Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 noiembrie 2011

Alimente interzise in caz de diaree


Regim alimentar in caz de diaree



Diareea cronica este caracterizata prin scaunele moi care dureaza cel putin patru saptamani si implica prezenta a cel putin trei scaune pe zi. Exista mai multe cauze posibile ale diareei cronice.

Tratamentul are ca scop tratarea cauzelor diareei (ori de cate ori este posibil), regim alimentar sau medicatie pentru schimbarea consistentei scaunelor si evitarea oricaror factori care ar putea complica diareea.

Diareea cronica poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane si asupra starii sale generale de sanatate. Atunci cand se agraveaza, conditia poate pune viata unei persoane in pericol.



persoana sa stie ce trebuie sa manance atunci cand sufera de diaree. Dar este la fel de important sa stie ce alimente trebuie sa evite in caz de diaree. Ultimul lucru pe care si l-ar putea dori este sa inrautateasca starea de sanatate prin consumul inadecvat de alimente care ar putea influenta in mod negativ sistemul gastro-intestinal sau ar putea creste viteza contractiilor intestinale.

Prin urmare o persoana care manifesta diaree va exclude din almentatia sa:

- Alimentele grase - Produsele alimentare grase care au un continut ridicat de grasimi pot accelera viteza contractiilor intestinale si pot provoca reactii negative ale unui sistem gastro-intestinal deja sensibilizat. Prin urmare se vor evita mancarurile grase, prajite, cremoase sau acoperite de sos
- Produse lactate - Chiar daca bolnavul nu sufera de intoleranta la lactoza, se vor evita produsele lactate mai ales dupa un episod de diaree, deoarece diareea poate provoca diminuarea cantitatii unei enzime numite lactaza. Lactaza este necesara pentru ca organismul sa digere lactoza si zaharul din componenta produselor lactate. Daca acest zahar din lapte nu este digerat pot sa apara simptome ca: balonare, greturi, varsaturi, flatulenta. Printre produsele alimentare care contin lactoza se numara: untul, branza moale, inghetata, laptele

- Alimente fara zahar - Unele tipuri de indulcitori sau inlocuitori ai zaharului pot avea efect laxativ si pot contribui la declansarea flatulentei si balonarii. Pana cand starea de sanatate a celui care sufera de diaree se va imbunatati se vor evita: sucurile, indulcitorii, zaharul.

- Alimente care duc la formarea gazelor intestinale - Anumite tipuri de legume stimuleaza producerea gazelor intestinale care pot contribui la mentinerea diareei: fasole, broccoli, varza, conopida, ceapa, mazare

- Alcool, bauturi carbogazoase si cofeina - Pentru persoanele sanatoase, bauturile carbogazoase, cele care contin cofeina sau alcool nu cauzeaza diaree. Cu toate acestea, fiecare dintre aceste bauturi poate fi un iritant al tractului gastrointestinal

- Alimente nesigure - Indiferent ca o persoana sufera de diaree sau nu, trebuie sa se asigure intotdeauna ca va consuma doar alimente care au fost spalate, preparate si depozitate in conditii igienice, de siguranta. In caz contrar poate exista riscul declansarii unor boli gastrointestinale grave.

Intotdeauna se vor rescpecta regulile de igiena:

- se vor spala mainile inainte de pregatirea sau consumarea oricaror alimente

- se vor spala bine toate fructele si legume crude

- se vor curata apa calda si detergent suprafetele unde se vor prepara alimentele atat inainte si cat si dupa gatit.

- se vor gati toate alimentele la o temperatura de cel putin 70 grade Celusius

- se vor introduce in frigider sau congelator resturile alimentare, imediat dupa masa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare