Faceți căutări pe acest blog

joi, 2 februarie 2012

Uleiul de masline presat la rece, elixir de sanatate



Rodica Pictura de Eugen Voinescu (1844 - 1909)decoreazã Sala de Consiliu a B.N.R (T.A.P.)

Bogat in acizi grasi nesaturati, precum omega 3 si omega 6, uleiul de masline presat la rece impiedica depunerile de grasime pe peretii vaselor de sange si reduce nivelul de "colesterol rau", facand totodata sa creasca nivelul de "colesterol bun". Virtutile terapeutice ale uleiului de masline presat la rece sunt nenumarate. Acest aliment-medicament, cu adevarat ecologic, bogat in antioxidanti si vitamine cu efect de prevenire a imbatranirii celulelor, curata sistemul vascular de efectele nocive ale sedentarismului si previne imbatranirea precoce, bolile cardiovasculare si chiar boala secolului - cancerul.
Istoric si extractie
Uleiul de masline este extras din varietatea Olea europea, maslinul european, originar din zona bazinului mediteraneean. Fructele sint foarte hranitoare, iar folosirea lor impreuna cu frunzele in medicina dateaza din vremurile cele mai indepartate, virtutile lor terapeutice fiind pe masura celor alimentare.
De mii de ani, uleiul de masline este extrem de apreciat, fiind folosit la prepararea hranei, la producerea de cosmetice si sapunuri, dar si drept combustibil pentru lampi, iar fructele maslinilor faceau parte din ofrandele zeilor.
Calitati nutritive

Cele mai bune, din punct de vedere al continutului, sunt uleiurile presate la rece, care pastreaza nealterate calitatile terapeutice si nutritive ale maslinelor. Se recomanda ca acestea sa nu fie combinate cu alte grasimi si chiar sa fie consumate in locul acestora. In plus, uleiul de masline presat la rece poate diminua aciditatea mancarurilor si poate fi folosit chiar ca un condiment. Uleiul de masline contine numeroase saruri minerale: fosfor, sulf, potasiu (1 g%), magneziu, calciu, clor, fier, cupru, mangan, carotene, vitaminele A (80 mg%), B, C, E (8 mg%), F. In maslinele verzi, cantitatea de ulei este de 15%, iar in cele mature de 58%.
Valoarea calorica a maslinei este de 224 calorii la 100 g, iar aceea a uleiului de 900 de calorii. Maslinele conservate in saramura contin: apa 34%, proteine 4,0%, grasimi 52%, glucide 9,7%, calorii 540/100 g.
Doua lingurite de ulei de masline pe zi reduc riscul bolilor cardiace. Acesta ajuta la asimilarea vitaminelor A, D si K si contine acizi esentiali care nu pot fi produsi de organismul uman. De asemenea, incetineste procesul de imbatranire, sustine functionarea ficatului si a intestinelor.
Elixir de sanatate
Consumul moderat, dar sistematic de ulei de masline obtinut prin presare la rece este benefic pentru sanatate si pentru ca acesta previne cancerul de san prin inhibarea unor gene raspunzatoare de aparitia maladiei. De asemenea, scade riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare, amelioreaza presiunea arteriala la bolnavii hipertensivi si disfunctiile generate de diabetul zaharat.
Uleiul de masline este indicat copiilor si persoanelor debilitate si cu sistem imunitar slabit si amelioreaza efectele depresiilor. Este un laxativ bland, util in stari de constipatie, care amelioreaza ulcerul gastric. Poate fi utilizat impotriva caderii parului si dreneaza ficatul si vezica biliara lenesa.
Acizii grasi mononesaturati continuti in uleiul de masline intaresc imunitatea, dar si rezistenta vaselor sanguine si a peretilor arteriali.
Acest ulei este deosebit de nutritiv, fiind un foarte bun adjuvant in tratarea afectiunilor hepatice, mai ales in dischinezii biliare, avind efect colagog. Este deosebit de util in insuficienta hepatica si in eliminarea calculilor biliari. Este decongestionant hepatic, antiinfectios, cicatrizant, antianemic, antirahitic, scade colesterolul din singe si previne bolile de inima.
In afectiuni hepatice si dischinezii biliare, se recomanda ca dimineata, pe stomacul gol, sa se ia o lingura de ulei de masline, dupa care se ia o lingura de zeama de lamiie, apoi ne intindem pe partea dreapta 10-15 minute. Acest tratament se face zilnic, timp de 3 saptamini.
Pentru litiaza biliara si hepatica, timp de 4 zile se maninca numai mere, 2-3 kg/zi, iar in a patra zi, seara, se inghit 250 ml ulei de masline si 250 ml zeama de lamiie, alternativ, o lingura de ulei, o lingura de lamiie, pina se termina cantitatile. Dimineata, la primul scaun, pietrele se elimina. Revenirea la masa normala se face astfel: dimineata - suc de morcov, telina si sfecla; la prinz - o supa crema de legume; seara - o cana de lapte natural, prins.
Uleiul de masine este laxativ, fara a produce colici, avind efect helminitic (omoara viermii intestinali).
Uleiul de masline este cunoscut si pentru calitatile sale afrodisiace. "Mananca ulei de masline si vino la noapte la mine", spune o semnificativa zicala greceasca.
Statistici
In tara noastra se consuma, in medie, aproximativ 11 litri de ulei pe cap de locuitor, spre deosebire de nemti si austrieci, care consuma anual sase litri de ulei. Ungurii si bulgarii consuma sapte litri pe cap de locuitor, iar italienii - 13 litri de ulei pe cap de locuitor, dar, avand in vedere ca acestia consuma ulei de masline, se schimba datele problemei.
In Romania, consumul anual de ulei de masline este de 0,2 litri pe cap de locuitor, in timp ce media europeana este de 0,3 litri pe an. In cel mai fericit caz, romanii cumpara ulei de masline cand sint promotii in supermarketuri, pentru a-l folosi la salate, nicidecum pentru gatitul curent. Lipsa de interes pentru acest aliment se poate explica prin faptul ca romanul este prea sarac si nu isi permite sa utilizeze frecvent ulei de masline. Obiceiurile culinare impamantenite sunt o alta explicatie pentru acest consum scazut.
Consumul de grasimi si uleiuri ar trebui sa constituie maximum 33% din necesarul zilnic de nutrienti - 95 de grame pentru barbati, adica sapte lingurite si 70 de grame pentru femei, adica cinci lingurite.
O problema importanta este incalzirea uleiului inainte de a fi consumat. Studiile efectuate pe animale au demonstrat efectul nociv al produsilor de degradare rezultati in urma incalzirii uleiului. Dezechilibrul enzimatic, marirea ficatului si a rinichilor, eventualele intarzieri in crestere, toate sint in ultima vreme puse in legatura cu gatitul cu ulei supraincalzit. Refolosit, acesta se absoarbe mult mai rapid in alimentele prajite, ceea ce duce la cresterea nivelului de produsi toxici in alimentele respective.
Informatii gastronomice
Alaturi de otet si de sarea gema neiodata, uleul de masline este ideal pentru conservare (carne, peste, legume, branza etc.).
Dulciurile pregatite cu ulei de masline sint mai gustoase.
Ueiul de masline are efecte miraculoase asupra gustului atunci cand este folosit alaturi de suc de lamaie, otet si oua in prepararea sosurilor pentru aperitive.
In comparatie cu alte tipuri de ulei, cel de masline cu adevarat extravirgin, extras direct prin presarea la rece a fructelor, este una dintre cele mai stabile grasimi la temperaturi inalte, avand punctul de ardere in intervalul 207-250 grade Celsius.
Uleiul de masline este cea mai usor digerabila grasime dintre cele comestibile
Curiozitati
Uleiul de masline este unicul aliment fundamental ce provine dintr-un fruct, in timp ce toate celelalte uleiuri provin din seminte.
Exista mai multe tipuri de masline: unele sint folosite pentru producerea uleiului, altele pentru alimentatie.
Maslinele sint conservate prin fermentare sau pastrare in ulei, apa, saramura sau sare. Aceste metode le transforma culoarea initiala in negru, maro, rosu sau galben si le afecteaza si textura "pielii", facand-o sa devina fie foarte neteda, fie zbarcita.
Amareala maslinelor provine de la un glicozid concentrat in "pielea" lor. Pentru a o indeparta, dar si pentru a asigura pastrarea lor indelungata, li se aplica o fermentare in solutie de... soda caustica!

Reteta vindecatoare: DOUA LINGURI DE ULEI INGITIT DIMINETA PE STOMACUL GOL !!!!!!!!!!!!!!SI
-pentru piele crapata: se face o pasta dintr-o lingura de ulei de masline si o felie de banana (groasa de 1 cm). Se amesteca bine, se tine pe abur pana devine calduta, apoi se aplica pe zona afectata.

invatati chinezi cunosteau orarul organelor.



Vechii invatati chinezi cunosteau orarul organelor. Organismul iti trimite intreaga energie catre
anumite parti ale sale, la un moment dat. S-a demonstrat stiintific ca cine nu respecta si tulbura repetat ritmul interior se îmbolnaveste mai des si mai repede, iar uneori de boli foarte grave, care nu mai pot fi vindecate, din cauza uzurii organelor.

ORA 6
Este ora la care organismul se trezeste, chiar daca noi vrem sa mai lenevim. Incepe productia de hormoni a corpului nostru. La aceasta ora aminoacizii, hormonii, zaharul din sange
actioneaza la capacitate maxima. Ce trebuie evitat la acesta ora? In afara de lenevirea in pat, ALCOOL si TIGARI.

ORA 7
Inima intra in viteza a cincea. Incepe productia de hormoni sexuali. Cine prefera sportul facut dimineata face o greseala, pentru ca inima este suprasolicitata, iar rezultatul este acelasi. La aceasta ora trebuie servit micul dejun, dar inainte este indicat sa bea si un pahar cu apa, pentru a ajuta digestia.( un pahar de apa baut imediat dupa trezire face sa scapi de constipatie)

ORA 8
Organismul tanjeste dupa “combustibil�. Din nefericire este si ora la care au loc cele mai multe infarturi si accidente vasculare cerebrale. Este ora ideala, daca vreti sa va faceti o analiza
a sangelui. Daca o amanati pentru alta ora, compozitia sangelui va fi schimbata din cauza stresului.

ORA 9
Organismul receptioneaza cel mai slab senzatia de durere, este imun fata de frica. Chimioterapia si injectiile trebuie facute acum, caci nu vor fi complicatii, iar datorita tolerantei sporite a organismului, sansele de vindecare cresc.

ORA 10
Este ora invatatului, creierul este cel mai receptiv.Capacitatea de a lua decizii si de a rezolva probleme este maxima. Temperatura corpului atinge punctul superior.Acum este momentul ideal, pentru a pleca la drum cu masina, atentia si reflexele sunt mult sporite.

ORA 11
Organismul isi arde grasimile. Gurmanzii pot consuma orice( totusi, mai cu mila, va rog)dupa pofta inimii. Cu putin inaintea prânzului, inima si circulatia sanguina se afla în momentul lor de varf.
Evitati sa mergeti la un consult cardiologic, pentru ca se poate ca diagnosticul sa nu fie cel real.

ORA 12
S-a dus deja jumatate din zi. Organismul este ocupat cu producerea de acizi, iar creierul nu este deloc în forma. Din cauza lipsei de oxigen trebuie sa stati în fata unei ferestre deschise.( Aerisiti foarte bine incaperile. Rezultatul este benefic.Stomacul este singurul organ cu
adevarat activ. Se pregateste pentrua produce sucul gastric si a primi mancarea.

ORA 13
Scade atentia, totul este programat pentru digestie. Este ora mesei de pranz urmata de o mica relaxare.Dupa masa de pranz bila începe sa actioneze, digerand si absorbind lipidele din fluxul intestinal. Cine are probleme acum trebuie sa ia tratamentele specifice, pentru a o activa.Dar mai ales este bine ca pranzul sa fie consumat in liniste si fara alte preocupari decat a manca. Si FARA NERVI.Mancarea se serveste in liniste si armonie.
ORA 14
Forta vitala este foarte scazuta. Organismul trebuie sa se odihneasca.
ORA 15
Creierul se pune din nou in miscare. Ne putem continua in forta activitatea. Atentia si puterea de concentrare sunt in forma maxima. Daca aveti de lucru pentru acasa acum este momentul.

ORA 16
Trezirea creierului este urmata de revitalizarea corpului, dispus sa intre în functiune. Este ora ideala pentru un program de exercitii fizice. Plamanii si caile respiratorii sunt larg deschise. Faceti o plimbare în aer liber. La aceasta ora actioneaza cel mai bine remediile pentru stomac.

ORA 17
Mainile simt nevoia sa intre in functiune. Oamenii de afaceri au o putere de convingere neobisnuita, pictorii fac minuni, scamatorii se simt în forma. Sportivii stiu deja, cine se antreneaza
sau concureaza, obtine acum cele mai bune rezultate. La acesta ora se inregistreaza
cele mai multe recorduri sportive.

ORA 18
Este ora activitatilor culturale. Simturile sunt foarte ascutite in acest moment al zilei. Papilele gustative si simturile olfactive sunt la cote maxime. Este momentul de maxima activitate in ceea
ce priveste cresterea unghiilor si a parului. Corpul este insa putin obosit. Nervii reactioneaza la durere sau furie.

ORA 19
Organismul este cel mai dispus sa accepte tratamente, iar pielea tanjeste dupa ingrijire, porii pielii
se deschid si asimileaza produsele cosmetice. Dar atentie, scade tensiunea.
Ora 20
Cresc capacitatile vizuale. Este momentul sa alegeti materialele si modelele vestimentare. Ultima masa a zilei nu trebuie luata mai târziu de ora 20, caci corpul reactioneaza deja într-un ritm redus. Ficatul inregistreaza o activitate intensa, astfel bauturile alcoolice fiind mai bine tolerate
la ora aceasta

ORA 21
Scade temperatura corpului si metabolismul. Nu se mai asimileaza nici un aliment. Mincarea ramane nedigerata sau digerata pe jumatate. Doar stomacul si ficatul mai lucreaza.

ORA 22
Ficatul nu mai lucreaza. Stop fumatului, caci in pauza ce survine in functionarea ficatului, organismul absoarbe toata nicotina nefiltrata.

ORA 23
Incepem sa visam cu ochii deschisi. De la aceasta ora corpul se linisteste. Nervul parasimpatic, responsabil cu acest lucru, reduce schimbul de substante, tensiunea, temperatura, activitatea cardiaca la minim. Productia de cortizol, hormonul stresului, este oprita. Daca vrem sa fim frumoase, noi femeile, trebuie sa ne punem la somn, la aceasta ora, pentru ca acum incepe
procesul de regenerare a celulelor pielii.

ORA 24
Dupa perioada maxima din activitatea sa, organismul se autoregleaza la minim pe scala sa de functionare si se programeaza “ pentru maine�. Este obligatoriu ca acesta ora sa ne gaseasca într-un somn profund.  Noaptea, intre orele 2 si 4, toate simturile sunt in stare de inhibitie. ATENTIE, este perioada catastrofelor de tot felul, a accidentelor rutiere, a naufragiilor si a accidentelor de munca. Mai bine stati acasa si plecati la drum la o ora favorabila.
Intre ora 3 si 5 scade tensiunea arteriala. Dimineata retinem mai usor informatiile,
dar pentru a le pastra in memorie pe termen lung trebuie repetate dupa-amiaza.
Imi doresc sa tineti cont de aceste
indicatii. Incercati si vedeti ca viata va va fi din ce in ce mai frumoasa si voi mai sanatosi.
Mai jos aveti o schema cu RITMURILE CEASULUI BIOLOGIC
ORELE 23-01
Perioada de maxima activitate a vezicii biliare. Cei care au probleme cu acestorgan, in aceasta perioada se trezesc din somn sau nu pot adormi.

ORELE 01-03
Se activeaza ficatul. In aceasta perioada oxigenarea creierului este minima. Cei care sufera de afecţiuni hepatice au un somn zbuciumat, sau chiar se trezesc in aceasta perioada.
Ficatul şi vezica biliara fiind organe pereche, şi cei suferinzi de afecţiuni biliare prezinta aceleasi simptome. In aceasta perioada nu se recomanda fumatul, consumul de cafea, alimente grase si bauturi alcoolice.

ORELE 03-05
Se activeaza plamanii, deci in aceasta perioada fumatorii, bolnavii de astm, cei raci£i sau cu alte afeciuni ale aparatului respirator se trezesc din somn, sau au un somn zbuciumat,
neodihnitor. Cei bolnavi sunt coplesiti de senzatia de teama si nesiguranta

ORELE 05-07
Este perioada de activitate maxima a intestinului gros. Este perioada in care majoritatea oamenilor merg la toaleta. Se recomanda evitarea stresului si grabei in aceasta perioada. Cei bolnavi cu acest organ se simt de obicei mai rau decat in cursul zilei. Se recomanda consumul de ceaiuri din plante medicinale.

ORELE 07-09
Incepe activitatea maxima a stomacului. Se va evita expunerea corpului la frig sau dusuri reci, este mai indicat un mediu cald. Se recomanda administrarea de vitamine.

ORELE 09-11
Splina si Pancreasul sunt la activitate maxima. Este total contraindicat consumul de alcool.Se recomanda consumul de fructe si miere de albine(singura perioada din zi, cand organismul
poate digera fara efort dulciurile).Se va evita efortul fizic. Din contra, disponibilitatea la efort psihic si intelectual este la maxim. Asadar, treceti la invatat.

ORELE 11-13
Perioada de activitate maxima a inimii. In aceasta perioada nu se recomanda consumul exagerat de alimente grele. Scade nivelul de oxigenare al creierului, din acest motiv, trebuie
multa atentie, exista un risc marit pentru accidentare.

ORELE 13-15
In aceasta perioada intestinul subtire este foarte activ, scade sensibilitatea la durere a danturii, deci
este perioada ideala pentru tratamentele stomatologice. Capabilitatea de a avea o activitate fizica este pe curba ascendenta.

ORELE 15-17
Perioada hiperactiva a vezicii urinare. In aceasta perioada se recomanda consum marit de lichide ( apa, ceaiuri ), ÅŸi activitate sportiva. Organismul este capabil sa digere mai usor si alimentele mai grele, creste in continuare predispozitia pentru activitatea fizica.

ORELE 17-19
Rinichii functioneaza la capacitate maxima, este indicat sa se evite actiunile factorilor care ii ingreunează activitatea ( grasimi, zahar, sare, bauturi racoritoare, conservanţi alimentari,
cafea, alcool, dar mai ales stresul si frigul.

ORELE 19-21
Activitatea maxima a pericardului si sistemului circulator. Este perioada de maxima receptivitate a simturilor, optima pentru a viziona spectacole de teatru, filme sau muzica. In aceasta
perioada toate tipurile de medicatie au eficienta maxima (atat cele administrate oral, cat ÅŸi cele aplicate extern).

ORELE 21-23
Este perioada de activitate a meridianului Trei focare. Organismul se pregateste de odihna, deci nu se recomanda nici o activitate care l-ar putea reactiva (exercitii fizice, consum de alimente
grele sau cafea, fumat ).

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare