Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 13 aprilie 2013

"Caut o metoda eficienta pentru renuntarea la fumat"




ARTICOL DIN FORMULA AS

* Se ia un varf de cutit de pulbere de pedicuta (sau bradisor), ce se pune sub limba si se tine circa 15 minute, dupa care se inghite cu apa. Procedura de mai sus se repeta de 5 ori pe zi, pe stomacul gol.
* In F. AS nr. 528 (august 2002), se da o metoda eficienta de renuntare la fumat sub titlul "Cum sa ne lasam de fumat".
* Metoda dr. Harttman: Seara, inainte de culcare (in pat, cu putin timp inainte de a adormi - cand creierul trece pe unde a), te concentrezi asupra urmatoarelor sugestii: maine, gustul tigarilor imi va face rau. Se repeta de mai multe ori aceasta fraza (minimum 30 de ori) fara ca mintea sa fie preocupata de altceva, si fara ca altceva sa-ti atraga atentia. Dupa mai multe repetari, se poate scoate complet din minte subiectul tigarilor. Te poti gandi la altceva, apoi adormi. Dupa circa 3 saptamani de aplicare a fortei vointei, vei renunta la fumat.
* Vitamina C lupta impotriva efectelor devastatoare ale tutunului. Se recomanda un aport zilnic de 60 mg.
* A se consulta cartea "Adio tigari" a d-lui dr. Emil Radulescu, aparuta la editura "Viata si sanatate", Bucuresti, 2004 (www.viatasisanatatea.ro), care detaliaza metode eficiente de renuntare la fumat.
* Va mai recomand cartea "Incursiune in medicina naturista", in memoria lui Valeriu Popa, autor Speranta Anton, ce da metode de a renunta la fumat, la capitolul "Tabagismul".
Cu stima,
MIOC ALEXANDRU - Resita, e-mail: sandu_mro@yahoo.com

Eu m-am lasat , cu greu, fara medicamente...cu post si rugaciuni...si am reusit nu mai fumez de 6 ani...

Adevărat sau fals despre consumul de ouă




Oul este considerat unul dintre cele mai complexe alimente din punct de vedere nutriţional

În ciuda controverselor în ceea ce priveşte consumul de ouă, medicii nutriţionişti le recomandă pentru echilibrarea dietei din punct de vedere nutriţional.

Oul este considerat unul dintre cele mai complexe alimente din punct de vedere nutriţional. Acesta reprezintă cea mai bună sursă de proteine uşor de asimilat. În plus, conţine nouă aminoacizi care accelerează metabolismul. Tot în ouă se găseşte un complex de vitamine (A, B1, B2, B5, B6, B9, B12,D şi E) şi de minerale (calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc) care acoperă necesarul nutriţional la o masă.

De asemenea, printre substanţele care fac din ou un aliment-minune se numără colina şi inozitolul, care ajută la funcţionarea sistemului nervos şi a creierului. Un alt motiv pentru a consuma ouă este prezenţa în compoziţia sa a unor substanţe cu acţiune anticancerigenă. Iar potrivit unui studiu american, femeile care consumă şase ouă pe săptămână prezintă un risc cu 44% mai mic de a suferi de cancer de sân, în comparaţie cu cele care nu includ acest aliment în dietă.

Conţin colesterol «rău» care creşte riscul de boli cardiovasculare

FALS. Persoanele sănătoase care consumă unu sau două ouă zilnic nu prezintă modificări la nivelul colesterolului total din sânge, afirmă nutriţioniştii. Explicaţia este că majoritatea oamenilor prezintă aşa-numite mecanisme compensatorii, iar un consum mai mare de 300 mg de colesterol pe zi (un ou conţine 200 mg de colesterol), cât este recomandat, nu influenţează în mod negativ concentraţia lipoproteinelor din sânge.

În plus, studiile realizate în ultimii ani au arătat că, pe lângă colesterol, ouăle conţin şi o substanţă care ajută la anihilarea lui. Prin urmare, acestea nu afectează sănătatea cardiovasculară, şi, implicit, nu contribuie la depunerea grăsimii pe vasele de sânge. Datorită acestei proprietăţi, ouăle nu mai sunt incluse pe lista alimentelor cu risc cardiovascular.

Ajută la pierderea rapidă în greutate

ADEVĂRAT. Ouăle ajută la pierderea excesului de kilograme, însă cu condiţia să fie consumate la micul dejun, potrivit unui studiu publicat pe site-ul FASEB (Federation of American Societies for Experimental Biology). La studiu au participat 160 de voluntari (femei şi bărbaţi) obezi. Timp de opt săptămâni, o parte dintre ei au consumat la micul dejun numai ouă (unu sau două ouă fierte tari), iar ceilalţi au avut un mic dejun compus din cereale şi din specialităţi din carne. La finalul studiului, s-a observat că persoanele care au consumat ouă au slăbit cu trei kilograme mai mult în comparaţie cu restul. Acest efect se explică prin faptul că un ou are între 71 şi 75 de calorii.În plus, ouăle au un indice de saţietate ridicat.

Cresc riscul de diabet

ADEVĂRATşi FALS. Un studiu realizat în anul 2009 de oamenii de ştiinţă americani de la Şcoala de Medicină a Universităţii "Harvard" a arătat că persoanele care consumă zilnic ouă prezintă un risc cu 70% mai mare de dezvolta diabet de tip 2.

Într-adevăr, consumate în exces (peste şapte ouă pe săptămână), aceste alimente predispun la diabet. În schimb, s-a observat că, atunci când sunt consumate cu moderaţie (maximum două-trei pe săptămână), ouăle reglează nivelul zahărului din sânge, potrivit profesorului Luc Dejesus, care a studiat legătura dintre diabet şi consumul de ouă. De asemenea, pe lângă un aport moderat de ouă, se recomandă combaterea sedentarismului, adoptarea unei diete bogate în fructe şi în legume şi menţinerea greutăţii sub control, factori esenţiali în prevenirea diabetului.

Cele de prepeliţă sunt mai puţin alergene

ADEVĂRATşi FALS. Ouăle de prepeliţă sunt mai puţin alergene decât cele de găină numai în condiţiile în care prepeliţele sunt crescute într-un mediu ecologic. În plus, ouăle de prepeliţă nu trebuie consumate crude, aşa cum sunt recomandate în cadrul unor terapii, deoarece există riscul scăderii absorbţiei biotinei în corp (influenţează starea de sănătate a părului şi a unghiilor) sau al infectării cu unele bacterii periculoase. Persoanele sănătoase pot consuma maximum cinci ouă de prepeliţă pe zi, de preferat fierte sau sub formă de scrob preparat în apă.

Previn cataracta

ADEVĂRAT. Un studiu prezentat în urmă cu opt ani la conferinţa Asociaţiei Americane de Nutriţie a arătat că persoanele care introduc frecvent ouăle în dietă sunt mai puţin predispuse la apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare, două boli ale ochilor care afectează sever vederea pe măsură ce înaintăm în vârstă. Potrivit cercetătorilor, ouăle conţin luteină, o substanţă recunoscută pentru faptul că protejează ochii. În plus, luteina din ouă se asimilează de două ori mai rapid decât cea din spanac, de exemplu, renumit pentru conţinutul său bogat în această substanţă.

Tranzit intestinal
Ouăle nu îngreunează digestia, deoarece conţin lecitină care facilitează descompunerea grăsimilor.

Recomandare: Nu consuma ouă la masa de seara, deoarece se digeră mai greu şi îngreunează digestia.


SFATUL SPECIALISTULUI

Doar persoanele care sunt alergice la ouă sau prezintă fenomene digestive semnificative la consumul de gălbenuş de ou trebuie să elimine aceste alimente din dietă. Prin urmare, foarte puţine persoane sunt candidate la eliminarea ouălor din dietă. Deşi recomandările medicale sunt clare şi documentate, ouăle şi, în special gălbenuşul, sunt încă privite cu reticenţă de persoanele cu boli cardiace sau cu nivelul colesterolului crescut, din cauza informaţiilor de proastă calitate vehiculate în diferite medii.

Vă recomand să nu excludeţi ouăle din alimentaţie fără a vă sfătui cu un medic specialist. Gălbenuşul de ou cuprinde o serie de nutrienţi esenţiali şi astfel poate concura cu orice preparat de multivitamine. Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, Cluj-Napoca,
www.nutritionistcluj.ro


Când vine vorba de alimentaţie, fiecare dintre noi are opinii. De exemplu, multe persoane cerd că trebuie să excludă pâinea din alimentaţie pentru a se menţine supli sau că trebuie să ocolească produsele fără grăsimi. Specialiştii în nutriţie contrazic aceste idei preconcepute.

1. Apa minerală este cea mai bună pentru consumul zilnic

Ea conţine săruri minerale benefice pentru sănătate, însă există riscul ca un consum zilnic să favorizeze formarea pietrelor la rinichi sau să influenţeze negativ evoluţia unor afecţiuni. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, cel mai indicat este să alternezi mărcile de apă minerală, pentru că fiecare are o concentraţie diferită de săruri.

2. Pâinea îngraşă, aşa că trebuie exclusă din alimentaţie

Este adevărat doar în cazul în care alegi pâinea albă, obţinută din făină rafinată. Pâinea obţinută din făină integrală conţine vitamine din complexul B, săruri minerale şi fibre alimentare, fiind deci hrănitoare şi recomandată în alimentaţia zilnică. Cu specificaţia că, precum orice alt aliment, trebuie consumată cu moderaţie.

Un alt aspect important este asocierea cu alte alimente. Şi pâinea integrală îngraşă dacă este consumată cu alţi carbohidraţi, precum cartofii şi orezul. Foarte important este să eviţi pâinea care are în compoziţie ingrediente precum E-urile (conservanţii, coloranţii, emulgatorii) şi zahărul.

3. Sarea de mare este mai sănătoasă decât cea normală

O linguriţă de sare obişnuită conţine 2.300 de miligrame de sodiu. Sarea de mare conţine aceeaşi cantitate de sodiu, aşa încât, din acest punct de vedere, nu există diferenţe între cele două. Despre sarea de mare se spune că are în compoziţie şi alte minerale benefice pentru sănătate, cum ar fi magneziul şi fierul, însă mulţi nutriţionişti susţin că sunt în cantităţi nesemnificative. Pentru că sarea de masă are în compoziţie şi iod, poate constitui un avantaj, fiind necesară pentru menţinerea echilibrului hormonilor tiroidieni.

4. Ouăle cresc nivelul colesterolului

Acest mit rezistă de multe decenii, în ciuda faptului că au apărut o multitudine de studii care au demonstrat că nivelul colesterolului „rău" nu este influenţat semnificativ de consumul de ouă. Nutriţioniştii chiar insistă ca acest aliment să fie parte a unui regim alimentar sănătos, datorită faptului că are o compoziţie complexă. Oul conţine proteine de calitate şi toţi cei nouă aminoacizi esenţiali, pe care corpul nu-i poate produce.

5. Doar produsele „fără grăsimi" sunt bune

Cu toţii încercăm să ne ferim de grăsimi, însă aceasta nu înseamnă că alimentele care nu le conţin nu au o cantitate mare de calorii. Multe dintre produsele etichetate astfel sunt bogate în carbohidraţi, sare sau zahăr. Aceste ingrediente sunt un duşman al siluetei şi al sănătăţii în egală măsură ca grăsimile. În plus, nu ar trebui să evităm în totalitate grăsimile, pentru că ele fac posibilă absorbţia unor vitamine şi susţin activitatea cerebrală. Alege grăsimile „bune" din peşte, uleiuri vegetale, alune, nuci şi migdale.

6. Bio este mai sănătos

Alimentele ecologice nu conţin aditivi, arome artificiale şi nu sunt obţinute cu îngrăşăminte sau cu hormoni, însă aceasta nu înseamnă că sunt neapărat mai bune. Dacă echivalentul convenţional nu este sănătos, atunci nici produsul ecologic nu va avea această calitate. De exemplu, zahărul este la fel de nociv, indiferent dacă este bio sau convenţional, atâta vreme cât îl consumăm în cantitate mare. Prin urmare, atât alimentele bio, cât şi cele obişnuite trebuie să se supună regulilor nutriţionale.

7. Sucurile fără zahăr sunt inofensive

În locul zahărului, în acestea se adaugă îndulcitori artificiali care „păcălesc" creierul. Însă pentru că el nu primeşte caloriile aferente acestor băuturi fals-dulci, le va lua din alte alimente, ba mai multe decât dacă am fi băut un suc cu zahăr. O explicaţie este că aspartamul, sucraloza şi alţi îndulcitori stârnesc pofte alimentare greu de controlat, după cum s-a observat în urma unui studiu publicat recent. Cercetătorii Universităţii din Texas au constatat că persoanele care consumă sucuri de tip „diet" de trei ori pe săptămână au un risc cu 40% mai mare de a deveni obezi.

Surse: Afinele, cătina, măceşele şi pătrunjelul conţin mult mai multă vitamina C decât citricele.

Nu există nicio diferenţă de calitate sau de aromă între ouăle cu coaja albă şi cele cu coaja brună. Culoarea acestora depinde de rasa de găină.

SFATUL SPECIALISTULUI

Contrar unor opinii, carnea, atât cea albă, cât şi cea roşie, nu este nocivă pentru sănătate. Ea constituie una dintre sursele esenţiale de proteine complete. Proteinele sunt esenţiale în creştere şi în dezvoltare, pentru că alimentează organismul cu energie şi contribuie la producerea hormonilor, anticorpilor, enzimelor şi ţesuturilor. Însă ele pot proveni şi din alte surse decât carnea, prin urmare consumul ei este o problemă de opţiune. Organismul se poate adapta şi funcţiona perfect şi în lipsa cărnii. Ea ar putea deveni nocivă doar dacă este consumată în exces, mai ales la vârste înaintate. De asemenea, poate fi nocivă în cazul în care este consumată de către persoane cu anumite afecţiuni, cum ar fi cele renale. În aceste situaţii, medicul este cel care trebuie să stabilească dacă şi în ce cantitate se poate consuma carnea. Livia Nena, biolog nutriţionist, Bio Nutriliv

Tu cum stai cu colesterolul?



Din totalul de calorii consumate zilnic de un adult fără probleme de sănătate, doar 30 la sută ar trebui să reprezinte grăsimile

Cine „are colesterolul mare", cum se spune în popor, nu ar trebui să neglijeze acest aspect dacă-şi doreşte o inimă puternică şi o viaţă lungă. Iar românii cu atât mai mult ar trebui să ia în serios această recomandare, pentru că peste 30 la sută din populaţia adultă de la noi are un nivel crescut al colesterolului „rău".

În circulaţia sangvină există două tipuri de colesterol, denumite în termeni de specialitate HDL („high density lipoprotein", adică lipoproteine cu densitate înaltă) şi LDL („low density lipoprotein", adică lipoproteine cu densitate joasă). Primul şi-a primit titlul de colesterol „bun", deoarece împiedică depunerea grăsimilor pe artere, iar cel de-al doilea, de colesterol „rău", pentru că, în concentraţii mari, are efectul contrar şi favorizează bolile cardiovasculare.
Pe Aceeaşi Temă
Ideal ar fi să începeţi ziua cu o porţie de fulgi de ovăz
Ovăzul, leac contra colesterolului «rău»

Ce putem face pentru a regla nivelul colesterolului

Însă nici acesta din urmă nu este atât de nociv precum anunţă numele, atâta vreme cât nu depăşeşte limitele normale. LDL colesterolul joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii noastre. El este un precursor al unor hormoni precum testosteronul şi estrogenul, contribuie la sinteza vitaminei D în piele şi la formarea acizilor biliari care fac posibilă digestia grăsimilor şi, totodată, favorizează absorbţia substanţelor nutritive provenite din alimentaţie la nivel celular.

Ficatul îl produce în mare parte

Când ne gândim la sursele de colesterol „rău", ne vin în minte alimente precum carnea grasă, maioneza şi smântâna. Însă ceea ce mâncăm influenţează într-o măsură mai mică nivelul acestor grăsimi în sânge. Doar 20 la sută din colesterol provine din hrană (şi se numeşte colesterol exogen). Restul, de 80 la sută, este sintetizat de ficat şi poartă numele de colesterol endogen. Aşadar, de sănătatea ficatului depinde în mare măsură buna funcţionare a sistemului nostru cardiovascular dar şi a creierului, pentru că depunerile de colesterol pot favoriza accidentul vascular cerebral şi demenţele de tip Alzheimer. Celulele hepatice pot furniza tot colesterolul de care organismul nostru are nevoie, aşa încât am putea să trăim la fel de bine fără alimentele care-l conţin.

Unele boli îi influenţează nivelul

Dacă în ficat se sintetizează o cantitate mai mare de colesterol LDL decât ar trebui, de vină poate fi bagajul genetic. Aşa se explică de ce unele persoane au hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului LDL) în ciuda faptului că nu mănâncă frecvent alimente care conţin grăsimi animale şi că nu sunt sedentare. Există însă şi o serie de tulburări metabolice care perturbă nivelul colesterolului „rău". Acestea sunt induse de afecţiuni precum diabetul zaharat, hipotiroidismul, insuficienţa renală şi afecţiunile hepatice. Inclusiv unele medicamente, cum sunt cele administrate bolnavilor cu HIV, cresc sinteza colesterolului „rău" în ficat.

Hormonii feminini asigură protecţie

Pe lângă factorii genetici, există şi alte motive pentru care nivelul colesterolului „rău" creşte independent de stilul de viaţă pe care-l avem. De exemplu, începând cu vârsta de 45 de ani în cazul bărbaţilor şi, respectiv, cu 55 de ani în cazul femeilor, nivelul sangvin al LDL colesterolului devine tot mai mare. Diferenţa dintre cele două sexe este dată de faptul că hormonii feminini estrogeni reduc nivelul LDL şi îl cresc pe cel al colesterolului „bun", HDL. Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile sunt mai protejate de bolile cardiovasculare, comparativ cu bărbaţii. Însă această protecţie se manifestă numai până la menopauză, etapă în care secreţia estrogenilor începe să se diminueze.

În ce valori trebuie să ne încadrăm*
CT (colesterol total) < 200 mg/dl
HDL > 60 mg/dl
LDL < 100 mg/dl
*Deşi valoarea colesterolului total este importantă, raportul dintre cele două tipuri de colesterol este relevant pentru starea de sănătate.

Poate proveni şi din dulciuri

Sursele de colesterol „rău" nu sunt neapărat alimentele bogate în grăsimi animale, aşa cum am fi tentaţi să credem. Zahărul în sine este o cauză a creşterii colesterolului „rău" şi, totodată, a trigliceridelor, alte grăsimi periculoase pentru sănătatea cardiovasculară. Zaharoza şi siropul de glucoză ori de fructoză au acelaşi efect. Este adevărat însă că şi dulciurile care au în compoziţie grăsimi saturate, cum sunt cele din lapte, frişcă şi din unt sau grăsimi trans, de tipul margarinei influenţează nivelul colesterolului „rău".

Se poate mai rău decât „rău"

Cercetările recente au scos la iveală un alt tip de colesterol „rău", mai nociv decât cel pe care-l ştiam până acum. Noua variantă descoperită a fost numită MGmin LDL şi este un colesterol foarte dens, care se „lipeşte" mai uşor pe arterele de sânge. El a fost identificat în cantitate mai mare la persoanele în vârstă şi la bolnavi cu diabet de tip 2.

Ştiai că...
... substanţele din fumul de ţigară scad nivelul colesterolului „bun" şi îl cresc pe cel „rău"? Dacă se renunţă la fumat, nivelul celor două tipuri de colesterol se reechilibrează după doar câteva săptămâni.

... sedentarismul poate favoriza creşterea LDL colesterolului? Aceasta deoarece grăsimile saturate din care se „fabrică" colesterolul se acumulează în corp dacă nu facem exerciţii fizice în mod regulat.

... abuzul de cafea influenţează şi el nivelul colesterolului „rău"? De vină este nu cofeina, ci un compus al uleiului de cafea, numit cafestol.

.... 30 la sută din persoanele cu un nivel crescut al colesterolului „rău" au şi „ficat gras" (steatoză hepatică), afecţiune care poate duce la hepatită şi la ciroză.

MIT

Nu doar persoanele plinuţe, ci şi cele slabe pot avea un nivel crescut al colesterolului „rău".

Ce putem face pentru a regla nivelul colesterolului

Câte grăsimi ar trebui să mănânci

Din totalul de calorii consumate zilnic de un adult fără probleme de sănătate, doar 30 la sută ar trebui să reprezinte grăsimile. Iar din acestea, numai 7-10 la sută ar trebui să fie saturate (precum cele din carnea roşie, din unt, smântână, fast-food). Alte 10-15 la sută ar fi indicat să trebui să provină din grăsimi mononesaturate, care se găsesc în uleiul de măsline, în nuci, migdale, fistic şi în avocado, iar restul de 5-10 procente, din grăsimi polinesaturate provenite din din fructe de mare, din ulei de peşte, din soia şi din uleiurile vegetale.

Când sunt necesare statinele

De regulă, aceste medicamente anticolesterol sunt prescrise de medici doar dacă s-a dovedit că modificarea stilului de viaţă (mişcare, aport scăzut de grăsimi, renunţare la fumat) nu a avut un efect pozitiv. Aceasta deoarece statinele pot avea efecte secundare grave, precum insuficienţa renală, depresia, afectarea pulmonară, hepatică şi musculară. Medicamentele anticolesterol sunt recomandate cu precădere persoanelor care au suferit deja un infarct sau un atac cerebral şi celor încardate în categoria de risc pentru boli cardiovasculare, precum diabeticii şi hipertensivii.

Alcoolul, bun cu moderaţie

Atâta vreme cât sunt consumate în cantităţi rezonabile, băuturile alcoolice (şi în special vinul roşu, bogat în antioxidanţi) sunt chiar indicate persoanelor care au un nivel al colesterolului peste limita recomandată. Studiile care au urmărit efectul benefic al alcoolului susţin că el poate creşte cu până la 12 la sută nivelul colesterolului „bun" şi îl poate scădea cu 4-8 la sută pe cel al colesterolului „rău". În exces, alcoolul creşte nivelul trigliceridelor şi favorizează instalarea bolilor cardiovasculare.

ATENŢIE!
Când suntem stresaţi, organismul secretă hormoni care cresc nivelul colesterolului în sânge.

Datorită efectului anticolesterol puternic, licopenul din roşii a intrat în compoziţia unor suplimente alimentare pentru persoanele cu hipercolesterolemie.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Nicoleta Mihaela Mîndrescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice


Ecografia abdominala pentru diagnosticul incarcarii grase a ficatului (steatoza hepatica, ficatul gras)




Ficatul gras (steatoza hepatica), o afectiune din ce in ce mai frecvent intilnita la persoane sedentare care se alimenteaza necorespunzator, poate evolua catre ciroza hepatica, afectiune foarte grava si ireversibila a ficatului. Metoda de diagnostic cea mai simpla a acestei afectiuni este ecografia abdominala. Depistata la timp si tratata corespunzator, aceasta afectiune este vindecabila sau cel putin evolutia ei poate fi oprita intr-un stadiu incipient.

Ficatul fabrica grasimi proprii organismului uman din resturile de grasime absorbite din intestin, din dulciuri si fainoase si din alcoolul consumat sub forma de bauturi alcoolice. Grasimile fabricate in ficat stau un timp in celulele hepatice (ale ficatului) si, apoi, sunt eliberate in singe pentru a fi depozitate in tesutul grasos de sub piele. De acolo, grasimile se pot mobiliza, cind persoana nu a mincat de mai mult timp sau in timpul efortului fizic, pentru a fi folosite in producerea de energie. Transformarea lor in substante rapid producatoare de energie are loc tot in ficat. Dupa cum se vede, ficatul are un rol important in metabolizarea (transformarea) grasimilor. In acest proces, daca substantele producatoare de grasimi sunt in exces, ficatul va fi incarcat cu o cantitate crescuta de grasimi, lucru care duce la umflarea celulelor hepatice si chiar la ruperea si moartea lor. In aceste conditii se poate vorbi de o afectiune a ficatului, numita steatoza.

In cele mai multe cazuri, steatoza se datoreaza consumului mare de bauturi alcoolice, adica mai mult de 2 doze de bautura zilnic (o doza este o bere sau un pahar cu vin sau 50 g bautura distilata). Alcoolul se transforma in grasime in ficat si impiedica ficatul sa elibereze grasimea, mai ales daca consumul de bauturi alcoolice este zilnic.

Daca steatoza hepatica apare la persoane care nu consuma aceasta cantitate de alcool, se vorbeste de steatoza hepatica nonalcoolica, intilnita la persoanele obeze, la diabetici sau la unele persoane care au un deficit in metabolizarea normala a grasimilor, probabil genetic. De obicei se asociaza cu cresterea grasimilor in singe (colesterol si trigliceride).

Indiferent de cauza, steatoza hepatica, daca este severa, poate duce la ciroza hepatica, prin inlocuirea celulelor care sunt distruse cu tesut fibros, cicatricial. Evolutia la ciroza este mai frecventa in steatoza alcoolica, fata de cea nonalcoolica unde 15% din persoane pot ajunge la ciroza daca nu se iau masuri.

De obicei, steatoza hepatica nu provoaca simptome. Cel mult o senzatie de greutate in dreptul ficatului (in partea dreapta superioara a abdomenului). Persoanele cu steatoza “isi simt ficatul”.

Daca steatoza este usoara, analizele pentru ficat sunt normale. Diagnosticul se face prin palparea ficatului, care este marit si examenul ecografic, care arata marirea si incarcarea grasa a ficatului. Ficatul gras apare mai stralucitor (hiperecogen) la ecografie si absoarbe o proportie mai mare din fascicolul de ultrasunete (atenuare posterioara). Ecografia este si procedura prin care se si urmareste evolutia bolii. Repetarea ecografiei dupa citeva luni de dieta va arata reducerea sau disparitia surplusului de grasime din ficat.

Daca procesul de steatoza este mai sever, apare crestere a transaminazelor AST si ALT (TGO si TGP), semnificind citoliza hepatica, adica distructie a unor celule hepatice. Cu cit aceste valori sunt mai mari, cu atit distructia celulara este mai mare. Vorbim atunci de steatohepatita, adica o boala caracterizata prin distructie celulara si inflamatie a ficatului. In aceste cazuri, pot aparea simptome (ca oboseala, greata, dureri mai mari in dreptul ficatului) si semne ca icterul (coloratia galbena a ochilor si urina intens colorata). Steatohepatita este o boala care anunta ciroza si trebuie luate masuri pentru a evita evolutia spre ciroza.


Dr. Ioan Mihai Greceanu - medic primar in gastroenterologie, medic primar in medicina interna - Medicover Victoriei

miercuri, 10 aprilie 2013

BOLI INFLUENŢATE DE VREME


Actiunea complexa a vremii asupra organismului uman poate fi de urmatoarele tipuri: optima, excitanta si acuta.

Vremea optima este considerata aceea care influenteaza favorabil, producand buna dispozitie si are o actiune menajanta asupra organismului. Asemenea tip de vreme se caracterizeaza prin mentinerea relativ uniforma a elementelor meteorologice: umiditate moderata, viteza relativ mica de miscare a aerului, zile senine, cand temperatura medie diurna nu oscileaza cu mai mult de 2 grade C, iar presiunea - cu mai mult de 4 milibari.

Vremea excitanta cuprinde complexul vremii in care unul sau mai multe din elementele meteorologice deviaza de la valorile optime. Aceasta vreme, desi este in fond insorita, are adeseori un cer mohorat, timpul e uscat, umiditatea ridicandu-se pana la 90% umiditate relativa, oscilatia temperaturii medii a zilei poate fi pana la 4 grade C, a presiunii barometrice pana la 8 milibari, iar miscarea aerului pana la 9 m/sec.

Vremea acuta reprezinta complexul vremii cu modificari accentuate ale elementelor meteorologice, cand oscilatiile termice depasesc 4 grade C, ale presiunii atmosferice - 8 milibari, iar viteza de miscare a aerului e mai mare de 9 m/sec.

Fireste, nu valorile absolute ale elementelor meteorologice sunt caracteristicile unui sau altui tip de vreme, ci schimbarea proprietatilor, diferenta care poate determina variatia neperiodica a excitantilor climatici ce actioneaza inoportun asupra organismului. Acest complex de vreme modificat determina actiunea tipului de vreme si clima asupra organismului si reactia acestuia.

Specialistii deosebesc in prezent patru tipuri de meteosensibilitate:
• Meteoadaptabilii nu au nici un fel de dificultate cu schimbarile bruste. Ei se acomodeaza usor cu orice fluctuatii.
• La meteodependenti, influentele atmosferice se repercuteaza direct asupra echilibrului psihic si a starii de sanatate. Ei reactioneaza cu irascibilitate, dureri de cap, indispozitii si tendinte depresive.
• Anticipativii presimt modificarea vremii chiar si cu 48 de ore in avans, de pilda sub forma durerilor aparute intr-o cicatrice.
• Meteosensibililor le sunt activate boli deja existente, ca reumatismul sau dereglarile sistemului neurovegetativ.
Temperatura, precipitatiile, umiditatea aerului, dar mai ales presiunea atmosferica influenteaza in mod negativ un mare numar de oameni.
Meteorosensibilitatea reprezinta, de fapt, amplificarea simptomatologiei unor boli la variatiile atmosferice, in sensul amplificarii expresiei clinice a bolii ce poate evolua dupa o prima etapa de adaptare spre situatii de decompensare agravante. Ea doar accentueaza anumite suferinte latente, pe care le avem deja.
Potrivit psihologilor, schimbarile de clima, diferentele bruste de temperatura si deviatiile de presiune atmosferica pot influenta energia care circula prin corpul nostru.
In timp ce vremea calduroasa ii binedispune pe cei mai multi dintre noi, ploaia se rasfrange negativ si ne provoaca indispozitie. Atunci cand afara e foarte frig sau excesiv de cald, dar si in perioadele de tranzitie, bolile latente, de care sufera unii dintre noi, se pot acutiza.

Milioane de oameni reactioneaza la fel la scaderea presiunii, indeosebi primavara, atunci cand fronturile atmosferice se gonesc din urma unele pe altele, intregul organism (in primul rand sistemul circulator) oboseste repede. Nu trebuie sa intelegem ca oscilatiile meteorologice ne imbolnavesc in adevaratul sens al cuvantului. Trecerea de la un front atmosferic la altul poate doar declansa ori accentua anumite suferinte latente. Simptomele tipice sunt durerile de cap, migrenele, sufocarile, ametelile, starea de slabiciune, irascibilitatea sau transpiratiile excesive. creste tensiunea arteriala, palpitatiile si senzatia de greutate din piept. Durerile reumatice si de articulatii - din pricina aerului umed si rece.

Cand barometrul urca, organismul produce mai multa adrenalina, colicile si crampele se manifesta mai frecvent.
Daca va intrerupeti mereu somnul ori transpirati atat de puternic incat cearceafurile vi se lipesc de corp, e posibil ca de vina sa fie vremea. Se prea poate ca tocmai in acel moment sa aiba loc o schimbare de fronturi atmosferice.

Schimbarile de presiune atmosferica produc modificari la nivelul celulelor si-al tesuturilor, creand disconfort in functionarea organismului. Cand valorile acesteia nu sint in limite normale, persoanele cu hipertensiune arteriala au dureri de cap, palpitatii, senzatie de greutate in piept.Presiunea atmosferica scazuta duce la tahicardie si la cresterea tensiunii.

Masele de aer reci cresc tensiunea arteriala, ingreuneaza gandirea si provoaca apatie. Aerul foarte uscat este daunator aparatului respirator, iar cel umed favorizeaza nefritele si bolile infecto-contagioase. Vremea inchisa este un factor de agravare a depresiilor, mai ales din cauza faptului ca oamenii petrec mai mult timp in casa.

Se vorbeste din ce in ce mai mult de factorul meteorologic - vreme inchisa, ploaie, micsorarea intervalului intre zi si noapte. Acestea pot influenta tulburarile psihice. Exista multe persoane care, pe o asemenea vreme, acuza o stare de oboseala acuta, o astenie fizica si psihica, o stare de somnolenta continua si chiar depresie, cu toate ca se odihnesc corespunzator noaptea.
Toamna se produce un dezechilibru energetic. Organismul se pregateste pentru iarna, luminozitatea descreste, ambientul devine din ce in ce mai putin vesel. Frigul reprezinta un stres si, din aceasta cauza, bolnavii de inima sint foarte afectati, in special in anotimpurile de trecere, adica toamna si primavara. In aceste perioade, manifestarile cardiace cresc. Din cauza temperaturii scazute, se inregistreaza si multe crize de angina pectorala, astm bronsic si chiar infarct miocardic acut. De asemenea, pot aparea disfunctii sexuale, sindromuri endocrine cu manifestari in zona afectivitatii.

Inhalarea aerului rece poate intretine crizele de astm. Nu trebuie sa ne mire daca schimbarile bruste ale vremii ne dau dureri de cap, ameteli sau chiar irascibilitate. Specialistii atentioneaza ca influentele atmosferice se repercuteaza asupra echilibrului psihic al meteodependentilor. Cerul gri, bacovian, si ceata sunt surse de anxietate, deprimare si melancolie.

Caldurile excesive cresc relativ brusc valorile tensiunii arteriale si precipita dureri anginoase.
Aerul cald si umed este un adevarat cosmar pentru persoanele sensibile. Cand un asemenea front atmosferic se abate asupra noastra, foarte multi oameni se plang de migrene, astm, depresii, probleme de circulatie, dereglari de somn sau infectii. Bataturile si dintii incep sa doara, coagularea sangelui are de suferit si apare pericolul trombozelor.

Fronturile de aer umed agraveaza diferitele forme de reumatism cronic degenerativ. Vantul rece declanseaza crize de angina pectorala zilele cu vant persistent de primavara si vara activeaza alergii la polen; se stie inca din vechime ca fazele cu luna plina coincideau, la bolnavii bacilari, cu un numar mai mare de hemoptizii. Migrenele, nevralgiile (sciatic sau trigemen) au si ele mari conditionari meteo.

Eruptiile solare intensifica starile depresive si cresc rata tentativelor de sinucidere.

Climatul marin agraveaza nevrozele iar climatul de mare altitudine determina un travaliu intens de adaptare cardiaca.

Intre retragerea unui front atmosferic si apropierea celuilalt, asupra noastra actioneaza - intr-o perioada scurta de timp, o multime de influente meteorologice. Temperatura, presiunea aerului, umiditatea, incarcatura electrica din aer, lumina si circulatia aerului se modifica si nu toti oamenii suporta la fel de bine aceste modificari.
Studii privind impactul vremii asupra sanatatii
O treime din locuitorii Europei nu se sinchisesc de schimbarile de vreme: organismul sanatos se descurca bine cu variatiile climaterice si suporta fara probleme diferentele mari de temperatura.
O alta treime sunt afectati usor, adica se simt putin mai obositi, iar ultima treime au probleme de sanatate importante. Doar in cazul lor se poate vorbi de sensibilitate la schimbarile de vreme. La loc de frunte intre factorii meteo negativi se afla presiunea atmosferica.

Un studiu efectuat in Franta arata ca atunci cand temperatura zilei scadea cu 10grade, numarul infarcturilor crestea cu 13 procente. Iar cand presiunea atmosferica se modifica cu 10 milibari, rata infarctului crestea cu pana la 12%. In mod evident, odata cu vremea se modifica si tensiunea arteriala a pacientilor. Iar acest fapt demonstreaza ca vremea influenteaza starea de sanatate.
Unii cercetatori presupun ca instabilitatea presiunii atmosferice deregleaza cantitatea de lichid si organul de echilibru existent in urechea interna, influentand astfel tensiunea arteriala si coagularea sangelui.
Altii suspecteaza electricitatea atmosferica: s-ar parea ca mai ales pe furtuna, ionii invizibili "rapaie" pe creierul nostru, afectand producerea serotoninei. In acest caz, devenim depresivi, suntem mai sensibili la durere sau avem probleme cu stomacul, intestinul si digestia.

Fulgere, caldura, ploaie, umezeala si soare - vremea, ca este frumoasa sau ca e urata, are un efect profund asupra vietii noastre. Ne influenteaza organismul, vointa si emotiile. In numeroase cazuri, legatura este clara si in mod cert biologica. Alteori, felul in care vremea actioneaza asupra noastra este obscur, dar impresionant.

Atunci cand frigul nordic ataca zonele montane ale Americii Centrale, multi indieni se imbolnavesc de o forma mortala de pneumonie; in zonele temperate ale Americii de Nord, timpul variabil de la venirea primaverii este purtator de gripe si acelasi lucru se intampla si in Europa meridionala.

In Elvetia, cand bate Föhnul din Alpi, infractorii acuzati de acte de violenta (si chiar de crima) beneficiaza de circumstante atenuante se considera ca aerul puternic ionizat al acestui vant poate accentua anumite dezechilibre mentale latente.
In Franta meridionala, vantul cald si umed numit Il vent du midi este in mod obisnuit facut responsabil de cele mai diverse rele; de la dureri de cap si dureri reumatice, la atacuri de epilepsie si de astm si la felurite manifestari ale unor boli infantile.

Locuitorii din Tanger dau vina pe Leventer, vantul oriental care vine dinspre Mediterana, pentru durerile de cap si chiar pentru sentimentele de oprimare care ii incearca uneori.
In vreme ce nord-africanii cred ca Scirocco, vantul fierbinte si nisipos care sufla din Sahara, ii deprima pe oameni pana la a-i aduce in pragul sinuciderii.

Hofigal...

Ştefan Manea (Hofigal):
Suntem ţara cu cel mai bun pământ. Dar nu ştim să-l preţuim!
Cercetarea şi dezvoltarea nu poţi s-o faci de unul singur
● Primul produs enzimativ din lume din usturoi, praz şi nap
● Nu mai produc decât produse pe bază de materie primă pe care mi-o fabric singur
● Ne-am înfiinţat o întreprindere nouă care se numeşte Aromaplant
● Ştirul şi napul sunt declarate de ruşi plante de interes naţional pentru sănătatea poporului
● Fiecare tip de celulă din plante corespunde uneia din organismul uman ● În viitorii 40 – 50 de ani, dacă stăpânim enzimele vom stăpâni lumea

- V-aş ruga să ne spuneţi câteva lucruri legate de modul în care brandul Hofigal face faţă dificultăţilor cu care se confruntă piaţa românească.
- Eu pot să spun următorul lucru: că Hofigal în momentul de faţă şi-a creat un nume mai ales prin activitatea de cercetare. În afară de noi nu mai este nici o altă firmă şi fac cofinanţări. Eu în fiecare an am avut între 12 şi 14 firme pe care le-am cofinanţat. Cineva mă întreba, la un moment dat: ai făcut socoteala câţi bani ai dat la cofinanţare?! Niciodată. Aş fi cumpărat vreo 250 apartamente. Dar nu asta e problema. Problema este că din cercetarea pe care o facem noi avem foarte multe brevete. Nu există an în care să nu participăm la concursuri de inventică internaţionale, Bruxelles, Geneva, la Londra, peste tot şi nu a fost nici un an în care să nu luăm unu, două premii – medalii de aur – pentru produsele noastre. Peste 80 la sută din produsele pe care le avem sunt din proprietate privată. Cum am făcut acest lucru? Am luat o serie de oameni cu experienţă, din Institutul de cercetări chimico farmaceutice, inclusiv oameni cu care am lucrat înainte şi am avut o politică pe care o am şi acum, pe toţi care au venit încoace după facultate, i-am obligat să-şi ia doctoratele cu o temă sau alta din domeniul în care lucrăm şi astfel i-am obligat să se pună la curent cu tot ce este nou şi să ştie absolut toate noutăţile din domeniu. Şi cu acest lucru am reuşit să-i determin să facă meserie din pasiune. Nu poţi să avansezi, fără pasiune. Eu, în momentul de faţă am şi muncitori foarte mulţi cărora le-am spus să facă pasiune şi, aproape incredibil tineri care au brevete pe tehnologii cumpărate din afară. V-aş da un singur exemplu: am cumpărat anul trecut o instalaţie de capsule gelatinoase din China, care se vând şi pe plan mondial. Ei bine, eu am reuşit cu ei, cu muncitorii şi mecanicii respectivi, ca aceste capsule gelatinoase intercalând un utilaj – o moară coloidală – să putem introduce în ele şi produse solide în uleiurile respective. O chestiune pe care nu o are nimeni pe plan mondial. Este o premieră făcută cu oamenii de aici. Dar, cu aceşti oameni care sunt de valoare. Am încercat să îi formez să fie ca o familie. Cercetarea aşa e. Cercetarea şi dezvoltarea nu poţi s-o faci de unul singur. Am făcut aceste colective pe temele de cercetare pe care le avem cu statul. Şi avem şi teme internaţionale. De exemplu, o temă foarte interesantă pe care o avem cu Turcia, cu Iugoslavia, cu Polonia şi Ungaria. O temă despre care, aparent, poţi să spui: a, ce e aşa de important? E vorba de reziduurile care cad de pe blănurile animalelor. Acele reziduuri sunt de o valoare extraordinară dacă ştii să le valorifici. Unele din ele sunt sisteme enzimatice, altele sunt produse valoroase din toate punctele de vedere.
Am trecut să dezvoltăm ştiinţe pe care nici măcar nu le-am băgat în programa de învăţământ. De exemplu, în medicină. La noi, la Medicină nu se învaţă aromoterapia, enzimologia, gemoterapia. Or am înfiinţat secţie de enzimologie şi anul acesta am scos primul produs enzimatic recunoscut care rezolvă nişte treburi cu totul deosebite. Respectiv, rezolvă colesterolul, trigliceridele, tensiunea, glicemia, produs care nu are nici o toxicitate.
Şi dacă vă spun materiile prime din care e făcut o să zâmbiţi: usturoi, praz şi nap! Şi am oameni care sunt interesaţi în mod deosebit să cumpere produsul pentru că aici toată tehnologia de a obţine aceste enzime are un secret. Sunt oameni din afară care ar vrea să îl transforme în medicament ca să-l folosească ei. Şi, de exemplu, sunt două ţări care cumpără produsul de la mine şi se vinde cu de 14-15 ori preţul pentru că problema… este palpabilă.
Problema colesterolului: sunt o grămadă de medicamente care au efecte benefice momentan, dar efecte toxice pe durată lungă, extrem de periculoase. Cercetări făcute acum de englezi arată că orice medicament luat pentru colesterol este o otravă. Să vă explic pe scurt: colestorolul este numit de noi bun şi rău. Colesterolul este fabricat de către ficat 85%. Restul de 15% vine din afară, din grăsimi, din ce mâncăm. Dacă eu încerc să reduc acest colesterol, cel bun este căruţaşul care cară prin sânge materiile prime la celule, cel rău care se depune pe vase este cel din care se formează membranele celulare, noile celule care se nasc. Şi cantitatea de colesterol pe care eu o am este calculată de partea aia de creier şi ea este calculată în funcţie de câte celule îţi mor în organism.
Dacă tu umbli la ficat şi cauţi să rezolvi problemele astea nu faci altceva decât să îţi accelerezi procesul de îmbătrânire. Adică este o chestie complet nouă pe plan mondial. În acest mod eu nu umblu pe organ, umblu pe ficat şi îl determin să fabrice şi noile celule care îi trebuie şi să-mi rămână colesterolul care este strict necesar. În trei-patru luni de zile am avut oameni care aveau colesterolul 280 şi au ajuns la 170, în limita strict necesară cu acest produs.
De asta am spus de enzimologie căci în afară de chinezi, ruşi, americani, în toată Europa nu mai există nimeni care să producă produse pe bază de enzime. Suntem singurii „obraznici” dacă vreţi – pentru că aşa mi s-a spus la un congres: ceea ce vreţi dvs. este obrăznicie. Adică avem această chestiune, avem oameni şi copii pe care i-am format. Şi îi vom forma în continuare. Şi tineri şi bătrâni. Avem oameni şi de peste 80 de ani care lucrează, dar iau şi tineri, obligându-i să înveţe, să facă doctoratul, masteratul, îi oblig să înveţe pentru a duce mai departe. Asta este una din căile mele de lucru cu care mă menţin cu produse noi.

Al doilea lucru pe care l-am considerat strict necesar: eu nu mai produc decât produse pe bază de materie primă pe care mi-o fabric singur, bio şi ecologică. Pentru că cercetările de pe plan mondial şi în mod deosebit… aici pot să spun că ruşii sunt foarte avansaţi chiar faţă de chinezi. Ruşii au cercetări speciale pentru aşa ceva. Un exemplu vă dau: ruşii au un institut special de cercetări care se ocupă numai de spirulină. O algă. Dar este alga completă pentru viaţă. Este alga cu care a plecat Gagarin în Cosmos, hrana pentru cosmonauţi, hrana pentru cei care lucrează în subteran, este hrana care îţi asigură absolut tot. Aici am şi un brevet făcut în mod deosebit cu Republica Moldova, profesorul Şelaru din Chişinău. Şi vreau să vă spun un lucru care nu ştiu cât se ştie la noi. Pe moldovenii din Republica Moldova noi îi tratăm aşa, ca pe nişte rude mai sărace, dar sunt mai deştepţi decât noi. Pentru că puţină lume ştie că fostul imperiu sovietic a vrut să facă arma bacteriologică şi a făcut toate cercetările la Chişinău şi, de aceea chimia era la cel mai înalt nivel. Toate ştiinţele naturale, acest centru avea studenţi, la un moment dat, din peste 120 de oraşe din toate ţările lumii. După revoluţie am făcut, imediat ce mi s-a permis, o primă întreprindere la Chişinău cu spirulina. Atunci am brevetat… am şi acum în seră fişa mea. Ruşii, aceşti moldoveni „ai noştri”, s-au ocupat de cercetarea asta foarte avansată şi partea de bio-chimie m-a ajutat foarte mult şi pot să spun că nivelul lor ştiinţific era mult peste ce aveam noi în ţară. Şi am profitat de treaba asta. Cercetarea pe care am făcut-o cu ei a continuat pe un drum pe care, asta vreau să-l accentuez şi anume ce se întâmplă cu plantele, cu algele, cu tot ce este verde dacă foloseşti insecticide, ierbicide.
O cercetare pe care ei o demonstrează astăzi: au ajuns la nişte treburi practice deosebite. Armurariul este materia primă pentru silimarină (pentru o mulţime de utilizări). Silimarina de sinteză este una din cele patru componente. Silimarina de sinteză are o activitate de 5% faţă de silimarina naturală formată din toate componentele. Dacă această plantă este crescută cu un azotat de amoniu, ca îngrăşământ, se transformă şi se obţin nişte aminosilighine extrem de toxice. Şi dintr-un produs sănătos faci o otravă în toată regula. Foarte multe din produsele zise naturale compromit calitatea.
Acum între Turnu-Măgurele şi Alexandria, la Furculeşti ne-am înfiinţat o întreprindere nouă care se numeşte Aromaplant şi avem peste 300 ha de pământ unde ne facem culturile, aproape 200 ha sunt transformate în terenuri bio, autorizate de Ministerul Agriculturii şi internaţional de firma italiană care se ocupă în toată Europa de aşa ceva.
Aici iarăşi vă spun despre o cercetare comună cu ruşii. Am găsit o plantă care poate transforma într-un an un teren otrăvit într-unul bio. Se cheamă ştirul. Ăla pe care noi nu dăm doi bani pe el şi cu care ţăranul român creştea porcii. Amarand – denumirea sa din greacă care înseamnă „învinge tot” – este un dar al lui Dumnezeu care face următoarele chestiuni: poţi să o pui în orice fel de pământ că nu-ţi iese la suprafaţă decât plantă curată. Dacă vrei să vezi un teren cât e de bun smulgi un ştir. Dacă rădăcina e dreaptă şi curată atunci e teren bun, bio, dacă pe rădăcină găseşti nişte negi, alea sunt nişte otrăvuri pe care ştirul reuşeşte să le scoată şi le izolează.

- M–am întrebat adeseori dacă vitalitatea extraordinară a buruienilor nu poate avea o folosinţă concretă.
- V-aţi întrebat bine. Facem o greşeală imensă că spargem acest tot pe care ni-l dă natura. Toate plantele au rostul lor – bine aţi spus. E păcat că aşa zisa ştiinţă modernă – din care am făcut şi eu parte, că am şi eu păcatele mele – ştirul ăsta mai are o proprietate descoperită de ruşi. La o anumită vârstă frunza de ştir are o activitate antibiotică atât de puternică încât nu există comparaţie cu… nici un antibiotic care există la ora actuală. Dar şi lucerna e net superioară proteinei de carne de pasăre, de vită, conţine toţi acei 8 aminoacizi de care organismul uman are nevoie; al doilea lucru: rădăcina plantei se duce până la 12 m adâncime în pământ, dacă apa este la 6 m adâncime nu mai contează dacă a plouat sau nu, dar nu numai atât. Ea scoate la suprafaţă minerale şi tot ce îi trebuie încât după ea ţăranul român ştia să facă rotirea culturilor, 4-5 ani de cultură de grâu şi porumb, iar punea lucernă şi astfel scotea dupa câţiva ani tot ce îi trebuie plantei. O altă treabă despre plante: cine oare a dat doi bani vreodată pe napi?!

- Un fel de cartofi….
- Ei bine, ruşii au demonstrat o treabă, şi anume faptul că porcul care mănâncă napi nu face artrită. Şi până la 18 – 20 de ani cât trăieşte nu face nici o boală. Acum, mai nou, s-a descoperit că napul conţine în el o polizaharidă a fructozei. Anumite tipuri de napi. Că sunt mai multe feluri. Eu am în cercetare cu ruşii vreo şase tipuri de napi. După cercetări a reieşit că acest produs are distanţa foarte variabilă între oxidrili. Aceştia încadrează toate metalele toxice încât dacă iei produse pe bază de napi este exclusă orice boală de colon. Şi de aceea ştirul şi napul ruşii le-au declarat plante de interes naţional pentru sănătatea poporului şi au făcut institute de cercetări şi colaborez cu ei. Cu natura asta e foarte greu. Am fost la un congres zilele trecute: „Omenire, încotro?” Şi eu le-am spus: lăsaţi cu cometele, cu lovitul… noi ne autodistrugem singuri. S-au uitat cam ciudat la mine. Am întrebat pe cineva: de ce sub un nuc nu creşte niciodată troscot sau ştir?
Există medicina vibraţională. Cel mai teribil detector de minciuni s-a făcut cu ajutorul plantelor care nu pot să te înşele. Fiecare tip de celulă din plante corespunde uneia din organismul uman. De exemplu, se cunoaşte din antichitate că ţăranul român îşi trata flebitele cu castane. Le ţinea 4-5 zile în apă apoi le sfărâma. Gemoterapia modernă arată că ce? Atunci când făcea treaba asta începea să germineze castana. Atunci apăreau celulele noi. Ca să se constate acum, după cercetări foarte multe, că celulele din germenele de castane sunt identice cu cele din vasele de sânge ale noastre.
Sistemele de vibraţie ale castanei le percepe organismul, de asta, la ţară, oamenii se duc şi îmbrăţişează castanul. Sunt vibraţiile care purifică organismul, o chestie pe care lumea o înţelege foarte greu, dar sunt şi altele… coacăzul are în frunze nişte componente care seamănă cu cortizonul, dar nu are nici o toxicitate pentru că organismul uman o acceptă.
Iată, pădurarii trăiesc în aer curat. Şi toată lumea spune vai, ce bine de ei, respiră aer curat. Ei bine, ei fac parte din categoria de oameni cu cea mai scurtă viaţă. Un pădurar care a tăiat un copac până la 1 km se degajă energie negativă. Noi nu cunoaştem această lume a plantelor. Concluzia: natura trebuie păstrată ca atare.
Poate aţi văzut, pe toate produsele Hofigal eu am o lozincă, cuvintele lui Eminescu: „Natura nu minte niciodată”. Dar Eminescu nu a fost publicat înainte de Revoluţie pentru filozofia lui: Natura egal Dumnezeu. Natura are soluţii la toate. Atunci, dreptul meu este de a o lăsa cum este.

- Aş vrea să vă rog să trecem pe un registru concret. Care sunt ultimele realizări ale Hofigal?
- Am făcut această linie nouă de capsule gelatinoase unde facem produse noi, printre care unul în premieră mondială, care se numeşte LARV Albina. Asta arată că albina ca atare are foarte multe componente micro şi macro elemente comune cu ale organismului uman şi are peste 200 enzime comune cu ale organismului uman. Apilarnilul care se făcea înainte, se lua lăptişorul de matcă se făcea liofilizare şi îl făcea solid. Dar acesta are 70 la sută apă şi 30 la sută substanţă uscată. Exact ca şi organismul uman. Ei bine, în momentul când făceai această uscare distrugeai o grămadă de enzime. E pentru prima dată pe plan mondial când iau acest lăptişor de matcă, îl bag într-o maşinărie specială, îl bag în ulei, respectiv Omega 3, alături de spirulină şi îl încapsulez cu toate proprietăţile lui de la albină. Şi nu înlătur nimic din ceea ce se cheamă de la matcă. Ei bine, produsul dă nişte rezultate foarte bune.
Cel mai important lucru pe care l-am constatat: are în el calitatea declanşării reacţiilor hormonale din organism. Declanşând astea, absolut toate, cancerul mamar la femei, prostata la bărbaţi este imposibil să se mai poată întâmpla aşa ceva. Cea mai importantă treabă este că regenerează organismul în totalitate. Albina este singura care are în larva ei vitamina B12 într-o cantitate încât în 100 mg de larvă de albină se găsesc circa 12-16 centigrame de B12. Sunt suficiente 6 capsule pe zi ca să asimilezi necesarul zilnic de B12. Al doilea lucru în larva de albine sunt componente deosebite, dintre care unele cu iod. Asta are un iod pe care tiroida îl asimilează. Una din realizări.
O altă realizare: aspirina naturală. Am fost inspirat din poveştile din copilărie. Pe mine mă fascina atunci ideea că se făceau schimb de roci valoroase, de aur cu coajă de salcie. La toate luptele tribale fiecare trebuia să aibă în buzunar dacă se rănea, coajă de salcie ca să mănânce. După cercetări, salcia are precursorul acidului salicinic, adică salicinol şi acum e demonstrat că iarăşi enzimele au un rol deosebit. Am fost inspirat de nişte cercetări ale englezilor, aspirina ca atare a fost gândită să atace orice fel de inflamaţie. Acum se ştie şi de ce. Dar, aspirina poate face mai mult rău decât bine. Ei bine, salicinolul s-a dovedit că nu are nici o acţiune secundară. Eu am nişte rozmarin în cultură, am asociat cu o altă formă de salicinol din rozmarin şi am făcut salicinolul concentrat, care înlocuieşte aspirina din toate punctele de vedere. Un lucru foarte important: toate aceste plante din care vrei să faci produse enzimatice trebuie să le faci fără să depăşeşti temperatura de 40 de grade, că astfel distrugi enzimele.

O să scoatem acum ceaiul făcut la rece. Aici am un brevet cu totul deosebit privind uscarea plantelor – iarăşi premieră mondială. Eu usuc plantele cu aparatură din Germania şi fac uscarea prin modificarea umidităţii totale şi marea descoperire constă în faptul că toate bacteriile, chiar şi viruşii, sunt distruşi. Învelişul viruşilor este din hidrocarburi care rezistă. Dar când umiditatea a scăzut, ele crapă şi s-a dus bacteria. Acum 4-5 ani când am dat de această descoperire nu-mi venea să cred că pot să sterilizez o plantă fără să o aduc la temperatură. Eu prelucrez numai cu 24 de ore înainte de a fi fabricat produsul pentru că şi aici, la capsulare, eu folosesc aceste blistere şi de aceea, de exemplu, nu le ambalez în borcane, deoarece orice capsulă care vine în contact cu umezeala şi cu oxigenul se degradează. Pentru asta am luat medalia de aur a Calităţii Europene la Oxford acum 2 ani de zile pentru calitatea produselor Hofigal pentru că aveam nişte produse cu totul deosebite. Acum voi scoate pe piaţă nişte produse noi pe bază de alfa de care vă spuneam. Mă irită faptul că la noi în ţară sunt atâţia copii bolnavi. Peste 12 la sută avem copii bolnavi la un an, doi de viaţă. Cu produsele pe care le poate lua mama îi poate corecta absolut toate eventualele boli.

- Care rămâne produsul de bază al Hofigalului?
- Primul produs se cheamă Redigest. Nu are egal pe plan mondial. Îl consumă nouă şefi de state. Acest produs, cine învaţă lecţia să-l ia cu regulitate de la vârsta de 35 de ani. Este o invenţie făcută acum 18 ani la sugestia unui medic veterinar care mi-a spus: noi semănăm cu păsările foarte mult. Nu încerci să vezi dacă poti să scoţi un produs din pipota lor? Am constatat că puiul de găină în perioada de 18 zile până la 36 zile se suprapune identic din punct de vedere al enzimelor cu omul. Făcând cercetări pe treaba asta am găsit pe cuticula de pipotă doi noduli: hipofiza şi epifiza. Şi avem şi aceste enzime care ar trebui fabricate de către organism. Aceste enzime dacă le aduci de afară…
În viitorii 40 – 50 de ani dacă stăpânim enzimele vom stăpâni lumea. Dacă vii cu acest supliment de la vârsta când nu mai poţi face faţă efortului – de la enzime nu mai faci faţă – poţi să ajungi Norman Walker. Cercetător american, care la 84 de ani a renunţat la scaun şi a început să facă câţiva km pe jos, zilnic. Apoi a scris cartea „Întinereşte şi tu” pentru a-i învăţa şi pe alţii din experienţa lui de viaţă, dar şi ca medic, despre toate descoperirile şi cercetările sale. A murit la 116 ani. Cu mintea perfect limpede. Acesta spunea: nu contează să arăţi tânăr, ci să ai minte tânără.

Am o mâhnire teribilă că la noi în ţară se acceptă OMG-urile. A fost un congres aici. Spusă de către nemţi în plină şedinţă. Madam Merkel a avut o întâmpinare teribilă. Stuparii au găsit că matca nu mai depune 1.200 de ouă dacă iei polenul din OMG-uri, pentru că în primul an scade capacitatea cu 30 la sută, în anul 2 scade cu 50 la sută şi în anul 3 stupul se stinge. Şi aceşti stupari s-au dus cu aceste filme, le-au arătat dnei Merkel. Peste câteva zile a dat decret prin care interzice pe tot teritoriul Germaniei OMG-urile şi firmei Monsanto să plătească despăgubiri la toţi stuparii. În Europa am rămas singurii care acceptăm OMG-urile. Rezultatul: 50 la sută din bărbaţii din România nu mai pot să procreeze. Dar, suntem ţara cu cel mai bogat pământ din lume. Dar nu ştim să-l preţuim. Dacă am trece la produse bio şi economic ne-am reveni. I-am spus şi unui ministru: dacă dvs. mâncaţi mămăliga din porumbul cultivat în pământul pe care aţi acceptat să se cultive porumb modificat genetic în nordul României, trebuie să mâncaţi 4-5 mămăligi ca să vă asiguraţi micro elementele necesare. De-aia americanii sunt toţi obezi.

Cuptorul cu microunde: dusmanul din casa ta


Este posibil ca milioane de oameni sa-si sacrifice sanatatea fara sa stie de pericolele la care se expun? De ce a interzis Uniunea Sovietica aceste aparate in 1976? Cine a inventat cuptorul cu microunde si de ce ? Cum functioneaza acesta? Sunt cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem in acest articol. Raspunsurile s-ar putea sa va socheze atat de tare incat este posibil, asa cum mi s-a intamplat personal, nici macar sa nu vreti sa il dati altcuiva, ci pur si simplu sa-l aruncati la gunoi.
Presupun ca deja mai toata lumea stie acum ca hrana pe care o mancam are directa legatura cu sanatatea noastra fizica, mentala si spirituala. Alimentele ne pot vindeca sau imbolnavi, in functie de felul in care au fost crescute, recoltate, pastrate, manipulate, preparate si binenteles gatite.
Cel mai eficient si sigur mod de a manca alimentele este in starea lor cat mai naturala, cruda. Dar nu toata lumea este pregatita sa faca asta iar pe de alta parte sunt unele alimente care nu pot fi mancate crude si astfel oamenii au gasit metode de a le gati. In secolul vitezei insa valoarea unei mese nu este data insa nici macar de faptul ca hrana este cruda sau gatita, bio sau procesata. Valoarea este data de disponibilitate, economie si eficienta (rapiditate).
Asta este si unul din motivele pentru care fast food-ul a devenit un asa mare succes. Nu este vorba neaparat de gust cat de metoda rapida de preparare si servire precum si de disponibilitate si binenteles economie. Pentru cei care nu stiu, desi in Romania nu este cazul inca, in tarile vestice si mai ales la americani, fast food-ul ofera cea mai ieftina mancare, daca o putem numi mancare.
Problema vine de fapt din aceasta preparare rapida a mancarii. Din dorinta de a vinde ceva aparent hranitor, intr-o viteza cat mai mare, totul este preambalat, conservat si depozitat cu mult timp inainte. Iar metodele de “gatit”  pentru a da impresia unei mese calde sunt “prajeala” sau incalzirea. Si ce dispozitiv este folosit pentru cea mai rapida incalzire sau gatire? Ati ghicit: cuptorul cu microunde.
Daca stam bine sa ne gandim, multe din casele noastre se transforma incet incet in mici restaurante fast-food, unde daca nu ne aducem sau nu ne comandam o asemena “mancare”, o preparam, deja preambalata, la cuptorul cu microunde. Personal consider ca este posibil ca nimic altceva sa nu fie mai periculos pentru hrana noastra decat cuptorul cu microunde.
Daca este atat de periculos, de ce exista pe piata?
In acest moment foarte multi romani au in apartamentele lor un asemea cuptor. De fapt sunt putini cei care nu au asa ceva. Sa nu mai vorbim de restaurante si chiar bucatariile din diferite birouri de firme unde cuptorul cu microunde este un element de baza. Faptul ca este destul de ieftin, usor de folosit si isi face treaba intr-un mod aparent curat si rapid, da o valoare considerabila acestui dispozitiv in mai toate bucatariile. Putini sunt cei care cred ca aceste aparate sunt periculoase. Binenteles, daca ar fi periculoase, guvernul ne-ar spune nu? Cineva s-ar sesiza si ar fi interzise, nu? Ei bine…, se pare ca  intr-adevar, NU!
Cum functioneaza cuptorul cu microunde!
Microundele sunt o forma de energie electromagnetica , precum undele radio si ocupa o parte din spectrul de putere sau energie electromagnetic.  Microundele sunt o forma de unde foarte scurte(de unde si numele) care calatoresc cu viteza luminii. In lumea noastra moderna, microundele sunt folosite pentru telefoniile pe distante mari, programe de televiziune, internet, sateliti samd. Dar pentru multi dintre noi acestea reprezinta doar o notiune legata de gatirea sau incalzirea rapida a alimentelor.
Cuptorul cu microunde are in dotare un magnetron, un tub in care electronii sunt afectati de catre campurile magnetice si electrice in asa fel incat sa produca radiatii de microunde la aproximativ 2450 MHz. Aceste radiatii interactioneaza cu moleculele din alimente. Toate undele isi schimba polaritatea de la pozitiv la negativ cu fiecare ciclu al undei. In cazul microundelor aceasta schimbare are loc de milioane de ori pe secunda. Moleculele alimentelor , in special cele ale apei au un capat pozitiv si unul negativ precum un magnet are polaritate nord si sud.
In modelele comerciale, aceste cuptoare au o putere de 1000 de wati. In timp ce microundele generate de magnetron bombardeaza alimentele, ele fac moleculele polare sa se roteasca la aceeasi frecventa de milioane de ori pe secunda. Toata aceasta agitatie creaza frictiune moleculara care incalzeste mancarea.  Frictiunea insa este si cauza multor deteriorari ale moleculelor dimprejur, pe care le distruge, le rupe sau le deformeaza fortat.
Facand o camparatie cu soarele, microundele generate de soare sunt bazate pe principiile curentului direct pulsat care nu creeaza caldura prin frictiune. Microundele generate de cuptoare folosesc curent alternativ care creaza caldura prin frictiune. La acestea energia undelor se duc intr-o singura frecventa stramta din spectrul energetic, pe cand energia soarelui opereaza intr-un spectru de frecventa foarte larg. In vreme ce caldura soarelui vine progresiv din exterior in interior, in cazul microundelor de la cuptoare, caldura vine dinspre interior in afara.
Poate partea aceasta este putin prea tehnica sau stiintifica, (si pe mine m-a obosit), dar trebuie sa cunosti cum functioneaza un lucru pentru a-l intelege.
Periculos pentru bebelusi
Din pacate, tot mai multe mame tinere folosesc cuptorul cu microunde pentru  a incalzi laptele bebelusilor. Pentru multe dintre ele, este o metoda rapida si usoara insa majoritatea nu realizeaza ca de fapt cele cateva minute in plus castigate pot afecta serios sanatatea micutilor.
Intr-un articol publicat in 1989 intr-una dintre cele mai respectate reviste de medicina Lancet, Dr. Lita Lee afirma urmatoarele :
“Formulele pentru bebelusi incalzite la cuptorul cu microunde transforma anumiti aminoacizi trans  in izomeri cis sintetici. Izomerii sintetici nu sunt activi biologic. Mai mult de atat, un amino acid L-prolina este convertit in d-izomer, care este cunoscut a fi o neurotoxina (otrava pentru sistemul nervos) si o nefrotoxina (otrava pentru rinichi). Este destul de rau nu numai faptul ca bebelusii nu sunt alaptati la sanul mamei, dar acuma le este dat “lapte fals” transformat in ceva otravitor prin cuptorul cu microunde.”
O modalitate mult mai sigura este de a incalzi recipientul cu lapte la jetul de apa calda al chiuvetei sau intr-un vas cu apa calda pe aragaz, testand din cand in cand temperatura. Cele cateva minute in plus nu merita rsicul la care ne supunem copiii.
Un alt pericol vine din faptul ca, in cazul cuptoarelor cu microunde incalzirea alimentelor nu este uniforma, asa ca in unele cazuri unele parti sunt mai calde altele mai putin calde. Au fost cazuri cand bebelusii s-au ars pe buze datorita faptului ca mamele testasera temperatura intr-o portiune mai rece.
Sangele incalzit la cuptorul cu microunde omoara
In 1991, a existat un proces in Oklahoma, in care un spital a folosit la o transfuzie sange incalzit la cuptorul cu microunde. Cazul a implicat o pacienta, Norma Levitt, care in urma unei operatii la sold, a primit o transfuzie de sange incalzit la cuptorul cu microunde de catre o asistenta. In urma trasfuziei, pacienta a decedat.
Aceasta tradegie ne face sa credem ca incalzirea prin cuptorul cu microunde are efecte mult mai periculoase decat suntem lasati sa credem. Sangele pentru tansfuzii este incalzit cateodata dar in nici un caz la cuptorul cu microunde. In cazul de mai sus, sangele a fost alterat astfel incat a cauzat moartea.
Este clar ca incalzirea alimentelor in acest mod altereaza mancarea intr-un mod cu multe necunoscute. Iar in momentul in care ne hranim cu aceste alimente, ingeram si toate aceste necunoscute.
Pentru ca organismele noastre sunt in natura lor electrochimice, orice forta care disturba sau schimba evenimentele electrochimice, va afecta cu siguranta intr-un mod major si fiziologia corpului.
Fapte si dovezi stiintifice
Intr-un studiu publicat in 1992 de catre Raum & Zelt numit “Studiu comparativ intre mancarea pregatita conventional si cea pregatita in cuptorul cu microunde”, autorii afirma urmatoarele:
“O simpla ipoteza a medicinii traditionale spune ca introducerea in corpul uman de molecule si energii, cu care acesta nu este obisnuit, este foarte probabil sa produca mai mult rau decat bine. Mancarea preparata la cuptorul cu microunde contine atat molecule dar si energii care nu sunt prezente in alimentele gatite in modul in care oamenii au gatit mancarea inca de la descoperirea focului. Energia microundelor de la soare si alte stele este bazata pe curent direct. Microundele produse in mod artificial, inclusiv cele din aceste cuptoare, sunt produse prin alternarea curentului si forteaza inversarea polaritatii de milioane de ori pe secunda in fiecare molecula de alimente pe care o ating. Producerea de molecule nenaturale este inevitabila. S-a observat ca amino acizii care se formeaza in mod natural suporta schimbari izomerice si transformari in forme toxice sub impactul produs de microundele din aceste cuptoare.”
Studiul clinic elvetian
Doctorul Hans Ulrich Hertel, care este acum pensionar, a lucrat ca cercetator in domeniul alimentatiei pentru una din marile companii de profil elvetiene, ale carei afaceri sunt la nivel global. Cu cativa ani in urma acesta a fost concediat pentru ca a pus intrebari in legatura cu anumite proceduri prin care alimentele erau preparate, proceduri ce deteriorau mancarea.
In 1991, acesta impreuna cu un profesor de Universitatea Lausanne au publicat un studiu indicand ca mancarea preparata la cuptorul cu microunde cuprinde riscuri mai mari asupra sanatatii decat mancarea pregatita in mod conventional. De asemenea in numarul 19 al revistei Franz Weber a aparut un articol in care se arata faptul ca alimentele pregatite la cuptorul cu microunde au efecete cancerigene asupra sangelui.
Doctorul Hertel este primul om de stiinta care a efectuat un studiu de calitate asupra efectelor pe care le au nutrientii, supusi cuptorului cu microunde, asupra sangelui si a fiziologiei corpului uman. Studiul sau restrans dar foarte bine documentat au aratat forta degenerativa produsa in alimentele preparate in cuptorul cu microunde.  Concluzia stiintifica a aratat ca prepararea la cuptorul cu microunde schimba nutrientii din mancare, schimbari avand loc si in sangele celor care consuma aceste alimente ceea ce cauzeaza deteriorarea sistemului uman. Studiul a fost facut alaturi de  Dr. Bernard H. Blanc de la Institutul Federal Tehnologic din Elvetia si alaturi de Institutul Universitar de Biochimie din Elvetia.
La intervale de doua pana la cinci zile, voluntarii participanti la studiu, au primit una dintre urmatoarele variante de mancare pe stomacul gol :  (1 lapte crud; (2) acelasi lapte gatiti conventional; (3) lapte pasteurizat; (4) acelasi lapte crud gatit la cuptorul cu microunde; (5) legume crude de la o ferma organica; (6) aceleasi legume gatite in mod conventional; (7) aceleasi legume inghetate si dezghetate intr-un cuptor cu microunde;  si (8) aceleasi legume gatite la cuptorul cu microunde. Odata ce voluntarii au fost izolati, probe de sange au fost recoltate de la acestia inainte sa manance, iar apoi alte probe de sange au fost recoltate la anumite intervale dupa ce au mancat alimentele in cauza.
Schimbari semnificative s-au descoperit in probele de sange recoltate dupa ce au fost mancate alimentele gatite in cuptorul cu microunde. Acestea au implicat in special hemoglobina, colesterolul in special ratia HDL si LDL si  limfocitele. Nivelele de hemoglobina au scazut iar  nivelele de celule albe si colesterol au crescut, in vreme ce limfocitele au scazut. Toate aceste semne au indicat efectul de degenerare.
O bacterie luminiscenta (care emite lumina) a fost introdusa pentru a detecta schimbari energetice in sange. Cresteri semnificative au fost constatate atunci cand a fost expusa sangelui obtinut dupa consumul de alimente preparate in cuptorul cu microunde. Acest lucru l-a facut pe doctorul Hertel sa concluzioneze ca astfel de energii derivate tehnic este posibil sa fie preluate de om prin ingerarea mancarii.
Dintre toate substantele naturale , care sunt polare, oxigenul din moleculele de apa interactioneaza cel mai sensibil. Acesta este modul in care prepararea alimentelor la cuptorul cu microunde functioneaza. Aceasta frictiune violenta din moleculele apei din interiorul alimentelor.  Acest procedeu difera total de metodele conventionale in care caldura se transmite din exterior spre interior.
Aceeasi deformare violenta care are loc in corpurile noastre cand suntem supusi radiatiei are loc si in moleculele alimentelor pregatite astfel.  Insa aceste cuptoare mai produc si altfel de componente numite componente radiolitice care sunt creeate prin decompozitia moleculara ca rezultat direct al radiatiei.
Producatorii de cuptoare cu microunde insista asupra faptului ca alimentele preparate cu microunde nu au nivele semnificative ridicate de componente radiolitice , mai mari decat cele preparate conventional. Dar din cele prezentate aici cred ca este destul de clar ca acest fapt este o minciuna, este ca si cum ar zice cei de la McDonalds ca Big Mac nu este mult mai daunator sanatatii decat chifltelutele facute de bunica.
Si totusi exista niste intrebari care ridica suspiciune. De ce nu exista studii mai mari facute si in alte tari precum Statele Unite? De ce preocuparile vin mai mult in ceea ce priveste modul de manipulare a acestor dispozitive decat efectele lor directe?
Personal cred ca pentru cei care “controleaza” lumea si implicit sanatatea oamenilor, un astfel de adevar ar fi ca un inceput de avalansa. In momentul in care oamenii o sa realizeze ca au fost mintiti si otraviti atatia ani, ei o sa fie suspiciosi asupra mai multor lucruri din viata lor si o sa inceapa sa puna mai multe intrebari si o sa ceara mai multe raspunsuri. Acest lucru este evitat. Scopul lor este ca oamenii sa fie ignoranti, bolnavi si lipsiti de energie, pentru ca in eforturile lor disperat de supravietuire nu aiba timp sa isi puna intrebari de acest gen si astfel sa consume in continuare otravurile scumpe oferite si impachetate colorat.
Cautarea independenta a adevarului
Cu ceva ani in urma pe cand era in clasa a 6 a, un tanar admirabil din Cluj, care are acum 18 ani, a facut un experiment in cadrul unui proiect stiintific al scolii pe care o urma. Tanarul, pe numele sau Na’im Zerbes, si un prieten foarte apropiat, a gasit 12 voluntari dispusi sa participe la experimentul sau, carora le-a dat sa manance, timp de trei zile,  pe rand legume  in stare cruda, incalzite conventional sau incalzite la cuptorul cu microunde . Apoi a testat urina colectata de la fiecare a doua zi dimineata si a pus datele cap la cap . Binenteles ca rezultatele au aratat ca cea mai sanatoasa mancare este cea cruda pe cand cea mai nesanatoasa este cea incalzita la cuptorul cu microunde. Cu acest proiect tanarul Na’im, care studia in regim de invatamant la distanta la o scoala din Canada (avand mama canadianca si tatal roman ), a castigat premiul intai in toata Canada  in cadrul unui concurs numit “Canada Wide Virtual Science Fair”. Puteti citi mai multe despre experimentul sau pe acest link .
Incercari de a ascunde adevarul
In momentul in care doctorii Hertel si Blanc si-au publicat rezultatele, autoritatile au reactionat. O organizatie comerciala puternica, Asociatia Elvetiana de Distribuitori de Electronice Menajere si Industriale, l-au fortat in 1992 pe presedintele Tribunalului de la Sftigen, Berna, sa emita un ordin impotriva celor doi doctrori. In 1993, doctorul Hertel a fost condamnat pentru ” intervenirea in comert” si i s-a interzis sa publice restul rezultatelor sale. Cu toate acestea Hertel nu s-a dat batut si s-a luptat pentru multi ani impotriva acestei decizii.
In cele din urma in 1998, Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, a inversat decizia  hotarand ca s-a comis un abuz impotriva lui Hertel in 1993.
Cine a inventat cuptoarul cu microunde?
Exista mai multe surse in acest sens. Pe de o parte inventia ii este atribuita unui american ,  Dr. Percy Spencer, care in 1946 in timp ce experimenta cu o tehnologie radar a observat intamplator cum alimentele care erau in preajma se incalzeau. Pe de alta parte ii este atribuita unui engelz Leonard Gfoellner. Insa mai exista o ipoteza interesanta si anume ca acesta a fost inventat de nazisti. Poate nu era o varianta la care v-ati fi asteptat. Insa sa nu va duca acum imaginatia ca era o tehnologie menita sa ucida ci din contra chiar sa hraneasca. In timpul invaziei lor in Rusia, germanii ar fi elaborat aceste cuptoare ale caror avantaje permiteau rezolvarea multor probleme legate de prepararea meselor pe scara larga si a producerii de alimente intr-un timp foarte scazut precum si economisirea de combustibil pentru gatit. Dupa razboi, aliatii, americanii, englezii dar si rusii au gasit aceste cercetari medicale facute de nemti in acest domeniu pe care le-au transportat inapoi in tarile lor  si le-au clasificat ca si secrete de stat. In vreme ce in America dupa asa zisa inventie a sa cuptorul cu microunde a ajuns sa faca miliarde, in Rusia acesta a fost interzis complet, iar in urma testelor pe care le-au facut, rusii chiar au transmis un avertisment international referitor la pericolele atat biologice dar si de mediu inconjurator.
Carcinogeni in mancarea preparata la cuptorul cu microunde
In cartea sa  ” Efectele radiatiei de la microunde asupra sanatatii ”  precum si in editiile din martie si septembrie ale revistei “Scrisoarea Pamantului”, Dr. Lita Lee a facut afirmatia ca fiecare cuptor cu microunde scapa radiatii electromagnetice, denatureaza mancarea, si transforma substantele din alimente in produse toxice si chiar carcinogene. Alte cercetari citate in aceste surse au ajuns la concluzia ca aceste dispozitive sunt cu mult mai periculoase decat se crezuse pana atunci.
O serie de studii facute in Rusia a ajuns la concluzia ca substante cancericene sunt formate in toate alimentele preparate la cuptorul cu microunde. Niciun aliment nu a fost tinut in aparat mai mult decat necesar. Iata cateva astfel de rezultate:
Carnea preparata la cuptorul cu microunde provoaca formarea de d-nitrosodientanolamide, un cunoscut cancerigen
Laptele si cerealele preparate la cuptorul cu microunde isi transforma o parte din aminoacizi in carcinogeni
Dezghetarea fructelor inghetate cu ajutorul microundelor, transforma glucoza si galactoza acestora in substante carcinogene
Scurta expunere a legumelor, fie crude, gatite sau inghetate  la cuptorul cu microunde, transforma alcaloidele din plante in carcinogene
Cercetatorii rusi au observat de asemenea si o accelerare a degradarii structurale a alimentelor si o scadere in nutrienti a acestora.  Astfel, alimentele si-au pierdut intre 60 si 90 % din nutrienti. Au fost observate:
Pierderea bio-disponibilitatii complexelor de vitamina B, vitamina C si vitamina E.
Pierderea mineralelor esentiale precum  si a altor factori lipotropici in toate alimentele testate.
Diferite deteriorari a mai multor substante din plante, precum alcaloidele, glucozidele, galactozidele si nitrilozidele
Degradarea nucleoproteinelor din carne.
Microundele ucid apa
Apa, elementul vital al vietii este afectat cel mai repede si in cel mai periculos fel de catre cuptorul cu microunde. Cum explicam mai devreme, apa este cea mai sensibila la interactiunea cu aceste unde si in consecinta este afectata si denaturata in mod fatal. Exista un experiment simplu in care peste o samanta tinuta in vata sau pamant se toarna apa incalzita intr-un cuptor cu microunde. Acea seminta nu va creste . Este un experiment care poate fi facut de oricine. O concluzie simpla este trasa : apa isi pierde proprietatile datatoare de viata. Daca ne gandim atunci ca oamenii sunt undeva la 70% , ne putem imagina ce efect au aceste radiatii asupra apei din interiorul nostru.
Radiatiile din cuptorul cu microunde se scurg
Poate ca a-ti auzit de pericolul rezultat din faptul ca din aceste cuptoare se scurg radiatii si atunci cand ele nu sunt pornite. Trebuie sa recunoastem ca acest risc era mai mare cu modelele mai vechi, cele mai noi fiind testate mai riguros. Adevarul este ca oricum exista scurgeri, admise si de institutiile de specialitate, prin geamul de privit, insa se spune ca nu sunt in cantitati periculoase. Deaorece expunerea la radiatii scade cu cat ne aflam la mai mare distanta de cuptorul cu microunde, este sugerat sa ne aflam mereu la o distanta destul de mare de acesta.  Sistemele de siguranta necesare la fabricarea acestora sunt foarte stricte. Ele trebuie sa aiba doua sisteme independente care sa opreasca functionarea in caz ca usa se deshide si inca un sistem de monitorizare care sa opresca functionarea in cazul in care cele doua sisteme de inchidere nu mai functioneaza. Si cu toate astea, ar trebui sa credem ca suntem in siguranta. Insa dupa cum afirma o organizatie non-profit “Powerwatch” : ” Chiar si in cazul in care cuptorul cu microunde functioneaza corect, nivelele de radiatie din bucatarie este probabil sa fie crescute si chiar mai mari decat cele emise de o statie de telefonie mobila aflata in apropiere. Amintiti-va de asemenea si de faptul ca microundele calatoresc prin pereti daca aparatele sunt lipite de acestia.”Exista afirmatii cum ca un singur cuptor cu microunde lipit de peretele bucatariei, poate radia toate apartamentele din scara respectiva. Cu toate astea, s-a observat ca si daca stam la o distanta de un pas de cuptor suntem expusi la o cantitate de radiatii care a fost in mod clar legata de leucemie. Deci pentru cei care au un astfel de aparat, este de preferat sa nu stati in prejma lui prea mult, mai ales femeile insarcinate si copii. De asemenea datorita faptului ca ochii sunt foarte sensibili la radiatia provenita de la cuptorul cu microunde exista un mare pericol de cataracta.
13  motive sa-ti arunci cuptorul cu microunde
1.Continuand sa mancam alimente preparate in cuptorul cu microunde, vom suferi pe termen lung, in mod permanent, deteriorari neurologice (scurt-circuite ale impulsurilor electrice, depolarizarea si demagnetizarea tesuturilor nervoase);
2.Organismul uman nu poate metaboliza produsele necunoscute rezultate in urma supunerii alimentelor la cuptorul cu microunde;
3.Producerea de hormoni este oprita sau modificata, atat la barbati cat si la femei;
4.Eefectele produselor secundare rezultate in urma folosirii cuptoarelor cu microunde sunt reziduale (pe termen lung, permanente) pentru corpul uman.
5.Mineralele, vitaminele cat si alti nutrienti ai alimentelor preparate in cuptorul cu  microunde, sunt reduse sau alterate astfel incat corpul uman ori nu poate beneficia de acestea ori absoarbe nutrienti alterati care ii fac rau in loc de bine;
6.Mineralele din legume, sunt transformate in radicali liberi cauzatori de cancer atunci cand sunt preparate la cuptorul cu microunde;
7.Alimentele preparate la cuptorul cu microunde provoaca tumori intestinale si stomacale. Acest lucru poate fi cauza cresterii ingrijoratoare a cancerului de colon in America, unde 90 % din populatie foloseste un astfel de aparat;
8.Consumul prelungit de astfel de alimente determina cresterea celulelor canceroase in sangele uman.
9.Consumul continuu de alimente preparate la cuptorul cu microunde determina deficiente imunitare grave in ceea ce priveste glandele limfatice si alterarea sangelui.
10.Alimentatia cu astfel de alimente provoaca pierderea memoriei, a concentratiei, instabilitate emtionala si chiar scaderea inteligentei.
11.Scurgerile necontrolate pot provoca leucemie si cataracta
12.Radiatiile se pot scurge prin pereti
13.Daca torni apa, care a stat pentru doar doua minute in cuptorul cu microunde, peste o samanta, aceasta nu va creste.
Nu l-ai aruncat inca?
Cand vine vorba de cuptorul cu microunde, pe care trebuie sa recunosc ca l-am folosit in mod indelungat in studentie, imi vin in minte filmele cu Steven Segal care in situatiile extreme se ajuta de cuptorul cu microunde pentru a incropi o bomba artizanala, cu care reusea sa doboare vreo 10 “dusmani”. Si imi pun niste intrebari, zic eu firesti pentru fiecare dintre noi… de ce am vrea noi oamenii sa avem asa ceva in casa? Si mai mult.. de ce am vrea noi oamenii sa ne preparam hrana in astfel de dispozitive?
Surse:
http://www.globalhealingcenter.com/health-haza...
http://articles.mercola.com/sites/articles/arc...
 Davis D R. (February 1, 2009) “Declining fruit and vegetable nutrient composition: What is the evidence?” American Society of Horticultural Scienc
Rust S and Kissinger M. (November 15, 2008) “BPA leaches from ‘safe’ products” Journal Sentinel Online
 “Microwave oven radiation,” Food and Drug Administration
Havas M. “DECT phone affects the heart!”
Vallejo F, Tomas-Barberan F A, and Garcia-Viguera C. “Phenolic compound contents in edible parts of broccoli inflorescences after domestic cooking” Journal of the Science of Food and Agriculture (15 Oct 2003) 83(14);1511-1516
Kidmose U and Kaack K. Acta Agriculturae Scandinavica B 1999:49(2):110-117
Song K and Milner J A. “The influence of heating on the anticancer properties of garlic,” Journal of Nutrition 2001;131(3S):1054S-57S
Watanabe F, Takenaka S, Abe K, Tamura Y, and Nakano Y. J. Agric. Food Chem. Feb 26 1998;46(4):1433-1436
 George D F, Bilek M M, and McKenzie D R. “Non-thermal effects in the microwave induced unfolding of proteins observed by chaperone binding,” Bioelectromagnetics 2008 May;29(4):324-30
Quan R (et al) “Effects of microwave radiation on anti-infective factors in human milk,” Pediatrics 89(4 part I):667-669.
Lee L. “Health effects of microwave radiation-microwave ovens,” Lancet December 9, 1989 (Article)
Thomas W. “Cooked” Alive.com
 “Microwave oven and microwave cooking overview,” Powerwatch
“History of microwave ovens” Green Health Watch
“Microwave ovens: A danger to your health?” (January 26, 2010) Nutritional and Physical Regeneration
Villablanca E (December 19, 2007) “Ionizing and non-ionizing radiation: Their difference and possible health consequences”
“Health effects of microwave radiation (Western view)”
Sage C. “Reported biological effects from radiofrequency non-ionizing radiation” Wave-Guide.org
Penn State University. “DNA and the microwave effect” posted from MailBag (April 8, 2002)
Kakita Y, Kashige N, Murata K, Kuroiwa A, Funatsu M and Watanabe K. “Inactivation of Lactobacillus bacteriophage PL-1 by microwave irradiation” Microbiol. Immunol. 1995;39:571-576.
Adams C. (May 6, 2005) “Does microwaving kill nutrients in food? Is microwaving safe?” The Straight Dope - cuptorul cu microunde

luni, 8 aprilie 2013

Menta are efecte uimitoare pentru sanatate


Cand oamenii aud de menta, bomboanele sau inghetatata sunt primele lucruri la care se gandesc.

Dar stiati ca frunzele de menta au fost utilizate de mii de ani ca medicamente pentru tratarea unei game largi de probleme intestinale. Uleiul extras din planta de menta contine o serie de compusi chimici benefici.

Dintre acesti compusi, cel mai important este mentolul. Iata mai jos si alte efecte pozitive ale mentei, asupra sanatatii.

Studiile au aratat ca uleiul de menta este destul de eficient in ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil, manifestari ce includ crampe, dureri abdominale, balonare, constipatie si diaree. Potrivit statisticilor, sindromul de colon iritabil afecteaza 5-20% din populatia lumii.

Oamenii de stiinta explica faptul ca mentolul blocheaza canalele de calciu, fapt ce ajuta la relaxarea muschilor netezi ai peretilor intestinali. Mai nou, medicii sustin ca suplimentele cu ulei de mentol ar trebui sa faca parte din tratamentul de prima intentie pentru sindromul de intestin iritabil.

- Menta poate calma temporar mancarimile cauzate de muscaturile de insecte, dar si eczemele precum si alte leziuni, inclusiv eruptiile cutanate cauzate de iedera otravitoare. Ceaiul de menta poate fi folosit ca apa de gura pentru tratamentul aftelor sau pentru reducerea senzatiilor de greata sau varsaturi din timpul sarcinii, mai ales pentru femeile care doresc sa evite medicamentele mai puternice.

- Uleiul esential de menta (mentolul) este un ingredient din compozitia multor produse, suplimente si medicamenteeliberate fara prescriptie medicala, inclusiv pasta de dinti, apa de gura, guma de mestecat, bomboane mentolate, inlocuitori pentru tutunul de mestecat, pastile de tuse si unguente pentru diverse dureri musculare. Mentolul stimuleaza receptorii care semnaleaza senzatia de rece (din plamani si faringe) si inhiba receptorii ce reactioneaza la stimuli durerosi, ameliorand temporar durerile de muschi sau organe.

- S-a demonstrat ca mentolul este de ajutor in vindecarea infectiilor cauzate de bacterii, ciuperci si virusuri, dar pentru ca sunt disponibile numeroase medicamente antimicrobiene, metonolul nu este, de obicei, prima optiune in tratarea infectiilor grave. Cu toate acestea, capacitatile antibacteriene ale mentolului nu pot fi negate. Numeroase studii au aratat ca vaporii uleiurilor esentiale de menta au capacitatea de a eradica bacteriile responsabile pentru infectiile culisteria, E.coli, salmonella si altele.

Cercetatorii sunt increzatori ca uleiul de menta va fi utilizat, sub forma de vapori, in inhibarea dezvoltarii bacteriilor, in industria alimentara. Cercetatorii explica faptul ca uleiurile vegetale au caracter lipofil, ceea ce inseamna ca sunt atrase de grasimi, iar in membrana celulara a bacteriilor se gaseste destula grasime. In acest fel, moleculele din aceste uleiuri se ataseaza de moleculele de grasime din membrana celulara a bacteriilor cauzand scurgeri de membrana (membrana nu mai poate acoperi si moleculele de grasime si pe cele din uleiurile esentiale). Aceste scurgeri pot ucide, in cele din urma, bacteria.

Problema evidenta care trebuie depasita in tratarea alimentelor cu uleiuri esentiale de menta pentru a preveni anumite boli, o reprezinta chiar gustul puternic de menta. In timp ce aroma puternica de menta este potrivita pentru bomboane sau guma de mestecat, aceasta este posibil sa nu fie la fel de potrivita pentri combinatia cu alte alimente. Cercetatorii recomanda utilizarea unui ulei esential de menta intr-o concentratie cat mai mica (chiar si asa, mentolul va fi la fel de eficient).

- Trateaza acneea. Este cunoscut faptul ca menta echilibreaza pH-ul pielii. Acest lucru ajuta in echilibrarea productiei de sebum din piele. In plus, capacitatile astringente, antiseptice si antiinflamatorii ale mentei pot ajuta la ameliorarea acneei, punctelor negre, eruptiilor cutanate si pielii inrosite.

- Amelioreaza durerile de cap si migrenele. Potrivit cercetatorilor, menta are efecte vasodilatatoare care pot ajuta la reducerea frecventei durerilor de cap. Atunci cand simtiti ca aveti o migrena, aplicati local o cantitate mica de ulei de menta (pe tample, frunte si ceafa) sau beti un amestec de 4 picaturi de ulei de menta intr-o lingura de ulei de masline.

- Indeparteaza paduchii. Menta este cunoscuta ca un insecticid natural si poate ucide paduchii. Aplicati ulei de menta in par cu aproximativ 30 de minute inainte de a face dus pentru a scapa de paduchii din cap. Repetati acest lucru de 3 ori pe saptamana. Daca observati orice fel de iritatie a pielii, puteti sa diluati uleiul de menta cu ulei de masline.

- Reduce intensitatea crampelor menstruale. Expertii recomanda menta femeilor care manifesta crampe menstrualeputernice. Deoarece menta poate relaxa musculatura, beti o ceasca de ceai de menta de 2-3 ori pe zi in timpul ciclului menstrual pentru pentru a ajuta la calmarea crampelor musculare.

- Diminueaza durerile. Menta are proprietati analgezice si antiinflamatorii, care pot estompa durerile musculare si de artrita. Pur si simplu se aplica ulei de menta in zona afectata, de 2 sau 3 ori pe zi. Acelasi tratament poate fi utilizat si pentru detensionarea musculaturii dupa antrenamente fizice intense. Puteti face acest lucru adaugand 6-10 picaturi de ulei de menta in apa de baie calda.

- Combate sinuzita si racelile. Menta are proprietati decongestionante, expectorante si antivirale. Menta poate ajuta la calmarea durerilor din gat si usureaza tusea uscata si congestia nazala. Pentru congestie nazala, sinuzita, gripa siastm brosnhic, beti ceai de menta si inhalati vaporii acestuia. Pentru tusea uscata beti ceai de menta si masati zona pieptului cu ulei de menta, deoarece mentolul are proprietatea de a subtia mucusul, de a lubrifia tractul respirator si ajuta la expectorarea mucusului din plamani si bronhii.

- Amelioreaza simptomele de stres si anxietate. Studiile recente au demonstrat ca aromoterapia cu ulei de menta poate ajuta la tratarea anxietatii, stresului si dezechilibrele emotionala. In timpul aromoterapiei puteti asculta muzica de relaxare pentru ca tratamentul sa fie si mai eficient.

Menta sau uleiul de menta nu ar trebui sa fie consumate in cazul in care urmati tratament pentru boala de reflux gastroesofagian, hernie hiatala, arsuri stomacale si calculi biliari. Menta nu este recomandata pentru sugari, femei gravide sau care alapteaza.
 

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare