Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 10 aprilie 2013

Hofigal...

Ştefan Manea (Hofigal):
Suntem ţara cu cel mai bun pământ. Dar nu ştim să-l preţuim!
Cercetarea şi dezvoltarea nu poţi s-o faci de unul singur
● Primul produs enzimativ din lume din usturoi, praz şi nap
● Nu mai produc decât produse pe bază de materie primă pe care mi-o fabric singur
● Ne-am înfiinţat o întreprindere nouă care se numeşte Aromaplant
● Ştirul şi napul sunt declarate de ruşi plante de interes naţional pentru sănătatea poporului
● Fiecare tip de celulă din plante corespunde uneia din organismul uman ● În viitorii 40 – 50 de ani, dacă stăpânim enzimele vom stăpâni lumea

- V-aş ruga să ne spuneţi câteva lucruri legate de modul în care brandul Hofigal face faţă dificultăţilor cu care se confruntă piaţa românească.
- Eu pot să spun următorul lucru: că Hofigal în momentul de faţă şi-a creat un nume mai ales prin activitatea de cercetare. În afară de noi nu mai este nici o altă firmă şi fac cofinanţări. Eu în fiecare an am avut între 12 şi 14 firme pe care le-am cofinanţat. Cineva mă întreba, la un moment dat: ai făcut socoteala câţi bani ai dat la cofinanţare?! Niciodată. Aş fi cumpărat vreo 250 apartamente. Dar nu asta e problema. Problema este că din cercetarea pe care o facem noi avem foarte multe brevete. Nu există an în care să nu participăm la concursuri de inventică internaţionale, Bruxelles, Geneva, la Londra, peste tot şi nu a fost nici un an în care să nu luăm unu, două premii – medalii de aur – pentru produsele noastre. Peste 80 la sută din produsele pe care le avem sunt din proprietate privată. Cum am făcut acest lucru? Am luat o serie de oameni cu experienţă, din Institutul de cercetări chimico farmaceutice, inclusiv oameni cu care am lucrat înainte şi am avut o politică pe care o am şi acum, pe toţi care au venit încoace după facultate, i-am obligat să-şi ia doctoratele cu o temă sau alta din domeniul în care lucrăm şi astfel i-am obligat să se pună la curent cu tot ce este nou şi să ştie absolut toate noutăţile din domeniu. Şi cu acest lucru am reuşit să-i determin să facă meserie din pasiune. Nu poţi să avansezi, fără pasiune. Eu, în momentul de faţă am şi muncitori foarte mulţi cărora le-am spus să facă pasiune şi, aproape incredibil tineri care au brevete pe tehnologii cumpărate din afară. V-aş da un singur exemplu: am cumpărat anul trecut o instalaţie de capsule gelatinoase din China, care se vând şi pe plan mondial. Ei bine, eu am reuşit cu ei, cu muncitorii şi mecanicii respectivi, ca aceste capsule gelatinoase intercalând un utilaj – o moară coloidală – să putem introduce în ele şi produse solide în uleiurile respective. O chestiune pe care nu o are nimeni pe plan mondial. Este o premieră făcută cu oamenii de aici. Dar, cu aceşti oameni care sunt de valoare. Am încercat să îi formez să fie ca o familie. Cercetarea aşa e. Cercetarea şi dezvoltarea nu poţi s-o faci de unul singur. Am făcut aceste colective pe temele de cercetare pe care le avem cu statul. Şi avem şi teme internaţionale. De exemplu, o temă foarte interesantă pe care o avem cu Turcia, cu Iugoslavia, cu Polonia şi Ungaria. O temă despre care, aparent, poţi să spui: a, ce e aşa de important? E vorba de reziduurile care cad de pe blănurile animalelor. Acele reziduuri sunt de o valoare extraordinară dacă ştii să le valorifici. Unele din ele sunt sisteme enzimatice, altele sunt produse valoroase din toate punctele de vedere.
Am trecut să dezvoltăm ştiinţe pe care nici măcar nu le-am băgat în programa de învăţământ. De exemplu, în medicină. La noi, la Medicină nu se învaţă aromoterapia, enzimologia, gemoterapia. Or am înfiinţat secţie de enzimologie şi anul acesta am scos primul produs enzimatic recunoscut care rezolvă nişte treburi cu totul deosebite. Respectiv, rezolvă colesterolul, trigliceridele, tensiunea, glicemia, produs care nu are nici o toxicitate.
Şi dacă vă spun materiile prime din care e făcut o să zâmbiţi: usturoi, praz şi nap! Şi am oameni care sunt interesaţi în mod deosebit să cumpere produsul pentru că aici toată tehnologia de a obţine aceste enzime are un secret. Sunt oameni din afară care ar vrea să îl transforme în medicament ca să-l folosească ei. Şi, de exemplu, sunt două ţări care cumpără produsul de la mine şi se vinde cu de 14-15 ori preţul pentru că problema… este palpabilă.
Problema colesterolului: sunt o grămadă de medicamente care au efecte benefice momentan, dar efecte toxice pe durată lungă, extrem de periculoase. Cercetări făcute acum de englezi arată că orice medicament luat pentru colesterol este o otravă. Să vă explic pe scurt: colestorolul este numit de noi bun şi rău. Colesterolul este fabricat de către ficat 85%. Restul de 15% vine din afară, din grăsimi, din ce mâncăm. Dacă eu încerc să reduc acest colesterol, cel bun este căruţaşul care cară prin sânge materiile prime la celule, cel rău care se depune pe vase este cel din care se formează membranele celulare, noile celule care se nasc. Şi cantitatea de colesterol pe care eu o am este calculată de partea aia de creier şi ea este calculată în funcţie de câte celule îţi mor în organism.
Dacă tu umbli la ficat şi cauţi să rezolvi problemele astea nu faci altceva decât să îţi accelerezi procesul de îmbătrânire. Adică este o chestie complet nouă pe plan mondial. În acest mod eu nu umblu pe organ, umblu pe ficat şi îl determin să fabrice şi noile celule care îi trebuie şi să-mi rămână colesterolul care este strict necesar. În trei-patru luni de zile am avut oameni care aveau colesterolul 280 şi au ajuns la 170, în limita strict necesară cu acest produs.
De asta am spus de enzimologie căci în afară de chinezi, ruşi, americani, în toată Europa nu mai există nimeni care să producă produse pe bază de enzime. Suntem singurii „obraznici” dacă vreţi – pentru că aşa mi s-a spus la un congres: ceea ce vreţi dvs. este obrăznicie. Adică avem această chestiune, avem oameni şi copii pe care i-am format. Şi îi vom forma în continuare. Şi tineri şi bătrâni. Avem oameni şi de peste 80 de ani care lucrează, dar iau şi tineri, obligându-i să înveţe, să facă doctoratul, masteratul, îi oblig să înveţe pentru a duce mai departe. Asta este una din căile mele de lucru cu care mă menţin cu produse noi.

Al doilea lucru pe care l-am considerat strict necesar: eu nu mai produc decât produse pe bază de materie primă pe care mi-o fabric singur, bio şi ecologică. Pentru că cercetările de pe plan mondial şi în mod deosebit… aici pot să spun că ruşii sunt foarte avansaţi chiar faţă de chinezi. Ruşii au cercetări speciale pentru aşa ceva. Un exemplu vă dau: ruşii au un institut special de cercetări care se ocupă numai de spirulină. O algă. Dar este alga completă pentru viaţă. Este alga cu care a plecat Gagarin în Cosmos, hrana pentru cosmonauţi, hrana pentru cei care lucrează în subteran, este hrana care îţi asigură absolut tot. Aici am şi un brevet făcut în mod deosebit cu Republica Moldova, profesorul Şelaru din Chişinău. Şi vreau să vă spun un lucru care nu ştiu cât se ştie la noi. Pe moldovenii din Republica Moldova noi îi tratăm aşa, ca pe nişte rude mai sărace, dar sunt mai deştepţi decât noi. Pentru că puţină lume ştie că fostul imperiu sovietic a vrut să facă arma bacteriologică şi a făcut toate cercetările la Chişinău şi, de aceea chimia era la cel mai înalt nivel. Toate ştiinţele naturale, acest centru avea studenţi, la un moment dat, din peste 120 de oraşe din toate ţările lumii. După revoluţie am făcut, imediat ce mi s-a permis, o primă întreprindere la Chişinău cu spirulina. Atunci am brevetat… am şi acum în seră fişa mea. Ruşii, aceşti moldoveni „ai noştri”, s-au ocupat de cercetarea asta foarte avansată şi partea de bio-chimie m-a ajutat foarte mult şi pot să spun că nivelul lor ştiinţific era mult peste ce aveam noi în ţară. Şi am profitat de treaba asta. Cercetarea pe care am făcut-o cu ei a continuat pe un drum pe care, asta vreau să-l accentuez şi anume ce se întâmplă cu plantele, cu algele, cu tot ce este verde dacă foloseşti insecticide, ierbicide.
O cercetare pe care ei o demonstrează astăzi: au ajuns la nişte treburi practice deosebite. Armurariul este materia primă pentru silimarină (pentru o mulţime de utilizări). Silimarina de sinteză este una din cele patru componente. Silimarina de sinteză are o activitate de 5% faţă de silimarina naturală formată din toate componentele. Dacă această plantă este crescută cu un azotat de amoniu, ca îngrăşământ, se transformă şi se obţin nişte aminosilighine extrem de toxice. Şi dintr-un produs sănătos faci o otravă în toată regula. Foarte multe din produsele zise naturale compromit calitatea.
Acum între Turnu-Măgurele şi Alexandria, la Furculeşti ne-am înfiinţat o întreprindere nouă care se numeşte Aromaplant şi avem peste 300 ha de pământ unde ne facem culturile, aproape 200 ha sunt transformate în terenuri bio, autorizate de Ministerul Agriculturii şi internaţional de firma italiană care se ocupă în toată Europa de aşa ceva.
Aici iarăşi vă spun despre o cercetare comună cu ruşii. Am găsit o plantă care poate transforma într-un an un teren otrăvit într-unul bio. Se cheamă ştirul. Ăla pe care noi nu dăm doi bani pe el şi cu care ţăranul român creştea porcii. Amarand – denumirea sa din greacă care înseamnă „învinge tot” – este un dar al lui Dumnezeu care face următoarele chestiuni: poţi să o pui în orice fel de pământ că nu-ţi iese la suprafaţă decât plantă curată. Dacă vrei să vezi un teren cât e de bun smulgi un ştir. Dacă rădăcina e dreaptă şi curată atunci e teren bun, bio, dacă pe rădăcină găseşti nişte negi, alea sunt nişte otrăvuri pe care ştirul reuşeşte să le scoată şi le izolează.

- M–am întrebat adeseori dacă vitalitatea extraordinară a buruienilor nu poate avea o folosinţă concretă.
- V-aţi întrebat bine. Facem o greşeală imensă că spargem acest tot pe care ni-l dă natura. Toate plantele au rostul lor – bine aţi spus. E păcat că aşa zisa ştiinţă modernă – din care am făcut şi eu parte, că am şi eu păcatele mele – ştirul ăsta mai are o proprietate descoperită de ruşi. La o anumită vârstă frunza de ştir are o activitate antibiotică atât de puternică încât nu există comparaţie cu… nici un antibiotic care există la ora actuală. Dar şi lucerna e net superioară proteinei de carne de pasăre, de vită, conţine toţi acei 8 aminoacizi de care organismul uman are nevoie; al doilea lucru: rădăcina plantei se duce până la 12 m adâncime în pământ, dacă apa este la 6 m adâncime nu mai contează dacă a plouat sau nu, dar nu numai atât. Ea scoate la suprafaţă minerale şi tot ce îi trebuie încât după ea ţăranul român ştia să facă rotirea culturilor, 4-5 ani de cultură de grâu şi porumb, iar punea lucernă şi astfel scotea dupa câţiva ani tot ce îi trebuie plantei. O altă treabă despre plante: cine oare a dat doi bani vreodată pe napi?!

- Un fel de cartofi….
- Ei bine, ruşii au demonstrat o treabă, şi anume faptul că porcul care mănâncă napi nu face artrită. Şi până la 18 – 20 de ani cât trăieşte nu face nici o boală. Acum, mai nou, s-a descoperit că napul conţine în el o polizaharidă a fructozei. Anumite tipuri de napi. Că sunt mai multe feluri. Eu am în cercetare cu ruşii vreo şase tipuri de napi. După cercetări a reieşit că acest produs are distanţa foarte variabilă între oxidrili. Aceştia încadrează toate metalele toxice încât dacă iei produse pe bază de napi este exclusă orice boală de colon. Şi de aceea ştirul şi napul ruşii le-au declarat plante de interes naţional pentru sănătatea poporului şi au făcut institute de cercetări şi colaborez cu ei. Cu natura asta e foarte greu. Am fost la un congres zilele trecute: „Omenire, încotro?” Şi eu le-am spus: lăsaţi cu cometele, cu lovitul… noi ne autodistrugem singuri. S-au uitat cam ciudat la mine. Am întrebat pe cineva: de ce sub un nuc nu creşte niciodată troscot sau ştir?
Există medicina vibraţională. Cel mai teribil detector de minciuni s-a făcut cu ajutorul plantelor care nu pot să te înşele. Fiecare tip de celulă din plante corespunde uneia din organismul uman. De exemplu, se cunoaşte din antichitate că ţăranul român îşi trata flebitele cu castane. Le ţinea 4-5 zile în apă apoi le sfărâma. Gemoterapia modernă arată că ce? Atunci când făcea treaba asta începea să germineze castana. Atunci apăreau celulele noi. Ca să se constate acum, după cercetări foarte multe, că celulele din germenele de castane sunt identice cu cele din vasele de sânge ale noastre.
Sistemele de vibraţie ale castanei le percepe organismul, de asta, la ţară, oamenii se duc şi îmbrăţişează castanul. Sunt vibraţiile care purifică organismul, o chestie pe care lumea o înţelege foarte greu, dar sunt şi altele… coacăzul are în frunze nişte componente care seamănă cu cortizonul, dar nu are nici o toxicitate pentru că organismul uman o acceptă.
Iată, pădurarii trăiesc în aer curat. Şi toată lumea spune vai, ce bine de ei, respiră aer curat. Ei bine, ei fac parte din categoria de oameni cu cea mai scurtă viaţă. Un pădurar care a tăiat un copac până la 1 km se degajă energie negativă. Noi nu cunoaştem această lume a plantelor. Concluzia: natura trebuie păstrată ca atare.
Poate aţi văzut, pe toate produsele Hofigal eu am o lozincă, cuvintele lui Eminescu: „Natura nu minte niciodată”. Dar Eminescu nu a fost publicat înainte de Revoluţie pentru filozofia lui: Natura egal Dumnezeu. Natura are soluţii la toate. Atunci, dreptul meu este de a o lăsa cum este.

- Aş vrea să vă rog să trecem pe un registru concret. Care sunt ultimele realizări ale Hofigal?
- Am făcut această linie nouă de capsule gelatinoase unde facem produse noi, printre care unul în premieră mondială, care se numeşte LARV Albina. Asta arată că albina ca atare are foarte multe componente micro şi macro elemente comune cu ale organismului uman şi are peste 200 enzime comune cu ale organismului uman. Apilarnilul care se făcea înainte, se lua lăptişorul de matcă se făcea liofilizare şi îl făcea solid. Dar acesta are 70 la sută apă şi 30 la sută substanţă uscată. Exact ca şi organismul uman. Ei bine, în momentul când făceai această uscare distrugeai o grămadă de enzime. E pentru prima dată pe plan mondial când iau acest lăptişor de matcă, îl bag într-o maşinărie specială, îl bag în ulei, respectiv Omega 3, alături de spirulină şi îl încapsulez cu toate proprietăţile lui de la albină. Şi nu înlătur nimic din ceea ce se cheamă de la matcă. Ei bine, produsul dă nişte rezultate foarte bune.
Cel mai important lucru pe care l-am constatat: are în el calitatea declanşării reacţiilor hormonale din organism. Declanşând astea, absolut toate, cancerul mamar la femei, prostata la bărbaţi este imposibil să se mai poată întâmpla aşa ceva. Cea mai importantă treabă este că regenerează organismul în totalitate. Albina este singura care are în larva ei vitamina B12 într-o cantitate încât în 100 mg de larvă de albină se găsesc circa 12-16 centigrame de B12. Sunt suficiente 6 capsule pe zi ca să asimilezi necesarul zilnic de B12. Al doilea lucru în larva de albine sunt componente deosebite, dintre care unele cu iod. Asta are un iod pe care tiroida îl asimilează. Una din realizări.
O altă realizare: aspirina naturală. Am fost inspirat din poveştile din copilărie. Pe mine mă fascina atunci ideea că se făceau schimb de roci valoroase, de aur cu coajă de salcie. La toate luptele tribale fiecare trebuia să aibă în buzunar dacă se rănea, coajă de salcie ca să mănânce. După cercetări, salcia are precursorul acidului salicinic, adică salicinol şi acum e demonstrat că iarăşi enzimele au un rol deosebit. Am fost inspirat de nişte cercetări ale englezilor, aspirina ca atare a fost gândită să atace orice fel de inflamaţie. Acum se ştie şi de ce. Dar, aspirina poate face mai mult rău decât bine. Ei bine, salicinolul s-a dovedit că nu are nici o acţiune secundară. Eu am nişte rozmarin în cultură, am asociat cu o altă formă de salicinol din rozmarin şi am făcut salicinolul concentrat, care înlocuieşte aspirina din toate punctele de vedere. Un lucru foarte important: toate aceste plante din care vrei să faci produse enzimatice trebuie să le faci fără să depăşeşti temperatura de 40 de grade, că astfel distrugi enzimele.

O să scoatem acum ceaiul făcut la rece. Aici am un brevet cu totul deosebit privind uscarea plantelor – iarăşi premieră mondială. Eu usuc plantele cu aparatură din Germania şi fac uscarea prin modificarea umidităţii totale şi marea descoperire constă în faptul că toate bacteriile, chiar şi viruşii, sunt distruşi. Învelişul viruşilor este din hidrocarburi care rezistă. Dar când umiditatea a scăzut, ele crapă şi s-a dus bacteria. Acum 4-5 ani când am dat de această descoperire nu-mi venea să cred că pot să sterilizez o plantă fără să o aduc la temperatură. Eu prelucrez numai cu 24 de ore înainte de a fi fabricat produsul pentru că şi aici, la capsulare, eu folosesc aceste blistere şi de aceea, de exemplu, nu le ambalez în borcane, deoarece orice capsulă care vine în contact cu umezeala şi cu oxigenul se degradează. Pentru asta am luat medalia de aur a Calităţii Europene la Oxford acum 2 ani de zile pentru calitatea produselor Hofigal pentru că aveam nişte produse cu totul deosebite. Acum voi scoate pe piaţă nişte produse noi pe bază de alfa de care vă spuneam. Mă irită faptul că la noi în ţară sunt atâţia copii bolnavi. Peste 12 la sută avem copii bolnavi la un an, doi de viaţă. Cu produsele pe care le poate lua mama îi poate corecta absolut toate eventualele boli.

- Care rămâne produsul de bază al Hofigalului?
- Primul produs se cheamă Redigest. Nu are egal pe plan mondial. Îl consumă nouă şefi de state. Acest produs, cine învaţă lecţia să-l ia cu regulitate de la vârsta de 35 de ani. Este o invenţie făcută acum 18 ani la sugestia unui medic veterinar care mi-a spus: noi semănăm cu păsările foarte mult. Nu încerci să vezi dacă poti să scoţi un produs din pipota lor? Am constatat că puiul de găină în perioada de 18 zile până la 36 zile se suprapune identic din punct de vedere al enzimelor cu omul. Făcând cercetări pe treaba asta am găsit pe cuticula de pipotă doi noduli: hipofiza şi epifiza. Şi avem şi aceste enzime care ar trebui fabricate de către organism. Aceste enzime dacă le aduci de afară…
În viitorii 40 – 50 de ani dacă stăpânim enzimele vom stăpâni lumea. Dacă vii cu acest supliment de la vârsta când nu mai poţi face faţă efortului – de la enzime nu mai faci faţă – poţi să ajungi Norman Walker. Cercetător american, care la 84 de ani a renunţat la scaun şi a început să facă câţiva km pe jos, zilnic. Apoi a scris cartea „Întinereşte şi tu” pentru a-i învăţa şi pe alţii din experienţa lui de viaţă, dar şi ca medic, despre toate descoperirile şi cercetările sale. A murit la 116 ani. Cu mintea perfect limpede. Acesta spunea: nu contează să arăţi tânăr, ci să ai minte tânără.

Am o mâhnire teribilă că la noi în ţară se acceptă OMG-urile. A fost un congres aici. Spusă de către nemţi în plină şedinţă. Madam Merkel a avut o întâmpinare teribilă. Stuparii au găsit că matca nu mai depune 1.200 de ouă dacă iei polenul din OMG-uri, pentru că în primul an scade capacitatea cu 30 la sută, în anul 2 scade cu 50 la sută şi în anul 3 stupul se stinge. Şi aceşti stupari s-au dus cu aceste filme, le-au arătat dnei Merkel. Peste câteva zile a dat decret prin care interzice pe tot teritoriul Germaniei OMG-urile şi firmei Monsanto să plătească despăgubiri la toţi stuparii. În Europa am rămas singurii care acceptăm OMG-urile. Rezultatul: 50 la sută din bărbaţii din România nu mai pot să procreeze. Dar, suntem ţara cu cel mai bogat pământ din lume. Dar nu ştim să-l preţuim. Dacă am trece la produse bio şi economic ne-am reveni. I-am spus şi unui ministru: dacă dvs. mâncaţi mămăliga din porumbul cultivat în pământul pe care aţi acceptat să se cultive porumb modificat genetic în nordul României, trebuie să mâncaţi 4-5 mămăligi ca să vă asiguraţi micro elementele necesare. De-aia americanii sunt toţi obezi.

Cuptorul cu microunde: dusmanul din casa ta


Este posibil ca milioane de oameni sa-si sacrifice sanatatea fara sa stie de pericolele la care se expun? De ce a interzis Uniunea Sovietica aceste aparate in 1976? Cine a inventat cuptorul cu microunde si de ce ? Cum functioneaza acesta? Sunt cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem in acest articol. Raspunsurile s-ar putea sa va socheze atat de tare incat este posibil, asa cum mi s-a intamplat personal, nici macar sa nu vreti sa il dati altcuiva, ci pur si simplu sa-l aruncati la gunoi.
Presupun ca deja mai toata lumea stie acum ca hrana pe care o mancam are directa legatura cu sanatatea noastra fizica, mentala si spirituala. Alimentele ne pot vindeca sau imbolnavi, in functie de felul in care au fost crescute, recoltate, pastrate, manipulate, preparate si binenteles gatite.
Cel mai eficient si sigur mod de a manca alimentele este in starea lor cat mai naturala, cruda. Dar nu toata lumea este pregatita sa faca asta iar pe de alta parte sunt unele alimente care nu pot fi mancate crude si astfel oamenii au gasit metode de a le gati. In secolul vitezei insa valoarea unei mese nu este data insa nici macar de faptul ca hrana este cruda sau gatita, bio sau procesata. Valoarea este data de disponibilitate, economie si eficienta (rapiditate).
Asta este si unul din motivele pentru care fast food-ul a devenit un asa mare succes. Nu este vorba neaparat de gust cat de metoda rapida de preparare si servire precum si de disponibilitate si binenteles economie. Pentru cei care nu stiu, desi in Romania nu este cazul inca, in tarile vestice si mai ales la americani, fast food-ul ofera cea mai ieftina mancare, daca o putem numi mancare.
Problema vine de fapt din aceasta preparare rapida a mancarii. Din dorinta de a vinde ceva aparent hranitor, intr-o viteza cat mai mare, totul este preambalat, conservat si depozitat cu mult timp inainte. Iar metodele de “gatit”  pentru a da impresia unei mese calde sunt “prajeala” sau incalzirea. Si ce dispozitiv este folosit pentru cea mai rapida incalzire sau gatire? Ati ghicit: cuptorul cu microunde.
Daca stam bine sa ne gandim, multe din casele noastre se transforma incet incet in mici restaurante fast-food, unde daca nu ne aducem sau nu ne comandam o asemena “mancare”, o preparam, deja preambalata, la cuptorul cu microunde. Personal consider ca este posibil ca nimic altceva sa nu fie mai periculos pentru hrana noastra decat cuptorul cu microunde.
Daca este atat de periculos, de ce exista pe piata?
In acest moment foarte multi romani au in apartamentele lor un asemea cuptor. De fapt sunt putini cei care nu au asa ceva. Sa nu mai vorbim de restaurante si chiar bucatariile din diferite birouri de firme unde cuptorul cu microunde este un element de baza. Faptul ca este destul de ieftin, usor de folosit si isi face treaba intr-un mod aparent curat si rapid, da o valoare considerabila acestui dispozitiv in mai toate bucatariile. Putini sunt cei care cred ca aceste aparate sunt periculoase. Binenteles, daca ar fi periculoase, guvernul ne-ar spune nu? Cineva s-ar sesiza si ar fi interzise, nu? Ei bine…, se pare ca  intr-adevar, NU!
Cum functioneaza cuptorul cu microunde!
Microundele sunt o forma de energie electromagnetica , precum undele radio si ocupa o parte din spectrul de putere sau energie electromagnetic.  Microundele sunt o forma de unde foarte scurte(de unde si numele) care calatoresc cu viteza luminii. In lumea noastra moderna, microundele sunt folosite pentru telefoniile pe distante mari, programe de televiziune, internet, sateliti samd. Dar pentru multi dintre noi acestea reprezinta doar o notiune legata de gatirea sau incalzirea rapida a alimentelor.
Cuptorul cu microunde are in dotare un magnetron, un tub in care electronii sunt afectati de catre campurile magnetice si electrice in asa fel incat sa produca radiatii de microunde la aproximativ 2450 MHz. Aceste radiatii interactioneaza cu moleculele din alimente. Toate undele isi schimba polaritatea de la pozitiv la negativ cu fiecare ciclu al undei. In cazul microundelor aceasta schimbare are loc de milioane de ori pe secunda. Moleculele alimentelor , in special cele ale apei au un capat pozitiv si unul negativ precum un magnet are polaritate nord si sud.
In modelele comerciale, aceste cuptoare au o putere de 1000 de wati. In timp ce microundele generate de magnetron bombardeaza alimentele, ele fac moleculele polare sa se roteasca la aceeasi frecventa de milioane de ori pe secunda. Toata aceasta agitatie creaza frictiune moleculara care incalzeste mancarea.  Frictiunea insa este si cauza multor deteriorari ale moleculelor dimprejur, pe care le distruge, le rupe sau le deformeaza fortat.
Facand o camparatie cu soarele, microundele generate de soare sunt bazate pe principiile curentului direct pulsat care nu creeaza caldura prin frictiune. Microundele generate de cuptoare folosesc curent alternativ care creaza caldura prin frictiune. La acestea energia undelor se duc intr-o singura frecventa stramta din spectrul energetic, pe cand energia soarelui opereaza intr-un spectru de frecventa foarte larg. In vreme ce caldura soarelui vine progresiv din exterior in interior, in cazul microundelor de la cuptoare, caldura vine dinspre interior in afara.
Poate partea aceasta este putin prea tehnica sau stiintifica, (si pe mine m-a obosit), dar trebuie sa cunosti cum functioneaza un lucru pentru a-l intelege.
Periculos pentru bebelusi
Din pacate, tot mai multe mame tinere folosesc cuptorul cu microunde pentru  a incalzi laptele bebelusilor. Pentru multe dintre ele, este o metoda rapida si usoara insa majoritatea nu realizeaza ca de fapt cele cateva minute in plus castigate pot afecta serios sanatatea micutilor.
Intr-un articol publicat in 1989 intr-una dintre cele mai respectate reviste de medicina Lancet, Dr. Lita Lee afirma urmatoarele :
“Formulele pentru bebelusi incalzite la cuptorul cu microunde transforma anumiti aminoacizi trans  in izomeri cis sintetici. Izomerii sintetici nu sunt activi biologic. Mai mult de atat, un amino acid L-prolina este convertit in d-izomer, care este cunoscut a fi o neurotoxina (otrava pentru sistemul nervos) si o nefrotoxina (otrava pentru rinichi). Este destul de rau nu numai faptul ca bebelusii nu sunt alaptati la sanul mamei, dar acuma le este dat “lapte fals” transformat in ceva otravitor prin cuptorul cu microunde.”
O modalitate mult mai sigura este de a incalzi recipientul cu lapte la jetul de apa calda al chiuvetei sau intr-un vas cu apa calda pe aragaz, testand din cand in cand temperatura. Cele cateva minute in plus nu merita rsicul la care ne supunem copiii.
Un alt pericol vine din faptul ca, in cazul cuptoarelor cu microunde incalzirea alimentelor nu este uniforma, asa ca in unele cazuri unele parti sunt mai calde altele mai putin calde. Au fost cazuri cand bebelusii s-au ars pe buze datorita faptului ca mamele testasera temperatura intr-o portiune mai rece.
Sangele incalzit la cuptorul cu microunde omoara
In 1991, a existat un proces in Oklahoma, in care un spital a folosit la o transfuzie sange incalzit la cuptorul cu microunde. Cazul a implicat o pacienta, Norma Levitt, care in urma unei operatii la sold, a primit o transfuzie de sange incalzit la cuptorul cu microunde de catre o asistenta. In urma trasfuziei, pacienta a decedat.
Aceasta tradegie ne face sa credem ca incalzirea prin cuptorul cu microunde are efecte mult mai periculoase decat suntem lasati sa credem. Sangele pentru tansfuzii este incalzit cateodata dar in nici un caz la cuptorul cu microunde. In cazul de mai sus, sangele a fost alterat astfel incat a cauzat moartea.
Este clar ca incalzirea alimentelor in acest mod altereaza mancarea intr-un mod cu multe necunoscute. Iar in momentul in care ne hranim cu aceste alimente, ingeram si toate aceste necunoscute.
Pentru ca organismele noastre sunt in natura lor electrochimice, orice forta care disturba sau schimba evenimentele electrochimice, va afecta cu siguranta intr-un mod major si fiziologia corpului.
Fapte si dovezi stiintifice
Intr-un studiu publicat in 1992 de catre Raum & Zelt numit “Studiu comparativ intre mancarea pregatita conventional si cea pregatita in cuptorul cu microunde”, autorii afirma urmatoarele:
“O simpla ipoteza a medicinii traditionale spune ca introducerea in corpul uman de molecule si energii, cu care acesta nu este obisnuit, este foarte probabil sa produca mai mult rau decat bine. Mancarea preparata la cuptorul cu microunde contine atat molecule dar si energii care nu sunt prezente in alimentele gatite in modul in care oamenii au gatit mancarea inca de la descoperirea focului. Energia microundelor de la soare si alte stele este bazata pe curent direct. Microundele produse in mod artificial, inclusiv cele din aceste cuptoare, sunt produse prin alternarea curentului si forteaza inversarea polaritatii de milioane de ori pe secunda in fiecare molecula de alimente pe care o ating. Producerea de molecule nenaturale este inevitabila. S-a observat ca amino acizii care se formeaza in mod natural suporta schimbari izomerice si transformari in forme toxice sub impactul produs de microundele din aceste cuptoare.”
Studiul clinic elvetian
Doctorul Hans Ulrich Hertel, care este acum pensionar, a lucrat ca cercetator in domeniul alimentatiei pentru una din marile companii de profil elvetiene, ale carei afaceri sunt la nivel global. Cu cativa ani in urma acesta a fost concediat pentru ca a pus intrebari in legatura cu anumite proceduri prin care alimentele erau preparate, proceduri ce deteriorau mancarea.
In 1991, acesta impreuna cu un profesor de Universitatea Lausanne au publicat un studiu indicand ca mancarea preparata la cuptorul cu microunde cuprinde riscuri mai mari asupra sanatatii decat mancarea pregatita in mod conventional. De asemenea in numarul 19 al revistei Franz Weber a aparut un articol in care se arata faptul ca alimentele pregatite la cuptorul cu microunde au efecete cancerigene asupra sangelui.
Doctorul Hertel este primul om de stiinta care a efectuat un studiu de calitate asupra efectelor pe care le au nutrientii, supusi cuptorului cu microunde, asupra sangelui si a fiziologiei corpului uman. Studiul sau restrans dar foarte bine documentat au aratat forta degenerativa produsa in alimentele preparate in cuptorul cu microunde.  Concluzia stiintifica a aratat ca prepararea la cuptorul cu microunde schimba nutrientii din mancare, schimbari avand loc si in sangele celor care consuma aceste alimente ceea ce cauzeaza deteriorarea sistemului uman. Studiul a fost facut alaturi de  Dr. Bernard H. Blanc de la Institutul Federal Tehnologic din Elvetia si alaturi de Institutul Universitar de Biochimie din Elvetia.
La intervale de doua pana la cinci zile, voluntarii participanti la studiu, au primit una dintre urmatoarele variante de mancare pe stomacul gol :  (1 lapte crud; (2) acelasi lapte gatiti conventional; (3) lapte pasteurizat; (4) acelasi lapte crud gatit la cuptorul cu microunde; (5) legume crude de la o ferma organica; (6) aceleasi legume gatite in mod conventional; (7) aceleasi legume inghetate si dezghetate intr-un cuptor cu microunde;  si (8) aceleasi legume gatite la cuptorul cu microunde. Odata ce voluntarii au fost izolati, probe de sange au fost recoltate de la acestia inainte sa manance, iar apoi alte probe de sange au fost recoltate la anumite intervale dupa ce au mancat alimentele in cauza.
Schimbari semnificative s-au descoperit in probele de sange recoltate dupa ce au fost mancate alimentele gatite in cuptorul cu microunde. Acestea au implicat in special hemoglobina, colesterolul in special ratia HDL si LDL si  limfocitele. Nivelele de hemoglobina au scazut iar  nivelele de celule albe si colesterol au crescut, in vreme ce limfocitele au scazut. Toate aceste semne au indicat efectul de degenerare.
O bacterie luminiscenta (care emite lumina) a fost introdusa pentru a detecta schimbari energetice in sange. Cresteri semnificative au fost constatate atunci cand a fost expusa sangelui obtinut dupa consumul de alimente preparate in cuptorul cu microunde. Acest lucru l-a facut pe doctorul Hertel sa concluzioneze ca astfel de energii derivate tehnic este posibil sa fie preluate de om prin ingerarea mancarii.
Dintre toate substantele naturale , care sunt polare, oxigenul din moleculele de apa interactioneaza cel mai sensibil. Acesta este modul in care prepararea alimentelor la cuptorul cu microunde functioneaza. Aceasta frictiune violenta din moleculele apei din interiorul alimentelor.  Acest procedeu difera total de metodele conventionale in care caldura se transmite din exterior spre interior.
Aceeasi deformare violenta care are loc in corpurile noastre cand suntem supusi radiatiei are loc si in moleculele alimentelor pregatite astfel.  Insa aceste cuptoare mai produc si altfel de componente numite componente radiolitice care sunt creeate prin decompozitia moleculara ca rezultat direct al radiatiei.
Producatorii de cuptoare cu microunde insista asupra faptului ca alimentele preparate cu microunde nu au nivele semnificative ridicate de componente radiolitice , mai mari decat cele preparate conventional. Dar din cele prezentate aici cred ca este destul de clar ca acest fapt este o minciuna, este ca si cum ar zice cei de la McDonalds ca Big Mac nu este mult mai daunator sanatatii decat chifltelutele facute de bunica.
Si totusi exista niste intrebari care ridica suspiciune. De ce nu exista studii mai mari facute si in alte tari precum Statele Unite? De ce preocuparile vin mai mult in ceea ce priveste modul de manipulare a acestor dispozitive decat efectele lor directe?
Personal cred ca pentru cei care “controleaza” lumea si implicit sanatatea oamenilor, un astfel de adevar ar fi ca un inceput de avalansa. In momentul in care oamenii o sa realizeze ca au fost mintiti si otraviti atatia ani, ei o sa fie suspiciosi asupra mai multor lucruri din viata lor si o sa inceapa sa puna mai multe intrebari si o sa ceara mai multe raspunsuri. Acest lucru este evitat. Scopul lor este ca oamenii sa fie ignoranti, bolnavi si lipsiti de energie, pentru ca in eforturile lor disperat de supravietuire nu aiba timp sa isi puna intrebari de acest gen si astfel sa consume in continuare otravurile scumpe oferite si impachetate colorat.
Cautarea independenta a adevarului
Cu ceva ani in urma pe cand era in clasa a 6 a, un tanar admirabil din Cluj, care are acum 18 ani, a facut un experiment in cadrul unui proiect stiintific al scolii pe care o urma. Tanarul, pe numele sau Na’im Zerbes, si un prieten foarte apropiat, a gasit 12 voluntari dispusi sa participe la experimentul sau, carora le-a dat sa manance, timp de trei zile,  pe rand legume  in stare cruda, incalzite conventional sau incalzite la cuptorul cu microunde . Apoi a testat urina colectata de la fiecare a doua zi dimineata si a pus datele cap la cap . Binenteles ca rezultatele au aratat ca cea mai sanatoasa mancare este cea cruda pe cand cea mai nesanatoasa este cea incalzita la cuptorul cu microunde. Cu acest proiect tanarul Na’im, care studia in regim de invatamant la distanta la o scoala din Canada (avand mama canadianca si tatal roman ), a castigat premiul intai in toata Canada  in cadrul unui concurs numit “Canada Wide Virtual Science Fair”. Puteti citi mai multe despre experimentul sau pe acest link .
Incercari de a ascunde adevarul
In momentul in care doctorii Hertel si Blanc si-au publicat rezultatele, autoritatile au reactionat. O organizatie comerciala puternica, Asociatia Elvetiana de Distribuitori de Electronice Menajere si Industriale, l-au fortat in 1992 pe presedintele Tribunalului de la Sftigen, Berna, sa emita un ordin impotriva celor doi doctrori. In 1993, doctorul Hertel a fost condamnat pentru ” intervenirea in comert” si i s-a interzis sa publice restul rezultatelor sale. Cu toate acestea Hertel nu s-a dat batut si s-a luptat pentru multi ani impotriva acestei decizii.
In cele din urma in 1998, Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, a inversat decizia  hotarand ca s-a comis un abuz impotriva lui Hertel in 1993.
Cine a inventat cuptoarul cu microunde?
Exista mai multe surse in acest sens. Pe de o parte inventia ii este atribuita unui american ,  Dr. Percy Spencer, care in 1946 in timp ce experimenta cu o tehnologie radar a observat intamplator cum alimentele care erau in preajma se incalzeau. Pe de alta parte ii este atribuita unui engelz Leonard Gfoellner. Insa mai exista o ipoteza interesanta si anume ca acesta a fost inventat de nazisti. Poate nu era o varianta la care v-ati fi asteptat. Insa sa nu va duca acum imaginatia ca era o tehnologie menita sa ucida ci din contra chiar sa hraneasca. In timpul invaziei lor in Rusia, germanii ar fi elaborat aceste cuptoare ale caror avantaje permiteau rezolvarea multor probleme legate de prepararea meselor pe scara larga si a producerii de alimente intr-un timp foarte scazut precum si economisirea de combustibil pentru gatit. Dupa razboi, aliatii, americanii, englezii dar si rusii au gasit aceste cercetari medicale facute de nemti in acest domeniu pe care le-au transportat inapoi in tarile lor  si le-au clasificat ca si secrete de stat. In vreme ce in America dupa asa zisa inventie a sa cuptorul cu microunde a ajuns sa faca miliarde, in Rusia acesta a fost interzis complet, iar in urma testelor pe care le-au facut, rusii chiar au transmis un avertisment international referitor la pericolele atat biologice dar si de mediu inconjurator.
Carcinogeni in mancarea preparata la cuptorul cu microunde
In cartea sa  ” Efectele radiatiei de la microunde asupra sanatatii ”  precum si in editiile din martie si septembrie ale revistei “Scrisoarea Pamantului”, Dr. Lita Lee a facut afirmatia ca fiecare cuptor cu microunde scapa radiatii electromagnetice, denatureaza mancarea, si transforma substantele din alimente in produse toxice si chiar carcinogene. Alte cercetari citate in aceste surse au ajuns la concluzia ca aceste dispozitive sunt cu mult mai periculoase decat se crezuse pana atunci.
O serie de studii facute in Rusia a ajuns la concluzia ca substante cancericene sunt formate in toate alimentele preparate la cuptorul cu microunde. Niciun aliment nu a fost tinut in aparat mai mult decat necesar. Iata cateva astfel de rezultate:
Carnea preparata la cuptorul cu microunde provoaca formarea de d-nitrosodientanolamide, un cunoscut cancerigen
Laptele si cerealele preparate la cuptorul cu microunde isi transforma o parte din aminoacizi in carcinogeni
Dezghetarea fructelor inghetate cu ajutorul microundelor, transforma glucoza si galactoza acestora in substante carcinogene
Scurta expunere a legumelor, fie crude, gatite sau inghetate  la cuptorul cu microunde, transforma alcaloidele din plante in carcinogene
Cercetatorii rusi au observat de asemenea si o accelerare a degradarii structurale a alimentelor si o scadere in nutrienti a acestora.  Astfel, alimentele si-au pierdut intre 60 si 90 % din nutrienti. Au fost observate:
Pierderea bio-disponibilitatii complexelor de vitamina B, vitamina C si vitamina E.
Pierderea mineralelor esentiale precum  si a altor factori lipotropici in toate alimentele testate.
Diferite deteriorari a mai multor substante din plante, precum alcaloidele, glucozidele, galactozidele si nitrilozidele
Degradarea nucleoproteinelor din carne.
Microundele ucid apa
Apa, elementul vital al vietii este afectat cel mai repede si in cel mai periculos fel de catre cuptorul cu microunde. Cum explicam mai devreme, apa este cea mai sensibila la interactiunea cu aceste unde si in consecinta este afectata si denaturata in mod fatal. Exista un experiment simplu in care peste o samanta tinuta in vata sau pamant se toarna apa incalzita intr-un cuptor cu microunde. Acea seminta nu va creste . Este un experiment care poate fi facut de oricine. O concluzie simpla este trasa : apa isi pierde proprietatile datatoare de viata. Daca ne gandim atunci ca oamenii sunt undeva la 70% , ne putem imagina ce efect au aceste radiatii asupra apei din interiorul nostru.
Radiatiile din cuptorul cu microunde se scurg
Poate ca a-ti auzit de pericolul rezultat din faptul ca din aceste cuptoare se scurg radiatii si atunci cand ele nu sunt pornite. Trebuie sa recunoastem ca acest risc era mai mare cu modelele mai vechi, cele mai noi fiind testate mai riguros. Adevarul este ca oricum exista scurgeri, admise si de institutiile de specialitate, prin geamul de privit, insa se spune ca nu sunt in cantitati periculoase. Deaorece expunerea la radiatii scade cu cat ne aflam la mai mare distanta de cuptorul cu microunde, este sugerat sa ne aflam mereu la o distanta destul de mare de acesta.  Sistemele de siguranta necesare la fabricarea acestora sunt foarte stricte. Ele trebuie sa aiba doua sisteme independente care sa opreasca functionarea in caz ca usa se deshide si inca un sistem de monitorizare care sa opresca functionarea in cazul in care cele doua sisteme de inchidere nu mai functioneaza. Si cu toate astea, ar trebui sa credem ca suntem in siguranta. Insa dupa cum afirma o organizatie non-profit “Powerwatch” : ” Chiar si in cazul in care cuptorul cu microunde functioneaza corect, nivelele de radiatie din bucatarie este probabil sa fie crescute si chiar mai mari decat cele emise de o statie de telefonie mobila aflata in apropiere. Amintiti-va de asemenea si de faptul ca microundele calatoresc prin pereti daca aparatele sunt lipite de acestia.”Exista afirmatii cum ca un singur cuptor cu microunde lipit de peretele bucatariei, poate radia toate apartamentele din scara respectiva. Cu toate astea, s-a observat ca si daca stam la o distanta de un pas de cuptor suntem expusi la o cantitate de radiatii care a fost in mod clar legata de leucemie. Deci pentru cei care au un astfel de aparat, este de preferat sa nu stati in prejma lui prea mult, mai ales femeile insarcinate si copii. De asemenea datorita faptului ca ochii sunt foarte sensibili la radiatia provenita de la cuptorul cu microunde exista un mare pericol de cataracta.
13  motive sa-ti arunci cuptorul cu microunde
1.Continuand sa mancam alimente preparate in cuptorul cu microunde, vom suferi pe termen lung, in mod permanent, deteriorari neurologice (scurt-circuite ale impulsurilor electrice, depolarizarea si demagnetizarea tesuturilor nervoase);
2.Organismul uman nu poate metaboliza produsele necunoscute rezultate in urma supunerii alimentelor la cuptorul cu microunde;
3.Producerea de hormoni este oprita sau modificata, atat la barbati cat si la femei;
4.Eefectele produselor secundare rezultate in urma folosirii cuptoarelor cu microunde sunt reziduale (pe termen lung, permanente) pentru corpul uman.
5.Mineralele, vitaminele cat si alti nutrienti ai alimentelor preparate in cuptorul cu  microunde, sunt reduse sau alterate astfel incat corpul uman ori nu poate beneficia de acestea ori absoarbe nutrienti alterati care ii fac rau in loc de bine;
6.Mineralele din legume, sunt transformate in radicali liberi cauzatori de cancer atunci cand sunt preparate la cuptorul cu microunde;
7.Alimentele preparate la cuptorul cu microunde provoaca tumori intestinale si stomacale. Acest lucru poate fi cauza cresterii ingrijoratoare a cancerului de colon in America, unde 90 % din populatie foloseste un astfel de aparat;
8.Consumul prelungit de astfel de alimente determina cresterea celulelor canceroase in sangele uman.
9.Consumul continuu de alimente preparate la cuptorul cu microunde determina deficiente imunitare grave in ceea ce priveste glandele limfatice si alterarea sangelui.
10.Alimentatia cu astfel de alimente provoaca pierderea memoriei, a concentratiei, instabilitate emtionala si chiar scaderea inteligentei.
11.Scurgerile necontrolate pot provoca leucemie si cataracta
12.Radiatiile se pot scurge prin pereti
13.Daca torni apa, care a stat pentru doar doua minute in cuptorul cu microunde, peste o samanta, aceasta nu va creste.
Nu l-ai aruncat inca?
Cand vine vorba de cuptorul cu microunde, pe care trebuie sa recunosc ca l-am folosit in mod indelungat in studentie, imi vin in minte filmele cu Steven Segal care in situatiile extreme se ajuta de cuptorul cu microunde pentru a incropi o bomba artizanala, cu care reusea sa doboare vreo 10 “dusmani”. Si imi pun niste intrebari, zic eu firesti pentru fiecare dintre noi… de ce am vrea noi oamenii sa avem asa ceva in casa? Si mai mult.. de ce am vrea noi oamenii sa ne preparam hrana in astfel de dispozitive?
Surse:
http://www.globalhealingcenter.com/health-haza...
http://articles.mercola.com/sites/articles/arc...
 Davis D R. (February 1, 2009) “Declining fruit and vegetable nutrient composition: What is the evidence?” American Society of Horticultural Scienc
Rust S and Kissinger M. (November 15, 2008) “BPA leaches from ‘safe’ products” Journal Sentinel Online
 “Microwave oven radiation,” Food and Drug Administration
Havas M. “DECT phone affects the heart!”
Vallejo F, Tomas-Barberan F A, and Garcia-Viguera C. “Phenolic compound contents in edible parts of broccoli inflorescences after domestic cooking” Journal of the Science of Food and Agriculture (15 Oct 2003) 83(14);1511-1516
Kidmose U and Kaack K. Acta Agriculturae Scandinavica B 1999:49(2):110-117
Song K and Milner J A. “The influence of heating on the anticancer properties of garlic,” Journal of Nutrition 2001;131(3S):1054S-57S
Watanabe F, Takenaka S, Abe K, Tamura Y, and Nakano Y. J. Agric. Food Chem. Feb 26 1998;46(4):1433-1436
 George D F, Bilek M M, and McKenzie D R. “Non-thermal effects in the microwave induced unfolding of proteins observed by chaperone binding,” Bioelectromagnetics 2008 May;29(4):324-30
Quan R (et al) “Effects of microwave radiation on anti-infective factors in human milk,” Pediatrics 89(4 part I):667-669.
Lee L. “Health effects of microwave radiation-microwave ovens,” Lancet December 9, 1989 (Article)
Thomas W. “Cooked” Alive.com
 “Microwave oven and microwave cooking overview,” Powerwatch
“History of microwave ovens” Green Health Watch
“Microwave ovens: A danger to your health?” (January 26, 2010) Nutritional and Physical Regeneration
Villablanca E (December 19, 2007) “Ionizing and non-ionizing radiation: Their difference and possible health consequences”
“Health effects of microwave radiation (Western view)”
Sage C. “Reported biological effects from radiofrequency non-ionizing radiation” Wave-Guide.org
Penn State University. “DNA and the microwave effect” posted from MailBag (April 8, 2002)
Kakita Y, Kashige N, Murata K, Kuroiwa A, Funatsu M and Watanabe K. “Inactivation of Lactobacillus bacteriophage PL-1 by microwave irradiation” Microbiol. Immunol. 1995;39:571-576.
Adams C. (May 6, 2005) “Does microwaving kill nutrients in food? Is microwaving safe?” The Straight Dope - cuptorul cu microunde

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare