Faceți căutări pe acest blog

duminică, 27 noiembrie 2011

VIROZE si MITURI;Vitamina D, esenţială în sezonul rece


Iată cele mai cunoscute cinci mituri despre virozele respiratorii

| Ceaiurile fierbinţi vindecă răceala? Fals!
  Articol semnat de Oana Timar Libertatea.ro

Ne aflăm în plin sezon... de viroze, aşa că este foarte important să urmezi sfaturile medicilor şi să ai grijă de sănătatea ta. “O răceală netratată corect se poate transforma într-o afecţiune mai gravă, precum bronşita”, avertizează dr. Laurenţiu Luca, de la Clinica Puls din Capitală.

Dacă ai răcit, medicii te sfătuiesc să eviţi băuturile fierbinţi, care te pot deshidrata

În casă sau la birou nu poţi lua boala

Dacă stai închis în casă sau la birou nu înseamnă că nu te poţi îmbolnăvi! Locurile unde viruşii se cuibăresc uşor sunt tastatura şi mouse-ul calculatorului, dar şi clanţele uşilor sau butonul de la rezervorul cu apă de băut. Ca să te protejezi, foloseşte geluri antibateriene şi spală-te des pe mâini.

Vitamina C te scapă de viruşi

Mulţi cred că dacă au răcit şi iau vitamina C, viroza dispare ca prin minune! Greşit! Vitamina C te poate ajuta doar dacă o iei înainte de a te îmbolnăvi, pentru prevenţie, deoarece îţi întăreşte imunitatea. Dacă te-ai ales cu o răceală, bazează-te pe tratamentele specifice bolii.

Frigul îţi dă viroza

Nu puţini sunt cei care pun îmbolnăvirea pe seama unui episod în care au stat în frig sau au ieşit din casă cu părul ud. Ei nu ştiu că temperaturile la care este expus organismul nu influenţează în nici un fel infectarea cu viruşii de sezon, germenii care produc îmbolnăvirea.

Antibioticele tratează afecţiunea

Când răcesc, bolnavii se grăbesc să înceapă un tratament cu antibiotice. Greşit! Aceste pastile sunt create pentru a vindeca infecţiile bacteriene, nu pe cele cauzate de viruşi, precum răceala. Pentru această afecţiune, medicii recomandă antiviralele.

Lichidele fierte, leac pentru simptome

Mitul conform căruia simptomele răcelii pot fi calmate cu ceaiuri şi supe fierbinţi este lipsit de temei. Acestea nu fac decât să stimuleze transpiraţia şi, deci, pierderea de lichide, lucru care va acutiza manifestările bolii. Pentru o hidratare corectă, apelează la băuturi a căror temperatură este apropiată de cea a camerei.

..................................................- ................
Vitamina D, esenţială în sezonul rece


Schimbările climatice radicale, care ne-au luat brusc razele benefice ale soarelui, pot avea un impact negativ asupra sănătăţii noastre. Este cunoscut faptul că razele soarelui şi, în general, vremea frumoasă ajută la menţinerea stării de spirit pozitive, iar în plus aceasta ajută la formarea vitaminei D care stimulează pătrunderea calciului în oase. În lipsa vitaminei D, nu doar că riscăm să suferim de depresii, mai mult sau mai puţin grave, dar sistemul osos poate avea de suferit, în timp ce tumorile canceroase pot fi stimulate. Cancerul, scleroza multiplă sau artrita reumatoidă sunt doar câteva dintre bolile grave care pot să apară în lipsa vitaminei D. Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat că expunerea la soare este asociată cu un risc mai scăzut de cancer de diverse forme, începând de la cancer de sn, până la cancer de prostată şi de colon.
Vitamina D alungă depresiile

Toamna este un moment în care depresia acaparează psihicul multor persoane sensibile, tocmai din cauza lipsei de vitamina D. Ar fi bine să începi să iei preventiv pastile cu vitamina D, în momentul în care soarele nu mai este atât de puternic, iar vremea este mai rece pe zi ce trece. În acest fel, vei preveni cu siguranţă apariţia depresiei, care îţi poate face foarte mult rău.

Vitamina D previne osteoporoza

Vitamina D este esenţială pentru asimilarea calciului, motiv pentru care medicii prescriu întotdeauna aceste două medicamente împreună în sezonul rece. Calciul şi vitamina D sunt absolut importante pentru a avea oase puternice, în special la persoanele înaintate în vârstă. Bătrânii sunt foarte supuşi riscului de osteoporoză şi fracturi în sezonul rece, tocmai din cauza lipsei acestor două suplimente nutritive. În mod normal, un adult ar trebui să ia zilnic între 400 şi 800 de UI de vitamina D, pe lângă suplimentul de calciu.

Vitamina D întăreşte sistemul imunitar

Cercetări recente au arătat că vitamina D determină activarea sistemului imunitar de apărare. Aceasta protejează organismul împotriva microorganismelor invadatoare care duc la gripă de sezon, motiv pentru care trebuie consumată zilnic, alături de vitamina C. Un nivel insuficient de vitamina D în organism ne face prăzi uşoare pentru răceală şi gripă, iar unii medici susţin că persoanele care iau suplimente de vitamina D nu mai au nevoie de vaccin antigripal. În alimentaţie, vitamina D se găseşte în carnea de peşte, în ouă (gălbenuş), lapte şi ulei de cod.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare