Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 martie 2012

Tefal – o tigaie cu un strat de moarte garantata


Poveste cu un canar si o tigaie

A fost odata ca niciodata un procedeu de verificare a toxicitatii materialului din care este fabricata o tigaie pentru prajit. Procedeul era urmatorul: se lua tigaia si se punea la incalzit pe foc, fara nici o substanta in ea. Deasupra tigaii, la o inaltime suficient de mare astfel incat caldura se nu fie simtita, se atarna o colivie cu un canar. In acest mod, vaporii de aer ridicati din tigaia ce se incalzea pe foc ajungeau la canar, dar fara sa fie calzi. Insa substantele pe care le emana metalul la caldura ajungeau in colivie. La anumite tipuri de tigai, canarul murea.
Explicatia: canarul este o pasare exrem de sensibila la substantele toxice din aer. Cand este pe foc, un metal se descompune. Evident, la o anumita temperatura. Insa aceasta temperatura de prag conteaza foarte mult. Este normal ca, daca tigaia este lasata pe foc fara nimic in ea un timp indelungat, ea sa se arda si sa se descompuna chiar pana la se face scrum. Insa in cazul gatitului, exista materiale la care temperatura de prag nu este niciodata atinsa.
In zilele noastre, povestea nu mai este spusa niciodata. Si nici pusa in practica de catre producatori.
Insa, din fericire, exista asociatii care se ocupa cu acest lucru si care trag un semnal de alarma.

Dintre toate tipurile de tigai folosite astazi in bucatariile noastre, cele mai practice ni se par a fi cele din teflon ¬ pentru ca ele au un strat antiaderent care impiedica mancarea sa se lipeasca de ele. Insa acest avantaj aduce cu sine un mare minus ¬ tigaile sunt toxice. Intr-un interval de 2 pana la 5 minute deasupra focului, stratul protector de teflon de pe o tigaie se descompune, emanand substante toxice care sunt puse de mult in stransa legatura cu boli cum ar fi cancerul, dar si alte afectiuni.

Una din substantele toxice din componenta teflonului se numeste ammonium perfluorooctanoate, si este cunoscuta sub denumirea de C-8. Aceasta substanta se mai gaseste si in alte produse, sub denumirea de teflon sau nu: in varul lavabil cu teflon ( de exemplu in Romania este vopseaua Savana cu teflon), in detergentul de rufe care nu lasa petele sa adere la tesatura, in materialele care nu lasa murdaria sa adere la tesatuta.

Substantele toxice din componenta teflonului sunt absorbite in organism in 3 moduri ¬ prin inhalare, prin piele si prin ingerare o data cu manncarea gatita in vasul de teflon. Cel mai grav la ora actuala este faptul ca din ce in ce mai multe vase si ustensile pentru gatit sunt acoperite de teflon.

Pentru ca firmele producatoare de vase din teflon aduc in fata numai avantajele, iata o lista de motive pentru renuntarea la teflon:
1. Vasele de teflon sunt scumpe si se strica repede. Chiar si intretinute corect, isi modifica forma in timp de la caldura.
2. Vasele de teflon se zgarie.
3. Mancarea gatita la cuptor nu se prinde te tigaie, din orice material ar fi aceasta.
4. In cazul aluaturilor gatite la cuptor (prajituri etc), orice vas pregatit corespunzator (uns cu margarina/tapetat cu faina etc) face fata provocarii in mod admirabil.
5. Exista pe piata si alte tipuri de vase de gatit decat cele din teflon.

Alternative la tigaia de teflon (in ordinea crescatoare a toxicitatii):
1. Vasele din sticla termorezistenta tip Jenna. Sticla nu se descompune in nici un mod la gatit.
2. Vasele ceramice.
3. Vasele de fonta.
4. Vasele de otel inoxidabil.
5. Vasele de aluminiu ¬ desi si aluminiul se descompune si poate caauza probleme in aceeasi arie ¬ cancer, tumori, etc, este de preferat in fata teflonului.

Articole despre toxicitatea teflonului:
http://www.viviente.com/2006/01/toxic_teflon_n...
http://tuberose.com/Teflon.html%C2
http://www.loe.org/shows/segments.htm?programI...

Nu alegeti in bucataria, in casa si in viata dumneavoatra substante care sunt descoperite recent. Preferati-le pe cele care au fost langa om sau in natura de zeci de mii de ani, si ale caror efecte sunt bine cunoscute.

Sanatate din natura: Stevia romaneasca si beneficiile de primavara


Stevia este o planta foarte des intalnita in Romania insa beneficiile ei nu sunt atat de cunoscute in si apreciate la fel cum erau pe vremea stramosilor nostrii. Bunicii nostrii stiau de portia de sanatate pe care stevia le-o da si nu o ocoleau de la nici o masa.

Unde intalnim stevia si cum o recunoastem?

Stevia creste salbatica in jurul stanelor si a pasunilor montane dar si in zonele de deal. In pamant ea are un rizom gros, cu multe capete, iar la suprafara acestuia are o tulpina aeriana inalta, dreapta si are frunze mari. Stevia este o planta dulce-acrisoara, creste primavara si insoteste spanacul in misiunea lor anuala de a ne curata si vindeca organismul uman de toate toxinele acumulate peste iarna.

Frunzele de stevie pot fi consumate crude si au un gust dulce-acrisor, asemeni spanacului, dar pot fi folosite si in supe, ciorbe sau alte mancaruri gatite.

Beneficiile steviei

Stevia este o planta bogata in vitamine (C si K), saruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), proteine si fibre. Este o planta minune pentru ca ne ajuta sa eliminam lichidul de prisos din corp, ne scapa de oboseala mintii si a trupului si detoxifiaza organismul.

Iata cateva din beneficiile steviei:

Stevia combate obezitatea

Stevia era folosita din timpuri stravechi in curele de slabire datorita proprietatilor sale de reglare a nivelului de zahar din sange. Se spune ca pigmentii steviei au un puternic rol in reglarea greutatii corporale. Pentru a obtine efectele dorite, se recomanda consumul a 70 gr. de frunze crude de stevie, sub forma de salata in care se poate adauga putin ulei de masline si cativa stropi de lamaie. Este important ca inainte si dupa masa sa nu se consume fluide pentru ca lipsa lor favorizeaza digestia acestei plante.

Stevia previne astenia de primavara

Astenia de primavara este o slabire a organismului care se instaleaza din cauza carentelor de vitamine si de minerale care apar odata cu terminarea iernii. Datorita cotinutului sau de vitamine si de minerale, stevia previne instalarea asteniei de primavara.

Ai probleme cu glicemia? Stevia te ajuta

Stevia are un continut moderat de zaharuri de buna calitate si are capacitatea de a regla nivelul zaharului din sange, combate pofta de dulciuri si micsoreaza senzatia de foame. Datorita acestor proprietati ale sale, stevia este recomandata persoanelor care sufera de diabet sau care au hipoglicemie.

Stevia trateaza ranile si afectiunile gingivale

Stevia are un puternic efect antibacterian. Potrivit unor studii realizate de japonezi la Scoala de Stomatologie din Hiroshima, stevia impiedica dezvoltarea bacteriilor dentare, lupta impotriva cariilor si a afectiunilor dentare. De asemenea, stevia este foarte buna in lupta impotriva bacteriei Streotococcus mutas.

Stevia este adjuvant in tuse, pneumonie si tuberculoza

Salatele de stevie au un efect de stimulare a sistemului imunitar dar si antibacterian, astfel ca ele pot ajuta la combaterea tusei, a pneumoniei si a tuberculozei. Si sucurile din radacina de stevie sunt bune pentru aceste tipuri de afectiuni.

Combate constipatia prin consumul de stevie

Datorita continutului sau de fibre, stevia este o planta adjuvanta in cazul celor care sufera de constipatie.

Stevia - un puternic detoxifiant

Stevia stimuleaza tranzitul gastro-intestinal, ajuta la eliminarea reziduurilor alimentare, stimuleaza eliminarea bilei si favorizeaza digestia.

Anemia, tratata cu stevie


Stevia are un continut bogat de fier si ajuta organismul sa se revigoreze si sa se mineralizeze astfel incat sa scape de anemii.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare