Faceți căutări pe acest blog

joi, 23 februarie 2012

Ceapa




Suntem obisnuiti sa asociem ceapa cu mirosul puternic pe care il are si cu gustul aspru, usturator care completeaza mirosul. Rar se intampla sa ne punem intrebari legate de calitatile curative ale acestei legume.

Ceapa este acoperita de sapte straturi (foi de ceapa) sub care se ascund uleiuri eterice, nutrienti, vitamine.

Dintre proprietatile pe care ceapa le are, amintim acela de puternic dezinfectant, deoarece ceapa curata si calmeaza durerile, iar continutul ridicat de sulf al cepei ajuta la stimularea metabolismului.

Printre altele, ceapa poate fi folosita in vindecarea otitei, in calmarea tusei, pentru scaderea febrei, pentru dereglari intestinale, rani si ulceratii ale picioarelor, gripa, tuberculoza (in amestec cu ridichi de toamna), pentru dereglarile de prostata, pentru persoanele meteosensibile, impotriva infectiilor, pentru imunizare, impotriva ulcerului la stomac, impotriva unghiilor cu tendinte de clivare.

Vitaminele prezente in ceapa pot ajuta la vindecarea acestor boli, in diverse modalitati:
- prin ingerare a unei cantitati de ceapa cruda (in cazul imunitatii scazute si a problemelor aparute in urma schimbarilor bruste de vreme sau gripa);
- prin prajirea unei cantitati de ceapa si utilizarea uleiului rezultat din prajire (cu care se vor unge ranile si ulceratiile la picioare);
- prin comprese cu ceapa (sau introducerea unei bucati de ceapa pe un tifon in nas sau urechi pentru zece minute atunci cand apar probleme legate de raceala sau dureri in zona urechilor);
- prin infuzie si ceai de ceapa (pentru raceala);
- prin macerarea cepei (in cazul tratamentelor pentru tuberculoza);

Ceapa scade aparitia trombozei si a infarctului miocardic, avand rolul de a fluidiza sangele.

Este un bun diuretic, fiind un aliment bogat in fructosan. Experimente recente au aratat ca ea poate duce la eliminarea unei cantitati de trei litri de urina pe zi. Este foarte eficace in calmarea durerilor reumatice si a crizelor de guta. Continutul de glucocina prezent in straturile cepei ajuta la tratarea diabetului. Sucul si nutrientii cepei stimuleaza pancreasul, obligandu-l sa functioneze normal.

Ceapa are efecte foarte bune si impotriva tensiunii oculare. Efectul antiasmatic si antiinflamator a fost demonstrat de un grup de cercetatori germani, care au descoperit existenta tiosulfatilor in ceapa.

Provoaca si eliminarea viermilor intestinali, ceapa fiind recunoscuta si pentru efectul sau antifungic si viermifug. Este recomandata si in tratarea afectiunilor bronho-pulmonare si a rahitismului, fara a uita sa adaugam faptul ca are rol de a intari oasele si de a reda suplete arterelor, datorita continutului crescut de siliciu.

Desi este cunoscut efectul pe care ceaiul de ceapa si supa de ceapa il au impotriva racelilor, prin procesul de fierbere, o mare cantitate din vitaminele si mineralele pe care aceasta le contine, se pierd. De aceea, este recomandata ingerarea unei cantitati cat mai mari de cepa in stare cruda. Exista si o diferenta intre ceapa normala si ceapa verde. Oricum, ceapa nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al niciunei persoane.

In cazul in care singura problema este cea legata de mirosul pe care il lasa dupa consumare, o felie de paine insotita de zeama de lamaie sau propolis va rezolva intr-o foarte mare masura problema mirosului. Se poate oricand apela la folosirea unei gume de mestecat cu aroma puternica pentru a evita distantarea pe care persoanele cu care intram in contact, dupa o masa insotita de ceapa, ar putea fi tentate sa o ia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare