Folosita in terapii, dar si in alimentatia curenta, sfecla rosie are proprietati nutritive, energizante, revigorante si remineralizante.Cercetari recente au subliniat proprietatile antigripale si antiinfectioase ale sucului extras din sfecla rosie. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, recomanda consumul de suc de sfecla ca remediu impotriva anemiei si a bolilor de sange, dar si in leucemie.De asemenea, hipertensivii isi pot mentine presiunea arteriala in limite normale printr-un consum regulat de sfecla rosie. In cazul bolnavilor de ficat, aceasta leguma ajuta la regenerarea celulelor hepatice.Reteta saptamaniiSalata de sfecla cu stafide si aluneTimp de preparare: 30 de minuteCalorii: 80/portiaIngrediente: 500 g sfecla rosie,o lingurita de miere, 5 linguri otet de mere, 50 g stafide, 8 linguri de ulei de masline, 50 g alune (jumatati), o lingurita busuioc macinat, 5 linguri de praz, sucul de la o lamaie, o cana de apa.Preparare. Se curata sfecla de coaja si se taie cuburi mici, care se pun pe un platou. Separat, se fierbe la foc mic un sos din otet, miere, lamaie, ulei si apa. Cand acesta este gata, se toarna caldut peste sfecla taiata cubulete. Salata se asezoneaza cu stafide, alune, inele subtiri de praz si pulbere de busuioc.
SFECLA ROSIE O LEGUMA ANTICANCERIGENA
Se gaseste in toate pietele noastre, fiind putin utilizata, mai ales ca salata. Trebuie accentuata asadar ideea ca sfecla rosie nu e doar un aliment natural gustos, ci, datorita bogatiei in vitamine si antioxidanti, constituie o adevarata mina de compusi anticancerigeni.
Daca ne referim la consumul de sfecla rosie, imediat ne gandim la radacina ei carnoasa. Totusi, sunt comestibile si frunzele, care contin cantitati apreciabile de vitamine (A, B9 si K), dar si magneziu si fier. Numeroase studii au aratat ca frunzele au chiar si calitati antioxidante, datorita a doi compusi – luteina si zeoxantina (pigmenti din familia carotenoidelor), care participa la prevenirea degenerescentei maculare legate de inaintarea in varsta si a cataractei.
In alta ordine de idei, trebuie spus ca sfecla rosie este la fel de utila sanatatii, fie ca o consumam cruda, fie gatita. Legumele gata de pus pe masa, pe care le gasim ambalate in vid, la magazin, sunt fierte. Fierberea nu le afecteaza calitatile, cel putin din punct de vedere al actiunii antioxidante, lucru demonstrat de mai multe studii ale unor cercetatori americani. Sfecla rosie fiarta are deci o capacitate la fel de mare de a ne proteja celulele fata de stresul oxidativ, ca si sfecla cruda. In schimb, daca radacina cruda contine 10 mg de vitamina C la 100 grame, fierberea face sa se piarda jumatate din aceasta. De aceea, se recomanda fierberea legumei necuratate, pentru a limita pierderile micronutrientilor.
Sfecla rosie este foarte bogata in sodiu. De altfel, se spune si s-a scris mult despre faptul ca aceasta leguma este bogata in fier, insa potasiul este cel benefic pentru hipertensivi, motiv pentru care se afla in fruntea listei constituentilor; fierul apare abia pe pozitia a saptea, dupa calciu si magneziu.
Continuand enumerarea beneficiilor aduse de consumul de sfecla rosie, trebuie mentionata si recomandarea sa pentru femeile insarcinate. Ea contine si o cantitate apreciabila de vitamina C, care participa la buna functionare a sistemului nostru imunitar si elimina oboseala, dar mai ales vitamina B9, care acopera circa 30% din necesarul zilnic recomandat. Vitamina B9 joaca un rol important in profilaxia maladiilor legate de inaintarea in varsta. De asemenea, ea previne aparitia malformatiilor fatului in timpul primelor saptamani de sarcina.
Fiecare avantaj privitor la sanatatea noastra este esential, insa vorbim acum despre una dintre virtutiilor terapeutice de prima importanta ale sfeclei rosii. Aceasta figureaza pe lista primelor zece legume cele mai bogate in antioxidanti, acesti compusi care protejeaza celulele impotriva agresiunilor din partea radicalilor liberi, cunoscuti pentru favorizarea unor boli grave, cum este cancerul.
Activitatea antioxidanta a unui aliment poate fi masurata prin indicele TAC (Total Antioxydant Capacity), cel al sfeclei rosii fiind extrem de ridicat, de cinci ori mai mare decat cel al fasolei si de 20 de ori superior celui al castravetelui. Aceasta puternica forta antioxidanta a sfeclei rosii provine din continutul ridicat in pigmentii care ii dau culoarea specifica. In teste realizate asupra animalelor, s-a putut constata ca un consum regulat de betanina (unul dintre principalii pigmenti amintiti mai sus) diminueaza riscul de cancer al pielii, al ficatului si al plamanilor. De mentionat si faptul ca sfecla rosie poate sa contina pana la 10 g de zaharuri la 100 g leguma, adica de doua ori mai mult decat majoritatea legumelor. Totusi, indicele glicemic ramane unul moderat, ceea ce inseamna ca sfecla rosie nu e contraindicata nici diabeticilor, nici persoanelor care vor sa scada in greutate. sursa: magazin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu