Faceți căutări pe acest blog

joi, 19 iulie 2012

CUM SE FAC O FRIPTURA LA GRATAR NECANCERIGENA



De ani de zile, nutritionistii avertizeaza ca orice carne fripta la gratar produce substante cancerigene, atat prin arderea grasimilor care se scurg din carne si care imbiba friptura, cat si prin arderea carbunelui. De cand clima a luat-o razna si vara este doar o succesiune de furtuni si canicule, friptura la gratar, in aer liber, pare a fi singura scapare pe care o gasesc orasenii pentru weekend.

Insa clasica friptura la gratar devine cu atat mai periculoasa pentru sanatate pe o astfel de vreme, cand organismul este slabit de efortul adaptarii la temperaturile capricioase. Nutritionistii americani au descoperit opt reguli care reduc sau elimina de-a dreptul riscul imbolnavirii de cancer dintr-o "banala" friptura la gratar.

1. Lasati carnea peste noapte in sos marinat, obtinut din zeama de lamaie, putin ulei de masline si usturoi. Acest sos impiedica in proportie de 90% sa se formeze substantele cancerigne, iar carnea fripta are un gust mult mai bun.

2. Bucatile mai mici de carne se frig mai repede si nu mai au timp sa elibereze substantele toxice, asa ca se recomanda frigaruile, care alterneaza bucatelele de carne cu felii de rosii, ceapa, ardei, usturoi.

3. Cu cat carnea sta mai putin deasupra gratarului, cu atat se impiedica eliberarea substantelor chimice toxice. Daca se baga carnea intai la cuptor si se lasa pana dispare sangele, apoi se pune pe gratar, nu se mai formeaza substantele cancerigene.

4. Puneti o folie de aluminiu alimentar pe gratar. Grasimea nu mai are contact direct cu flacara, nu se mai formeaza substantele toxice si gratarul se curata foarte usor, fara sa ramana pe grile bucatele de carne de la fripturile anterioare, care si ele sunt daunatoare.

5. Folositi gratare bombate, compacte, cu scurgerea grasimilor in santulete in care se pune apa.

6. Carnea se frige fara risc de imbolnavire daca sursa de caldura vine din lateral, cum se pregateste saorma. Sau, dupa model autohton, din vremuri stravechi: intre sursa de foc si carnea de pe rotisor se pune un recipient cu apa in care se scurge grasimea.

7. Carnea de pui se frige cu pielita, apoi aceasta se scoate. Carnea de porc trebuie curatata de grasime; nu se va usca daca este lasata cat trebuie. Pestele, daca este lasat de cu seara in sos marinat, nu mai trebuie tinut decat foarte putin deasupra gratarului.

8. Legumele la gratar nu formeaza substante cancerigene. Se poate face un pat de legume si chiar fructe (pere, de exemplu) pe gratar, peste care se pune carnea marinata sau precoapta.

Daca in timpul mesei se bea si ceai rece, aromat - un antioxidant care neutralizeaza substantele cancerigene - riscul unei mese total nesanatoase este eliminat.

Sursa: alimentatie, friptura, cancer



GREATA


Remedii naturale pentru greata


Remediile naturale sunt la indemana tuturor, de aceea putem sa ne folosim de ele cand avem nici neplaceri.

Daca iti este greata si nu vrei sa mai apelezi la medicamente, poti sa folosesti cu succes ingrediente pe care le ai in bucatarie ca sa te vindeci.


Ghimbirul este folosit de cel putin 2.000 de ani si poate fi luat si in timpul sarcinii. Poti sa iei capsule cu ghimbir sau sa iti faci o bautura. Acesta este folosit si pentru a combate febra, raceala sau crampele menstruale.

Greata se trateaza cu menta, adica ceai de menta sau sirop. Puteti manca de asemenea, bomboane de menta. Desi nu sunt la fel de puternice functioneaza pentru cazurile minore de greata.

Semintele de chimen sunt recomandate la starile de greata. Este un remediu mai puternic, dar merita o incercare atunci cand nimic altceva nu pare sa functioneze.

Se spune ca femeile gravide scapa de greata daca consuma germeni de grau. Puteti presara pecereale, inghetata, si legume. Acesta va fi greu de remarcat! Germenii de grau mai pot fi consumati cu piureurile de fructe.

Daca poti suporta mirosul, otetul de mere si miere are multe utilizari. Puteti scapa de starea de greata daca adaugati putin otet in ceai sau il amestecati cu putina apa si miere.

Si mai poti scapa de greata daca apasati pe punctele de presiune, care se gasesc intre degetul mare si degetul aratator, langa cotul si tendonul biceps, mai jos de genunchi sau in interiorul incheieturii mainii.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare