Deficitul de fier reprezinta cea mai frecventa carenta minerala cu care populatia se confrunta. Carenta de fier apare la orice varsta, incapand cu copilul mic pana la batrani.
Fierul este continut intr-o varietate mare de alimente, insa acesta nu se absoarbe la nivel intestinal decat daca ii este schimbata valenta in stomac in prezenta vitaminei C. Cu alte cuvinte atunci cand consumam alimente bogate in fier ar trebui sa le asortam unor alimente bogate in vitamina C pentru a putea absorbi fierul.
Care este aportul zilnic de fier necesar pentru a ne mentine sanatatea?
Copil 1-3 ani: aproximativ 15 mg de fier pe zi
Copil 4-10 ani: 10 mg de fier/zi
Baieti 11-18 ani: 18 mg fier/zi
Fete 11-18 ani: 18 mg fier/zi
Barbat adult: 10 mg fier/zi
Femei adulte: 10 mg de fier pe zi;
Surse alimentare de fier
Fierul este continut in foarte multe alimente:
carne;
legume crude;
fructe ca piersici, caise, smochine, curmale, afine, stafide, fructe de padure, cirese etc.;
fructe oleaginoase (nuci, seminte, susan, alune crude, arahide crude);
frunze verzi (salata verde, stevie, patrunjel, leustean, spanac, urzici)
Beneficiile fierului in organism
fierul intra in constitutia globulelor rosii, fiind important in formarea hemului/hemoglobinei care urmeaza sa lege oxigen, astfel incat sa isi indeplineasca functia de a conferi oxigenul preluat de la plamani tesuturilor;
fierul intervine in metabolismul hepatic;
fierul intervine in reducerea stresului oxidativ si combaterea radicalilor liberi din organism;
acest mineral intervine si in sistemele energetice celulare;
fierul este indispensabil pentru activarea unor enzime intracelulare din organismul nostru;
fierul reduce procesele de imbatranire si mentine tineretea atat prin implicatiile sale in oxigenarea organismului si in sistemele energetice intracelulare, cat si prin reducerea stresului oxidativ - in felul acesta o serie din procesele de senescenta (imbatranire) sunt estompate;
acest mineral intervine in functiile sistemului nervos;
fierul stimuleaza sistemul imunitar;
carenta de fier creste riscul de cancer, ceea ce demonstreaza protectia anticancerigena a acestui mineral;
participa la metabolismul osos;
acest mineral este important pentru sistemul muscular.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu