Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 13 aprilie 2013

Adevărat sau fals despre consumul de ouă




Oul este considerat unul dintre cele mai complexe alimente din punct de vedere nutriţional

În ciuda controverselor în ceea ce priveşte consumul de ouă, medicii nutriţionişti le recomandă pentru echilibrarea dietei din punct de vedere nutriţional.

Oul este considerat unul dintre cele mai complexe alimente din punct de vedere nutriţional. Acesta reprezintă cea mai bună sursă de proteine uşor de asimilat. În plus, conţine nouă aminoacizi care accelerează metabolismul. Tot în ouă se găseşte un complex de vitamine (A, B1, B2, B5, B6, B9, B12,D şi E) şi de minerale (calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc) care acoperă necesarul nutriţional la o masă.

De asemenea, printre substanţele care fac din ou un aliment-minune se numără colina şi inozitolul, care ajută la funcţionarea sistemului nervos şi a creierului. Un alt motiv pentru a consuma ouă este prezenţa în compoziţia sa a unor substanţe cu acţiune anticancerigenă. Iar potrivit unui studiu american, femeile care consumă şase ouă pe săptămână prezintă un risc cu 44% mai mic de a suferi de cancer de sân, în comparaţie cu cele care nu includ acest aliment în dietă.

Conţin colesterol «rău» care creşte riscul de boli cardiovasculare

FALS. Persoanele sănătoase care consumă unu sau două ouă zilnic nu prezintă modificări la nivelul colesterolului total din sânge, afirmă nutriţioniştii. Explicaţia este că majoritatea oamenilor prezintă aşa-numite mecanisme compensatorii, iar un consum mai mare de 300 mg de colesterol pe zi (un ou conţine 200 mg de colesterol), cât este recomandat, nu influenţează în mod negativ concentraţia lipoproteinelor din sânge.

În plus, studiile realizate în ultimii ani au arătat că, pe lângă colesterol, ouăle conţin şi o substanţă care ajută la anihilarea lui. Prin urmare, acestea nu afectează sănătatea cardiovasculară, şi, implicit, nu contribuie la depunerea grăsimii pe vasele de sânge. Datorită acestei proprietăţi, ouăle nu mai sunt incluse pe lista alimentelor cu risc cardiovascular.

Ajută la pierderea rapidă în greutate

ADEVĂRAT. Ouăle ajută la pierderea excesului de kilograme, însă cu condiţia să fie consumate la micul dejun, potrivit unui studiu publicat pe site-ul FASEB (Federation of American Societies for Experimental Biology). La studiu au participat 160 de voluntari (femei şi bărbaţi) obezi. Timp de opt săptămâni, o parte dintre ei au consumat la micul dejun numai ouă (unu sau două ouă fierte tari), iar ceilalţi au avut un mic dejun compus din cereale şi din specialităţi din carne. La finalul studiului, s-a observat că persoanele care au consumat ouă au slăbit cu trei kilograme mai mult în comparaţie cu restul. Acest efect se explică prin faptul că un ou are între 71 şi 75 de calorii.În plus, ouăle au un indice de saţietate ridicat.

Cresc riscul de diabet

ADEVĂRATşi FALS. Un studiu realizat în anul 2009 de oamenii de ştiinţă americani de la Şcoala de Medicină a Universităţii "Harvard" a arătat că persoanele care consumă zilnic ouă prezintă un risc cu 70% mai mare de dezvolta diabet de tip 2.

Într-adevăr, consumate în exces (peste şapte ouă pe săptămână), aceste alimente predispun la diabet. În schimb, s-a observat că, atunci când sunt consumate cu moderaţie (maximum două-trei pe săptămână), ouăle reglează nivelul zahărului din sânge, potrivit profesorului Luc Dejesus, care a studiat legătura dintre diabet şi consumul de ouă. De asemenea, pe lângă un aport moderat de ouă, se recomandă combaterea sedentarismului, adoptarea unei diete bogate în fructe şi în legume şi menţinerea greutăţii sub control, factori esenţiali în prevenirea diabetului.

Cele de prepeliţă sunt mai puţin alergene

ADEVĂRATşi FALS. Ouăle de prepeliţă sunt mai puţin alergene decât cele de găină numai în condiţiile în care prepeliţele sunt crescute într-un mediu ecologic. În plus, ouăle de prepeliţă nu trebuie consumate crude, aşa cum sunt recomandate în cadrul unor terapii, deoarece există riscul scăderii absorbţiei biotinei în corp (influenţează starea de sănătate a părului şi a unghiilor) sau al infectării cu unele bacterii periculoase. Persoanele sănătoase pot consuma maximum cinci ouă de prepeliţă pe zi, de preferat fierte sau sub formă de scrob preparat în apă.

Previn cataracta

ADEVĂRAT. Un studiu prezentat în urmă cu opt ani la conferinţa Asociaţiei Americane de Nutriţie a arătat că persoanele care introduc frecvent ouăle în dietă sunt mai puţin predispuse la apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare, două boli ale ochilor care afectează sever vederea pe măsură ce înaintăm în vârstă. Potrivit cercetătorilor, ouăle conţin luteină, o substanţă recunoscută pentru faptul că protejează ochii. În plus, luteina din ouă se asimilează de două ori mai rapid decât cea din spanac, de exemplu, renumit pentru conţinutul său bogat în această substanţă.

Tranzit intestinal
Ouăle nu îngreunează digestia, deoarece conţin lecitină care facilitează descompunerea grăsimilor.

Recomandare: Nu consuma ouă la masa de seara, deoarece se digeră mai greu şi îngreunează digestia.


SFATUL SPECIALISTULUI

Doar persoanele care sunt alergice la ouă sau prezintă fenomene digestive semnificative la consumul de gălbenuş de ou trebuie să elimine aceste alimente din dietă. Prin urmare, foarte puţine persoane sunt candidate la eliminarea ouălor din dietă. Deşi recomandările medicale sunt clare şi documentate, ouăle şi, în special gălbenuşul, sunt încă privite cu reticenţă de persoanele cu boli cardiace sau cu nivelul colesterolului crescut, din cauza informaţiilor de proastă calitate vehiculate în diferite medii.

Vă recomand să nu excludeţi ouăle din alimentaţie fără a vă sfătui cu un medic specialist. Gălbenuşul de ou cuprinde o serie de nutrienţi esenţiali şi astfel poate concura cu orice preparat de multivitamine. Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, Cluj-Napoca,
www.nutritionistcluj.ro


Când vine vorba de alimentaţie, fiecare dintre noi are opinii. De exemplu, multe persoane cerd că trebuie să excludă pâinea din alimentaţie pentru a se menţine supli sau că trebuie să ocolească produsele fără grăsimi. Specialiştii în nutriţie contrazic aceste idei preconcepute.

1. Apa minerală este cea mai bună pentru consumul zilnic

Ea conţine săruri minerale benefice pentru sănătate, însă există riscul ca un consum zilnic să favorizeze formarea pietrelor la rinichi sau să influenţeze negativ evoluţia unor afecţiuni. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, cel mai indicat este să alternezi mărcile de apă minerală, pentru că fiecare are o concentraţie diferită de săruri.

2. Pâinea îngraşă, aşa că trebuie exclusă din alimentaţie

Este adevărat doar în cazul în care alegi pâinea albă, obţinută din făină rafinată. Pâinea obţinută din făină integrală conţine vitamine din complexul B, săruri minerale şi fibre alimentare, fiind deci hrănitoare şi recomandată în alimentaţia zilnică. Cu specificaţia că, precum orice alt aliment, trebuie consumată cu moderaţie.

Un alt aspect important este asocierea cu alte alimente. Şi pâinea integrală îngraşă dacă este consumată cu alţi carbohidraţi, precum cartofii şi orezul. Foarte important este să eviţi pâinea care are în compoziţie ingrediente precum E-urile (conservanţii, coloranţii, emulgatorii) şi zahărul.

3. Sarea de mare este mai sănătoasă decât cea normală

O linguriţă de sare obişnuită conţine 2.300 de miligrame de sodiu. Sarea de mare conţine aceeaşi cantitate de sodiu, aşa încât, din acest punct de vedere, nu există diferenţe între cele două. Despre sarea de mare se spune că are în compoziţie şi alte minerale benefice pentru sănătate, cum ar fi magneziul şi fierul, însă mulţi nutriţionişti susţin că sunt în cantităţi nesemnificative. Pentru că sarea de masă are în compoziţie şi iod, poate constitui un avantaj, fiind necesară pentru menţinerea echilibrului hormonilor tiroidieni.

4. Ouăle cresc nivelul colesterolului

Acest mit rezistă de multe decenii, în ciuda faptului că au apărut o multitudine de studii care au demonstrat că nivelul colesterolului „rău" nu este influenţat semnificativ de consumul de ouă. Nutriţioniştii chiar insistă ca acest aliment să fie parte a unui regim alimentar sănătos, datorită faptului că are o compoziţie complexă. Oul conţine proteine de calitate şi toţi cei nouă aminoacizi esenţiali, pe care corpul nu-i poate produce.

5. Doar produsele „fără grăsimi" sunt bune

Cu toţii încercăm să ne ferim de grăsimi, însă aceasta nu înseamnă că alimentele care nu le conţin nu au o cantitate mare de calorii. Multe dintre produsele etichetate astfel sunt bogate în carbohidraţi, sare sau zahăr. Aceste ingrediente sunt un duşman al siluetei şi al sănătăţii în egală măsură ca grăsimile. În plus, nu ar trebui să evităm în totalitate grăsimile, pentru că ele fac posibilă absorbţia unor vitamine şi susţin activitatea cerebrală. Alege grăsimile „bune" din peşte, uleiuri vegetale, alune, nuci şi migdale.

6. Bio este mai sănătos

Alimentele ecologice nu conţin aditivi, arome artificiale şi nu sunt obţinute cu îngrăşăminte sau cu hormoni, însă aceasta nu înseamnă că sunt neapărat mai bune. Dacă echivalentul convenţional nu este sănătos, atunci nici produsul ecologic nu va avea această calitate. De exemplu, zahărul este la fel de nociv, indiferent dacă este bio sau convenţional, atâta vreme cât îl consumăm în cantitate mare. Prin urmare, atât alimentele bio, cât şi cele obişnuite trebuie să se supună regulilor nutriţionale.

7. Sucurile fără zahăr sunt inofensive

În locul zahărului, în acestea se adaugă îndulcitori artificiali care „păcălesc" creierul. Însă pentru că el nu primeşte caloriile aferente acestor băuturi fals-dulci, le va lua din alte alimente, ba mai multe decât dacă am fi băut un suc cu zahăr. O explicaţie este că aspartamul, sucraloza şi alţi îndulcitori stârnesc pofte alimentare greu de controlat, după cum s-a observat în urma unui studiu publicat recent. Cercetătorii Universităţii din Texas au constatat că persoanele care consumă sucuri de tip „diet" de trei ori pe săptămână au un risc cu 40% mai mare de a deveni obezi.

Surse: Afinele, cătina, măceşele şi pătrunjelul conţin mult mai multă vitamina C decât citricele.

Nu există nicio diferenţă de calitate sau de aromă între ouăle cu coaja albă şi cele cu coaja brună. Culoarea acestora depinde de rasa de găină.

SFATUL SPECIALISTULUI

Contrar unor opinii, carnea, atât cea albă, cât şi cea roşie, nu este nocivă pentru sănătate. Ea constituie una dintre sursele esenţiale de proteine complete. Proteinele sunt esenţiale în creştere şi în dezvoltare, pentru că alimentează organismul cu energie şi contribuie la producerea hormonilor, anticorpilor, enzimelor şi ţesuturilor. Însă ele pot proveni şi din alte surse decât carnea, prin urmare consumul ei este o problemă de opţiune. Organismul se poate adapta şi funcţiona perfect şi în lipsa cărnii. Ea ar putea deveni nocivă doar dacă este consumată în exces, mai ales la vârste înaintate. De asemenea, poate fi nocivă în cazul în care este consumată de către persoane cu anumite afecţiuni, cum ar fi cele renale. În aceste situaţii, medicul este cel care trebuie să stabilească dacă şi în ce cantitate se poate consuma carnea. Livia Nena, biolog nutriţionist, Bio Nutriliv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare