Originara din China si cultivata ulterior in toate tarile in care se preteaza aceasta cultura, portocala cunoaste cel putin 100 de varietati; citricele sunt printre cele mai bogate in vitamina C, vitaminele B, C2, protectoare vasculara, caroten sau provitamina A . Portocala, suplineste carentele vitaminice (antiscorbutic ), tonic muscular si al sistemului nervos, antiinfectios, intareste capacitatea de aparare naturala, antitoxic racoritor, digestiv, ocrotitor vascular, antihemoragic si fluidifiant sanguin, diuretic, laxativ, regenerator celular si al tegumentelor; se recomanda si diabeticilor.
Utilizare :
-- Uz intern --
- se foloseste fructul si sucul; sucul trebuie consumat proaspat, caci se deterioreaza repede;
- contra gripei si a racelii : un suc de portocala (lamiie ) plus doua bucati de zahar plus apa clocotita, se bea la culcare;
- obezitate : se fierb timp de zece minute in 0,5 l apa, o portocala si trei lamii taiate felii; se adauga doua linguri cu miere si se pun din nou la fiert 5 minute; se strecoara si se lasa sa se raceasca; se iau trei pahare pe zi;
- contra constipatiei : se pune la fiert coaja unei portocale timp de 30 de minute; se arunca apa si se mai fierbe inca 20 minute intr-o apa usor indulcita cu zahar; coaja se lasa apoi pe o farfurioara sa se usuce; se maninca a doua zi dimineata pe stomacul gol.
--Uz extern--
- ingrijirea tenului : aplicarea miezului de portocala timp de 15-20 minute tonifica, relaxeaza si intirzie aparitia ridurilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu