În graba în care trăieşti, îţi spui că duşul este de preferat - îţi ia doar câteva minute. “Nimic însă nu alungă mai bine oboseala, nervii şi durerile musculare decât o baie pe cinste, în cada cu apă fierbinte, cu spumă!”, susţine Elena Mihai, medic de familie.
- Elimină toxinele din piele. Baia făcută corect - ceea ce înseamnă să stai în cadă maximum 10 minute, de regulă doar o dată pe săptămână - contribuie la eliminarea toxinelor, pentru că înmoaie pielea şi deschide porii. În schimb, dacă exagerezi cu frecvenţa şi durata băii, obţii efectul contrar: pielea se deshidratează (pentru că “se spală” şi uleiurile naturale care o protejează), devine fragilă, uscată, îşi pierde elasticitatea, tonusul. Şi, cu timpul, se ridează.
- Stimulează circulaţia sângelui. Căldura apei dilată vasele şi creşte presiunea sangvină (sângele circulă mai bine). Atenţie însă, răsfăţul acesta poate fi periculos în următoarele cazuri: dacă eşti obez şi/sau ai probleme cardiovasculare, ai hipertensiune sau hipotensiune ori insuficienţă venoasă. În oricare dintre aceste cazuri, trebuie să te consulţi cu medicul!
- Te scapă de durerile de spate. Musculatura încordată după orele petrecute la birou sau după “şedinţa” intensă de curăţenie în casă se destinde sub efectul căldurii: o baie la 38 grade Celsius alungă durerile cervicale şi pe cele lombare. Atenţie însă, nu te cufunda direct în apa fierbinte: temperatura ei trebuie să fie iniţial cea a corpului tău, iar apoi să crească puţin câte puţin.
- Calmează reumatismul. Faci o baie caldă, apoi aplici un unguent antireumatic şi înfăşori într-un pled moale zona dureroasă - iată “reţeta” care reduce la tăcere, măcar pentru un timp, suferinţele reumatismale.
- Adormi mai uşor... dacă apa din cadă are o temperatură ceva mai redusă, de circa 36 grade Celsius. Care este explicaţia? Ca să adormi cât mai repede, corpul trebuie să-şi reducă temperatura cu 1-2 grade Celsius.
Trucuri pentru maximum de confort
- Foloseşte săruri de baie şi uleiuri esenţiale! Aceste produse se găsesc în comerţ într-o gamă foarte variată. Deci ai de unde alege, în funcţie de efectul pe care vrei să îl obţii: să relaxezi musculatura, să stimulezi circulaţia periferică, să te înviorezi fizic şi psihic sau, din contră, să te calmezi.
- Pune o pernuţă sub ceafă. Poate fi una gonflabilă sau una specială pentru baie. Dar, până când îţi procuri aşa ceva, poţi improviza: înveleşte un pui de pernă obişnuit într-o folie mai groasă din plastic sau pune sub cap un prosop gros, împăturit. Aşa ajuţi şi ceafa, şi umerii să se relaxeze.
Opinia psihologului: baia în cadă te relaxează mental
“Nu degeaba se recomandă o baie caldă pentru relaxare. Există numeroase beneficii nu numai din punct de vedere fizic, dar şi pentru confortul psihic. Legătura dintre corp şi minte e principalul «responsabil» pentru relaxarea mentală în urma unei băi în cadă. Ritualul în sine de pregătire a băii - spumă, sare de baie, o lumânare parfumată, o carte bună - pregătesc nu numai trupul, ci şi sufletul pentru o experienţă liniştitoare. Senzaţiile de căldură produc relaxarea musculară, care se transmite şi la nivelul neuronilor, contribuind la eliberarea tensiunilor de peste zi. În plus, senzaţia de somn care apare după baia în cadă e semnul clar al tihnei”, spune specialistul nostru Andreea Dîrzu.Iată ce produse poţi găsi în magazine
- Sare de baie, 15 lei, atshopping.ro
- Sare de baie, 14,99 de lei, bamboo
- Ulei esenţial, 9,37 de lei, Hofigal
- Ulei esenţial, 15 lei, cosmeticaverde.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu