuarea cantitatii unei enzime numite lactaza. Lactaza este necesara pentru ca organismul sa digere lactoza si zaharul din componenta produselor lactate. Daca acest zahar din lapte nu este digerat pot sa apara simptome ca: balonare, greturi, varsaturi, flatulenta. Printre produsele alimentare care contin lactoza se numara: untul, branza moale, inghetata, laptele

- Alimente fara zahar - Unele tipuri de indulcitori sau inlocuitori ai zaharului pot avea efect laxativ si pot contribui la declansarea flatulentei si balonarii. Pana cand starea de sanatate a celui care sufera de diaree se va imbunatati se vor evita: sucurile, indulcitorii, zaharul.

- Alimente care duc la formarea gazelor intestinale - Anumite tipuri de legume stimuleaza producerea gazelor intestinale care pot contribui la mentinerea diareei: fasole, broccoli, varza, conopida, ceapa, mazare

- Alcool, bauturi carbogazoase si cofeina - Pentru persoanele sanatoase, bauturile carbogazoase, cele care contin cofeina sau alcool nu cauzeaza diaree. Cu toate acestea, fiecare dintre aceste bauturi poate fi un iritant al tractului gastrointestinal

- Alimente nesigure - Indiferent ca o persoana sufera de diaree sau nu, trebuie sa se asigure intotdeauna ca va consuma doar alimente care au fost spalate, preparate si depozitate in conditii igienice, de siguranta. In caz contrar poate exista riscul declansarii unor boli gastrointestinale grave.

Intotdeauna se vor rescpecta regulile de igiena:

- se vor spala mainile inainte de pregatirea sau consumarea oricaror alimente

- se vor spala bine toate fructele si legume crude

- se vor curata apa calda si detergent suprafetele unde se vor prepara alimentele atat inainte si cat si dupa gatit.

- se vor gati toate alimentele la o temperatura de cel putin 70 grade Celusius

- se vor introduce in frigider sau congelator resturile alimentare, imediat dupa masa

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare