Faceți căutări pe acest blog

joi, 4 aprilie 2013

De ce este bine să mănânci gălbenuş de ou: şapte beneficii extraordinare pentru sănătate





Gălbenuşurile au un conţinut ridicat de colesterol, însă un studiu realizat recent arată că un consum regulat de ouă nu influenţează deloc nivelul de colesterol general din sânge, în timp ce un altul a stabilit că acest aliment creşte nivelul de colesterol bun, care are ca efect protejarea inimii.

Aceste lucruri pot provoca confuzii, însă comunitatea medicală arată că nu trebuie confundat colesterolul din dietă cu cel din sânge, care este asociat cu un risc crescut de infarct şi accident cerebral.

"Există probleme mai mari, în ceea ce priveşte dieta alimentară a americanilor, decât colesterolul", spune Drew Ramsey, profesor psihiatru la Columbia University, care studiază asocierile dintre stilul de viaţă şi sănătatea psihică. "Nu există date care să sugereze că pe primul loc în topul îngrijorărilor legate de alegerile alimentare trebuie să se afle colesterolul. Toată lumea este de acord cu următorul lucru: diabetul şi obezitatea sunt provocate de consumul exagerat de alimente procesate", mai spune Ramsey, potrivit Huffington Post.

Iată şapte din cele mai importante beneficii ale consumului de gălbenuşuri (sau ouă întregi):

Ochi - gălbenuşul conţine luteină şi zeaxantină, două carotenoide asociate cu o reducere a riscului de apariţie a cataractei şi a degenerescenţei maculare.

Inimă - consumul regulat de ouă (unul pe zi) contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor de sânge şi de producere infarctului şi accidentului cerebral.

Creier - gălbenuşul, deşi bogat în colesterol, aduce mari beneficii asupra sănătăţii generale, printre acestea numărându-se şi faptul că el conţine un nivel ridicat de colină (vitamina B7), care contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, la reducerea inflamaţiilor din organism, la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin (consumat de femeile însărcinate) şi la producerea serotoninei şi dopaminei, cunoscute drept hormoni ai fericirii.

Sâni - colina din gălbenuş ajută şi la prevenirea cancerului mamar, potrivit anumitor studii, mai ales dacă acest consum regulat de ouă a început încă din adolescenţă. Alte studii au stabilit o asociere între consumul de ouă şi o rată mai scăzută de cazuri de cancer mamar, însă cu o menţiune: consumul a maximum două ouă pe săptămână este asociat cu un risc mai scăzut de cancer mamar, în timp ce consumul a şapte ouă pe săptămână contribuie la creşterea acestui risc.

Păr, unghii, piele - ouăle sunt bogate în sulf, un ingredient esenţial pentru absorbţia vitaminelor B, utile unei bune funcţionări a ficatului, dar şi pentru producerea colagenului şi cheratinei, care ajută la menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor şi părului, oferind în plus strălucire.

Dezvoltarea muşchilor - cu şase grame de proteine pe ou, alături de aminoacizii conţinuţi, ouăle sunt o alegere perfectă pentru încurajarea dezvoltării musculare.

Menţinerea unei greutăţi optime - mai multe studii au demonstrat că un consum regulat de ouă la micul dejun ajută la combaterea surplusului ponderal. Persoanele care au consumat ouă la micul dejun, timp de 8 săptămâni, au înregistrat o reducere cu 61% a indicelui de masă corporală (IMC), comparativ cu persoanele care au consumat la această masă un colac cu acelaşi conţinut caloric. IMC este obţinut prin împărţirea greutăţii (în kilograme) la pătratul înălţimii (în metri).

Sursa: Mediafax

joi, 21 martie 2013

Verdeturile de primavara: aliatul sanatatii


Ai nevoie de o cura de detoxifiere, iar solutia cea mai la indemana in aceasta perioada sunt verdeturile de primavara. Despre proprietatile lor si modul cel mai bun pentru a fi preparate ne vorbeste Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Ti-am pregatit de asemenea, 5 retete usoare si delicioase, ideale pentru aceasta perioada.

"O cura cu verdeturi de sezon este ideala in aceasta perioada. Verdeturile stimuleaza detoxifierea naturala a organismului si ar fi bine sa le avem zilnic pe masa", recomanda specialistul.

Salata verde, loboda, stevie sau leurda sunt doar cateva dintre verdeturile care se gasesc in perioada aceasta la piata. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi iti spune de ce sunt bune pentru sanatate si cum le poti gati pentru a te bucura de proprietatile lor:

Salata verde

Contine saruri minerale (de iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic si zinc), dar si multe vitamine (A, B, C, D si E). Toate acestea dau organismului rezistenta la infectii si virusuri.
Datorita continutului ridicat de clorofila, salata verde are rol antianemic.
Contine aminoacizi si mucilagii care au un rol important in normalizarea digestiei si a tranzitului intestinal, fiind un real ajutor, pentru persoanele care sufera de constipatie.
In salata verde se mai gasesc substante chimice cu rol de hormon, de aceea salata este un sedativ excelent.
Consumata seara, ajuta la destresarea organismului si imbunatateste somnul.
In trecut era folosita impreuna cu semintele necoapte de dovleac pentru tratarea diferitelor boli, ca de exemplu sifilisul sau cancerul.Mod de folosire: in salate, combinata cu alte legume de sezon - ceapa verde, leurda, ridichi, mancaruri, ciorba.
Daca vrei sa slabesti, poti incepe masa cu o salata verde, are putine calorii si face mancarea mai satioasa.
Sfatul specialistului: rupe salata cu mana, nu o taia. In felul acesta se i pastreaza mai bine proprietatile.

Urzicile
Sunt bogate in substante de natura glucidica: amine, steroli, ulei volatil, substante grase, acizi: formic, acetic, pantotenic, folic, sitosteroli, vitamine (A, C, B2 si K), clorofila, saruri de Ca, Mg, Fe. Iata cateva proprietati ale acestei plante:

regleaza fluiditatea sangelui, intrucat contine atat substante cu efect anticoagulant, cat si cu efect coagulant;
combate diareea;
se recomanda in stomatite - stari inflamatorii ale mucoasei cavitatii bucale, manifestate sub forma unor leziuni ale mucoasei, dureroase, ce impiedica masticatia si deglutitia;
este un bun diuretic;
poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata;
are actiune favorabila in guta;
este recomandata celor ce sufera de orice fel de alergie, sub forma de ceai care trebuie baut pe o perioada mai indelungata;
ceaiul de urzici combate matreata.
Fitoterapia recomanda intrebuintarea ei intr-o gama larga de afectiuni, de la cele ale rinichilor pana la bolile reumatice. Se poate folosi sub forma de ceai, tinctura, sau in mancaruri. Zeama in care se fierb, inainte de a fi gatite, se poate bea in loc de ceai, fiind bogata in vitamina C.
Sfatul specialistului: adauga urzici crude in salate.

Stevia

Este un aliment vegetal cu o impresionanata reputatie de vindecator pentru organism.
Are capacitatea de a regla nivelul zaharului in sange (glicemia), de a infrana pofta de dulciuri si a tempera senzatia acuta de foame, fiind eficienta pentru cei care sufera de diabet sau hipoglicemie.
Stevia este excelenta pentru stimularea energiei mentale si fizice si poate chiar opri bacteriile care determina cariile dentare.
Mai presus de toate, stevia nu contine calorii.
Stevia poate micsora dorinta de a consuma alimente grase si poate controla apetitul. Unii oameni au descoperit ca pofta lor de mancare scade daca iau drajeuri din stevie cu 15-20 de minute inainte de masa.
Actioneaza ca un diuretic natural, ajutand organismul sa scape de fluidele in exces, scade oboseala mentala si fizica, armonizeaza digestia, regleaza presiunea sangelui si ajuta la pierderea in greutate.

Leurda

Se spune ca leurda este prima planta pe care o consuma ursul cand iese din hibernare. Usturoiul salbatic sau usturoiul ursului, cum mai este cunoscuta, are aceleasi proprietati ca si usturoiul: stimuleaza detoxifierea, are efect hipocolesteroleminat, antiviral si antibacterian.
Curele cu leurda previn bolile cardiovasculare prin scaderea colesterolului.
Contine minerale: potasiu, magneziu, calciu, dar si fibre alimentare care intervin in asimilarea grasimilor. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi recomanda folosirea frunzelor de leurda atat in salate, cat si in mancaruri, la fel ca si usturoiul obisnuit. In combinatie cu untisorul si urzicile, este o mancare ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor care postesc.
Datorita alicinei (substanta cu proprietati antivirale), leurda este expectoranta, tonica, antispastica si poate fi folosita pentru prevenirea virozelor respiratorii.
Sucul de leurda ajuta la stimularea sistemului imunitar si combate astenia de primavara.

Untisorul

Contine potasiu si fibre alimentare care ajuta la reducerea nivelului colesterolului si regleaza tensiunea arteriala. In untisor se mai gasesc: betacaroten, vitaminele C, E si calciu.
Scade riscul de cataracta si ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Frunzele de untisor imbunatatesc circulatia sanguina.
Frunzele sau radacinile de untisor sunt folosite pentru proprietatile lor de a imbunatati circulatia sangvina. Vitaminele si mineralele scad riscul de cataracta, iar acidul folic este important in mentinerea sanatatii creierului.
In bucatarie se intrebuinteaza sub forma de salata.

Papadia

Contine substante care ii dau un gust usor amarui si stimuleaza detoxifierea ficatului.
Este foarte bogata in fibre vegetale si impiedica activ asimilarea nedorita a zaharului.
Sub forma de macerat, pentru care se folosesc atat frunzele, cat si radacinile, previne anorexia si constipatia, iar sub forma de decoct se foloseste pentru tratarea cataractei.
Remediu pentru parul gras: se toaca marunt frunzele verzi de papadie si se aplica pe parul uscat. Se pastreaza cu ajutorul unei bonete si se lasa toata noaptea. Dimineata, se spala parul cu sampon.
In gastronomie, se foloseste, de regula, in salate.

Spanacul
Contine potasiu, acid folic, calciu, fier, vitamina C, vitamina E, vitamina K si fibre alimentare. Regleaza digestia si previne constipatia. Alte proprietati:

stimuleaza activitatea inimii;
previne infectia gingiilor;
stimuleaza cresterea, fiind recomandat in special copiilor si tinerilor aflati la pubertate;
datorita continutului de acid folic, se recomanda femeilor insarcinate;
cura cu suc de spanac reechilibreaza si fortifica organismul;
este eficient impotriva anemiei, depresiei nervoase si oboselii.
Prin fierbere, spanacul pierde majoritatea principiilor sale active. Daca doresti sa-i pastrezi toate proprietatile, trebuie sa-l consumi crud si proaspat. Sucul de spanac se poate combina in parti egale cu cel de morcov, de creson sau de telina. Ca si celelalte legume cu frunze verzi, spanacul este sarac in calorii.


Ceapa verde

Contine vitamina C, potasiu, alicina, cuercitina – antioxidanti puternici cu rol in combaterea stresului oxidativ.
Poate preveni bolile cardiovasculare si poate reduce riscul de cancer ovarian si de san.
Cura cu ceapa verde, sub forma de salata, are efect diuretic si depurativ si este considerata un antialergic natural foarte valoros.
Ceapa este unul dintre cele mai puternice si mai la indemana hipoglicemiante, fiind recomandata persoanelor care sufera de diabet.
In bolile renale cronice, se recomanda consumul de ceapa verde, zilnic, dimineata si seara.
Cura indelungata cu ceapa verde are rezultate favorabile in sterilitate si impotenta hormonala.

Usturoiul

Contine, in cantitati insemnate, vitamine: A, B1, B2, C si substante minerale printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic.
Este unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene. S-a constatat reducerea incidentei cancerului pulmonar la cei care mananca usturoi verde, acesta inlaturand o parte din efectele negative ale fumatului.
Cercetarile au demonstrat ca utilizarea regulata a usturoiului in alimentatie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie si tratament a arterosclerozei.
De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor si a trombozei arteriale.
Usturoiul verde creste pofta de mancare, reduce tensiunea arteriala, previne virozele respiratorii si gripa.
Esti in pana de idei sau nu stii cum sa gatesti legumele de primavara? Incearca sugestiile noastre!


Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare