Faceți căutări pe acest blog

joi, 2 februarie 2012

Uleiul de masline presat la rece, elixir de sanatate



Rodica Pictura de Eugen Voinescu (1844 - 1909)decoreazã Sala de Consiliu a B.N.R (T.A.P.)

Bogat in acizi grasi nesaturati, precum omega 3 si omega 6, uleiul de masline presat la rece impiedica depunerile de grasime pe peretii vaselor de sange si reduce nivelul de "colesterol rau", facand totodata sa creasca nivelul de "colesterol bun". Virtutile terapeutice ale uleiului de masline presat la rece sunt nenumarate. Acest aliment-medicament, cu adevarat ecologic, bogat in antioxidanti si vitamine cu efect de prevenire a imbatranirii celulelor, curata sistemul vascular de efectele nocive ale sedentarismului si previne imbatranirea precoce, bolile cardiovasculare si chiar boala secolului - cancerul.
Istoric si extractie
Uleiul de masline este extras din varietatea Olea europea, maslinul european, originar din zona bazinului mediteraneean. Fructele sint foarte hranitoare, iar folosirea lor impreuna cu frunzele in medicina dateaza din vremurile cele mai indepartate, virtutile lor terapeutice fiind pe masura celor alimentare.
De mii de ani, uleiul de masline este extrem de apreciat, fiind folosit la prepararea hranei, la producerea de cosmetice si sapunuri, dar si drept combustibil pentru lampi, iar fructele maslinilor faceau parte din ofrandele zeilor.
Calitati nutritive

Cele mai bune, din punct de vedere al continutului, sunt uleiurile presate la rece, care pastreaza nealterate calitatile terapeutice si nutritive ale maslinelor. Se recomanda ca acestea sa nu fie combinate cu alte grasimi si chiar sa fie consumate in locul acestora. In plus, uleiul de masline presat la rece poate diminua aciditatea mancarurilor si poate fi folosit chiar ca un condiment. Uleiul de masline contine numeroase saruri minerale: fosfor, sulf, potasiu (1 g%), magneziu, calciu, clor, fier, cupru, mangan, carotene, vitaminele A (80 mg%), B, C, E (8 mg%), F. In maslinele verzi, cantitatea de ulei este de 15%, iar in cele mature de 58%.
Valoarea calorica a maslinei este de 224 calorii la 100 g, iar aceea a uleiului de 900 de calorii. Maslinele conservate in saramura contin: apa 34%, proteine 4,0%, grasimi 52%, glucide 9,7%, calorii 540/100 g.
Doua lingurite de ulei de masline pe zi reduc riscul bolilor cardiace. Acesta ajuta la asimilarea vitaminelor A, D si K si contine acizi esentiali care nu pot fi produsi de organismul uman. De asemenea, incetineste procesul de imbatranire, sustine functionarea ficatului si a intestinelor.
Elixir de sanatate
Consumul moderat, dar sistematic de ulei de masline obtinut prin presare la rece este benefic pentru sanatate si pentru ca acesta previne cancerul de san prin inhibarea unor gene raspunzatoare de aparitia maladiei. De asemenea, scade riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare, amelioreaza presiunea arteriala la bolnavii hipertensivi si disfunctiile generate de diabetul zaharat.
Uleiul de masline este indicat copiilor si persoanelor debilitate si cu sistem imunitar slabit si amelioreaza efectele depresiilor. Este un laxativ bland, util in stari de constipatie, care amelioreaza ulcerul gastric. Poate fi utilizat impotriva caderii parului si dreneaza ficatul si vezica biliara lenesa.
Acizii grasi mononesaturati continuti in uleiul de masline intaresc imunitatea, dar si rezistenta vaselor sanguine si a peretilor arteriali.
Acest ulei este deosebit de nutritiv, fiind un foarte bun adjuvant in tratarea afectiunilor hepatice, mai ales in dischinezii biliare, avind efect colagog. Este deosebit de util in insuficienta hepatica si in eliminarea calculilor biliari. Este decongestionant hepatic, antiinfectios, cicatrizant, antianemic, antirahitic, scade colesterolul din singe si previne bolile de inima.
In afectiuni hepatice si dischinezii biliare, se recomanda ca dimineata, pe stomacul gol, sa se ia o lingura de ulei de masline, dupa care se ia o lingura de zeama de lamiie, apoi ne intindem pe partea dreapta 10-15 minute. Acest tratament se face zilnic, timp de 3 saptamini.
Pentru litiaza biliara si hepatica, timp de 4 zile se maninca numai mere, 2-3 kg/zi, iar in a patra zi, seara, se inghit 250 ml ulei de masline si 250 ml zeama de lamiie, alternativ, o lingura de ulei, o lingura de lamiie, pina se termina cantitatile. Dimineata, la primul scaun, pietrele se elimina. Revenirea la masa normala se face astfel: dimineata - suc de morcov, telina si sfecla; la prinz - o supa crema de legume; seara - o cana de lapte natural, prins.
Uleiul de masine este laxativ, fara a produce colici, avind efect helminitic (omoara viermii intestinali).
Uleiul de masline este cunoscut si pentru calitatile sale afrodisiace. "Mananca ulei de masline si vino la noapte la mine", spune o semnificativa zicala greceasca.
Statistici
In tara noastra se consuma, in medie, aproximativ 11 litri de ulei pe cap de locuitor, spre deosebire de nemti si austrieci, care consuma anual sase litri de ulei. Ungurii si bulgarii consuma sapte litri pe cap de locuitor, iar italienii - 13 litri de ulei pe cap de locuitor, dar, avand in vedere ca acestia consuma ulei de masline, se schimba datele problemei.
In Romania, consumul anual de ulei de masline este de 0,2 litri pe cap de locuitor, in timp ce media europeana este de 0,3 litri pe an. In cel mai fericit caz, romanii cumpara ulei de masline cand sint promotii in supermarketuri, pentru a-l folosi la salate, nicidecum pentru gatitul curent. Lipsa de interes pentru acest aliment se poate explica prin faptul ca romanul este prea sarac si nu isi permite sa utilizeze frecvent ulei de masline. Obiceiurile culinare impamantenite sunt o alta explicatie pentru acest consum scazut.
Consumul de grasimi si uleiuri ar trebui sa constituie maximum 33% din necesarul zilnic de nutrienti - 95 de grame pentru barbati, adica sapte lingurite si 70 de grame pentru femei, adica cinci lingurite.
O problema importanta este incalzirea uleiului inainte de a fi consumat. Studiile efectuate pe animale au demonstrat efectul nociv al produsilor de degradare rezultati in urma incalzirii uleiului. Dezechilibrul enzimatic, marirea ficatului si a rinichilor, eventualele intarzieri in crestere, toate sint in ultima vreme puse in legatura cu gatitul cu ulei supraincalzit. Refolosit, acesta se absoarbe mult mai rapid in alimentele prajite, ceea ce duce la cresterea nivelului de produsi toxici in alimentele respective.
Informatii gastronomice
Alaturi de otet si de sarea gema neiodata, uleul de masline este ideal pentru conservare (carne, peste, legume, branza etc.).
Dulciurile pregatite cu ulei de masline sint mai gustoase.
Ueiul de masline are efecte miraculoase asupra gustului atunci cand este folosit alaturi de suc de lamaie, otet si oua in prepararea sosurilor pentru aperitive.
In comparatie cu alte tipuri de ulei, cel de masline cu adevarat extravirgin, extras direct prin presarea la rece a fructelor, este una dintre cele mai stabile grasimi la temperaturi inalte, avand punctul de ardere in intervalul 207-250 grade Celsius.
Uleiul de masline este cea mai usor digerabila grasime dintre cele comestibile
Curiozitati
Uleiul de masline este unicul aliment fundamental ce provine dintr-un fruct, in timp ce toate celelalte uleiuri provin din seminte.
Exista mai multe tipuri de masline: unele sint folosite pentru producerea uleiului, altele pentru alimentatie.
Maslinele sint conservate prin fermentare sau pastrare in ulei, apa, saramura sau sare. Aceste metode le transforma culoarea initiala in negru, maro, rosu sau galben si le afecteaza si textura "pielii", facand-o sa devina fie foarte neteda, fie zbarcita.
Amareala maslinelor provine de la un glicozid concentrat in "pielea" lor. Pentru a o indeparta, dar si pentru a asigura pastrarea lor indelungata, li se aplica o fermentare in solutie de... soda caustica!

Reteta vindecatoare: DOUA LINGURI DE ULEI INGITIT DIMINETA PE STOMACUL GOL !!!!!!!!!!!!!!SI
-pentru piele crapata: se face o pasta dintr-o lingura de ulei de masline si o felie de banana (groasa de 1 cm). Se amesteca bine, se tine pe abur pana devine calduta, apoi se aplica pe zona afectata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare