Faceți căutări pe acest blog

luni, 27 septembrie 2010

CEAPA .

.. In 1919 cand gripa a ucis 40 milioane de oameni, un doctor vizita fermierii pentru a-i ajuta sa combata gripa. Multi dintre fermieri si familiile lor o contractasera si multi chiar murisera.
Doctorul a ajus la un fermier unde, spre surprinderea lui, toti membrii familiei erau sanatosi. Cand doctorul a intrebat fermierul ce facea el diferit de ceilalti, sotia lui a spus ca a pus o ceapa necuratata intr-un vas in fiecare camera a casei (si probabil pe vremea aceea casa avea doar 2 camere). Doctorul nu a crezut si a cerut una din cepe pentru a o analiza la microscop. Spre surprinderea lui a descoperit virusul gripei in ceapa. In mod evident aceasta a absorbit virusul pastrand familia sanatoasa.

Apoi, am auzit aceasta povestire de la coafeza mea din Arizona . Acum multi ani angajatii ei se imbolnaveau de gripa si la fel multi dintre clienti. In urmatorul an ea a pus cepe in boluri peste tot in salon. Spre surprinderea ei nici un angajat nu s-a mai imbolnavit. Treaba functioneaza! (si nu, nu fac afaceri cu ceapa)

Morala povestii este: cumparati cateva cepe si puneti-le in boluri in fiecare camera din casa. Daca lucrati la birou, puneti unu sub birou sau undeva pe un raft. Incercati si veti vedea. Noi am facut asta anul trecut si nimeni din casa nu s-a imbolnavit de gripa. Daca va ajuta pe voi si pe cei dragi sa nu va imbolnaviti, cu atat mai bine. Daca totusi faceti gripa, va fi o forma usoara. Oricum... ce aveti de pierdut? Doar cateva cepe!!!!

Acum... mai exista si un PS la aceasta poveste, trimis de o prietena din Oregon care de obicei imi trimite contributii la articolele pe tema sanatatii. Ea mi-a povestit urmatoarea experienta despre ceapa:

"Eu nu stiam despre povestea cu fermierul... dar stiu ca eu personal am facut pneumonie si am fost foarte bolnava. Am citit un articol care spunea sa tai o ceapa la ambele capete, sa pui unul din capete intr-o furculita si sa pui capatul infipt in furculita intr-un borcan gol... iar apoi sa pui borcanul langa patul pacientului peste noapte. Se spunea ca ceapa se innegreste peste noapte din cauza germenilor... si chiar asa s-a intamplat. Dimineata ceapa era un dezastru dar eu deja ma simteam mai bine..

Altceva ce am citit intr-un articol a fost ca atat ceapa cat si usturoiul distribuite prin camera au salvat pe multi de la ciuma neagra. Ele au multe proprietati antibacteriale si antiseptice."

Si acum inca o nota

CEPELE ABANDONATE DEVIN OTRAVITOARE

Am folosit o ceapa care fusese lasata in frigider. Uneori nu folosesc o ceapa intreaga odata, ci pastrez cealalta jumatate pentru mai tarziu.

Dupa ce am citit aceasta informatie mi-am schimbat parerea... si pe viitor voi cumpara cepe mai mici.

Am avut privilegiul sa vizitez Mullins Food Products, divizia de fabricare a maionezei. Mullins este mare si este detinuta de 11 frati si surori din familia Mullins. Prietena mea Jeanne este CEO acolo.

A venit vorba despre intoxicatii alimentare si am dorit sa le impartasesc ceea ce am aflat de la un chimist.

Tipul care ne-a condus in turul fabricii se numea Ed si era unul dintre frati. Ed este un expert in chimie si este implica in dezvoltarea formulei sosului. El a dezvoltat formula sosului si pt McDonald's

Deci retineti ca Ed este un magician al chimiei alimentare. In timpul vizitei cineva a intrebat daca chiar trebuie sa ne facem griji cu privire la maioneza. Oamenii intotdeauna sunt ingrijorati ca maioneza se va strica. Raspunsul lui Ed va va surprinde. El a spus ca toata maioneza produsa comercial este sigura.

"Nici macar nu trebuie pusa la frigider. Nu face nici un rau sa fie pusa, dar nu e neaparat necesar". El a explicat ca pH-ul maionezei este stabilit la o valoare la care bacteriile nu pot supravietui in mediul inconjurator. El a vorbit despre picnicul esential, cu bolul de salata de cartofi pe masa si cum toata lumea da vina pe maioneza cand cuiva ii este rau.

Ed spune ca atunci cand este raportata intoxicatia alimentara, primul lucru pe care il cerceteaza autoritatile este cand a mancat bolnavul ultima oara CEAPA si de unde au venit aceste cepe (din salata de cartofi:) Ed spune ca nu maioneza (atata timp cat nu e facuta in casa) este cea care se strica la aer. Cel mai probabil este ceapa iar daca nu ceapa, atunci CARTOFII.

El a explicat ca ceapa este o mare piata de desfacere pentru bacterii, in special ceapa negatita. Nu ar trebui niciodata sa pastrezi o bucata de ceapa taiata. Nu este sigura nici daca o pui intr-o punga etansa si o bagi la frigider.

Se contamineaza deja suficient doar prin faptul ca e taiata si sta la aer putina vreme, si poate deveni periculoasa pentru cine o ingereaza (asa ca, atentie sporita la ceapa care va este pusa in hotdog la meciurile de baseball!)

Ed spune ca daca iei partea de ceapa lasata si o gatesti nebuneste s-ar putea sa fii in regula.... dar daca tai ceapa lasata ca sa o pui in sandwich iti cauti problemele cu lumanarea. Atat ceapa cat si cartofii fierti dintr-o salata de cartofi vor atrage si favoriza inmultirea bacteriilor mult mai repede decat orice maioneza preparata comercial.

Deci, cum suna asta ca noutate? Luati-o cum vreti. Eu (autorul) am de gand sa fiu foarte atent la ceapa de acum incolo. Din mai multe motive acord credubilitate unui chimist si unei companii care produce milioane de tone de maioneza pe an.

De asemenea, CAINII NU TREBUIE SA MANANCE NICIODATA CEAPA. Stomacul lor nu o poate metaboliza.

Deci, nu uitati ca este periculos sa tai o ceapa si sa o folosesti pentru gatit a doua zi.Devine otravitoare intr-o singura noapte si creeaza bacterii toxice care pot provoca infectii la stomac din cauza excesului de secretie de bila si chiar intoxicatii alimentare.



Raul de miscare


Cunoscut si ca rau de mare si rau de masina, raul de miscare este reprezentat de greata si voma provocate de calatorie cu o barca, vapor, masina sau avion si el poate afecta pe oricine, ba chiar si animalele de companie.

Cercetatorii au depistat originea raului de miscare ca fiind o problema legata de modul in care sistemul nervos trateaza informatiile contradictorii furnizate de organele de simt. Raul de mare apare atunci cand conditiile de mediu tind sa deruteze sistemul nervos in legatura cu datele pe care le primeste de la organele de simt. Pe un vapor ce se ridica si coboara, ochii informeaza creierul ca trupul sta nemiscat pe punte, in timp ce organele simtului tactil si urechile transmit o incalceala de informatii care indica miscarea. Creierul si sistemul nervos ordona sistemului gastrointestinal sa se descurce cum poate, ceea ce si face, descarcand continutul stomacului.

Primele simtome ale raului de miscare sunt somnolenta, senzatia de piele rece si lipicioasa, respiratia accelerata, transpiratia si greata. Toate aceste simtome sunt obisnuite si pot fi eventual puse in legatura cu alte afectiuni, mai grave, desi, daca apar in timpul unei calatorii cu masina, cu avionul sau cu vaporul, puteti fi foarte sigur ca raul de miscare este cauza.

Tratament si prevenire

Medicii recomanda in mod caracteristic medicamente pentru a preveni si trata raul de miscare. Ele se numesc antihistaminice (Dramamine si Bonine) si sunt eficiente daca se iau cu 30 de minute inainte de deplasare sau imbarcare. Medicamentele au insa efectul secundar nedorit de a produce somnolenta. O alta alternativa farmacologica este Sopolamina, care se poate administra printr-un plasture de marimea unei monede lipit dupa ureche. Plasturele elibereaza doze ieftine prin piele timp de patru zile. Efectele secundare sunt uscaciunea gurii, somnolenta si vederea incetosata.

Recomandarile generale pentru prevenirea raului de miscare sunt odihna si somnul suficient, consumul de lichide in cantitati mai mari pentru a preveni deshidratarea si evitarea alcoolului si a meselor grase si copioase inainte si in timpul calatoriei.

Cat timp calatoriti, asezati-va intr-o parte a vehicului unde miscarea este minima si tineti-va capul nemiscat. Stati astfel incat sa puteti privi orizontul. Daca simtiti ca vi se face greata, fixati-va privirea pe linia orizontului sau pe vreun alt obiect imobil din departare.

Inainte de a va imbarca, urmati un regim alimentar sanatos care sa va asigure stabilitatea stomacului. Multi calatori cu experienta recomanda mesele usor de digerat, luate la intervale frecvente. Altii sugereaza un regim de lichide inaintea unei calatorii sau pesmeti si apa la gheata.

Remedii naturale

Raul de miscare este una dintre starile pentru care exista mai multe remedii care nu sunt doar demonstrabil mai sigure, ci s-au dovedit mai eficiente decat terapia medicamentoasa conventionala. Iata cateva la indemana:

- Ghimbirul. Cel uscat este mai eficient decat cel proaspat. Doza pentru un adult este de 6-8 capsule sau 1-2 g de pulbere de radacina de ghimber, luate cu aproximativ 45 de minute inainte de deplasare.
- Presopunctura. Apasati punctul de presopunctura situat in mijlocul fetei interne a antebratului, la doua latimi si jumatate de deget deasupra cutei de la incheietura mainii. Acesta este cel mai renumit punct pentru calmarea gretei, a raului de miscare si chiar al gretei de sarcina.

- Nux vomica. Este un remediu homeopatic prescris frecvent impotriva gretei persistente. Alte asemenea remedii, mai putin cunoscute sunt Cocculus si Tabacum, luate inainte sau in timpul unui episod de greata.
- Respiratie profunda. Faceti exercitii de respiratie profunda (inspiratie – expiratie) care evita raul de miscare. Tot pentru a contracara raul de miscare fredonati o melodie cu putere, folosind o respiratie adecvata.

- Soleranthus. Este o esenta florala care ajuta persoana afectata de nehotarare si nesiguranta sa-si recapete calmul si echilibrul emotional. Aceasta reduce schimbarile de dispozitie si are un efect pozitiv asupra raului de miscare.
- Pastile de leac. Incercati preparatul chinezesc (Kang Ning Wan) cunoscut sub numele de Pill Curing (Pastile de leac) prezentat in fiole mici. Doza tipica este de 1-2 fiole si se ia de cei care sufera de rau de miscare cu 30-60 de minute inaintea plecarii.

- Remedii din popor: mancati rosii fierte cu pesmeti sarati inainte si in timpul calatoriei, sugeti lamaie sau beti suc proaspat de lamaie, beti o ceasca de ceai de menta.

Recomandari practice

In functie de modul de a calatori, iata cateva recomandari practice ale medicilor:

- Cu masina sau cu autobuzul. Mergeti pe locul din fata, acolo unde este cel mai usor sa priviti prin parbriz. Lasati in jos geamul pentru a avea mai mult aer proaspat.
- Cu vaporul. Asezati-va la mijlocul vasului, de preferat pe punte. Evitati-i pe cei care vomita; nu-i prea puteti ajuta in acest stadiu si probabil vi s-ar face si dvs. greata.
- Cu avionul. Este de preferat sa stati la mijloc si nu spre coada, deoarece in acest din urma sector, avionul are cel mai mare balans. Alegeti un loc deasupra aripii deoarece intoarcerile predominante ale navei cauzeaza conditii de dezorientare. De asemenea, zburati noaptea, cand nu puteti sesiza numeroasele balansari ale avionului in raport cu norii si cu pamantul.

Undele de şoc te scapă de pietre la rinichi



Fie că aţi avut dureri renale, fie că doar aţi auzit de ele, fiţi pregătiţi în orice moment, pentru că aceste crize pot apărea brusc şi nu cedează la calmante. Potrivit dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog, în astfel de cazuri ar putea fi eficientă terapia cu unde de şoc, o metodă nouă şi nedureroasă de îndepărtare a pietrelor.

În timpul tratamentului, pacientul stă întins pe un pat, îmbrăcat, iar litotritorul îi “bombardează” pietrele de la rinichi cu unde de şoc, în baza indicaţiilor ecografului

Litiaza renală poate fi numită boala maturităţii, pentru că o persoană din 10dezvoltă de-a lungul vieţii calculi renali, adică aşa-numitele pietre la rinichi. “Cele mai frecvente cazuri de litiază renală se întâlnesc la pacienţii cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani, bărbaţii fiind de trei ori mai afectaţi decât femeile”, susţine dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog la Centrul Medical Focus. Ultima modă în materie de tratamente o reprezintă metodele minim invazive, care nu produc disconfort bolnavului şi care îi permit să-şi reia activitatea normală într-un timp foarte scurt.

Intervenţia, sub control ecografic

“Terapia extracorporală cu unde de şoc reprezintă ultima noutate în tratarea pietrelor la rinichi. Tratamentul se realizează în ambulatoriu, cu un aparat numit litotritor, ce-i permite pacientului să scape de durerile insuportabile şi să se întoarcă acasă în câteva ore.Intervenţia nu necesită anestezie, se face sub control ecografic permanent şi asigură o foarte bună fragmentare a calculului renal.

Procedeul constă în fixarea litotritorului în zona rinichiului cu pietre. Prin unde de şoc, calculii renali sunt dizolvaţi şi se transformă în nisip, fiind astfel mai uşor de eliminat pe cale naturală”, ne-a explicat dr. Constantiniu. Mai multe detalii despre acest aparat puteţi găsi pe site-ul www.focus-medical. ro.

Din ce cauză se formează

Pietrele la rinichi, în termeni medicali litiază renală sau calculi renali, apar când există un dezechilibru între apa, sărurile, mineralele şi alte substanţe din urină. Acestea pot rămâne în zona renală sau se pot deplasa către vezica urinară, blocând ureterele, afectând traseul normal al urinei şi provocând o durere puternică. De vină pentru apariţia lor pot fi hidratarea insuficientă, excesul de proteine sau subnutriţia, apa cu un conţinut mare de calciu şi stresul, toate pe fondul unor disfuncţii metabolice.

Cum recunoşti litiaza renală

Febra şi senzaţia de greaţă sunt semne frecvent întâlnite în cazul litiazei renale. “Durerea provocată de calculii renali depinde de mărimea şi de numărul pietrelor. Aceasta începe din regiunea lombară şi iradiază la nivelul abdomenului, al organelor genitale şi în regiunea internă a coapsei. Deplasarea pietrelor poate produce senzaţie de greaţă şi de vomă, apariţia sângelui în urină, precum şi urinări frecvente şi dureroase. Deseori, aceste simptome sunt însoţite de febră, pierderea poftei de mâncare, constipaţie, transpiraţie abundentă sau oboseală”, a mai afirmat urologul.

Ce trebuie să faci când ai dureri

Tratamentul de urgenţă al crizelor de rinichi constă în administrarea de analgezice, oral, fără a se consuma exagerat lichide. Acestea ar suprasolicita rinichiul şi aşa obosit din pricina spasmelor. În cazul în care durerea nu cedează la pastile, e bine să chemi o ambulanţă sau să mergi la spital, ca să ţi se administreze un tratament intravenos de urgenţă. După calmarea durerilor, e bine să continui investigaţiile, imediat sau în ziua următoare, pentru că pietrele pot provoca leziuni interne, iar acest lucru ar impune administrarea de antibiotice sau de antiinflamatorii. Dacă durerile se prelungesc însă mai mult de treipatru zile, se impune spitalizarea, pentru a nu se ajunge la un blocaj renal sau la afectarea definitivă a funcţiilor rinichiului.

Atenţie! Conform statisticilor medicale, o persoană care a avut cândva pietre la rinichi va depista în timp şi altele, cel mai probabil una o dată la 2-3 ani.


Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare