Faceți căutări pe acest blog

vineri, 19 aprilie 2013

Melanina creată în laborator tratează vitiligo




Cercetătorii francezi au creat celule tegumentare capabile să producă melanină, pigmentul care dă culoarea aurie pielii atunci când este expusă la soare, relatează Le Point.

Experimentul, publicat în revista de specialitate „The Lancet“, a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul „I-Stem1“ (I-STEM/Inserm UEVE U861/AFM). Ei au „construit“ în laborator piele cu melanocite, adică celule care produc melanină. Potrivit specialiştilor, melanina are rolul de a proteja ţesutul cutanat de efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete. Unele persoane prezintă tulburări ale producţiei acestui pigment. Este vorba mai ales de bolnavii de vitiligo, afecţiune autoimună rară caracterizată prin apariţia unor pete depigmentate pe piele.

Speranţă în boli rare

Principala utilitate a grefelor de piele cu melanocite create în laborator o reprezintă afecţiunile manifestate prin pete decolorate. „Vitiligo, dar şi albinismul vor putea fi tratate cu astfel de grefe“, a declarat Marc Peschanski, unul dintre realizatorii studiului francez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare