Faceți căutări pe acest blog

joi, 20 septembrie 2012

Lintea un aliment bogat în antioxidanţi, minerale şi acid folic



Lintea câştigă din nou teren în bucătăria europeană, ca urmare a interesului crescând acordat de consumatori alimentaţiei sănătoase.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care lintea nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră: este una dintre leguminoasele cele mai uşor de digerat, în amestec cu orez şi legume alcătuieşte un meniu vegetarian bogat în proteine şi sărac în grăsimi şi are un conţinut excepţional de fibre alimentare.

Lintea se bucura de mare succes la curtea faraonilor egipteni, după cum indică frescele din epoca domniei lui Ramses al II-lea. Nici asirienii nu erau străini de cultivarea lintei. Se pare că lintea era cultivată chiar în vestitele grădini suspendate ale Babilonului, în secolul al VIII-lea î.H. Treptat, culturile de linte s-au răspândit în Grecia antică, însă aici lintea era văzută ca alimentul săracilor. De altfel, despre noii îmbogăţiţi ai vremii se spunea, ironic, că lintea nu mai era pe gustul lor... De-a lungul timpului, lintea a devenit un aliment de bază.

Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.

La fel ca toate leguminoasele, lintea este bogată atât în fibre solubile, cât mai ales în fibre insolubile. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin acţiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sânge. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. La rândul lor, fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipaţiei, prin uşurarea tranzitului intestinal.

Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Fosforul joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. În plus, fosforul contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi la stabilizarea pH-ului sangvin. La rândul său, fierul este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul intră în acţiunile enzimatice şi întăreşte sistemul imunitar.

Alături de minerale, lintea se mai remarcă şi prin conţinutul important de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, joacă un rol major în producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, în buna funcţionare a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însărcinate, pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică, lintea se găseşte în diverse sortimente. Avantajul lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute). Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai răspândită varietate de linte. În schimb, lintea roşie este cel mai rar sortiment.

Cum se prepară:

Înainte de a se pune la fiert, lintea trebuie aleasă cu atenţie şi spălată. Se poate lăsa la înmuiat peste noapte, într-o cantitate de apă de 3 ori mai mare decât cea de linte. Boabele care plutesc se îndepărtează.
Pentru a elimina efectul de flatulenţă pe care l-ar putea produce, se lasă la înmuiat timp de 8 ore, după care apa se aruncă, iar lintea se spală bine înainte de a fi pusă la fiert în apă curată.

Consumată în salată, în amestec cu legume bogate în vitamina C, precum roşii, ardei sau broccoli, lintea îşi sporeşte proprietăţile nutritive, iar fierul pe care îl conţine este absorbit mult mai uşor.

Extrem de uşor de pregătit este şi supa de linte: lintea se fierbe, împreună cu legumele preferate, ca pentru orice supă, iar spre final, pentru un plus de gust, se poate adăuga puţin chimen sau coriandru.

http://www.csid.ro/dieta/lintea-un-aliment-bog...

duminică, 16 septembrie 2012

Nu hrani cancerul !



Cancerul este a doua boala din lume, prin numarul de victime, dupa bolile de inima. Cancerul nu are niciodata o cauza unica, evolutia acestuia fiind inconstanta si diferita. Cu toate acestea, oncologia clasica a privit prea putin spre stilul de viata al bolnavilor, care este semnificativ in evolutia cancerului.

Stilul de viata este decisiv in aparitia si evolutia cancerului. Astfel, cu cat o regiune este mai industrializata si dezvoltata, cu atat incidenta cancerului este mai mare. Unele dintre cele mai puternice arme ale cancerului sunt greselile pe care le facem noi in alimentatie. Aproape o treime din cazurile actuale de cancer stau in stransa legatura cu regimul alimentar.

In urma mai multor studii, efectuate in ultimele decenii, s-a demostrat ca o dieta corecta este foarte eficienta in profilaxia si terapia cancerului. Astfel, alimentatia poate fi un aliat de incredere in lupa impotriva cancerului.

Dietoterapia naturista, adica utilizarea alimentelor naturale in procesul terapeutic, este din ce in ce mai cautata. Terapia prin alimentatie este acea forma de terapie care utilizeaza alimentele, fie in starea lor naturala, fie prelucrate intr-un mod adecvat, ca remedii impotriva diferitelor afectiuni.

De mai bine de un secol si jumatate, oamenii au inceput sa foloseasca ingrasaminte chimice in agricultura, din dorinta egoista de a creste productivitatea. Aceste substante chimice de sinteza au scazut rezistenta plantelor la conditiile mediului inconjurator. Prin urmare, au fost introduse insecticidele si erbicidele, la inceput mai slabe, apoi, din ce in ce mai puternice.

Prin introducerea ingrasamintelor chimice in agricultura, pe langa cresterea productiei, s-a ajuns la scaderea calitatii solului si la alterarea capacitatii naturale de aparare a plantei fata de daunatori. Prin urmare, insecticidele au preluat aceasta functie naturala a plantelor. In cele din urma, s-a ajuns la modificarea genetica a anumitor organisme, pentru o productie si mai mare, precum si pentru a obtine roade mai atragatoare, din punct de vedere estetic.

Zaharul

Zaharul este bun atata timp cat este consumat in forma lui naturala, impreuna cu celelalte substante hranitoare din plante, iar nu izolat, sub forma de glucoza si fructoza. Astazi insa, la nivel mondial, consumul izolat de zahar este enorm. Zaharul este prezent in prajituri si in dulciuri, in sucuri si in siropuri, in inghetata, in cafea si in ceai. Zaharul rafinat se comporta precum un drog, odata crescut consumul acestuia, cu greu mai putandandu-se reveni la normal.

Consumul de zahar este direct responsabil pentru aparitia multor boli, printre care si a multor cazuri de cancer. Organismul uman a fost creat pentru a consuma glucide naturale, in care zaharul formeaza abia a douazecea parte. Precum un virus, zaharul a alungat din meniul oamenilor mierea si fructele.

Cu cat creste cantitatea de zahar din organism, cu atat acesta ajunge sa prezinte mai multe anomalii. Consumul separat de zahar izolat schimba unele functii de baza ale organismului uman: celulele incep sa secrete mai multa insulina si acid lactic, iar instinctul alimentar este dereglat, aparand senzatia de foame permanenta.

Decalogul alimentatiei

Tehnicile gastronomice trebuie sa nu altereze calitatea nutritiva a alimentelor.

Nu folositi vase din aluminiu sau acoperite cu teflon.
Evitati recipientele din plastic, deoarece contin "ftalati" si "bisfenol-A" (BPA).
Folositi vase emailate sau confectionate din lut, ceramica, yena sau inox.
Evitati cuptorul cu microunde, oala sub presiune si gratarul cu carbuni.

Eviti tratarea alimentelor la temperaturi inalte !
Ce nu se poate consuma crud, sa se gateasca in abur, in apa sau in cuptor.
Eliminati prajelile din alimentatie; prin incingere, uleiul devine toxic.

Evitati, pe cat se poate, plantele alimentare ingrasate chimic si tratate cu insecticide.
Nu consumati organisme modificate gentic !
Alimentele sa fie integrale, cat mai putin procesate si rafinate.

Antioxidantii si fibrele, extrem de importante, se gasesc doar in plante.
Colesterolul se gaseste doar in alimente de origine animala.

Nu folositi suplimentele nutritive decat in situatii de forta majora.

Evitati abuzul alimentar. Postul si ajunarea sunt recomandate si de medici.
Digestia incepe in cavitatea bucala, deci masticatia este extrem de importanta.

Faina de cereale sa fie integrala, iar paine sa fie facuta in casa (rapid si sanatos).
Faina alba din comert nu este simpla, ci contine aditivi alimentari (ingrediente).
Limitati progresiv in alimentatie zaharul rafinat si sarea extrafina.
Folositi uleiuri presate la rece, iar nu uleiuri rafinate sau dublu-rafinate.

Fructele si legumele, pe cat se poate, sa fie consumate crude, netratate termic.
Fructe importante: Citrice, kiwi, fructe de padure, afine, struguri, nuci, macese etc.
Sucurile din fructe si zarzavaturi se obtin prin presare, nu prin zdrobire violenta.
Uscarea fructelor si a plantelor se face la maxim 40 de grade Celsius.

Cerealele integrale se consuma tratate usor termic, fiind foarte importante.
Grau, porumb, orz, secara, orez si ovaz.
Boabele (fasole, mazare, linte, soia) se consuma numai tratate termic.
Zarzavaturi cu efecte anti-cancer: varza, broccoli, usturoi, ceapa, rosii etc.
Ciupercile sunt renumite pentru efectul lor antitumoral.

Pestele se consuma tratat usor termic. Pestele sa nu fie de crescatorie, nici afumat.
Lactatele naturale sunt o sursa alimentara completa.
Se recomanda lactatele fermentate: iaurt, sana, chefir si lapte batut.

Apa de retea este poluata prin compusi clorati.
Apa din primele panze freatice este poluata prin azotatii folositi in agricultura.
Se recomanda folosirea apei din puturi de mare adancime.
Dimineata, pe stomacul gol, sa se bea un pahar mare cu apa curata.

Vinul curat este bun pentru sanatate. Este recomandat un pahar pe zi.
Ceaiul verde previne aparitia cancerului.
Curcumina (curry) grabeste moartea celulelor tumorale.
Mierea este un inlocuitor sanatos al zaharului (tratata termic, devine toxica).

Cititi ingredientele produselor cumparate !
Evitati mai ales acidul citric (E330) si glutamatul de sodiu (E621).

Teodor Danalache
Informatii complete: "Nu hrani cancerul", Editura Christiana, Bucuresti, 2012.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare