In 1919 cand gripa a ucis 40 milioane de oameni, un doctor vizita fermierii pentru a-i ajuta sa combata gripa. Multi dintre fermieri si familiile lor o contractasera si multi chiar murisera. Doctorul a ajus la un fermier unde, spre surprinderea lui, toti membrii familiei erau sanatosi. Cand doctorul a intrebat fermierul ce facea el diferit de ceilalti, sotia lui a spus ca a pus o ceapa necuratata intr-un vas in fiecare camera a.Doctorul nu a crezut si a cerut una din cepe pentru a o analiza la microscop. Spre surprinderea lui a descoperit virusul gripei in ceapa. In mod evident aceasta a absorbit virusul pastrand familia sanatoasa.
Mai stiu de un caz asemanator in care sa pus ceapa in fiecare incapere din casa si nimeni nu sa mai imbolnavit de gripa in acea perioada.
Chiar daca va este greu sa credeti acest lucru nu aveti nimic de pierdut!Dar veti fi surprinsi de cum functioneaza aceasta.
Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciat la ca. 5.000 de ani în urmă, cultivat ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. În Egiptul antic ceapa era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice și era oferită zeilor, sau era folosită ca monedă de plată de a ajunge în rai, astfel au fost plătiți și lucrătorii care au clădit piramidele. S-au găsit dovezi, resturi de ceapă la descoperirea mormântului lui Tutankhamon. O tablă cu inscripții sumeriene cuneiforme datând cu 4.000 de ani î.e.n. din Codul lui Hammurabi conține descrieri de ogoare cultivate cu castraveți și ceapă, precum era amintit și ajutorarea săracilor cu pâine și ceapă. La romani ceapa constituia un element important din alimentația de bază. Legionarii romani au fost acei care au contrubuit la răspândirea cepei „cepula“ în Europa centrală. În Evul mediu ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind folosită și ca amulet contra pestei. În secolul al XV-lea olandezii încep să cultive diferite variante de ceapă ca și culoare, formă și gust.
Compoziție medie pentru 100 g
Energie-3 kcal
Apă-89 %
Glucide-7,1 %
Lipide-0,2 %
Proteine-1,3 %
Fibre-2,1 %
Calciu-25 mg
Magneziu-10 mg
Potasiu-170 mg
Fier-0,3 mg
Vitamina C-7 mg
Vitamina-B1 0,06 mg
Vitamina-B3 0,3 mg
Vitamina-B6 0,14 mg
Vitamina-B9 0,02 mg
Vitamina-E 0,14 mg
Proprietăți
Uz intern:
Stimulent general (al sistemului nervos, hepatic,renal).
Diuretic puternic, dizolvant și eliminator al ureii și al clorurilor.
Antireumatismal
Antiscorbutic
Antiseptic și antiinfecțios (antistafilococic: ceapa se comportă în privința acestui microb ca un antibiotic: L. Binat).
Secretor, expectorant
Digestiv (ajută în digestia făinoaselor).
Echilibrant glandular
Antisclerotic și antitrombozic
Afrodisiac(lucrări vechi, Hull Walton)
Hipoglicemiant
Antiscrofulos
Vermifug
Hipnotic ușor
Curativ al pielii și al sistemului pilos.
Uz extern:
Emolient și rezolutiv (resorbant).
Antiseptic.
Antalgic(sedativ, calmant).
Îndepărtează țânțarii.
Indicații
Uz intern:
Astenii, surmenaj fizic și intelectual, creștere.
Oligurii, retchții lichidiene (edeme, ascite, pleurezii, pericardite).
Hidropizie.
Azotemie, cloruremie
Reumatism, artritism
Litiază biliară
Fermentații intestinale (diaree)
Infecții genitourinare
Afecțiuni respiratorii (guturai, bronșite, astm, laringită)
Gripă .
Atonie digestivă
Dezechilibrări glandulare
Obezitate
Ateroscleroză, prevenirea trombozelor.
Prevenirea senescenței
Prostatism
Diabet
Adenite, limfatism, rahitism.
Paraziți intestinali.
Uz extern:
Abcese, panariții, furuncule, înțepături de viespi.
Degerături, crăpături
Migrene
Congestie cerebrală.
Surditate, țiuituri.
Nevralgii dentare.
Negi.
Plăgi, ulcere, arsuri
Pistrui
Țânțari (pentru a-i îndepărta).
Afectiunile respiratorii - reteta de preparare: se fierb la foc mic doua cepe cu tot cu coaja, vreme de cinci minute, intr-o cana de apa, dupa care se lasa sa se raceasca vreme de 10 minute, acoperind vasul. Se strecoara si se bea pe stomacul gol cat de fierbinte posibil.
Ceaiul nu este foarte placut la gust, insa actioneaza foarte rapid si se zice ca nu exista leac mai bun contra tusei si durerilor de gat si de piept.
Gripa - se lasa la macerat patru cepe, timp de 24 de ore, într-un litru de apa calduta. Se bea o ceasca între mese si înca una înainte de culcare. Acest preparat luat dimineata pe stomacul gol, mai are proprietatea de a ameliorara diabetul.
Solutia alcoolica de ceapa ajuta la resorbtia edemelor de la nivelul membrelor inferioare: se toaca foarte fin 150 g de ceapa. Se adauga o cantitate egala de alcool de 90°. Se lasa la macerat zece zile, agitând zilnic vasul. Se strecoara, storcând foarte bine. Se iau trei - patru lingurite pe zi, eventual dizolvate în putina apa. Se face o cura de o luna, care poate fi reluata de doua sau de trei ori pe an.
- Daca simtiti ca ati luat gripa, imediat radeti putina ceapa, aranjati-o pe 2 bucatele mici de tifon si introduceti-le in nas. Pielea de langa nas o ungeti cu crema. Aplecati capul putin inainte, astfel ca sucul sa nu curga in gat si respirati prin tampoane 10 minute.
- O varianta de inhalatie, pentru gat. Ceapa rasa se pune pe o farfurioara, se acopera cu o palnie si bolnavul respira prin ea.
- Contra gripei se mai face un macerat din 2 cepe taiate in felii subtiri care se pun intr-un litru de apa plata sau de izvor. Se va lua un pahar de macerat intre mese si un alt pahar seara la culcare, vreme de vreo 15 zile.
Febra - poate scadea daca puneti in urechi, pe timpul noptii cate o bucata de ceapa, invelita in tifon.
Bronsita si tuse - se taie felii doua cepe apoi se coc usor, fara apa sau grasime. Apoi se zdrobesc putin cu podul palmei sau cu fundul unei cani, se pun într-un tifon si se aplica pe piept sau pe gât sub forma de cataplasma, se mentin toata noaptea, fixându-se cu ajutorul unui bandaj lejer.
- prajiti 2 cepe si puneti-le pe pieptul uns cu ulei de masline. Acoperiti-va cu o flanela pentru a mentine calduta. Puneti o perna electrica sau o sticla de apa fierbinte pe piept pentru descongestionare.
- se iau dimineata, la pranz si seara, cate 2-3 lingurite de sirop de ceapa, in cure de cate 2-3 saptamani. Este un remediu util, mai ales in tratamentul bronsitei infectioase, dar si al celei tabagice, precum si al celei alergice.
Tuse persistenta, convulsiva - se bea decoct de ceapa cat de fierbinte posibil, indulcit cu miere. Doua-trei cani pe zi din acest remediu prea putin placut la gust, ba chiar respingator pentru unii, are efecte aproape miraculoase de oprire a acceselor de tuse, de eliminare a secretiilor de pe arborele bronsic, de refacere a epiteliilor distruse de infectia respiratorie.
- Ceapa cu miere de albine infuzata timp de 12 ore. Se ia cate o lingurita de trei ori pe zi sau se bea sucul astfel preparat.
- Coaja de la 10 cepe cu 1 l de apa se fierbe intr-un vas inchis timp de 15 minute. Inainte de masa, se beau cate 150 g din acesta compozitie de 3 ori pe zi. Ceaiul se bea cald, indulcit doar cu miere naturala, fara alte adaosuri.
- 10 cepe mari si un catel de usturoi se fierb in lapte proaspat, nepasteurizat. Se adauga miere, se bea o lingurita de trei ori pe zi. Este un foarte bun expectorant.
- Se ia o sticla si se umple cu ceapa tocata. O acoperi cu coca si o pui in cuptor pana cand s-a copt bine. Se lasa la racorit. Copiilor pana intr-un an li se administreaza o jumatate de lingurita pe zi. Pentru copiii mai mari, fac miracole doua linguri din aceasta compozitie, de trei ori pe zi.
- Ceapa cu miere: sucul de ceapa se amesteca in parti egale cu miere, preferabil poliflora. Se va lua din aceasta de cate ori este nevoie in cazul tusei, sau pentru tratament preventiv cate o lingurita de 3 ori pe zi.
Tuse uscata - se ia o ceapa care se toaca marunt apoi se amesteca cu doua linguri de grasime de gasca. Se face masaj pe gat, iar dimineata mananci o lingurita din aceasta compozitie.
- luati 1 cartof, 1 ceapa, 1 mar crude; spalati-le bine, curatati-le si puneti-le intr-un litru de apa. Fierbeti-le pana ce apa scade la jumatate. Luati cate 1 lingurita de fiertura inainte de masa.
Laringita - se prepara o tinctura de ceapa din 500 ml alcool 40 grade si 500 grame de ceapa. Se lasă 10 zile la macerat, apoi se filtrează.Se ia câte 1 linguriţă înainte de masa de prânz şi seara. Preparatul este util si in tratarea prostatitei ( inflamarea prostatei ). Pentru prostatita tratamentul se face doar zece zile pe lună, apoi pauză douăzeci de zile.
Adjuvant in astmul bronsic - zilnic se bea un sfert de pahar de lapte fierbinte, in care se pune o lingurita de suc de ceapa si cateva picaturi de suc de usturoi. Acest preparat favorizeaza eliberarea arborelui bronsic de secretii, elimina in buna masura senzatia de sufocare, previne contractura spastica a cailor respiratorii.
Dureri de gat - intern tinctura ( o lingurita inaintea fiecarei mese ) iar extern cataplasme cu ceapa coapta aplicate calde.
Guturai - se taie ceapa rondele, se macereaza timp de 24 de ore, pe o farfurie, cu suficient zahar tos; din lichidul extras se beau 2-5 lingurite pe zi, treptat. Preparatul este util si in caz de tuse.
Raceala usoara - suc cu miere ( maxim 10 linguri suc de ceapa pe zi ), tinctura cu vin ( la 1 litru de vin alb se vor pune 50 ml suc de ceapa. Se lasa timp de 8 zile, apoi se va strecura. Se complecteaza din nou la 1 litru vinul, dupa care se poate consuma ca tratament cate o lingura de 3 ori pe zi). Este bine sa se ia inainte de mese cu 30 minute., Extern se pun cataplasme cu ceapa pe torace.
- sirop de ceapa: se scobeste o ceapa si, in locul miezului inlaturat se pune timp de 10-12 ore, miere de albine. Se ia cate o lingurita la 6 ore, timp de 7 zile.
-
Pneumonie - tinctura de ceapa cu miere cate o lingura de 3 ori pe zi inaintea meselor principale.
- comprese cu ceapa pe talpi ( sosete cu ceapa ) produc o usurare in cazul unor afectiuni precum: pneumonia ( doar cu avizul medicului ), gripa, febra, dureri de urechi, durerile de dinti.
"Sosetele cu ceapa" pot fi folosite de adulti si de copii (incepand de la 6 luni).
Este foarte important ca picioarele si corpul, sa fie bine incalzite. Picioarele trebuie sa ramana calde pe parcursul aplicarii.
Mod de preparare - se iau 4 cepe ( cate 2 cepe de picior ), se taie in felii mai grosute si se pun pe o bucata de panza din bumbac subtire. Pliati marginile peste ceapa si incalziti compresa pe dosul unui capac asezat pe o oala cu apa care fierbe. Presati apoi compresa intre palme, ca sa zdrobiti ceapa si asezati-o pe talpa tragand apoi o soseta de lana peste ea. Piciorul trebuie sa ramana cald (folositi eventual si o buiota sau o sticla cu apa fierbinte). Compresa poate fi tinuta peste noapte.
Stari febrile, migrene, diaree, viermi intestinali - o ceapa tocata, peste care se toarna 0,5 litri de apa fierbinte, se inveleste si se infuzeaza 12 ore. Se consuma ¼ de pahar de 3-4 ori pe zi cu 20 minute inainte de masa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu